גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המשרוקית

האם ממשלת נתניהו חתמה על הסכמים שהחריגו לרעה התנחלויות?

בן אנד ג'ריס החליטה להחריג את יהודה ושומרון. ומה עם ממשלות ישראל? ● המשרוקית של גלובס

מיכל רוזין, מרצ יומן 90, רדיו 90FM, 22.7.21 / צילום: אוריה תדמור
מיכל רוזין, מרצ יומן 90, רדיו 90FM, 22.7.21 / צילום: אוריה תדמור

ההחלטה של יצרנית הגלידות בן אנד ג'ריס להפסיק למכור את מוצריה בשטחים גררה אין ספור תגובות גינוי חריפות מצד פוליטיקאים ישראלים. כשחברת הכנסת מיכל רוזין ממרצ נשאלה על הנושא היא הזכירה כי מדינת ישראל עצמה הסכימה לא אחת בעצמה להחריג את יהודה ושומרון. "ממשלת נתניהו חתמה על הסכמים רבים עם האיחוד האירופי, עם ארה"ב, או עם חברות מסחריות שהתנו את ההסכם באי מתן שירותים להתנחלויות", היא אמרה והזכירה את "הסכם הסחר החופשי שיש לנו עם האיחוד האירופי (בהיקף של) 200 מיליארד שקלים בשנה", ואת "הסכם הורייזון 2020 שנתניהו חתם עליו".

נבחן את שני ההסכמים עם אירופה אותם הזכירה רוזין. תוכנית הורייזן היא תוכנית המעניקה מענקי מחקר וחדשנות לגופים מכל מדינות אירופה החברות בהסכם. הסכם "הורייזון 2020" נחתם על ידי ממשלת נתניהו ב-2014, והמשכו, "הורייזון יורופ", חודש על ידי אותו נתניהו ב-2020. בשני המסמכים הללו מצוין בפירוש כי "בהתאם למדיניות האיחוד האירופי, הסכם זה לא יחול על האזורים הגיאוגרפיים שהועברו למדינת ישראל לאחר 5 ביוני 1967 (מדובר ברמת הגולן, רצועת עזה, יו"ש ומזרח ירושלים)".

ישראל כן ניסתה לעדן מעט את הצפרדע שהיא נאלצת לבלוע במסגרת ההסכם, וכך צורפו אליו שני נספחים - אחד מטעם האיחוד ואחד מטעם ישראל. הנספח הישראלי מצהיר על כך שישראל מתנגדת להנחיות בעניין ההתנחלויות, הן מבחינה משפטית והן מבחינה מדינית, ונקבע בו כי גופים מהשטחים כן יוכלו להגיש בקשה למענק. מצד שני, לוועדה מטעם האיחוד ניתנת הזכות לא לאשר את המענק מטעמים גיאוגרפיים, ובכל מקרה ברור שישראל הסכימה לכך שההתנחלויות יזכו למעמד שונה, ונחות, משל כל יישוב אחר בארץ.

הסכם אזור הסחר חופשי שהזכירה רוזין נחתם ב-1995 והחליף הסכם קודם לשיתוף פעולה משנת 1975. ההסכם דווקא לא כולל סעיפים הקשורים למה שמוגדר על ידי האירופים "שטחים כבושים", אולם הבהרה שהוציא האיחוד האירופי בעניין ב-2005 חידדה למשל את הצורך בציון מקורן של סחורות מהשטחים שנכבשו על ידי ישראל החל ביוני 1967. דוגמה נוספת לכך היא תיקון לעניין תקני שיווק בפירות וירקות משנת 2013, ששוב מחריג את שטחי יו"ש.

ומה לגבי ארה"ב שהוזכרה על ידי רוזין? כאן אפשר להזכיר את כספי הערבויות שהאמריקאים מעמידים לרשות ישראל לשם גיוס אג"ח. האמריקאים התנו את ההסכם ההיסטורי בכך שהכספים לא ישמשו למימון ההתנחלויות, וכך, משרד האוצר מכין מדי שנה חישוב שמסכם את השקעות ישראל בהתנחלויות, כדי שניתן יהיה לקזז אותן מהסכומים (בפועל ישראל לא נעזרת כיום בערבויות הללו).

ויש דוגמאות של מדינות נוספות, חלקן הוזכרו גם הן על ידי רוזין. הסכם הסחר עם דרום קוריאה עליו חתם שר הכלכלה עמיר פרץ במאי 2021; הסכם בין ישראל לסין על גיוס עובדים סינים מ-2017; הסכם הסחר מול בריטניה שנחתם ב-2019 לקראת פרישתה מהאיחוד האירופי - כולם מחריגים את ההתנחלויות.

בשורה התחתונה: דבריה של ח"כ רוזין נכונים. ממשלות נתניהו וממשלות אחרות חתמו עם מדינות אחרות על הסכמים כלכליים, תרבותיים וטכנולוגיים המחריגים את ההתנחלויות. לעיתים, כמו בהסכם "הורייזון 2020", ישראל מוסיפה נספח שבו היא מביעה מחאה על ההחרגה, אך אין לכך כמעט משמעות מעשית.

תחקיר: טלאור שמש

עוד כתבות

מגדלי הארבעה / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

הקשיים והפשרה: המיזם של עורכי הדין הבכירים יפעל במתכונת מצומצמת

חברת פרטנרס המציעה שירותי משרד לעורכי דין עצמאיים, אשר נקלעה לאחרונה לקשיים, קיבלה אור ירוק מסלע קפיטל לשחרורה מחוזה השכירות ● פרטנרס תתפנה עד מחר מקומות 34-35 במגדלי הארבעה בת"א, ותמשיך ולפעול במתכונת מצומצמת בקומה 5 במגדל וכן במגדלי המוזיאון

מערכת ''קלע דוד'' / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

המדינה האירופית חתמה על הסכם ביטחוני חשאי עם ישראל. כך הוא נחשף

פינלנד וישראל חתמו על הארכת מזכר הבנות לשיתוף פעולה ביטחוני עד 2034, הכולל מחקר, פיתוח ורכש ● בין העסקאות הבולטות בין המדינות: רכישת מערכת קלע דוד בכ־317 מיליון אירו ושיתוף פעולה להטמעת מעיל רוח בכלים פיניים ● חשיפת ההסכם עוררה ביקורת באופוזיציה: "בושה היסטורית"

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

עסקת סוגת כמשל: "דאטה זו בוננזה שיכולה לדחוף מתחרים החוצה"

בשנים האחרונות נכנסה סוגיה נוספת לתמונה כשבאים לבחון עסקת מיזוג: מי מחזיק במידע על הלקוחות ● דוגמה בולטת היא המיזוג בין סוגת לספקית המידע סטורנקסט, שנפלה בגלל החשש שהגישה למידע תפגע בתחרות ● טובי האריס, ראש מחלקת השווקים ברשות התחרות, מסבירה בראיון לגלובס מדוע דאטה הפך למרכיב קריטי כשבאים לאשר עסקת מיזוג: "זה הנפט והזהב של הכלכלה החדשה"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

כמה התקדמנו בגזרת הביטחון הלאומי תחת איתמר בן גביר?

חלוקת כלי נשק, הוספת כיתות כוננות והקמת משמר לאומי: בדקנו את תוצאות המדיניות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ● מצבת כוח־האדם במשטרה מתחזקת - ועדיין שיעורי הרצח גואים, ותחושת הביטחון האישי מידרדרת ● רמזור הביצועים, מדור מיוחד 

הסכם הממון העניק לאישה שתי דירות – ובית המשפט ביטל אותו

הסכם ממון שהותיר את הבעל ללא זכויות בשתי דירות בוטל, לאחר שבית המשפט קבע כי ההסכם נחתם תוך ניצול מצוקתו ● רשות התעופה האזרחית חויבה לפצות טייס שפוטר ללא שימוע ● ובסכסוך על שביל גישה משותף בצפת נקבע כי השכנים רשאים לבטל את זכות המעבר, אך יידרשו להשתתף בעלות הרחבת השביל ● 3 פסקי דין בשבוע

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ הכריז על "עסקת הנפט הגדולה בהיסטוריה"

לדברי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, חברות אמריקאיות יקבלו שליטה ברוב פרויקטי הנפט בוונצואלה, שבהם עתודות של יותר מ־65 מיליארד חביות

מדד KOSPI מוקרן על בורסת טוקיו / צילום: ap

שוק המניות המטורף בעולם הפך למסע אימים

קריסה הדרגתית במדד קוספי של דרום קוריאה מחקה 2.5 טריליון דולר משווי השוק והותירה משקיעים שהימרו על תנופת הבינה המלאכותית עם הפסדים כבדים

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

אחרי רכישת הענק של מאסק: OpenAI תפסיק לספק מודלים לקרסר

OpenAI הודיעה כי ב־12 בנובמבר תפסיק לספק לקרסר גישה למודלים שלה, בטענה כי חברותיו של אילון מאסק הפרו בעבר חוזים ותנאי שימוש ● במקביל, מייקל טרואל, ממייסדי קרסר, כתב כי הצדדים מנסים לפתור את המשבר והדגיש כי מודלי OpenAI אחראים לכ־5% בלבד מהשימוש בפלטפורמה

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

באנקרה הגיבו בזעם: יוון מקימה בסיס מל"טים ברודוס

כותרות העיתונים בעולם: האשמות רבות נגד ישראל זרמו מטורקיה מאז ה־7 באוקטובר, אבל זו החדשה היא שישראל רוקחת מזימה להפעיל כוחות כורדיים בצפון סוריה לצורך סיכול תהליך השלום שמוביל הנשיא א־שרע; וגם: יוון מקימה בסיס מל"טים בים האגאי, וישראל עשויה להשתלב בו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בשכונה ליד הקמפוס של אנבידיה: בכמה נמכרה דירת גן בקריית טבעון?

דירת גן בת 6 חדרים, בשטח בנוי של 180 מ"ר וחצר בשטח של 70 מ"ר, נמכרה תמורת 4.1 מיליון שקל ● "השכונה מאוד מבוקשת ובעוד שבשאר היישוב יש ירידות מחירם, בשכונה הם אפילו עלו" ● ועוד עסקאות נלד"ן מהשבוע האחרון

אליאס טנוס, מנכ''ל ומבעלי קבוצת בסט / צילום: קבוצת בסט

הבעלים לקחו 2 מיליון שקל מכספי החברה, וכעת רשות ניירות ערך צפויה להתערב

פחות מ־3 חודשים לאחר שהונפקה, חברת הנדל"ן בסט נאלצת לתקן את דוחותיה ● הסיבה: מימון עבודות פרטיות של הבעלים בניגוד לנהלים ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע צפויה להתערב בפרשה ואולי אף לקנוס את החברה ● ואיפה היו החתמים, רואי החשבון והרשות עצמה?

התרופה רסונוק (Rasonque) לטיפול בסרטן לבלב גרורתי / צילום: ap

120 אלף שקל בחודש: כל הפרטים על התרופה החדשה לסרטן שהיכתה את השוק בהלם

מניית חברת רבולושן זינקה לאחר שמינהל התרופות האמריקאי, ה־FDA, אישר את התרופה המהפכנית שלה ● האם התרופה תגיע לישראל, כמה היא תעלה, מה יעשו חברות הביטוח, ואילו מוצרים מתחרים יש בשוק? כל התשובות

איסלנד / צילום: Shutterstock

תושבי איסלנד דחו במשאל עם שיחות על הצטרפות לאיחוד האירופי

מספירת הרוב המכריע של הקולות במשאל העם באיסלנד עולה כי יש רוב למתנגדי חידוש השיחות עם האיחוד האירופי ● לפי התוצאות הכמעט-סופיות, מחנה ה"לא" קיבל 52.5% מהקולות, לעומת 47.5% למחנה ה"כן"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

כ-70% מרוכשי הדירות שביטלו עסקה בת"א לא רכשו דירה אחרת

בעוד היתרי הבנייה ממשיכים לעלות, בדיקת משרד האוצר מגלה כי רוב רוכשי הדירות שביטלו עסקאות בתל אביב בטענה לאי-קיום תנאי מתלה, לא חזרו לרכוש דירה אחרת

האם כדאי להשקיע במניה של בנק, חברת ביטוח או בית השקעות ואיפה עוד יש הזדמנויות?

"הכי זולה והכי יעיל": האם למניות הבנקים יש עוד לאן לעלות?

מניות הפיננסים בתל אביב זינקו במאות אחוזים בשלוש השנים האחרונות, וכעת המשקיעים עומדים בפני דילמה: האם הראלי מיצה את עצמו, או שזו רק ההתחלה ● גלובס מציג את המדריך למשקיע בראלי הפיננסי: האם כדאי להשקיע במניה של בנק, חברת ביטוח או בית השקעות, ואיפה עוד יש הזדמנויות?

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

המשקיעים מענישים את מניית שופרסל. אלה הנתונים שמדאיגים אותם

רשת הסופרמרקטים הגדולה בישראל איבדה ביומיים 11% מהשווי שלה לאחר פרסום הדוחות בשבוע שעבר ● הירידה בהכנסות שופרסל מגיעה למרות צעדי התייעלות שהטמיעו בעלי השליטה, האחים יוסי ושלומי אמיר ● מהן הסיבות לצניחה במניה, ומה עוד מתכננים בחברה?

פרופ' ענת בן דוד, מובילת מיזם ''זה ב-AI'' / צילום: תמיר נוי

ליברמן ואיזנקוט רוכבים על סוס? מיזם חדש בודק אם זה אמיתי ומתי זה לגיטימי

המיזם המחקרי "זה ב־AI" של האוניברסיטה הפתוחה, בהובלת פרופ' ענת בן דוד, מנטר את חשבונות המפלגות והמועמדים ומזהה שימושים בבינה מלאכותית ● החל מהיום תארח המשרוקית של גלובס את המיזם, שיסקור את השימוש השבועי ב־AI בתעמולה

סן פרנסיסקו. קצב הבנייה החדשה נמוך מאשר בערי חוף אחרות / צילום: Shutterstock

המרוץ הקשוח לשכירת דירה בסן פרנסיסקו עולה הילוך

היצע הדיור המצומצם מתנגש במשכורות הגבוהות בענף הבינה המלאכותית: "בסדר, נשלם 10,000 דולר"

יואב תורג'מן. מנכ''ל רפאל / צילום: רמי זרנגר

הדולר שחק את רווחיות רפאל. המנכ"ל: "המדינה חייבת להתערב בשוק המט"ח"

רפאל מסכמת רבעון חזק עם זינוק של 39% בהזמנות החדשות ל־6.9 מיליארד שקל וצמיחה של 20% במכירות ל־5.6 מיליארד שקל ● יותר מ־60% מההזמנות במחצית הראשונה הגיעו מיצוא, וברקע התחזקות השקל, המנכ"ל יואב תורג'מן מזהיר מפגיעה ברווחיות ובכושר התחרות: "ההתערבות של המדינה נדרשת"

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

ענקית ה־AI תבעה את הפנטגון - ובית המשפט פסק לטובתה

בית המשפט הפדרלי בקליפורניה קבע כי החלטת הפנטגון להגדיר את חברת ה־AI כ"סיכון לשרשרת האספקה" הייתה בלתי חוקית ● המהלך הגיע לאחר שאנתרופיק סירבה להסיר מגבלות על שימוש ב־Claude למעקב אחר אזרחים ולנשק אוטונומי, ולאחר עימותים ממושכים מול ממשל טראמפ