גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ממשלת נתניהו חתמה על הסכמים שהחריגו לרעה התנחלויות?

בן אנד ג'ריס החליטה להחריג את יהודה ושומרון. ומה עם ממשלות ישראל? ● המשרוקית של גלובס

מיכל רוזין, מרצ יומן 90, רדיו 90FM, 22.7.21 / צילום: אוריה תדמור
מיכל רוזין, מרצ יומן 90, רדיו 90FM, 22.7.21 / צילום: אוריה תדמור

ההחלטה של יצרנית הגלידות בן אנד ג'ריס להפסיק למכור את מוצריה בשטחים גררה אין ספור תגובות גינוי חריפות מצד פוליטיקאים ישראלים. כשחברת הכנסת מיכל רוזין ממרצ נשאלה על הנושא היא הזכירה כי מדינת ישראל עצמה הסכימה לא אחת בעצמה להחריג את יהודה ושומרון. "ממשלת נתניהו חתמה על הסכמים רבים עם האיחוד האירופי, עם ארה"ב, או עם חברות מסחריות שהתנו את ההסכם באי מתן שירותים להתנחלויות", היא אמרה והזכירה את "הסכם הסחר החופשי שיש לנו עם האיחוד האירופי (בהיקף של) 200 מיליארד שקלים בשנה", ואת "הסכם הורייזון 2020 שנתניהו חתם עליו".

נבחן את שני ההסכמים עם אירופה אותם הזכירה רוזין. תוכנית הורייזן היא תוכנית המעניקה מענקי מחקר וחדשנות לגופים מכל מדינות אירופה החברות בהסכם. הסכם "הורייזון 2020" נחתם על ידי ממשלת נתניהו ב-2014, והמשכו, "הורייזון יורופ", חודש על ידי אותו נתניהו ב-2020. בשני המסמכים הללו מצוין בפירוש כי "בהתאם למדיניות האיחוד האירופי, הסכם זה לא יחול על האזורים הגיאוגרפיים שהועברו למדינת ישראל לאחר 5 ביוני 1967 (מדובר ברמת הגולן, רצועת עזה, יו"ש ומזרח ירושלים)".

ישראל כן ניסתה לעדן מעט את הצפרדע שהיא נאלצת לבלוע במסגרת ההסכם, וכך צורפו אליו שני נספחים - אחד מטעם האיחוד ואחד מטעם ישראל. הנספח הישראלי מצהיר על כך שישראל מתנגדת להנחיות בעניין ההתנחלויות, הן מבחינה משפטית והן מבחינה מדינית, ונקבע בו כי גופים מהשטחים כן יוכלו להגיש בקשה למענק. מצד שני, לוועדה מטעם האיחוד ניתנת הזכות לא לאשר את המענק מטעמים גיאוגרפיים, ובכל מקרה ברור שישראל הסכימה לכך שההתנחלויות יזכו למעמד שונה, ונחות, משל כל יישוב אחר בארץ.

הסכם אזור הסחר חופשי שהזכירה רוזין נחתם ב-1995 והחליף הסכם קודם לשיתוף פעולה משנת 1975. ההסכם דווקא לא כולל סעיפים הקשורים למה שמוגדר על ידי האירופים "שטחים כבושים", אולם הבהרה שהוציא האיחוד האירופי בעניין ב-2005 חידדה למשל את הצורך בציון מקורן של סחורות מהשטחים שנכבשו על ידי ישראל החל ביוני 1967. דוגמה נוספת לכך היא תיקון לעניין תקני שיווק בפירות וירקות משנת 2013, ששוב מחריג את שטחי יו"ש.

ומה לגבי ארה"ב שהוזכרה על ידי רוזין? כאן אפשר להזכיר את כספי הערבויות שהאמריקאים מעמידים לרשות ישראל לשם גיוס אג"ח. האמריקאים התנו את ההסכם ההיסטורי בכך שהכספים לא ישמשו למימון ההתנחלויות, וכך, משרד האוצר מכין מדי שנה חישוב שמסכם את השקעות ישראל בהתנחלויות, כדי שניתן יהיה לקזז אותן מהסכומים (בפועל ישראל לא נעזרת כיום בערבויות הללו).

ויש דוגמאות של מדינות נוספות, חלקן הוזכרו גם הן על ידי רוזין. הסכם הסחר עם דרום קוריאה עליו חתם שר הכלכלה עמיר פרץ במאי 2021; הסכם בין ישראל לסין על גיוס עובדים סינים מ-2017; הסכם הסחר מול בריטניה שנחתם ב-2019 לקראת פרישתה מהאיחוד האירופי - כולם מחריגים את ההתנחלויות.

בשורה התחתונה: דבריה של ח"כ רוזין נכונים. ממשלות נתניהו וממשלות אחרות חתמו עם מדינות אחרות על הסכמים כלכליים, תרבותיים וטכנולוגיים המחריגים את ההתנחלויות. לעיתים, כמו בהסכם "הורייזון 2020", ישראל מוסיפה נספח שבו היא מביעה מחאה על ההחרגה, אך אין לכך כמעט משמעות מעשית.

תחקיר: טלאור שמש

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

דוח המבקר חושף: ישראל נכנסה למלחמת "חרבות ברזל" עם פערים חמורים בייצור נשק

מבקר המדינה קובע כי מערכת הביטחון לא נערכה כראוי לשימור יכולות ייצור "כחול־לבן" בתחומים מסוימים, למרות התרעות לאורך השנים ● לפי הדוח, נדרשות כעת השקעות של מאות מיליוני שקלים כדי לשקם יכולות שאבדו ● עוד עולה כי רפאל ותע"א העניקו למערכת הביטחון תמיכה נרחבת "על חשבונן", בזמן שבעולם הטילו אמברגו על היצוא לישראל

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ נגד קרעי: פעל ללא סמכות כשהדיח את יו"ר ועדת האיתור של התאגיד

השופטים קבעו כי החלטת שר התקשורת להפסיק את כהונת השופטת בדימוס נחמה מוניץ הייתה בלתי חוקית, והורו לקדם בהקדם את מינוי מועצת התאגיד - שמשותקת מאז נובמבר 2024 ● טענותיו של קרעי ללחצים ופגמים בהליך האיתור נדחו ● קרעי תקף: "בג"ץ מוזמן למנות בעצמו את מי שהוא רוצה"

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: Reuters, James Manning

תשואות האג"ח בשיא של 28 שנה: איום הדחת רה"מ בבריטניה מטלטל את הכלכלה

בבחירות ב־2024 זכה קיר סטארמר בראשות הממשלה, עם הבטחה לטפל בהגירה בבריטניה ולאושש את הכלכלה ● שנתיים לאחר מכן, 70 חברים ממפלגתו קוראים להדיח אותו מהתפקיד ● הכלכלה המקומית לא מתלהבת מטלטלה פוליטית נוספת, ומי השמות להחלפתו?

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שמאשימה: "אירופה לא מהירה מספיק בסנקציות נגד ישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: למה כמעט חצי מהלבנונים מתנגדים לפירוק חיזבאללה מנשקו, הולנד רוצה לקדם חקיקה נגד ההתנחלויות, ואיך משפיע החרם נגד ישראל על האירוויזיון • כותרות העיתונים בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

חברת ההלבשה שהציגה רבעון שיא, והסיבה שהרווח של כאל נחתך בחדות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● דלתא גליל מציגה רבעון שיא עם עלייה של 15% במכירות ● כאל מסכמת את הרבעון הראשון בניהולה של יפית גריאני עם עלייה בהכנסות אך ירידה חדה ברווח הנקי ● ונאייקס עקפה את תחזיות האנליסטים, עם צמיחה של מעל 30% בהכנסות ברבעון הראשון של השנה

דיון בבג''ץ בעתירות נגד מינוי האלוף רומן גופמן לראש המוסד, היום / צילום: דוברות הרשות השופטת

השופט שטיין: אם גופמן התרשל, למה אני צריך להתערב בהחלטת ראש הממשלה?

בשידור חי: בג"ץ דן בעתירות נגד מינויו של האלוף רומן גופמן לראש המוסד ● השאלה שבמוקד הדיון: האם נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בהפעלתו של הקטין אורי אלמקייס, והאם התנהלותו מצדיקה את פסילת מינויו לראש המוסד ● העתירות הוגשו ע"י התנועה לאיכות השלטון, התנועה לטוהר המידות ואורי אלמקייס עצמו ● הדיון הסתיים והחלטה תימסר במועד מאוחר יותר

נתב''ג לאחר שנכנסה לתוקפה הפסקת האש / צילום: טלי בוגדנובסקי

נתב"ג רחוק מחזרה לשגרה: יותר מחצי מחברות התעופה הזרות עדיין לא חזרו

שמי ישראל עדיין ריקים: רק 19 חברות תעופה זרות חזרו לכאן מאז שנפתחו השמיים ● מרבית החברות האירופיות עדיין מחוץ לישראל, והפעילות של חברות התעופה הזרות בנתב"ג עומדת על 21% בלבד ● מאילו מדינות מגיעות חברות התעופה שמוכנות לטוס לישראל?

רכב משלוחי אונליין של שופרסל. השחקנית המובילה בתחום / צילום: בר לביא

למה קמעונאיות המזון ממשיכות לבצע משלוחים אם זה כל-כך לא רווחי?

בשבוע שעבר הודיעה רשת רמי לוי על העלאת מחיר משלוחי האונליין וציינה כי היא עדיין מסבסדת אותם ב-25% ● איך מחשבים את העלות, מדוע רוב הרשתות לא מוותרות על הפעילות הזו למרות ההפסדיות, ולמה אושר עד ויוחננוף עדיין בחוץ?

פינוי בינוי ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

הסוף ל-12 מ"ר לכולם? פסק הדין שמאיים על מודל הפינוי-בינוי המוכר

פסיקה חדשה של בית המשפט המחוזי בת"א קובעת כי תוספת שטח זהה לכלל הדיירים בבניין מקפחת בעלי דירות גדולות ולא עומדת בכללי השיוויון ● בענף חוששים מחוסר ודאות כתוצאה משינוי המודל המקובל, מה שיביא לגל התנגדויות שיעכבו פרויקטים

כארים כנעאן / צילום: יונתן בלום

רואה החשבון שהוביל חקיקה שהכניסה למדינה 20 מיליארד שקל בשנה

כארים כנעאן גדל בכפר קרע וחלם להיות חקלאי, אבל ההצטיינות בתיכון שלחה אותו ללמוד ראיית חשבון ● כראש מטה מנהל רשות המסים הוא הכוח המניע מאחורי רפורמת הרווחים הכלואים ● פרויקט 40 עד 40 

עמית בן דב, מנכ''ל גונג / צילום: איל יצהר

למרות התחזיות השחורות: קצב ההכנסות השנתי של גונג חצה את רף חצי מיליארד הדולר

בשנה שעברה דיווחה גונג על קצב הכנסות שנתי של 300 מיליון דולר, כך שמדובר על צמיחה מרשימה - למרות התחזיות השחורות שחזו לה ● המנכ"ל עמית בן דב: "יש לנו לפחות 500 מהנדסים שעובדים על המערכת הזו"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הרגולטור האירופי מאריך את ההמלצה שלא לטוס לישראל, אבל מרכך את ההנחיות

EASA, סוכנות בטיחות התעופה של האיחוד האירופי, עדכנה בדוח שהוציאה כי אמנם הפסקת האש בין ארה"ב לאיראן "מחזיקה מעמד", ורמת הסיכון באזור ירדה, אך מדגישה כי עדיין קיימת אפשרות להסלמה מהירה

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן מגיע לבית המשפט בקליפורניה היום (ג') / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

סם אלטמן בבית המשפט: מאסק ניסה להפוך את OpenAI לחלק מטסלה

סם אלטמן עלה היום (ג') לדוכן העדים במסגרת תביעת הענק של אילון מאסק, שבמרכזה הטענה כי OpenAI הפרה את הבטחתה לפעול כארגון ללא מטרות רווח ● בעדותו סיפר אלטמן כי מייסדי החברה חששו מהיקף השליטה שמאסק ביקש לעצמו, ואף טען כי ניסה למזג אותה לתוך טסלה ● עוד אמר כי פרישתו של מאסק הייתה בגדר "חיזוק למורל העובדים"

מערכת אימונים של בגירה / צילום: אתר החברה

שווה 4 מיליארד שקל? המשפחה שמאחורי ההנפקה הביטחונית הגדולה בת"א

בגירה, חברת הסימולטורים הצבאיים של אריה מזרחי, לשעבר יו"ר תע"ש, ושני בניו, תנסה לנצל את העניין הגובר בשוק הביטחוני כדי למכור מניות לציבור לפי שווי שאפתני של כ–4 מיליארד שקל, על רקע צמיחה מהירה בהכנסות וברווחים ● האם הגאות במניות הביטחוניות, שהצטננה לאחרונה, תספק הצדקה למכפיל הגבוה (40) אליו היא מכוונת?

זוהרן ממדאני, ראש עיריית ניו יורק / צילום: Reuters

ממדאני מתקפל: העלאת מיסי הנדל"ן בניו יורק תבוטל

ראש עיריית ניו יורק, זוהרן ממדאני, ויתר על התוכנית להעלות את מיסי הנדל"ן בעיר בכמעט 10%, לאחר שנתקל בהתנגדות פוליטית ובביקורת ציבורית חריפה ● המהלך נועד לסייע לעיר להתמודד עם משבר תקציבי, גירעון עמוק, ואזהרות מצד חברות דירוג האשראי ● במקביל, ממדאני ממשיך לקדם מס חדש על דירות יוקרה של תושבי חוץ, מהלך שצפוי להכניס לקופת העיר כ־500 מיליון דולר בשנה

אסי מסינג, שלומית ברנע-פרגו, שלמה (מומי) למברגר / צילום: יחיאל ינאי, לשכת עורכי הדין, אסף רחמים

בכירי המשפט שעוברים לשוק הפרטי מגלים שקשרים זה לא תמיד מספיק

עו"ד אסי מסינג, לשעבר יועמ"ש האוצר, הוא האחרון בשורה של בכירים לשעבר מהשירות הציבורי שהתברגו במשרדי עורכי דין גדולים ● אך למרות הדימוי הנוצץ, רבים מגלים כי היום שאחרי רווי קשיי הסתגלות ● מומחה: "לוקח שנה עד שלוש לייצר ערך כלכלי"

מגדל ToHa2 / צילום: טלי בוגדנובסקי

יהלום הנדל"ן של דסק"ש חזר לנצוץ: האם למניית גב-ים נשאר עוד לאן לטפס?

ארבע שנים לאחר רכישת מניותיו של אהרון פרנקל ע"י דסק"ש, עקפה גב-ים את מחיר העסקה ונסחרת בשווי של כמעט 10 מיליארד שקל ● לצד צמיחה בתוצאות, השקעות גדולות ונכסים איכותיים, האכלוס במגדלי המשרדים שהיא מקימה, ובראשם ToHa2, מתקדם בעצלתיים

אלדד תמיר / צילום: שריי עוז

אלדד תמיר: "המשבר בשוק הנדל"ן הישראלי עוד לא התחיל. הוא בחיתולים"

מייסד ומנכ"ל תמיר פישמן טוען כי מניות ענקיות הטכנולוגיה בוול סטריט זולות יחסית, בעוד ששוק המניות כאן יקר ● לדבריו, היחלשות הדולר גורמת לכך ש"עובד בסן פרנסיסקו נהיה זול יותר מעובד בת"א" ● וגם: מהו הסקטור שיוביל את השוק, וכיצד להיחשף להשקעה באורניום?

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט. פרסום ברשתות החברתיות, 05.05.26 / צילום: רפי קוץ

30% בשנה? הנתון שבנט חוזר עליו שוב ושוב התגלה כמופרז

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט חזר שוב ושוב על נתון שמעיד על הורדה דרמטית בהיקף מקרי הרצח בישראל • אבל איך שלא מסתכלים על זה, הוא נקב במספר מופרז • המשרוקית של גלובס

קניות בכרטיס אשראי / צילום: Shutterstock

יצאתם לבלות בל"ג בעומר? זה היה היום החזק בהוצאות בכרטיסי אשראי

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על זינוק בביצועי הקניונים בחג ועל עוד שבוע חזק במחשבים ובסלולר