גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האפיק המנייתי או הסולידי? זה היה המסלול המשתלם בתוכנית חיסכון לכל ילד

נחשפים נתוני התשואה בתוכנית חיסכון לכל ילד, מהקמתה ב-2017 ועד סוף 2020: אנליסט מוביל את התשואות עם יותר מ-58% במסלול המנייתי, ואחריו אלטשולר שחם, שחולש כבר על יותר מ-40% מההפקדות לתוכנית בקופות הגמל

ילדים זה תשואה / אילוסטרציה: Shutterstock
ילדים זה תשואה / אילוסטרציה: Shutterstock

הורים שבחרו לשייך את ילדיהם למסלול "סיכון מוגבר" בתוכנית "חיסכון לכל ילד" השיגו תשואה יותר מכפולה לעומת מסלול "סיכון מועט" במהלך ארבע השנים הראשונות של התוכנית. מדובר בתשואה מצטברת שהגיעה בחלק מהמקרים ליותר מ-50%, כך עולה מבדיקת גלובס. בעוד שבמסלול הסיכון המוגבר רכיב המניות יכול להגיע למחצית מההשקעה ויותר, במסלול הסיכון המועט מורכבת ההשקעה בעיקר מאג"ח ממשלתיות.

מי שמוביל את התשואה בקופות הגמל בין ינואר 2017 לדצמבר 2020 הוא בית ההשקעות אנליסט , שהשיג תשואה מצטברת של 58.3% במסלול המוגבר. אחריו מדורג במסלול עם הסיכון המוגבר אלטשולר שחם , עם תשואה מצטברת של 52% בארבע שנות התוכנית, והשלישי הוא אינפיניטי עם 43.8% תשואה (שהושגה על היקף כספים קטן יחסית).

 

בסוף השבוע חשף הביטוח הלאומי נתונים על תוכנית החיסכון, שבמסגרתה מפקידה המדינה לכל ילד בישראל 51 שקל מדי חודש, עד הגיעו לגיל 18. על פי הנתונים, בארבע השנים מינואר 2017, אז נפתחה התוכנית, ועד לסוף שנת 2020, הועברו כספים לתוכניות החיסכון בסכום כולל של כמעט 13 מיליארד שקל, עבור כמעט 3.5 מיליון ילדים חוסכים. מסכום זה, 9.7 מיליארד שקל הועברו לתוכנית על-ידי ביטוח לאומי, מטעם המדינה, והיתרה, על-ידי הורי הילדים.

עוד עולה מהנתונים, כי יותר משני שלישים מהחסכונות בתוכנית (73%) נפתחו בקופות גמל, ורק 27% בבנקים, מה שהתברר כבחירה נבונה של ההורים (65% עשו זאת בעצמם, והשאר שויכו על-ידי המדינה כברירת מחדל לקופות גמל או לבנקים). זאת לאור התשואות הגבוהות יחסית שהשיגו קופות הגמל בתקופה זו. הבנקים מצידם, מציעים תשואה יציבה, שיכולה לפעול לטובת החוסכים במקרה של נפילות בשוקי ההון, אך הריביות בה נמוכות משמעותית מבגמל.

אלטשולר מוביל בסיכון המועט והבינוני

תוכנית חיסכון לכל ילד נועדה לצמצם פערים בחברה הישראלית על מנת לאפשר לילדים שהגיעו לגיל 18 סכום התחלתי עמו יוכלו להתחיל בלימודים, לצאת לטיול או לפתוח עסק. מנתוני הביטוח הלאומי עולה כי אלטשולר שחם הוא הגוף המנהל הגדולה ביותר בשוק החיסכון לכל ילד (כמו בשוק הגמל כולו) עם נתח של 31.5% מכלל התוכנית ו-36.5% מההפקדות לגמל נכון לסוף 2020 (שיעור שגדל ל-44% מנכסי הגמל ביוני 2021).

אלטשולר גם מוביל את התשואה במסלול מועט הסיכון של התוכנית בארבע השנים הראשונות שלה עם 21.5%, ואחריו מגדל (17.2%) ומיטב דש (16.1%). במסלול זה הושקעו עד סוף 2020 כ-4 מיליארד שקל, לעומת 4.3 מיליארד שקל במסלול המוגבר.

לצד שני המסלולים הללו קיימים שלושה מסלולי חיסכון נוספים בקופות הגמל. הראשון הוא מסלול בסיכון בינוני, שגם בו מוביל אלטשולר שחם (28% תשואה).

שני המסלולים האחרים הם מסלולים מוטי-דת. הראשון הוא מסלול שההשקעות בו נעשות בהתאם להלכה, כלומר השקעות כשרות, שהצליחו להשיג תשואות שברובן קצת יותר גבוהות מהמסלול עם הסיכון המועט, אך לרוב נמוכות מהמסלול עם הסיכון הבינוני.

המסלול השני הוא מסלול השריעה המיועד עבור חוסכים מוסלמים. את מסלול זה מציעות שתי חברות מנהלות בלבד - מור בית השקעות  והלמן אלדובי, שנמכרה בשנה שעברה לאקסלנס - ושתי הקופות הציגו תשואה שלילית - מינוס 0.69% במור ומינוס 0.22% בהלמן אלדובי. ב-2021 עד עתה, אגב, התשואה הייתה חיובית אך שולית, ברמה של פחות מ-1%.

"הבדלים באוריינות הפיננסית בין השכבות"

עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות, טוען בהתייחסו לנתונים של תוכנית החיסכון לכל ילד, כי ברירת המחדל חייבת להיות המסלול בסיכון מוגבר, מה שיגרום לדבריו לחלקים גדולים יותר מהאוכלוסייה ליהנות מפירות צמיחה בשוק ההון. "איגוד בתי ההשקעות רואה בנתונים מודעות גבוהה יותר של השכבות החזקות, בעלות ההבנה הפיננסית, ליתרונות התוכנית ולדרך האופטימלית לנצל אותה".

לדבריו, "אנחנו רואים שבשכבות הנמוכות לא מפקידים את הכסף במסלול סיכון גבוה אלא משאירים במסלול ברירת המחדל בסיכון נמוך או בריבית בנקאית, כשברור ששוק ההון יניב לאורך זמן תשואה גבוהה יותר. בגלל שבשכבות אלה לעיתים יש פחות אוריינות פיננסית, הן לא מודעות מספיק לעדיפות של שוק ההון לזמן ארוך.

"נכון, יכול להיות שכשהריבית תעלה הפערים ישתנו אבל עדיין די ברור שהילד ב-15 השנים הראשונות צריך לחסוך במסלול בסיכון גבוה, וכך ימקסם תשואה. גם הביטוח הלאומי אמר את זה ב-2019. דבר נוספים שאנו רואים שמתבטא בבחירה במסלול ההשקעה, הוא שיש חסר באוריינות הפיננסית בעיקר במגזרים החרדיים והערביים", אומר ספיר.

 

הכדאיות בהכפלת הסכום שמפקידה המדינה

כחלק מתוכנית חיסכון לכל ילד, הותר להורים להפקיד 51 שקלים נוספים מדי חודש עבור כל אחד מילדיהם, ועבור כ-45% מהילדים אכן נבחרה הפקדה נוספת. על פי נתוני הביטוח הלאומי, שיעור זה גדל ל-72% בקרב ילדים להורים שבחרו בתוכנית חיסכון באופן אקטיבי, כלומר אוריינות פיננסית אכן משפיעה על ההחלטה האם להפקיד תוספת כספית.

הכפלת ההפקדה ל-102 שקל בחודש מכפילה את סכום החיסכון שמתקבל. למשל, חיסכון של 51 שקל בחודש לילד לאורך 18 שנה בקופת גמל להשקעה בתשואה ברוטו של 4% בשנה (הריבית שקבע האוצר במסגרת כללי המחשת החיסכון לחוסכים) ובדמי ניהול של 0.23% יניב 15,618 שקל, ושל 102 שקל בחודש - 31,235 שקל. כך לפי סימולציה שביצע עבור גלובס יוסי מויאל - יועץ פנסיוני מגונן את גלזנר.

הפערים הללו אף גדלים בפועל, בעיקר עבור הבוחרים במסלול המנייתי, שהציג עד סוף 2020 תשואה שנתית דו-ספרתית אך גם עבור חלק ניכר מהחוסכים במסלול הסיכון המועט, שרשמו תשואה שנתית גבוהה מ-5%.

בבנקים, לעומת זאת, המספרים שונים לגמרי. הבנקים מציעים שלושה מסלולי חיסכון: פיקדון בריבית משתנה בהתאם לפריים (שהוא כיום 1.6%, ועשוי להשתנות), לא צמודה למדד המחירים לצרכן; פיקדון בריבית קבועה לא צמודה - כלומר הריבית נקבעת מראש, ואינה משתנה; וכן פיקדון בריבית קבועה וצמודה למדד.

 

מדיווח הבנקים לאתר, ריביות שנתיות קבועות לא צמודות נעות בין 1.8% בבנק לאומי ועד 2.45% בקבוצת הבינלאומי, הכוללת גם את מסד ואוצר החייל. קבוצת הבינלאומי מציעה גם את הריבית הגבוהה ביותר במסלול הריבית הקבועה הצמודה למדד - 1.1%, כאשר הריביות המשתנות נמוכות הרבה יותר, שם מציע הפועלים את הריבית הגבוהה יותר העומדת על פריים פחות 0.98%.

לפי הבדיקה שביצע מויאל, המסלול עם הריבית הקבועה הלא צמודה יניב 13,792 שקל עבור הפקדה חודשית של 51 שקל, ועבור מי שהוריו יפקידו 51 שקל נוספים החיסכון יעמוד אחרי 18 שנה על 27,584 שקל. במסלול ריבית קבועה צמודה, עם יעד אינפלציה של 2% כפי שצופה בנק ישראל, החיסכון עבור 51 שקלים בחודש יביא לסכום של 14,695 שקל, ועבור חיסכון חודשי של 102 שקל - 29,389 שקל.

כלומר בבנקים יתקבלו, במקרה הטוב, 1,000 שקל פחות בסוף תקופת החיסכון בהשוואה לתשואה ברוטו של 4% - וכאמור, בפועל התשואות היו הרבה יותר גבוהות, עד כדי 14.5% לשנה.

עוד כתבות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

בממשלה רוצים לקצר את התור בנמלים, ובדרך פוגעים במכונת המזומנים שלהם

במשרדי התחבורה והאוצר גיבשו מתווה להרחבת התחרות על פריקת מכוניות – שנחשבת לאפיק רווחי במיוחד עבור הנמלים ● המטרה: לגרום להם לתת עדיפות לסחורות אחרות, כמו ברזל, שתקועות בלב ים זמן רב ● בוועדי הנמלים עשויים לצאת למאבק

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא