גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך רשמה מאפיית מרחבית הכנסות של מיליונים מצה”ל - למרות שהפסידה במכרז

ביהמ"ש המחוזי דחה עתירה של מאפיית מרחבית נגד זכיית מאפיית ברמן במכרז לאספקת לחמים לבסיסי צה"ל ● אולם לפי בדיקת גלובס, הודות לצעדיה לעיכוב האספקה, הכניסה מרחבית 10 מיליון שקל

מאפייה / צילום: shutterstock
מאפייה / צילום: shutterstock

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה עתירה מינהלית שהגישה "מאפייה מרחבית קריית שמונה" נגד זכיית מאפיית ברמן במכרז לספק מאפים ולחמים לשניים מתוך שלושת המרחבים של בסיסי צה"ל. זאת, בעוד שמרחבית זכתה באספקה למרחב אחד בלבד. המכרז כולל מנגנון פיצול זכייה לשלושה אזורי אספקה - צפון, מרכז ודרום, כשלכל אזור אומדן נפרד, ולכל אזור תקבע הצעה זוכה אחת. מציע במכרז יכול להגיש הצעה לכל אחד משלושת האזורים, אולם רק שתיים מהצעותיו יכלו להיקבע כזוכות.

פסק הדין כולל ביקורת משמעותית על התנהלות "מרחבית", תוך שנקבע כי פעלה בחוסר ניקיון-כפיים, הסתירה חוות-דעת הסותרת את טענותיה בעתירה, לקתה בשיהוי קיצוני ואף הסתירה את הגב הכלכלי האיתן בהיותה חברת אם של מאפיית "דגנית", שהיא אחת מתוך שלוש המאפיות הגדולות החולשות על שוק דברי המאפה בארץ.

אלא שחרף דחיית העתירה, התרגילים המשפטיים והפוליטיים הועילו ל"מרחבית", והיא המשיכה לספק באופן בלעדי דברי מאפה לצה"ל בשלושת המרחבים בסכום העולה על 10 מיליון שקל. מן הצד השני, השופטת ברקאי שדחתה את העתירה, חייבה את מרחבית בהוצאות משפט בסך 30 אלף שקל בלבד.

ברמן זכתה במכרז כבר בנובמבר 2020 בסכום של מאות אלפי שקלים לשבוע, אולם צעדים טקטים ופוליטיים שונים של מרחבית הצליחו לעכב את מימוש הזכייה עד כה. באפריל הגישה ברמן עתירה מינהלית, באמצעות עורכי הדין ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון ממשרד קוסטליץ ושות', נגד משרד הביטחון בדרישה למימוש זכייתה. משרד הביטחון וברמן הסכימו כי המכרז ימומש עד 1 ביולי 2021, והשופטת לימור ביבי מבית המשפט המחוזי בתל אביב נתנה להסכמה זו תוקף של פסק דין.

רגע לפני המימוש ולמעלה מחצי שנה לאחר שפורסמו תוצאותיו, הגישה מרחבית עתירה נגד זכיית ברמן, תוך שהיא מעלה טענות חמורות נגד ברמן ונגד משרד הביטחון. מרחבית טענה כי אם המכרז ימומש, היא תיסגר וכל 120 עובדיה שבפריפריה יפוטרו. לטענתה, הצעתה הכלכלית של ברמן למכרז היא "גירעונית, הפסדית, תכסיסנית וטורפנית". ברמן ומשרד הביטחון בתגובה דרשו לסלק את התביעה על הסף. לאחר דיון שהתנהל בפניה בסוף חודש יוני, החליטה השופטת ברקאי להוציא צו זמני, הקובע כי מרחבית תמשיך לספק את שירותיה לשלושת המרחבים עד להכרעה בעתירה לגופה.

ברמן הגישה לאחר מכן בקשה לכל הפחות לצמצם את הצו הזמני כך שיחול רק על שני מרחבים, זאת לאור העובדה כי על-פי תנאי המכרז אף אם עתירתה תתקבל - מרחבית לא תמשיך לספק את שירותיה לשלושת המרחבים. השופטת ברקאי נתנה למרחבית זכות להגיב תוך עשרה ימים לבקשה, ובפועל הצו הזמני נותר על כנו עד להכרעה בעתירה.

לפי התקנות, יש להגיש עתירה מינהלית לכל המאוחר בתוך 45 יום מהמועד הרלוונטי. מרחבית, כאמור, עתרה רק כחצי שנה לאחר שפורסמו תוצאות המכרז. תחילה היא פנתה בדצמבר 2020 לוועדת המכרזים במשרד הביטחון בטענה כי יש לפסול את הצעת ברמן משום שהיא גירעונית. אולם הוועדה דחתה את הדרישה ואשררה את זכיית ברמן במכרז. הוועדה ציינה כי בניגוד לטענת מרחבית, "הצעות ברמן אינן הפסדיות".

אלא שמרחבית פעלה במקביל במישורים נוספים. היא יזמה בדצמבר שני דיונים בוועדת הכספים של הכנסת על-מנת לבטל את המכרז וכדי שהיא תמשיך לספק את מוצריה בכל שלושת המרחבים. היא פנתה לגורמים נוספים, בהם בין היתר, רשות התחרות, מנכ"ל משרד הכלכלה והוועדה לפיקוח על מחירי הלחם במשרד. לאחר שהצליחה לקבל אמירות חיוביות עבורה מח"כים בוועדה וממנכ"ל משרד הכלכלה היא הגישה בחודש יוני את העתירה לבית המשפט המחוזי.

בסוף השבוע השופטת ברקאי דחתה כאמור את העתירה של מאפיית מרחבית. "יש מקום לדחות העתירה על הסף משהוגשה שלא במסגרת המועדים הקבועים בתקנה, לפיה יש להגיש עתירה לבית המשפט ללא כל שיהוי לפי נסיבות העניין ולא יאוחר מ 45 ימים מיום שהעותר קיבל הודעה עליה מבקש הוא להשיג".

לדברי ברקאי, "העובדה כי העותרת לא שקטה על שמריה ולאחר החלטת הזכייה של ברמן החלה לפעול במסגרות פוליטיות שונות כדי להביא לשינוי ההחלטה, אין בה כדי להצדיק השיהוי הניכר שדבק בפנייתה אל בית המשפט. לא במישור הסובייקטיבי וגם לא במישור האובייקטיבי".

בהמשך פסק הדין מתחה ברקאי ביקורת על מנהל מאפיית מרחבית שטען כי לא הכיר את חוות-הדעת של הממונה על התחרות שקבעה כי הצעת ברמן רווחית, אולם עו"ד קוסטליץ בדיון הציג כי מנהל מרחבית דווקא התראיין בנוגע לחוות-הדעת זו בכלי התקשורת.

עוד נכתב בפסק הדין כי "בית המשפט היטה אוזן קשבת לטענות העותרת אודות השלכות תוצאות המכרז על העותרת ובמישור החברתי, ציבורי ותעסוקתי על עובדיה ועל קהילת התושבים. ואולם, קצרה ידי מלהושיע. בדיני מכרזים עסקינן, ואין לעותרת, בשוק התחרות, כל זכות קנויה בשל השיקולים החברתיים ותעסוקתיים עליהם עמדה כי ההתקשרות עמה תהיה לעד. העותרת תצטרך למצוא פתרונות אחרים".

לבסוף נכתב כי "טענת ברמן שבאה בפני, ולפיה למרחבית גב כלכלי איתן בהיותה חברת אם של מאפיית "דגנית", שהיא אחת מתוך שלוש המאפיות הגדולות החולשות על שוק דברי המאפה בארץ, על המשמעות שבכך, נותרה ללא מענה מצד מרחבית" .

עם זאת, חרף הקביעות הקשות בפסק הדין נגד מרחבית נפסקו נגדה 30 אלף שקל הוצאות משפט ושכר טרחה. בדיקת גלובס מעלה כי מתחילת פברואר, המועד בו הייתה אמורה ברמן להתחיל לספק את דברי המאפה למרחבים צפון ומרכז, עד ה-10 ליוני המועד בו הגישה מרחבית את העתירה, הכניסה מרחבית כ-6.7 מיליון שקל לא כולל מע"מ הכנסות שלא כדין. ממועד הגשת העתירה ועד ל-1 לאוגוסט עת תתחיל ברמן לספק את דברי המאפה לצה"ל, תכניס מרחבית לקופתה שלא כדין כ2.5 מיליון שקל נוספים, לא כולל מע"מ.

לאור זאת תמוה חוסר ההלימה בין שיעור הוצאות המשפט המזערי שנפסק נגדה, לבין התועלת הכלכלית המשמעותית מאוד שהפיקה מרחבית בזכות התרגילים הפוליטיים, הגשת העתירה וקבלת הצו הזמני. עוד יש לתמוה על כך שמלכתחילה השופטת ברקאי העניקה את הצו הזמני, אולם לבסוף דחתה את העתירה בשל השיהוי הכבד, זאת בזמן שטענת השיהוי הכבד נטענה על-ידי ברמן והמדינה מהרגע הראשון.

ברמן טענה בהליך כי כבר הוציאה כמיליון שקל כחלק מההכנות למימוש זכייתה. "מרחבית במשך חודשים ארוכים פועלת במסע יח"צ מתוזמר, כשהיא רותמת ללא בושה פוליטיקאים ופקידי ציבור, על-מנת לנסות ולחבל בטוהר ההליך המכרזי", נטען. "מרחבית, בעזות-מצח, הודתה כי לפני הגשת העתירה, היא בחרה לפנות לראש עיריית קריית שמונה, לח"כים, לשרים, ועובדי המאפייה קיימו הפגנות ומחאות ברחבי הארץ".

לדברי ברמן, "מדובר אפוא בהתנהגות בלתי נסבלת: במקום להגיש עתירה מינהלית במועד, העדיפה מרחבית לרתום גורמים מכל קצוות הקשת הפוליטית ולהפעיל על משרד הביטחון מכבש לחצים פסול. זהו ליקוי מאורות מוחלט, תוך רמיסת כל עקרונות היסוד העומדים בבסיס ההליך המכרזי... יש לומר בקול צלול וברור כי מדובר בהתנהלות שיש להוקיעה". כאמור, עמדתה של ברמן התקבלה על-ידי בית המשפט.

את מאפיה מרחבית קריית שמונה ייצג עו"ד מתן גוטמן. מאפיית ברמן יוצגה על-ידי עו"ד ירון קוסטליץ ועו"ד אביעד שאולזון ממשרד עו"ד ירון קוסטליץ ושות', והמדינה יוצגה על-ידי עורכי הדין מיכל פליגלר וגיא ורדי מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי).

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"