גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קניתם ביטקוין או שניים? בקרוב כנראה תהיו חייבים לדווח לרשות המסים

משרד האוצר פרסם את טיוטת הפרק הפיסיקאלי שישולב בחוק ההסדרים, ובתוכו נמצא הפרק המרכזי של התוכניות שרשות המסים מבקשת לקדם במלחמה בהון השחור ● הפרק כולל חובת דיווח חדשה ומעוררת מחלוקת על החזקת מטבעות דיגיטליים בשווי של 200 אלף שקל

מטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock
מטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock

איך מתכננת המדינה להתמודד עם ההון השחור ולהגדיל את הכנסותיה? משרד האוצר פרסם הבוקר (ג') את טיוטת הפרק הפיסיקאלי שישולב בחוק ההסדרים ובתוכו - מלבד התוכנית להעלות את מס הקניה על כלים חד פעמיים ומיסוי המשקאות הקלים שנחשפו לאחרונה - נמצא הפרק המרכזי של התוכניות שרשות המסים מבקשת לקדם במלחמה בהון השחור. 

ברשות המסים רוצים להגביל עוד יותר את השימוש במזומן

אחד הצעדים הדרמטיים שמבקשת רשות המסים לקדם במסגרת הפרק הפיסקאלי מכונה בטיוטה בשם התמים "הגברת הפיקוח על שימוש במטבע וירטואלי". מאחורי הכותרת נמצאת חובת דיווח חדשה ומשמעותית שהמדינה מבקשת להחיל על השחקנים בשוק הקריפטו: חובת דיווח על החזקת מטבע וירטואלי בשווי של 200 אלף שקל ומעלה או שעלות רכישתו הייתה 200 אלף שקל ומעלה, וזאת בין אם המטבע מוחזק ישירות על ידי המדווח או באמצעות ילד שגילו אינו עולה על 18. הדיווח החדש יכלול טופס ובו פרטים שקבע שר האוצר לעניין השימוש במטבע וירטואלי.

מטבע וירטואלי - כלי יעיל להעלמת מס

בדברי ההסבר לחוק, צוין כי חובת הדיווח החדשה מוצעת "על מנת לצמצם את היקף ההון השחור בישראל, להביא לחשיפה של נכסים והכנסות לא מדווחים, ולשפר את איכות הבקרה ואיכות הביקורת של רשות המיסי".

עוד צוין בדברי ההסבר כי "מטבעות וירטואליים הפכו לנפוצים בקרב הציבור, והם משמשים הלכה למעשה כנכס במסגרת סחר חליפין. המטבעות ניתנים לחלוקה ליחידות קטנות, מועברים בקלות יחסית באמצעים אלקטרוניים ואין עליהם כל מעקב או ביקורת. בנסיבות אלה, מטבע וירטואלי מהוה מכשיר נוח ויעיל להעלמת הכנסות, צבירת נכסים לא מדווחים והלבנת הון".

על פי האוצר, החלת חובת הדיווח על החזקת מטבעות וירטואליים צפויה להוביל לתוספת הכנסות מדינה בהיקף מוערך של כ-30 מיליון שקל בשנת 2022.

התגובות של שוק הקריפטו ל"בשורה" על חובת הדיווח החדשה המתוכננת לא איחרו להגיע. במכתב דחוף ששיגר אמש יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי מני רוזנפלד לראש רשות המסים, הוא מחה על מה שהוא מכנה "הכוונה להפוך את מחזיקי הביטקוין לעבריינים פוטנציאליים".

לטענת רוזנפלד, "מדובר באפליה לרעה של מחזיקי ביטקוין. כך למשל מחזיקי נדל"ן בחו"ל, זהב, ואפילו מחזיקי יהלומים, נהנים מתנאים מקלים ובגינם לא נדרש דיווח ספציפי ללא כל סייג, לעומת ההוראה המתבקשת לגבי ביטקוין".

יצירת מאגר של מחזירי ביטקוין

עוד טוען רוזנפלד כי "הדיווח הגורף משמעותו הלכה למעשה יצירת מאגר של מחזיקי ביטקוין, על כל המשמעויות הנובעות מכך, לרבות בעיה אפשרית בהגנה על פרטיותם והפיכתם לעבריינים פוטנציאליים.

"התעשייה כידוע בוחרת ברובה שלא לפעול בישראל בשל הרגולציה הכבדה. אולם, הבחירה בתיקון חד צדדי, בעניין צר ביותר, שלא יתרום לרשות המסים ואולם יכביד מאד על מחזיקי הביטקוין, אינו עומד בקנה אחד עם הניסיון המשותף להסיר את החסמים המוטלים על תעשיית המטבעות הדיגיטליים ככלל, הסובלת כידוע מאפליה קשה לעומת תחומים פיננסיים וטכנולוגיים אחרים".

עוד הוסיף רוזנפלד כי מדובר בדרישה לא הגיונית שתטיל על המחזיקים עלויות כבדות. לדבריו, "הדרישה לדיווח מעל שווי שקלי, תהפוך את המדווחים לעבריינים בעל כורחם שכן מדובר בנכסים תנודתיים במיוחד. כלומר, אדם שהחזיק ביטקוין בשווי 35 אלף שקל בחודש יולי, עבר את סף הדיווח בחודש אפריל (למעלה מ-200 אלף שקל), וכעת ירד מתחת לסף הדיווח, מבלי שאותו אדם עשה דבר, כאשר במטבעות אחרים התופעה אף חמורה עשרות מונים.

מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין / צילום: גלעד אילוז

"האם אתם מבקשים ממחזיקי המטבעות, יהיו אלה יחידים או חברות להתחבר מעתה ולנצח למעריכי שווי כדי לוודא עמידה ברגולציה? האם נבחנה שאלת העלות שישיתו שירותים אלה על יחידים וחברות והעובדה שגם עלות זו תצטרף לגורמים שיבריחו מכאן חברות לגיטימיות ויחידים המבקשים לפעול כחוק, לטובת כלכלת ישראל?".

לדברי מומחה המס עו"ד איתי ברכה, "מדובר בעוד מהלך אגרסיבי של הרשות בניסיונה להפוך ל'אח הגדול' במציאות. במקום לתקן את העיוותים והחסמים בשוק הקריפטו מנסים להכניס מהדלת האחרונים קשיים נוספים על השוק.

"החלטה זאת מבהירה כי רשות המסים אינה בוטחת בציבור הנישומים כי ידווחו וישלמו מס אמת על הכנסתם ובגלל קומץ של מעלימי מס שאולי חבוי בין סוחרי הקריפטו, לא מטילים גזרות על הכלל".

עוד מוסיף ברכה, כי "קריפטו הוגדר על ידי רשות המסים כנכס והוא נכס ככל נכסים אחרים. במהותו הוא דומה לניירות ערך - ולכן רשות המסים הגדירה אותו כנכס פיננסי. אין חובת דיווח על רכישת ניירות ערך ויש אפילו הקלות בדיווח למי שרוכש ניירות ערך. אין היגיון לנהוג באופן שונה לקריפטו. גרוע מכך, כיום לקריפטו אין הקלות בדיווח והמוכר מחויב להגיש דוח ולשלם מקדמה תוך 30 יום בכל מכירה או שחלוף מטבעות - לעומת ני"ע שנרכשו מחוץ לישראל שניתן לעשות דיווח מקוצר ומרוכז אחת לשנה - ואם נרכשו בישראל אין צורך בדיווח בכלל. חובת דיווח כזו - נועדה להרוג את שוק הקריפטו בישראל".

לדברי עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל כספים ורגולציה בחברת Bit2c, "הצעת החוק שמקדמת רשות המסים בעניין חובת דיווח על החזקה בקריפטו אינה סבירה ומידתית. אין ספק כי נדרש להוסיף חובות דיווח לרשויות השונות ולהגביר את האכיפה בתחום, בכדי למנוע פשיעה כלכלית, העלמת מסים ומימון טרור.

"יחד עם זאת, החלת חובת דיווח ייחודית על אזרח מן השורה שאינו חייב מלכתחילה בהגשת דוח לרשות המסים, תביא ליותר נזקים מתועלת, שכן הדבר יהווה פגיעה בפרטיות והכתמת עשרות ומאות אלפי ישראלים שלא יהיו מודעים בהכרח לחוק ויהיו עבריינים בחסות המדינה.

"האחרי שכן ידווחו, ייאלצו כעת לשלם שכ"ט לעו"ד ורו"ח ולהוסיף עומס למערכת המסורבלת של רשות המסים. בנוסף, ככל שהמדינה תרדוף ותקשה על מחזיקי קריפטו, היא יותר תדחק אותם לפלטפורמות זרות ולא מפוקחות או למסחר ישיר ברחוב בין אנשים, וחלף גביית מס, תהיה יותר העלמת הון ומסים. על רשות המסים ומשרד האוצר לשקול מהלך סביר ומידתי יותר כגון דיווח על סכום גבוה יותר ודרך מנגנון דיווח פרקטי ונוח".

עו"ד אורי גולדמן מומחה למיסוי ולאיסור הלבנת הון, המשמש גם כיו"ר (משותף) של ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, סבור כי חובת הדיווח על החזקת מטבעות וירטואלים היא צעד בכיוון הנכון. "חובת הדיווח על מטבעות וירטואליים בשווי של מעל ל-200 אלף שקל, נראית מוצדקת מכיוון שכנראה מדובר במשקיע משוכלל שיודע שהוא צריך לדווח ואף ישמח על כך, משום שמיצוי ודיווח נותן לגיטימציה לכספים שמקורם בשוק הקריפטו, גם כלפי הבנקים".

עוד כתבות

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?

המכלית שהוחרמה ע''י ארה''ב / צילום: ap, ©2025 Vantor via

יצוא הנפט מוונצואלה צנח לאחר שארה"ב החרימה מכלית מול חופיה

החרמת מכלית והחרפת הסנקציות מצד ארה"ב משתקות כמעט לחלוטין את יצוא הנפט מוונצואלה, מותירות מיליוני חביות תקועות בים ומאותתות על מעבר אמריקאי ללחץ צבאי גלוי על משטר מדורו

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות