גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגיע לנו לדעת מי ישלם את ההוצאות שהוטלו על חברי ועד הנמלים

אם לא נחייב את ההסתדרות בשקיפות, יתכן שהחיובים שהוטלו על מי שנקטו בשביתה פראית ישולמו מהכספים שנלקחו מכל העובדים

בניין הוועד הפועל של ההסתדרות בתל אביב / צילום: עינת לברון
בניין הוועד הפועל של ההסתדרות בתל אביב / צילום: עינת לברון

בפסק דין שניתן לאחרונה, חייב בית הדין הארצי לעבודה את חברי ועדי הנמלים בתשלום הוצאות אישיות למעסיקיהן ולאוצר המדינה, בשיעור שנע בין 30,000 שקלים (אשדוד) ל-8,000 שקל (חיפה).

הרקע לכך הוא התנהלות שערורייתית של חברי הוועדים, אשר בשנת 2018 הורו לעובדים, ללא סמכות, לפתוח בשביתה פראית בנמלים. בהמשך, נמנעו חברי הוועדים להתייצב לשלושה דיונים שקבע בית הדין לצורך דיון בשביתה המזיקה, תוך שאינם מקיימים צו המורה להם לחדש את העבודה מיידית. בית הדין הטיל על חברי הועד הוצאות אישיות בשל אי-ההתייצבות ואף הוצא נגדם צו הבאה על-ידי המשטרה, שגם ממנו התעלמו. לבסוף, הם הואילו בטובם להתייצב לדיון הרביעי ורק בסיומו נקטו פעולות לחזרה לעבודה.

ניסיונות חברי הוועד וההסתדרות הכללית לבטל את ההוצאות האישיות שהוטלו עליהם - נדחו. בית הדין סבר כי התנהלותם של חברי הוועד פגעה באופן חמור בשלטון החוק, גרמה נזק לצדדים ולציבור, הביאה לבזבוז זמן שיפוטי יקר והפגינה זלזול וחוסר אחריות. ההוצאות נועדו להעביר מסר מרתיע לארגוני עובדים ונציגיהם, לפיו פעילותם אינה מעל החוק, וגם בתפקידם הציבורי חלות עליהם חובות אישיות בסיסיות.

חוסר שליטה

אירועי פסק הדין, שהמחישו את חוסר השליטה של ההסתדרות בוועדים החזקים בשירות הציבורי, והנזק הציבורי עקב כך, מתחברים לדוח המקיף של כלכלני ארגון ה-OECD מחודש יוני 2021, בו צוין כי אובדן ימי עבודה עקב שביתות בישראל הוא מהגבוה במדינות הארגון. הדוח כולל המלצות לשיפור יחסי העבודה במגזר הציבורי בישראל, ביניהן: אימוץ המודל הנהוג במדינות רבות להגבלת שביתות בשירותים חיוניים; הקמת מוסדות חלופיים ליישוב סכסוכים והגבלת העיתוי והשימוש בשביתות.

באורח מקרי, פרסם בשבוע שעבר שר המשפטים גדעון סער את טיוטת תקנות השקיפות. על-פי הטיוטה, ארגונים הרשומים כאגודות עותומניות ופועלים מכוח פקודה עתיקה זו מימי השלטון הטורקי, יחויבו בדיווח כספי שנתי. התיקון יוחל על ההסתדרות הכללית ויחייב אותה לפרט את הכנסותיה מדמי חבר ודמי טיפול, פירוט הוצאותיה, השימוש שנעשה בכספים, רשימת מקבלי השכר הגבוה, ועוד.

הדרישה להגשת דוחות אלה תואמת את הוראות חוק העמותות מ-1980, בו הוחלו חובות משטר תאגידי מוקפד ודיווח מפורט על ארגונים ללא כוונת רווח (אולם הוחרגו ממנו ארגוני עובדים ותיקים שהוקמו שפעלו קודם לכן). חובה דומה מוטלת בשגרה על ארגוני עובדים ומעסיקים במרבית מדינות ה-OECD.

השקיפות הכרחית

לאור המחזור הכספי העצום של ההסתדרות, פערי המידע בין העובדים שמשלמים לה מסים לבין מקבלי ההחלטות, ובפרט כוחה השלטוני בעיצוב דברי חקיקה ונורמות כלליות, דרישות הגילוי והשקיפות הם בגדר הכרח. התקנות פורסמו לראשונה ב-2019, אולם כניסתן לתוקף עוכבה, בעיקר על רקע התנגדות ההסתדרות וחילופי השלטון התכופים.

חיבור רצף האירועים יחד משמיע שאין להמתין עוד: החיובים הכספיים שהטיל בית הדין הארצי על חברי ועדי הנמלים הם חיובים אישיים הנושאים מסר ברור, לפיו להתנהלות אישית מבזה - יש מחיר אישי. אלא שבמצב הקיים היום לא ניתן יהיה לדעת אם ההוצאות אכן שולמו באופן אישי על-ידי חברי הוועד, או נלקחו מקופת הוועד, או מתקציב ההסתדרות הכללית, באופן הנוטל מהחיוב את עוקצו. לא רק שהציבור לא ייחשף למידע הזה, אלא שכל משלמי המס להסתדרות, מכלל מקומות העבודה במשק, לא יידעו מה השימוש שנעשה במיסים ששילמו.

בנוסף לתקציב, מנהלת ההסתדרות בנפרד קרן שביתה, הממומנת מדמי החבר ודמי הטיפול. בקשתה להחריג מחובות הדיווח בתקנות את כספי הקרן - נענתה. יוצא שאם ייעשה שימוש בכספי הקרן לצורך פירעון ההוצאות האישיות שהטיל בית הדין על חברי הוועד, לא ניתן יהיה לדעת על כך. בנוסף, מאחר שהתקנות לא כוללות סעיפי סנקציה כלשהם (בשונה ממדינות אחרות, בהן אי-הגשת דו"חות כספיים תקינים עלולה להביא לשלילת המעמד מארגוני עובדים ומעסיקים), ספק אם יש להן שיניים של ממש.

המחוקק צריך לחתור לכך שפסק דין שיוצא מהערכאה העליונה בתחום משפט העבודה יקוים לפי לשונו ותכליתו, ולכך שמדינת ישראל תתיישר עם השוק הגלובלי, באבטחת שירותים חיוניים לאזרחיה. במקום להחיל על ארגוני עובדים ותיקים את תקנות השקיפות המקלות, ראוי לבטל את הסעיף המחריג רק אותם מהחובות המקיפות החלות מכוח חוק העמותות על מתחריהם. אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר.

הכותבת היא שותפה מייסדת במשרד רובין שמואלביץ, המתמחה בדיני עבודה מייצגת מעסיקים גדולים

*** גילוי מלא: הכותבת מייצגת לעתים את גלובס

עוד כתבות

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב 

צילום: Shutterstock

מכלית נפט שינתה את מסלולה בפתאומיות, גורם אמריקאי אישר: איראן חטפה אותה

כמה סירות קטנות התקרבו לעבר המכלית סמוך למצר הורמוז - והיא שינתה את מסלולה ● מרכז הפעולות הימיות דיווח על המקרה כ"אירוע חשוד" וחברת אבטחה ימית טענה כי "נראה שמדובר בפעולה מכוונת" ● גורם אמריקאי רשמי אישר לסוכנות הידיעות AP מאוחר יותר כי איראן אחראית לחטיפתה של המכלית

סל התרופות / צילום: Shutterstock, Quality Stock Arts

באין שר בריאות, הרכב ועדת סל הבריאות יעלה להצעת מחליטים בממשלה

ההרכב דומה לזה שדן בסל של 2025 ● הועדה צפויה להשלים את עבודתה בתחילת 2026 ● בין התרופות שיבחנו על ידי ועדת הסל השנה נמצאות תרופות לטיפול בסכיזופרניה, אלצהיימר, בסוכרת וכתמיד תרופות לטיפול בסרטן, תרופות לדלקות עור ומעי וחיסונים רבים לצד רבות נוספות

''חוברת ההתגוננות האזרחית'' שפורסמה בשבדיה בשנה שעברה כהכנה לציבור למקרה של משבר או מלחמה / צילום: ap, Mimmi Montgomery

בסקנדינביה לוקחים צעד אחורה מהשאיפה ל"חברה ללא מזומנים"

מדינות צפון אירופה, שהובילו את מהפכת התשלומים הדיגיטליים, משנות כיוון בזהירות ● הביטחון הכלכלי והחשש ממתקפות סייבר ומתרחיש של מלחמה אזורית - מחזירים את המזומן למרכז השיח ● במקביל, האיחוד האירופי מגביר רגולציה על עסקאות במזומן לצמצום הון שחור

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: ap, Leo Correa

בהנחה של כמעט 60%: מחיר מציאה לדירות חדשות במגדל הרוס

רמ"י הוציאה למכרז נוסף 40 דירות להשכרה במגדלי דה וינצ'י, שנפגעו במלחמה עם אירן, כשהיא מקצצת כמעט 60% ממחיר המינימום ● ואולם מצב הדירות הינו רע, ולמשתתפים במכרז לא יתאפשר כלל לבחון את הדירות במגדל הצפוני שנפגע קשות

שלוש עצות מיתולוגיות למנהלים / צילום: Shutterstock

טוב, רע, טוב: מה הדרך המיטבית לתת משוב לעובדים ולמה מנהלים נמנעים ממנה?

למה חופש לעובדים הוא לא תמיד טוב ● איך זה שאנחנו מעדיפים משוב שלילי על חיובי ומדוע מנהלים נמנעים מלתת כזה ● וכיצד ג'ף בזוס מציע לפעול כשלא מצליחים לרתום את הצוות למשימה? המלצות למנהלים לעובדים ● פופקורן

דליה קורקין, ומתחם טיפול של עמל ומעבר / צילום: מצגת החברה

הנפקת עמל ומעבר הושלמה בבורסה לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל

השלמת ההנפקה מגלמת לעמל ומעבר שווי של כ-2.6 מיליארד שקל - נמוך במאות מיליוני שקלים מהתוכנית המקורית של החברה ● פרסום התוצאות הסופיות של ההנפקה צפוי לשבוע הבא, כאשר ככל הנראה קודם לפרסום יפורסמו תוצאות לרבעון השלישי של הרשת

יעל אבירם רוזנפלד / צילום: כפיר זיו

המנהלת שמחליטה מי יקבל משרה באנבידיה: "אני תמיד אומרת - תעזו"

יעל אבירם רוזנפלד, שמובילה את תחום הגיוס של ענקית השבבים בישראל, מגלה מה החברה מחפשת דווקא במועמדים צעירים - ומדוע סקרנות, גמישות ויכולת למידה חשובות יותר מניסיון ● בראיון לגלובס היא מדברת על האיזון בין טכנולוגיה לאנושיות, ועל החוסן שנדרש כדי להחזיק מעמד בעולם שמשתנה כל הזמן

בובות פאנקו / צילום: Shutterstock

בובות הפופ קרסו כי למעריצים נמאס לקבל עוד מאותו הדבר

פאנקו, יצרנית בובות הפופ שהפכה לסמל הנוסטלגיה של הוליווד, מזהירה מקריסה בעקבות הפסדים כבדים וחוב תופח ● מעבר למשבר העסקי, נפילתה חושפת את העייפות מתרבות השכפולים ומראה כי אי אפשר לתעש רגשות בלי שבסוף גם הם יהפכו למלאי עודף

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיירדו מחר, הדוחות שכולם מצפים להם וההשקעה החדשה של באפט

על רקע נתוני האינפלציה ביום שישי, מתגברת ההערכה שהורדת הריבית בישראל בעוד שבוע מתקרבת ● בינתיים, במהלך השבוע הקרוב, ידווחו הבנקים הגדולים ומניות רבות נוספות ● בוול סטריט, תדווח החברה הגדולה בעולם – אנבידיה ● וגם: המניה החדשה של וורן באפט, והאם אפל מתכוננת לפרישה של המנכ"ל טים קוק?

אדמירל (במיל') גארי ראפהד / צילום: נעמה קליין

"זה לא הזמן לנוח": האדמירל האמריקאי שמפציר בישראל להתכונן לעימות הבא מול איראן

אדמירל (מיל') גארי ראפהד, מפקד צי ארה"ב לשעבר, מזהיר כי האיום הימי של איראן ושלוחותיה רחוק מלהסתיים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלון מול החות'ים, על הלייזר שצפוי לשנות את מאזן ההגנה ועל עתיד שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל ● ויש לו אזהרה: "דווקא עכשיו, כשהרובים שותקים, זה לא הזמן לנוח"

מטוס F-15 איגל אמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove/News Images/Sipa USA

השכנה של ישראל לוחצת על ארה"ב: תמכרו לנו מטוסי קרב חדשים

חברת וונדר רובוטיקס תשיק רחפן תקיפה חדש שיבצע את טיסותיו הראשונות כבר בימים הקרובים ● אזרבייג'ן מציגה מערכת הגנה אווירית חדשה שרכשה מסין ● מצרים מנהלת מו"מ עם ארה"ב לרכישת עשרות מטוסי קרב ● וגם: הסינים מעתיקים מל"ט מתאבד מאיראן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילן ואלון שבתאי. ''ראיתי אנשים יוצאים בוכים מאבא שלי'' / צילום: דניאל אבני

"לא ייתכן שאנחנו אומת סטארט-אפ ולא טובים באומנות"

האספן אילן שבתאי היה שנים שם דבר בשוק האומנות הישראלי, דמות מפתח שעובדת מתחת לרדאר ● בנו ונכדו החליטו להקים גלריה שתציג לראשונה את האוסף שלו, שמוערך במיליוני דולרים ● עכשיו הם מדברים על ההחלטה לפתוח גלריה דווקא במלחמה ("אמרו שהשתגעתי"), ולמה ההשקעה הזו יותר טובה מאשר בורסה או נדל"ן ("אתה זה שיוצר את השוק")

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Ng Han Guan

כותבים ברשת על מניות? אחת המדינות הגדולות בעולם תדרוש מכם רישיון

הפצת פייק ניוז מאיימת על העולם, והממשלות ברחבי הגלובוס רודפות אחרי פתרונות ● בין הפעולות: דרישות להכשרה מתאימה לכותבי פוסטים ומאסר בגין פרסום מידע כוזב ● מנגד, מומחים מזהירים מפגיעה דרמטית בחופש הביטוי ● האם גל החקיקה הזה ישטוף גם את ישראל?

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל לוחץ מטה, הטיסות והפירות דוחפים מעלה: מה צפוי היום במדד

בשוק מעריכים כי המחירים עלו בכ-0.5% באוקטובר, וזאת על רקע צפי להשפעות מקזזות ● גם רכיב ההלבשה וההנעלה זוכה לחודש חזק עם תחילת החורף - "זה עשוי להיות הגורם הדומיננטי החודש", אומר יוני פנינג מבנק מזרחי ● וגם: איך המדד ישפיע על החלטת הריבית בסוף החודש?

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

מתקן התפלה באשקלון / צילום: יח''צ

מחיר המים יעלה פחות מהצפוי בינואר - אך ההתייקרות הגדולה פשוט נדחית

רשות המים קבעה עלייה של כ־2.5%, שמסתכמת אמנם בתוספת שלושה שקלים בחודש למשק בבית ממוצע - אך מדובר במחיר הגבוה ביותר שנרשם בעשור האחרון ● ואולם, במקור המחיר צפוי היה לטפס בשיעור גבוה יותר של כ־7%, שהתמתן בעקבות דחייה של עלויות התפלה והשקעות לשנים הבאות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של פייננשל טיימס ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss

הגלולה שמשגעת את אמריקה, הרופאים שידם קלה על ההדק - והביקורת

היא פותחה כדי להפחית לחץ דם וקצב לב אבל בשנים האחרונות הפכה פרופרנולול לתרופת ההרגעה שהסלבס לא זזים בלעדיה - על השטיח האדום, לפני הופעות וגם בדייטים וחתונות ● אפילו הרופאים כבר לא מהססים, עם זינוק של 28% במספר המרשמים, למרות שב-FDA התכוונו למשהו אחר לגמרי