גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן למחיקת הרישום הפלילי לבני הנוער ממוצא אתיופי

כאשר בני נוער מופלים לרעה, ערך השוויון אינו מתקיים ● חובה עלינו, כחברה הדוגלת בערכים של שוויון ומתן הזדמנות שווה לכל אדם, לשים נושא זה במרכז הבמה ולקדמו ביתר שאת למען עתיד טוב יותר לכל נער, ולא משנה צבע עורו

השר לביטחון הפנים עמר בר-לב / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

שלום לך, השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב.

בטור זה אני מבקשת להאיר נושא חשוב ואולי מהחשובים ביותר.

אך בטרם ארד לרזולוציות ואפרט את הנושא שלשמו התכנסנו, מר בר-לב, כמי שסייע במאבקים חברתיים ומקדם אוכלוסיות שונות ושהנושא החברתי אינו זר לך- אני בטוחה שתפעל ברגישות ובהבנה שיש לשים דגש, ברמת המאקרו, על הזווית החברתית בתהליכים המשטרתיים.

יש לזכור כי המשטרה אינה מתנהלת בתוך בועה, אלא היא מתנהלת בתוך מסגרת של אזרחים ואזרחיות, ועל כן, יש לחזק שיתופי פעולה עם משרדי החינוך והרווחה ולבנות מערך ישיר בין גורמי המשטרה למערכות החינוך ובכך להפחית, ואף למנוע חיכוכים בין בני נוער לשוטרים.

במסגרת זו יש לקדם, ברמת המיקרו, תוכנית למחיקת רישומים משטרתיים ופליליים לבני נוער בכלל וליוצאי אתיופיה בפרט. ומדוע אני שמה פה דגש על בני נוער ממוצא אתיופי? כיוון שלצערנו הנתונים, כפי שהמדינה מציגה אותם, מראים שרוב תיקי הנוער הם שלהם.

ועל כך הסבר בהמשכו של הטור.

כמי שיזמה תוכנית למחיקת רישומים משטרתיים בכפרי הנוער, לכלל בני הנוער - אציין כבר בתחילתו של מאמר זה שהתוכנית אינה מורכבת לביצוע וההשלכות של מחיקת רישום על חייהם של בני הנוער שרובם ככולם מגיעים מאוכלוסיות מוחלשות, הן עצומות ובלתי ניתנות לתיאור.

והרווח של מחיקתם, הוא לא רק של בני הנוער שתיקם נמחק והרישום אינו מלווה אותם כאות קין לכל חייהם, אלא הרווח הוא של כולנו כחברה.

בני נוער רבים מדי נאלצים לשאת את אותה אות קין המגיעה בדמות של רישום משטרתי/פלילי על עבירות יחסית קלות. רישום הפוגע בגיוסם לצה"ל ושילובם המיטבי בחברה.

מדובר באחד הנושאים האקוטיים ביותר, אשר מהווה פגיעה קשה בקהילת יוצאי אתיופיה בכלל ובבני הנוער בפרט.

תחום שחייב להיות ראשון במעלה וזאת בשל ההשלכות מרחיקות הלכת שיש לרישומים אלה - השלכות המשפיעות השפעה ישירה על עתידו של הנער ועל הזכות לשוויון, שלעיתים נמנעת מבני נוער ממוצא אתיופי, בשל שיטור יתר ותיקים פליליים הנפתחים נגדם ביתר קלות.

אדגיש כי זו אינה קביעה שלי, אלא של ועדה ציבורית, ועדת פלמור שהוקמה על ידי ממשלת ישראל.

זאת במסגרת החלטת ממשלה 1107 משנת 2016 שמסקנותיה היו חד משמעיות ודיברו על כך שישנו שיטור יתר כלפי קהילת יוצאי אתיופיה, הווה אומר תיקים רבים נפתחים שלא בצדק.

על מנת לסבר את האוזן, להלן הנתונים שהוצגו בדוח פלמור: 3.2% מכלל התיקים הפליליים שנפתחו בשנים 2014 ו-2015 - נפתחו נגד אזרחים יוצאי אתיופיה, אחוז כפול משיעורם באוכלוסייה (1.6%). ב-2015 3.5% מכלל כתבי האישום שהוגשו היו נגד אזרחים יוצאי אתיופיה.

עבור קטינים ממוצא אתיופי המצב קשה אף יותר - 7.6% מכלל התיקים שנפתחו ב-2015 היו נגדם. יותר מפי 3.5 מחלקם באוכלוסייה הכללית. המספר גדול אף יותר (ובמגמת עלייה) כאשר בודקים הגשת כתבי אישום נגד קטינים ממוצא אתיופי.

הצוות הממשלתי בראשות מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, אמי פלמור, שבדק בזמנו את הנושא, עיין בתיקים משטרתיים ומצא כי "לא מעט מהתיקים מתחילים על רקע עניין פעוט - למשל בקשה להזדהות, בקשה לשפוך אלכוהול וכדומה", אך עד מהרה, כך עולה מהתיקים "מפגש זה מתדרדר ומסלים לאירוע אלימות ממשית, מעצר חשוד ופתיחת תיק פלילי". בין היתר נקבע כי שיטור יתר מוביל לפתיחת תיקים רבים נגדם בשיעור גבוה משמעותית מחלקם באוכלוסייה.

אדגיש חזור והדגש, כי לתיקים אלו יש השפעה ישירה והרסנית על מסלול חייו של הנער. תיק כזה מונע ברוב המקרים את גיוסו של הנער לצבא ובכך פוגע ביכולת שלו להפוך לחלק אינטגרלי מהחברה הישראלית.

ועדת פלמור למאבק בגזענות הינה תוצר של מחאה ציבורית של קהילת יוצאי אתיופיה והוקמה כתוצאה מהחלטת ממשלה 1107 משנת 2016.

דוח המלצות הוועדה גובש בעבודת מטה משותפת של נציגים בכירים של משרדי הממשלה, פעילים חברתיים יוצאי אתיופיה ונציגי אקדמיה, ומטרתו הייתה מתן מענה מקיף ותשתיתי לגזענות מוסדית המופנית כלפי יוצאי אתיופיה.

מרבית המלצות הדוח אומצו בשתי החלטות ממשלה - החלטה 1958 מחודש אוגוסט 2016, והחלטה 2254 מדצמבר 2016, העוסקת בהמלצות הנוגעות למשטרה.

רק 115 בקשות הוגשו במסגרת מתווה המאפשר את מחיקת הרישומים 

בשנת 2018 החליטו נשיא המדינה, מר ראובן ריבלין ומשרד המשפטים, מתוך הכרה בבעיה, על מתווה המאפשר את מחיקת הרישומים הפליליים של בני נוער ממוצא אתיופי שהורשעו בעבירות של הפרות הסדר הציבורי. לצערנו הרב מתווה זה לא צלח.

ביום 3.1.2021 פורסמה כתבה בעיתון "הארץ" ובה נכתב כי במשרד המשפטים מגדירים את המתווה ככשלון.

בכתבה אף צוטטה עו"ד נוחי פוליטיס, מנהלת מחלקת חנינות במשרד המשפטים כאומרת "אני הולכת עם תחושת תסכול מהמתווה הזה, כי עם כל הרצון הטוב, עד כה הוא לא באמת הצליח".

עוד נאמר כי ההיענות למתווה הינה נמוכה מאוד - 115 בקשות בלבד הוגשו בשנתיים מאז תחילתו של ההליך. מבדיקה שערכו משרד המשפטים וארגונים שונים עולה כי חוסר ההיענות נובע מהחשש של הנערים להגיע לתחנת המשטרה בשל חוסר האמון במערכת.

לאור זאת, קיימת לנו החובה כחברה לקדם נושא זה ולפעול ליצירת מתווים אחרים היכולים לסייע, בקפיצה מעל חומת החשדנות הזו, ולצלוח את מחסום חוסר האמון - ובכך לעזור לבני נוער ממוצא אתיופי לממש את הזכות למחיקת תיק משטרתי ופלילי, ולקדם את שילובם המיטבי בחברה הישראלית.

מתווים אשר יהוו את דרך המלך לשינוי התפיסה והחשדנות הקיימת - ויאפשרו לנערים לממש את זכותם לקבלת הזדמנות שנייה. נושא השוויון וראיית כל אדם באשר הוא אדם הוא הבסיס לחברה ערכית ושוויונית, אך כאשר בני נוער מופלים לרעה ערך השוויון אינו מתקיים.

חובה עלינו, כחברה הדוגלת בערכים של שוויון ומתן הזדמנות שווה לכל אדם, לשים נושא זה במרכז הבמה ולקדמו ביתר שאת למען עתיד טוב יותר לכל נער, ולא משנה צבע עורו.

הכותבת היא מנכ"לית הפורום הציבורי כפרי הנוער והפנימיות ודוברת משרד הרווחה לשעבר

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה