גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיסת אדמה וחלום על דירה: המדינה נגד סוחרי קרקע חקלאית

17 חברות בתחום הסחר בקרקע חקלאית ישלמו 2.5 מיליון שקל בגין הסתרת מידע והטעיית הציבור ● ראש אגף חקירות ומודיעין ברשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, אניטה יצחק: "יש עוד מקרים אצלנו על השולחן"

אדמות חקלאיות במרכז. "תחום הקרקעות ותחום הרכב מסומנים אצלנו כבעייתיים" / צילום: Shutterstock
אדמות חקלאיות במרכז. "תחום הקרקעות ותחום הרכב מסומנים אצלנו כבעייתיים" / צילום: Shutterstock

פראיירים לא מתים, הם רק מתחלפים, ומי שלא מאמין לאמירה הזו יכול לבדוק את הנעשה בשוק הקרקעות החקלאיות. אחד מתתי-הענפים המסוכנים ביותר בנדל"ן הישראלי ממשיך להיות מטרה לאלפי ישראלים, שמתעניינים ברכישת פיסות קרקע עם הרבה סיפורים והבטחות לעתיד. רובם יתגלו בעתיד כאגדות חסרות כיסוי, והמגרשים יישארו חסרי תוחלת לבעליהם.

בשבוע שעבר הודיעה הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן, כי היא מתכוונת להטיל קנסות של כמעט 2.5 מיליון שקל על 17 חברות שפועלות בתחום הסחר בקרקעות חקלאיות, בגין הסתרת מידע והטעיית רוכשים. ראש אגף חקירות ומודיעין וסגנית הממונה ברשות, אניטה יצחק, אומרת לגלובס כי הרשות שמה לה בעדיפות גבוהה טיפול ומעקב בתת הענף הזה, וכי עוד תיקים נמצאים על שולחנה.

הנה סיפור על חברה שמשווקת קרקעות באשדוד, בחדרה ובצפון תל אביב. באשדוד החברה שיווקה זכות ליחידת קרקע בשטחים חקלאיים, תוך שהיא מפרסמת נתונים כגון "10,500 יחידות בנייה רוויה", "השטח יוקדש לבניינים גבוהים במרכז השכונה", "125 מ"ר עם רישום מלא בטאבו", מהם משתמע כי קיימת תוכנית לבנייה, כשבפועל אין. בנוסף החברה לא גילתה כי הקרקע אינה זמינה לבנייה כנדרש. עוד ציינה החברה בפרסומיה כי התוכנית של הפרויקט מקודמת על ידי משרד השיכון והבינוי - טענה שאינה נכונה.

בחדרה שיווקה החברה זכויות ליחידת קרקע בשטחים חקלאיים, שלגביהם אין צפי למועד הגשת התוכנית המפורטת אשר מכוחה יקבעו ייעודי הקרקע. החברה טענה בפרסומיה כי ה"קרקע מופשרת ומאושרת" - דבר שאינו נכון; בפרסום באתר החברה מוצג צילום תמונות פרויקט חדרה שבו מוצג מפרץ בנימין בחוף ימה של חדרה וכותרת "עיר ימים". בפועל מפרץ בנימין אינו חלק מהפרויקט ואילו פרויקט עיר ימים אינו קשור כלל לפרויקט בחדרה.

בתל אביב משווקת החברה קרקעות במתחם 3700 הצפון החדש: החברה שיווקה ומכרה זכות ליחידת קרקע בשטחים חקלאיים תוך הכללת שטח שדה דב כחלק מהפרויקט, כשבפועל, השטח בתוכנית אינו כולל את שדה דב. החברה לא גילתה בפרסומי הפרויקט כי הקרקע אינה זמינה לבנייה.

חברה אחרת משווקת זכות ליחידת קרקע בחוף התכלת בהרצליה, בשטחים חקלאיים שאמנם סביר שישנו את ייעודם בעתיד, אך בפועל אין צפי למועד הגשת התוכנית המפורטת אשר מכוחה ייקבעו ייעודי הקרקע, ועל כן הקרקע אינה זמינה לבנייה. חרף זאת, החברה לא גילתה כי הקרקע אינה זמינה לבנייה כנדרש על פי החוק.

חברה שלישית פרסמה למכירה קרקעות בנתניה, כשהיא מבטיחה לרוכשים כי "הקרקעות לשיווק מיועדות לפיתוח עתידי במסגרת תוכנית מתאר שאושרה בוועדה מקומית" וכי ה"קרקעות אחרונות מאושרות למגורים בוועדה המקומית - בלב נתניה".

כדי לחמוק מהדרישה לציין שבפועל מדובר בקרקע שאינה זמינה לבנייה למגורים, שנמצאת בשטחים חקלאיים, שאולי ישנו את ייעודם, ושאין צפי למועד הגשת התוכנית המפורטת אשר מכוחה יקבעו ייעודי הקרקע, כתבה החברה בפרסומיה כי "הקרקע אינה זמינה לבנייה מיידית".

"רוב הנפגעים היו זוגות צעירים"

זה רק מדגם מהמקרים שבהם מטפלת בימים אלה הרשות להגנת הצרכן. פעם אחר פעם מתברר, כי גם אחרי סיפורים בעלי תהודה ציבורית רחבה כמו זה של אורן קובי וחברת "אדמה" שלו, רבים נוהרים לרכוש קרקעות על סמך הבטחות ללא כיסוי שהם מקבלים מסוחרי הקרקעות הללו.

"כבר בשלבים מוקדמים של הפעלת הרשות, ב-2015, זיהינו את התופעה שבמסגרתה נמכרות הרבה קרקעות שאינן זמינות לבנייה לצרכנים, תוך הבטחות להפשרה של הקרקע ואמירות שונות לגבי השווי שלהן. בסופו של דבר צרכנים מצאו את עצמם עם קרקעות שאינן זמינות לבנייה וכל החלום הזה שלהם לבנות בית על הקרקע שרכשו - נגוז. מצאנו שמי שנפגעו בעיקר מהתופעה הזו היו זוגות צעירים", מספרת יצחק.

"הבנו שיש כאן כשל שוק ועשינו שני דברים: גיבשנו יחד עם לשכת שמאי המקרקעין תקן שמאי חדש שנקרא 'תקן 22'. התקן הזה הוא למעשה תעודת זהות של קרקע שאינה זמינה לבנייה. המסמך יוצא על ידי שמאי ומפרט את מעמדה של קרקע היום, את ההיתכנות להפשרה בעתיד, מה הצפי ומה תהיה עלותה בעתיד, וכל האגרות וההוצאות הכלכליות הנוספות שישולמו על הקרקע בעתיד. המטרה הייתה שצרכן יוכל להבין מה עומד בפניו והאם הוא רוצה לקנות את זה או לא, שלא ייווצר מצב שבו מוכרים לו סיפורים והוא נשאר עם קרקע שלא ניתן לעשות עליה כלום.

"במקביל תיקנו תקנות שנקראות 'תקנות על קרקעות שאינן זמינות לבנייה' ובשטח אנחנו מבצעים אכיפה על יישום התקנות".

התקנות כוללות שני סעיפים עיקריים: הראשון קובע שמי שעוסק בסחר בקרקעות כאלה יגלה בצורה ברורה שהקרקע אינה זמינה לבנייה, ולא פחות משבעה ימים לפני ביצוע העסקה, הסוחר חייב לתת לצרכן את תמצית השומה על המקרקעין, כדי שהצרכן יקבל בזמן סביר את כל הנתונים על הקרקע ויוכל להחליט האם הוא מעוניין לרכוש אותה.

יש לא מעט בעיות צרכנית במדינה. מדוע אתם שמים דגש על שוק הקרקעות החקלאיות?
"קניית דירה וקניית קרקע היא אחת מהעסקאות היקרות שיש לצרכנים ואחת מהעסקאות שבהן פערי המידע בין היזם לצרכן הוא גבוה ומשמעותי ואלה מסוג הנושאים שאנו שמים גבוה בסדר העדיפות שלנו, כי אנחנו יודעים שהצרכן צריך את הסיוע שלנו. גבוה מבחינת הצורך להקל על הצרכנים לקבל את המידע הרלוונטי וגם מבחינת סדר העדיפות לאכיפה".

אניטה יצחק / צילום: דני שביט

"בדקנו את מעמדן האמיתי של הקרקעות"

היכן את רואה את הקו שבין חובת הקונה לבדוק מה הוא קונה, לבין אופן הצגת הדברים ע"י המוכר?
"במאה ה-19 הייתה הגישה של 'ייזהר הקונה', כלומר שהוא צריך לעשות כל הבדיקות. מאז עברנו כבר ל'יזהיר המוכר'. אם לא היה כאן כשל שוק ופערי מידע מאוד משמעותיים, אז לא היה צורך להגן על הצרכנים. אין ספק שחלה על הצרכן החובה להיות ערני ולבדוק. אבל יש דברים שיותר קל לגשר ויש דברים שפחות, וככל שהפער יותר גדול והצרכן מתקשה יותר להשיג את המידע או לאמת את המידע שמוסר לו המוכר, אלה המקומות שבהם אנו צריכים לתת את ההגנה הרחבה יותר על הצרכנים.

"תחום הקרקעות, וגם תחום הרכב, מסומנים אצלנו כתחומים בעייתיים מאוד. היום אנחנו עוסקים, לדוגמה, בצורה רחבה מאוד בטיפול במקרים שבהם מוכרים מטעים, או שלא מגלים פרטים מהותיים באשר לכלי רכב שהם מוכרים, כגון רכב שהיה אובדן להלכה ("טוטאל לוס", א"מ), או ששימש להשכרה. אלה דברים שלצרכן קשה מאוד לבדוק. ככל שהדברים יותר מורכבים, שם אנחנו חושבים שיש מקום לתת הגנות לצרכן".

17 חברות קיבלו עיצומים. זה מראה על חקירה מאוד מרוכזת ורצינית. מה היא כללה?
"בדקנו באופן רוחבי פרסומים ושיווק של הרבה מאוד חברות שלגביהן חשדנו שהן מוכרות קרקעות שאינן זמינות לבנייה. ומה שבדקנו במסגרת החקירה היה את מעמדן האמיתי של הקרקעות, את האופן שבו הן שווקו ועד כמה באמת החברות שיקפו לצרכנים את מצבן, או שניסו לכבס מילים כדי לצייר תמונת מצב שההיתכנות להפשרה היא מאוד קרובה, ובהמשך בדקנו גם האם במסגרת העסקאות נמסר לצרכנים המידע הרלוונטי ובעיקר שומת המקרקעין. בדקנו את אופן ביצוע הפרסומים ואת המחירים שלהם. בדקנו מול מהנדסי הערים, מול רמ"י וגם מול משרד השיכון, כי היו פרויקטים ששווקו כאילו בעידוד המשרד. הממצאים שפרסמנו עד כה הם רק לגבי חלק מהבדיקות. יש עוד מקרים אצלנו על השולחן".

אשאל הפוך: האם מצאתם גם חברות שפעלו בצורה הוגנת?
"לא כולם מפרים את התקנות, ואנחנו רואים שיפור מסוים בשטח, ומצאנו גם חברות שגילו את כל מה שצריך לגלות על פי התקנות. אנחנו בודקים את המידע בהליך הזה, והאם הייתה בו הטעיה כן או לא. כי אם הם לא הטעו בשום דבר, אבל משהו התעכב בדרך, ושהם גילו את זה שהקרקע עוד רחוקה מהמועד שבו אפשר להפשיר אותה, אני לא יכולה לומר שהצרכן לא ידע. אנחנו עומדים באותה נקודה שבה או שלא גילו לו, או שהטעו אותו".

העדפתם ללכת בכלים מינהליים. מדוע לא להשתמש בכלים פליליים?
"השיקול אם ללכת במסלול פלילי או מינהלי מורכב מלא מעט פרמטרים. מדובר בהפרות כלכליות ויש משמעות רחבה לסנקציה כלכלית בהפרות כאלה. זה היסוד של כל המנגנון של הגנת הצרכן. זה לא אומר שלא נלך להליכים פליליים. אנו בוחנים את זה בהתאם לחומרת המעשים ולהיקף התופעה. לפעמים היקף התופעה הוא כה רחב, שניהול הליך פלילי ארוך לא יאפשר לנו להקיף את כל התופעה הזו ולמגר אותה בזמן סביר.

"ייתכן שגם אם פעלנו מול החברות הללו בהליך מינהלי, אם הן ימשיכו להפר את החוק, יש לנו אפשרות להעלות את רמת העיצומים שלנו ויש לנו גם אפשרות לעבור גם להליכים פליליים".

תעודת זהות: אניטה יצחק

אישי: בת 50, נשואה ואם לחמישה, מתגוררת במושב ספסופה בגליל
מקצועי: בעלת תואר ראשון ביחסים בינלאומיים וסוציולוגיה, תואר שני במינהל ומדיניות ציבורית ותואר שני במשפטים. בעבר הייתה בין היתר שותפה בהקמת מינהל הסדרה ואכיפה במשרד התמ"ת
עוד משהו: חובבת עיצוב פנים וטיולים בטבע

"התקן שאמור היה להגן על הקונים - משמש דווקא את המשווקים"

"תקן 22, שנועד להגן על הצרכנים, משמש פעמים רבות דווקא את המשווקים", מזהירה השמאית ז'נט אמיר. אמיר מסבירה, כי פעמים רבות שמאים קובעים הערכות שווי לקרקעות חקלאיות ללא שום אחיזה במציאות וכשההיתכנות שהקרקעות הללו ישנו את ייעודן - אפסית.

ז'נט אמיר, שמאית מקרקעין / צילום: אריה דומנין

שומה שנעשית לפי תקן 22 כוללת שני ערכי שווי: הראשון - במצב הקרקע בייעוד הנוכחי שלה, למשל כקרקע חקלאית; השני - במצבה כמושבחת.

הנה דוגמה: בין אבן יהודה לכפר נטר נמצאת רצועת קרקע חקלאית, בשטח אבן יהודה. החלקה הזו מוגדרת בתוכנית המתאר המחוזית כאזור חקלאי ונוף כפרי פתוח. בתוכנית המתאר של היישוב, שמקודמת בזמן הזה, האזור מוגדר כאזור חקלאי. "כאן אמור היה השמאי לסיים את עבודתו, ותקן 22 לא צריך היה לאפשר לו להמשיך ולהעריך את שוויה", אומרת אמיר.

ואולם השמאי ערך תחשיב היפותטי למקרה שבו החלקה המדוברת תשנה את ייעודה למגורים, והגיע לשווי של 1.3-2.1 מיליון שקל בהתאם לזמנים שונים של המתנה, עד להפשרה ההיפותטית. הבסיס לתחשיב שלו היה שזכויות הבנייה על החלקה יהיו דומות לאלה של חלקות סמוכות באבן יהודה, שתוכנית היישוב מייעדת אותן לבנייה רוויה. כלומר בדרך לתחשיב, השמאי הניח שתי הנחות חסרות יסוד: הראשונה - שהחלקה תופשר; השנייה - שזכויות הבנייה שלה יהיו דומות לאלה של החלקות הסמוכות.

"אחרי שומה כזו, בא משווק הקרקע אל הקונה, מציג לו בשמחה את השומה שהיתה אמורה להיות תעודת זהות אובייקטיבית של הנכס ואומר לו - הנה, אתה משלם עכשיו חצי מיליון שקל על הקרקע, ובעתיד היא יותר מאשר תכפיל את שווייה. והקונה לא מבין את ההנחות ההיפותטיות, ולא מבין שהסיכוי שהן יתגשמו שואף לאפס", אומרת אמיר.

בצפון-מערב חדרה, צפונית לגבעת אולגה, משווקת חטיבת קרקע אחרת, שמיועדת למגורים על פי תוכנית המתאר העירונית. הבעיה היא שעד לבנייה יש להכין תוכניות מפורטות וגם טבלאות איזון והפקעות, והקרקע אינה זמינה לבנייה, על אף שתוכנית המתאר מייעדת אותה למגורים. בסופו של דבר יוקם שם משהו, אבל השאלה הגדולה היא מתי יגיע אותו "בסופו של דבר". גם כאן שמאי ערך תחשיב היפותטי, וקיבל שבעוד שהקרקע כיום שווה כמעט חצי מיליון שקל, בהגיע אותו יום שבו הקרקע תגיע לבנייה שוויה יגיע לכ-800 אלף שקל. לא לזה כיוון תקן 22.

"בצורה כזו סוחרי הקרקע מציגים את השומות הללו בפני הלקוחות ומראים להם כמה הם עתידים להרוויח, וכלי שאמור היה להזהיר ולהרתיע את הקונים, הופך לכלי שיווקי של היזמים. יש כאן כשל שוק שנמשך, וזה ממש מקומם", מסכמת אמיר.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו