גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא תוכלו להפקיד מטבעות קריפטו בבנק, אבל רשות המסים תקבל את חלקה

בנק ישראל נוטה לאשר לרשות המסים להפקיד בחשבונה כספי מסים שמקורם מטבעות דיגטליים וכספים מחו"ל ● בכך תוכל המדינה לעקוף את הבעיה של בנקים מסחריים, שמסרבים לקבל הפקדות של כספים כאלה, לנוכח איסורי הלבנת הון שחלים עליהם ● טרם נקבע המנגנון של בחינת מקור הכסף וזיהוי הלקוח

מכונת ביטקוין / צילום: Reuters, Brendan McDermid
מכונת ביטקוין / צילום: Reuters, Brendan McDermid

רשות המסים תוכל להפקיד כספי מסים שנתפסים על ידה מכספות של נישומים או מועברים אליה מנישומים במזומן או מחשבונות בנק זרים, וכן כספים שמקורם במטבעות קריפטו, ישרות אל חשבון הבנק שלה בבנק ישראל. ההפקדה תיעשה בכפוף לכך שייערך הליך ניהול סיכון וזיהוי הלקוח בטרם קבלת הכספים.

זהו הפתרון המתגבש על ידי היועץ המשפטי לממשלה, המפקח על הבנקים, נגיד בנק ישראל, רשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון, לבעיית הסירוב של הבנקים לקבל כספים של נישומים מחשבונות זרים או ארנקים דיגיטליים, לצורך תשלום חובות מס לרשות המסים. הבנקים מסרבים לעשות זאת גם כשמוצג להם הסכם שומה חתום או הסכם גילוי מרצון שנערך עם רשות המסים.

הפתרון מתגבש בימים אלה לאחר שהנגיד פרופ' אמיר ירון, הודיע ליועץ המשפטי לאחרונה כי הוא מסיר את התנגדות הפיקוח על הבנקים לאפשרות לבצע הפקדות של כספים במזומן, ממטבעות קריפטו ומחשבונות בחו"ל בחשבון של רשות המסים. כך נודע לגלובס.

עם זאת, המנגנון של בחינת מקור הכספים וזיהוי הלקוח טרם נקבע, ולא ידוע על מי תוטל חובת הבדיקה ואיך היא תתבצע.

לפי נתוני אתר CoinMarketCap, שוויו הכולל של שוק המטבעות הדיגיטליים עומד על כ-1.53 טריליון דולר, והוא מגלגל מסחר בהיקף מוערך של מעל 100 מיליארד דולר ביום בממוצע, באלפי זירות מסחר בעולם. המטבע המוביל בשוק מאז 2009 ועד היום הוא הביטקוין, שנסחר ביממה האחרונה במחיר של כ-38 אלף דולר .

הבנקים מערימים קשיים

מדובר בפתרון שאמור להיות מוגש בתקופה הקרובה לבית המשפט בהליכים המתנהלים נגד בנקים שונים, לאחר שאלו סירבו לקבל כספים של ישראלים ממקורות שונים אל חשבונות הבנק שלהם בארץ. הטענה לפיה לא ניתן להכניס כספים למערכת הבנקאית הישראלית חוזרת על עצמה בשנים האחרונות מצד בעלי ארנקים דיגיטליים וחשבונות בנק בחו"ל. גם רשות המסים עצמה מלינה על כך שהמערכת הבנקאית חסומה בפני כספי מסים שהרשות צריכה לגבות.

הבעיה המרכזית היא שרשות המסים גובה מסים גם מהכנסות שמקורן בפעילות עבריינית. כלומר, את הרשות לא מעניין מקור הכספים וכל הכנסה מחויבת במס. לכן, הסכם מס מול נישום שקובע את סכומי המס שהוא חייב לשלם לא מהווה "הכשר" עבור הבנקים, שכפופים לכללי איסור הלבנת הון מחמירים.

בין הנפגעים המרכזיים מהבעיה הם הישראלים שמחזיקים מיליונים רבים בחשבונות בחו"ל או בארנקים דיגיטליים, וערכו הליך גילוי מרצון או הסכמי שומה עם רשות המסים כדי "להלבין" את הכסף, אך מצאו עצמם תקועים ללא יכולת להעביר את הכספים מהבנקים בחו"ל או מהארנקים ברשת לבנקים בארץ. וכך, גם ללא יכולת לשלם את המס שהוטל עליהם.

לדברי גורם בכיר ברשות המסים, הבנקים מערימים קשיים "גם ברמה המקומית, כשנתפסים כספים בכספות בבתים של נישומים והרשות לא יכולה להפקיד את המזומן הזה בחשבון הבנק שלה בבנק ישראל, וגם כשהכספים אמורים להגיע לרשות המסים מבנקים בחו"ל. עד היום המפקח על הבנקים לא התערב ולמעשה אמר שהבנקים צודקים כשהם נוקטים גישה מחמירה ולא מקבלים את הכספים".

בפועל אין כל מניעה חוקית או אחרת לקבל את הכספים מחשבונות הבנק בחו"ל או מזירת הקריפטו בארץ. אותם כללי איסור הלבנת הון שמוטלים על הבנקים קובעים מנגנונים שאמורים לאפשר לבנקים לקבל את הכספים בלי לחשוש מפני סנקציות נגדם או העמדה לדין פלילי.

הנושא הזה אף נבחן בפסיקה והוכרע על ידי ביהמ"ש המחוזי שקבע, כי בנק מרכנתיל דיסקונט לא יכול למנוע מבני הזוג רועי ויפעת ערב להעביר לחשבון שלהם אצלו כספים שמקורם במכירת מטבעות דיגיטליים - כ-2 מיליון שקל שמוחזקים עבור בני הזוג בנאמנות בחשבון של Bit2C בבנק דיסקונט.

איסור לחסום כספים 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הציג בדיון עמדה לפיה הבנקים לא יכולים לחסום באופן קטגורי את קבלת הכספים והבנק נדרש לבצע הערכת סיכון של הלקוח בכל מקרה ומקרה, על בסיס רשימת נסיבות מפחיתות סיכון שגובשה.

​רשימת הנסיבות, שחלה ביחס ללקוחות פרטיים בלבד, כוללות פעילות בסכום נמוך; נכסים וירטואליים שהתקבלו באופן ישיר מפעילות כרייה, שבה ניתן אישור על ידי גורם חיצוני שמדובר בנכסים וירטואליים שהושגו מכרייה וניתן לזהות את מקור הכספים למימון פעילות זו;​​ נכסים וירטואליים שנרכשו ונמכרו אל או מאותה כתובת ארנק אלקטרוני עבור אותו לקוח; אישור מרשויות המס על תשלום מס בגין רווחים או הכנסות מפעילות בנכסים וירטואליים.

עם זאת, בנק ישראל לא היה שותף למדיניות "ניהול הסיכון" שגובשה והגיש עמדה מנוגדת, לפיה אין לחייב את התאגידים הבנקאיים לתת שירותים הקשורים לנכסים וירטואליים, וזאת בשל הסיכון הגבוה הכרוך במתן שירות העברת כספים לצורך רכישה או מכירה של נכס וירטואלי.

פסק הדין בעניין בני הזוג ערב נמצא בערעור לביהמ"ש העליון. במקביל, הבנקים המשיכו לעמוד בסירובם לקבל כספים מחוץ למערכת הבנקאות הישראלית אל חשבונות הבנק של לקוחות וגם של רשות המסים.

עם זאת, קרו גם שני דברים שקידמו את הפתרון של הפלונטר. הראשון היה חקיקת צו איסור הלבנת הון, שמטיל על נותני שירותי אשראי חובות לזהות ולאמת את הפרטים של הלקוחות שלהם, ולדווח, בהתקיים תנאים מסוימים, על העברות כספיות של אותם הלקוחות. הצו חל גם מתן שירותים לגבי "מטבע וירטואלי", מתוך כוונה לאפשר פיקוח על שירותים פיננסיים שאינם בנכסים מוחשיים.

שינוי בעמדת בנק ישראל

הדבר השני שקרה, ונחשף כאן היום, היה שינוי בעמדת בנק ישראל והפיקוח על הבנקים, שמאפשרת את גיבוש הפתרון להפקדת כספי מסים בחשבון הבנק של רשות המסים.

לדברי גורם ברשות המסים, "אם תפסנו כסף במזומן בכספת או שבעל ארנק דיגיטלי החליט לדווח לנו על הכספים ולשלם את המס בעקבות מבצעי האכיפה שלנו בשוק הקריפטו, אנחנו לא יכולנו להפקיד את הכסף בחשבון הבנק של רשות המסים. הבנק לא מוכן לקחת את הכסף. המשמעות היא שנאלצנו להחזיר לאדם שאמור לשלם מס את הכסף, והתוצאה האבסורדית היא שאנשים שחייבים מסים לא משלמים את החוב לרשות המסים".

לדברי גורם משפטי בכיר שמעורב בגיבוש המתווה, "יש התקדמות משמעותית לגבש את המתווה ולפתור את הבעיה מכיוון שבנק ישראל מסכים למה שהוא לא הסכים עד עכשיו בכלל: שכספי מסים יופקדו לחשבון של רשות המסים בבנק ישראל. זה עדיין לא יאפשר לבעלי הכספים עצמם הפקדה בחשבונות שלהם, שלמרות שאין על זה איסור או מגבלה בחוק, בנקים מסרבים לעשות את זה".

מה שנותר על הפרק כעת כאמור היא השאלה איך יתבצעו בדיקות כספי המסים ומי יבדוק. רשות המסים לא מעוניינת שהחובה הזאת תוטל על כתפיה, אך גם בנק ישראל הוא לא הגורם המתאים, כיוון שהוא לא אמור לנהל את הסיכון האמור. אז מי יעשה זאת? הצוות שעובד עם היועץ המשפטי אמור לתת מענה לשאלה הזאת בקרוב.

ברשות המסים בחרו לא להגיב לידיעה.

מבנק ישראל נמסר בתגובה כי "אין חולק שפעילות פיננסית הקשורה לנכסים דיגיטליים עלולה להיות מנוצלת לרעה ובין היתר להלבנת הון או למימון טרור. מדובר באתגר שלא מיוחד לישראל, ומדינות רבות בעולם מנסות להתמודד עמו. בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים, תוכניות גילוי מרצון או הסדרים אחרים מול רשויות מס אינם פוטרים גופים פיננסיים מבדיקת מקור הכספים נושא ההסדר. לאחר שרשות המיסים הודיעה על נכונותה לפעול לבדיקת מקור הכספים, הציע בנק ישראל, מתוך הכרה בחשיבות של גביית מיסים לקופת המדינה, להקים צוות בשיתוף כלל הגורמים הרלוונטיים ובהם הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, שיגבש את רשימת הבדיקות הנדרשות בהקשר זה.

"אשר למתן שירות על-ידי התאגידים הבנקאיים, בנק ישראל בוחן את הסוגיה, שכאמור נידונה בין היתר גם בבית המשפט. לכשתגובש עמדה רשמית והנחייה רוחבית בנושא זה היא תפורסם לציבור באופן מסודר".

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?