גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האפיק המנייתי או הסולידי? זה היה המסלול המשתלם בתוכנית חיסכון לכל ילד

נחשפים נתוני התשואה בתוכנית חיסכון לכל ילד, מהקמתה ב-2017 ועד סוף 2020: אנליסט מוביל את התשואות עם יותר מ-58% במסלול המנייתי, ואחריו אלטשולר שחם, שחולש כבר על יותר מ-40% מההפקדות לתוכנית בקופות הגמל

ילדים זה תשואה / אילוסטרציה: Shutterstock
ילדים זה תשואה / אילוסטרציה: Shutterstock

הורים שבחרו לשייך את ילדיהם למסלול "סיכון מוגבר" בתוכנית "חיסכון לכל ילד" השיגו תשואה יותר מכפולה לעומת מסלול "סיכון מועט" במהלך ארבע השנים הראשונות של התוכנית. מדובר בתשואה מצטברת שהגיעה בחלק מהמקרים ליותר מ-50%, כך עולה מבדיקת גלובס. בעוד שבמסלול הסיכון המוגבר רכיב המניות יכול להגיע למחצית מההשקעה ויותר, במסלול הסיכון המועט מורכבת ההשקעה בעיקר מאג"ח ממשלתיות.

מי שמוביל את התשואה בקופות הגמל בין ינואר 2017 לדצמבר 2020 הוא בית ההשקעות אנליסט , שהשיג תשואה מצטברת של 58.3% במסלול המוגבר. אחריו מדורג במסלול עם הסיכון המוגבר אלטשולר שחם , עם תשואה מצטברת של 52% בארבע שנות התוכנית, והשלישי הוא אינפיניטי עם 43.8% תשואה (שהושגה על היקף כספים קטן יחסית).

בסוף השבוע חשף הביטוח הלאומי נתונים על תוכנית החיסכון, שבמסגרתה מפקידה המדינה לכל ילד בישראל 51 שקל מדי חודש, עד הגיעו לגיל 18. על פי הנתונים, בארבע השנים מינואר 2017, אז נפתחה התוכנית, ועד לסוף שנת 2020, הועברו כספים לתוכניות החיסכון בסכום כולל של כמעט 13 מיליארד שקל, עבור כמעט 3.5 מיליון ילדים חוסכים. מסכום זה, 9.7 מיליארד שקל הועברו לתוכנית על-ידי ביטוח לאומי, מטעם המדינה, והיתרה, על-ידי הורי הילדים.

עוד עולה מהנתונים, כי יותר משני שלישים מהחסכונות בתוכנית (73%) נפתחו בקופות גמל, ורק 27% בבנקים, מה שהתברר כבחירה נבונה של ההורים (65% עשו זאת בעצמם, והשאר שויכו על-ידי המדינה כברירת מחדל לקופות גמל או לבנקים). זאת לאור התשואות הגבוהות יחסית שהשיגו קופות הגמל בתקופה זו. הבנקים מצידם, מציעים תשואה יציבה, שיכולה לפעול לטובת החוסכים במקרה של נפילות בשוקי ההון, אך הריביות בה נמוכות משמעותית מבגמל.

אלטשולר מוביל בסיכון המועט והבינוני

תוכנית חיסכון לכל ילד נועדה לצמצם פערים בחברה הישראלית על מנת לאפשר לילדים שהגיעו לגיל 18 סכום התחלתי עמו יוכלו להתחיל בלימודים, לצאת לטיול או לפתוח עסק. מנתוני הביטוח הלאומי עולה כי אלטשולר שחם הוא הגוף המנהל הגדולה ביותר בשוק החיסכון לכל ילד (כמו בשוק הגמל כולו) עם נתח של 31.5% מכלל התוכנית ו-36.5% מההפקדות לגמל נכון לסוף 2020 (שיעור שגדל ל-44% מנכסי הגמל ביוני 2021).

אלטשולר גם מוביל את התשואה במסלול מועט הסיכון של התוכנית בארבע השנים הראשונות שלה עם 21.5%, ואחריו מגדל (17.2%) ומיטב דש (16.1%). במסלול זה הושקעו עד סוף 2020 כ-4 מיליארד שקל, לעומת 4.3 מיליארד שקל במסלול המוגבר.

לצד שני המסלולים הללו קיימים שלושה מסלולי חיסכון נוספים בקופות הגמל. הראשון הוא מסלול בסיכון בינוני, שגם בו מוביל אלטשולר שחם (28% תשואה).

שני המסלולים האחרים הם מסלולים מוטי-דת. הראשון הוא מסלול שההשקעות בו נעשות בהתאם להלכה, כלומר השקעות כשרות, שהצליחו להשיג תשואות שברובן קצת יותר גבוהות מהמסלול עם הסיכון המועט, אך לרוב נמוכות מהמסלול עם הסיכון הבינוני.

המסלול השני הוא מסלול השריעה המיועד עבור חוסכים מוסלמים. את מסלול זה מציעות שתי חברות מנהלות בלבד - מור בית השקעות והלמן אלדובי, שנמכרה בשנה שעברה לאקסלנס - ושתי הקופות הציגו תשואה שלילית - מינוס 0.69% במור ומינוס 0.22% בהלמן אלדובי. ב-2021 עד עתה, אגב, התשואה הייתה חיובית אך שולית, ברמה של פחות מ-1%.

"הבדלים באוריינות הפיננסית בין השכבות"

עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות, טוען בהתייחסו לנתונים של תוכנית החיסכון לכל ילד, כי ברירת המחדל חייבת להיות המסלול בסיכון מוגבר, מה שיגרום לדבריו לחלקים גדולים יותר מהאוכלוסייה ליהנות מפירות צמיחה בשוק ההון. "איגוד בתי ההשקעות רואה בנתונים מודעות גבוהה יותר של השכבות החזקות, בעלות ההבנה הפיננסית, ליתרונות התוכנית ולדרך האופטימלית לנצל אותה".

לדבריו, "אנחנו רואים שבשכבות הנמוכות לא מפקידים את הכסף במסלול סיכון גבוה אלא משאירים במסלול ברירת המחדל בסיכון נמוך או בריבית בנקאית, כשברור ששוק ההון יניב לאורך זמן תשואה גבוהה יותר. בגלל שבשכבות אלה לעיתים יש פחות אוריינות פיננסית, הן לא מודעות מספיק לעדיפות של שוק ההון לזמן ארוך.

"נכון, יכול להיות שכשהריבית תעלה הפערים ישתנו אבל עדיין די ברור שהילד ב-15 השנים הראשונות צריך לחסוך במסלול בסיכון גבוה, וכך ימקסם תשואה. גם הביטוח הלאומי אמר את זה ב-2019. דבר נוספים שאנו רואים שמתבטא בבחירה במסלול ההשקעה, הוא שיש חסר באוריינות הפיננסית בעיקר במגזרים החרדיים והערביים", אומר ספיר.

 

הכדאיות בהכפלת הסכום שמפקידה המדינה

כחלק מתוכנית חיסכון לכל ילד, הותר להורים להפקיד 51 שקלים נוספים מדי חודש עבור כל אחד מילדיהם, ועבור כ-45% מהילדים אכן נבחרה הפקדה נוספת. על פי נתוני הביטוח הלאומי, שיעור זה גדל ל-72% בקרב ילדים להורים שבחרו בתוכנית חיסכון באופן אקטיבי, כלומר אוריינות פיננסית אכן משפיעה על ההחלטה האם להפקיד תוספת כספית.

הכפלת ההפקדה ל-102 שקל בחודש מכפילה את סכום החיסכון שמתקבל. למשל, חיסכון של 51 שקל בחודש לילד לאורך 18 שנה בקופת גמל להשקעה בתשואה ברוטו של 4% בשנה (הריבית שקבע האוצר במסגרת כללי המחשת החיסכון לחוסכים) ובדמי ניהול של 0.23% יניב 15,618 שקל, ושל 102 שקל בחודש - 31,235 שקל. כך לפי סימולציה שביצע עבור גלובס יוסי מויאל - יועץ פנסיוני מגונן את גלזנר.

הפערים הללו אף גדלים בפועל, בעיקר עבור הבוחרים במסלול המנייתי, שהציג עד סוף 2020 תשואה שנתית דו-ספרתית אך גם עבור חלק ניכר מהחוסכים במסלול הסיכון המועט, שרשמו תשואה שנתית גבוהה מ-5%.

בבנקים, לעומת זאת, המספרים שונים לגמרי. הבנקים מציעים שלושה מסלולי חיסכון: פיקדון בריבית משתנה בהתאם לפריים (שהוא כיום 1.6%, ועשוי להשתנות), לא צמודה למדד המחירים לצרכן; פיקדון בריבית קבועה לא צמודה - כלומר הריבית נקבעת מראש, ואינה משתנה; וכן פיקדון בריבית קבועה וצמודה למדד.

מדיווח הבנקים לאתר, ריביות שנתיות קבועות לא צמודות נעות בין 1.8% בבנק לאומי ועד 2.45% בקבוצת הבינלאומי, הכוללת גם את מסד ואוצר החייל. קבוצת הבינלאומי מציעה גם את הריבית הגבוהה ביותר במסלול הריבית הקבועה הצמודה למדד - 1.1%, כאשר הריביות המשתנות נמוכות הרבה יותר, שם מציע הפועלים את הריבית הגבוהה יותר העומדת על פריים פחות 0.98%.

לפי הבדיקה שביצע מויאל, המסלול עם הריבית הקבועה הלא צמודה יניב 13,792 שקל עבור הפקדה חודשית של 51 שקל, ועבור מי שהוריו יפקידו 51 שקל נוספים החיסכון יעמוד אחרי 18 שנה על 27,584 שקל. במסלול ריבית קבועה צמודה, עם יעד אינפלציה של 2% כפי שצופה בנק ישראל, החיסכון עבור 51 שקלים בחודש יביא לסכום של 14,695 שקל, ועבור חיסכון חודשי של 102 שקל - 29,389 שקל.

כלומר בבנקים יתקבלו, במקרה הטוב, 1,000 שקל פחות בסוף תקופת החיסכון בהשוואה לתשואה ברוטו של 4% - וכאמור, בפועל התשואות היו הרבה יותר גבוהות, עד כדי 14.5% לשנה.

עוד כתבות

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

משרד הבריאות, ירושלים / צילום: איל יצהר

הוועדה שתכריע מי ישלוט באשפוזי הבית והבעיות שלא הגיעו לשולחן הדיונים

משרדי הבריאות והאוצר הקימו ועדה כדי לדון באופן שבו ינוהלו אשפוזי הבית ובחלוקת עוגת התמריצים בין בתי החולים לקופות ולקבלניות המשנה ● אלא ששאלות שנוגעות לאיכות הטיפול, כמו גישה לתרופות ולמומחים, עדיין רחוקות מלקבל הסדרה בחוק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

TOTO / צילום: מתוך אתר החברה

הסיבה המפתיעה לזינוק של מניית יצרנית האסלות הגדולה בעולם

כבר שנים שחברת טוטו היפנית מייצרת לא רק מושבי אסלה מחוממים, אלא גם רכיבים המשמשים בייצור שבבים ● הבוקר מניית החברה זינקה ביותר מ-10% בעקבות המלצה של גולדמן סאקס

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו

אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● דיווח בלבנון: חיל האוויר תקף בעומק המדינה ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ●  מחבלים יידו אבנים במהלך הלילה לעבר רכב צבאי לא מאויש של כוחות צה"ל שפעל במרחב יריחו ●  בישראל נערכים לפתיחת מעבר רפיח ● דיווחים שוטפים

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

כיפת ברזל / צילום: דוברות משרד הביטחון

ההתנצלות והמימון: מה באמת תרמו האמריקאים לכיפת ברזל?

טראמפ הדהים את העולם כשלקח בעלות על מערכת כיפת ברזל • אלא שבניגוד לדבריו, המערכת היא בהחלט פיתוח כחול־לבן והישג טכנולוגי שישראל חתומה עליו ● ובכל זאת, גם לאמריקאים יש חלק משמעותי בהצלחה ● המשרוקית של גלובס

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים