גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קניתם ביטקוין או שניים? בקרוב כנראה תהיו חייבים לדווח לרשות המסים

משרד האוצר פרסם את טיוטת הפרק הפיסיקאלי שישולב בחוק ההסדרים, ובתוכו נמצא הפרק המרכזי של התוכניות שרשות המסים מבקשת לקדם במלחמה בהון השחור ● הפרק כולל חובת דיווח חדשה ומעוררת מחלוקת על החזקת מטבעות דיגיטליים בשווי של 200 אלף שקל

מטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock
מטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock

איך מתכננת המדינה להתמודד עם ההון השחור ולהגדיל את הכנסותיה? משרד האוצר פרסם הבוקר (ג') את טיוטת הפרק הפיסיקאלי שישולב בחוק ההסדרים ובתוכו - מלבד התוכנית להעלות את מס הקניה על כלים חד פעמיים ומיסוי המשקאות הקלים שנחשפו לאחרונה - נמצא הפרק המרכזי של התוכניות שרשות המסים מבקשת לקדם במלחמה בהון השחור. 

ברשות המסים רוצים להגביל עוד יותר את השימוש במזומן

אחד הצעדים הדרמטיים שמבקשת רשות המסים לקדם במסגרת הפרק הפיסקאלי מכונה בטיוטה בשם התמים "הגברת הפיקוח על שימוש במטבע וירטואלי". מאחורי הכותרת נמצאת חובת דיווח חדשה ומשמעותית שהמדינה מבקשת להחיל על השחקנים בשוק הקריפטו: חובת דיווח על החזקת מטבע וירטואלי בשווי של 200 אלף שקל ומעלה או שעלות רכישתו הייתה 200 אלף שקל ומעלה, וזאת בין אם המטבע מוחזק ישירות על ידי המדווח או באמצעות ילד שגילו אינו עולה על 18. הדיווח החדש יכלול טופס ובו פרטים שקבע שר האוצר לעניין השימוש במטבע וירטואלי.

מטבע וירטואלי - כלי יעיל להעלמת מס

בדברי ההסבר לחוק, צוין כי חובת הדיווח החדשה מוצעת "על מנת לצמצם את היקף ההון השחור בישראל, להביא לחשיפה של נכסים והכנסות לא מדווחים, ולשפר את איכות הבקרה ואיכות הביקורת של רשות המיסי".

עוד צוין בדברי ההסבר כי "מטבעות וירטואליים הפכו לנפוצים בקרב הציבור, והם משמשים הלכה למעשה כנכס במסגרת סחר חליפין. המטבעות ניתנים לחלוקה ליחידות קטנות, מועברים בקלות יחסית באמצעים אלקטרוניים ואין עליהם כל מעקב או ביקורת. בנסיבות אלה, מטבע וירטואלי מהוה מכשיר נוח ויעיל להעלמת הכנסות, צבירת נכסים לא מדווחים והלבנת הון".

על פי האוצר, החלת חובת הדיווח על החזקת מטבעות וירטואליים צפויה להוביל לתוספת הכנסות מדינה בהיקף מוערך של כ-30 מיליון שקל בשנת 2022.

התגובות של שוק הקריפטו ל"בשורה" על חובת הדיווח החדשה המתוכננת לא איחרו להגיע. במכתב דחוף ששיגר אמש יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי מני רוזנפלד לראש רשות המסים, הוא מחה על מה שהוא מכנה "הכוונה להפוך את מחזיקי הביטקוין לעבריינים פוטנציאליים".

לטענת רוזנפלד, "מדובר באפליה לרעה של מחזיקי ביטקוין. כך למשל מחזיקי נדל"ן בחו"ל, זהב, ואפילו מחזיקי יהלומים, נהנים מתנאים מקלים ובגינם לא נדרש דיווח ספציפי ללא כל סייג, לעומת ההוראה המתבקשת לגבי ביטקוין".

יצירת מאגר של מחזירי ביטקוין

עוד טוען רוזנפלד כי "הדיווח הגורף משמעותו הלכה למעשה יצירת מאגר של מחזיקי ביטקוין, על כל המשמעויות הנובעות מכך, לרבות בעיה אפשרית בהגנה על פרטיותם והפיכתם לעבריינים פוטנציאליים.

"התעשייה כידוע בוחרת ברובה שלא לפעול בישראל בשל הרגולציה הכבדה. אולם, הבחירה בתיקון חד צדדי, בעניין צר ביותר, שלא יתרום לרשות המסים ואולם יכביד מאד על מחזיקי הביטקוין, אינו עומד בקנה אחד עם הניסיון המשותף להסיר את החסמים המוטלים על תעשיית המטבעות הדיגיטליים ככלל, הסובלת כידוע מאפליה קשה לעומת תחומים פיננסיים וטכנולוגיים אחרים".

עוד הוסיף רוזנפלד כי מדובר בדרישה לא הגיונית שתטיל על המחזיקים עלויות כבדות. לדבריו, "הדרישה לדיווח מעל שווי שקלי, תהפוך את המדווחים לעבריינים בעל כורחם שכן מדובר בנכסים תנודתיים במיוחד. כלומר, אדם שהחזיק ביטקוין בשווי 35 אלף שקל בחודש יולי, עבר את סף הדיווח בחודש אפריל (למעלה מ-200 אלף שקל), וכעת ירד מתחת לסף הדיווח, מבלי שאותו אדם עשה דבר, כאשר במטבעות אחרים התופעה אף חמורה עשרות מונים.

מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין / צילום: גלעד אילוז

"האם אתם מבקשים ממחזיקי המטבעות, יהיו אלה יחידים או חברות להתחבר מעתה ולנצח למעריכי שווי כדי לוודא עמידה ברגולציה? האם נבחנה שאלת העלות שישיתו שירותים אלה על יחידים וחברות והעובדה שגם עלות זו תצטרף לגורמים שיבריחו מכאן חברות לגיטימיות ויחידים המבקשים לפעול כחוק, לטובת כלכלת ישראל?".

לדברי מומחה המס עו"ד איתי ברכה, "מדובר בעוד מהלך אגרסיבי של הרשות בניסיונה להפוך ל'אח הגדול' במציאות. במקום לתקן את העיוותים והחסמים בשוק הקריפטו מנסים להכניס מהדלת האחרונים קשיים נוספים על השוק.

"החלטה זאת מבהירה כי רשות המסים אינה בוטחת בציבור הנישומים כי ידווחו וישלמו מס אמת על הכנסתם ובגלל קומץ של מעלימי מס שאולי חבוי בין סוחרי הקריפטו, לא מטילים גזרות על הכלל".

עוד מוסיף ברכה, כי "קריפטו הוגדר על ידי רשות המסים כנכס והוא נכס ככל נכסים אחרים. במהותו הוא דומה לניירות ערך - ולכן רשות המסים הגדירה אותו כנכס פיננסי. אין חובת דיווח על רכישת ניירות ערך ויש אפילו הקלות בדיווח למי שרוכש ניירות ערך. אין היגיון לנהוג באופן שונה לקריפטו. גרוע מכך, כיום לקריפטו אין הקלות בדיווח והמוכר מחויב להגיש דוח ולשלם מקדמה תוך 30 יום בכל מכירה או שחלוף מטבעות - לעומת ני"ע שנרכשו מחוץ לישראל שניתן לעשות דיווח מקוצר ומרוכז אחת לשנה - ואם נרכשו בישראל אין צורך בדיווח בכלל. חובת דיווח כזו - נועדה להרוג את שוק הקריפטו בישראל".

לדברי עו"ד ורו"ח רון צרפתי, סמנכ"ל כספים ורגולציה בחברת Bit2c, "הצעת החוק שמקדמת רשות המסים בעניין חובת דיווח על החזקה בקריפטו אינה סבירה ומידתית. אין ספק כי נדרש להוסיף חובות דיווח לרשויות השונות ולהגביר את האכיפה בתחום, בכדי למנוע פשיעה כלכלית, העלמת מסים ומימון טרור.

"יחד עם זאת, החלת חובת דיווח ייחודית על אזרח מן השורה שאינו חייב מלכתחילה בהגשת דוח לרשות המסים, תביא ליותר נזקים מתועלת, שכן הדבר יהווה פגיעה בפרטיות והכתמת עשרות ומאות אלפי ישראלים שלא יהיו מודעים בהכרח לחוק ויהיו עבריינים בחסות המדינה.

"האחרי שכן ידווחו, ייאלצו כעת לשלם שכ"ט לעו"ד ורו"ח ולהוסיף עומס למערכת המסורבלת של רשות המסים. בנוסף, ככל שהמדינה תרדוף ותקשה על מחזיקי קריפטו, היא יותר תדחק אותם לפלטפורמות זרות ולא מפוקחות או למסחר ישיר ברחוב בין אנשים, וחלף גביית מס, תהיה יותר העלמת הון ומסים. על רשות המסים ומשרד האוצר לשקול מהלך סביר ומידתי יותר כגון דיווח על סכום גבוה יותר ודרך מנגנון דיווח פרקטי ונוח".

עו"ד אורי גולדמן מומחה למיסוי ולאיסור הלבנת הון, המשמש גם כיו"ר (משותף) של ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, סבור כי חובת הדיווח על החזקת מטבעות וירטואלים היא צעד בכיוון הנכון. "חובת הדיווח על מטבעות וירטואליים בשווי של מעל ל-200 אלף שקל, נראית מוצדקת מכיוון שכנראה מדובר במשקיע משוכלל שיודע שהוא צריך לדווח ואף ישמח על כך, משום שמיצוי ודיווח נותן לגיטימציה לכספים שמקורם בשוק הקריפטו, גם כלפי הבנקים".

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן