גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדליה של סמברג טובה לטאקוונדו, אבל יש גם חדשות רעות

הזכייה של סמברג בארד באולימפיאדה תרחיב משמעותית את התמיכה הכספית בענף הטקוואנדו, ותנגוס במקביל בעוגת התקציב של ענפים אחרים • שיטת התקצוב החדשה של משרד הספורט: הישגיות עדיפה על כל פרמטר אחר

אבישג סמברג עם מדליית הארד בטאקוונדו באולימפיאדת טוקיו / צילום: Associated Press, Themba Hadebe
אבישג סמברג עם מדליית הארד בטאקוונדו באולימפיאדת טוקיו / צילום: Associated Press, Themba Hadebe

המשלחת הישראלית לטוקיו מסיימת את השבוע הראשון של המשחקים עם תחושה מעורבת. מצד אחד אכזבה גדולה מחוסר ההצלחה של משלחת הג’ודו והשייט לייצר מדליה, שני ענפים שישראל יושבת בהם כבר שנים בצמרת העולמית. מצד שני מדליה אחת "לא מתוכננת" שהגיעה מלוחמת הטקוואנדו אבישג סמברג.

העוצמות של המשחקים האולימפיים הן ברגשות של ספורטאי שמנצח או מפסיד. ראינו את הפנים של שגיא מוקי ואבישג סמברג. ברגע אחד הכל נגמר, לטוב או לרע. אבל מעבר לתחושה האישית של הספורטאי, יש למשחקים השלכה להמון מעגלים: לאכזבות ולהצלחות הללו יהיה מחיר כלכלי די מהיר. המשמעות של הישג אולימפי או היעדרו גוררת עמה לרוב שינוי במציאות הכלכלית של הענף כמעט בן-לילה, שכן החשיפה הטלוויזיונית לענפים שהצליחו במשחקים תייצר הרשמה מוגברת של ילדים לחוגים, ותרחיב את בסיס הפירמידה.

הנה דוגמה קטנה להשפעה של אבישג סמברג על ענף הטקוואנדו כולו. הענף הזה, שבו פועלים נכון לספטמבר האחרון 1,599 ספורטאים תחרותיים, תוקצב ב-2020 בסכום של 2.73 מיליון שקל לפי מבחני התמיכות של משרד התרבות והספורט.

גיא אטיאס, ראש אגף תקציבים תכנון ואסטרטגיה במשרד התרבות והספורט, מעריך על פי סימולציה שביצע למבחני התמיכה החדשים כי "המדליה הזאת תהיה שווה לפחות עוד מיליון שקל בשנה לענף הטקוואנדו, והסכום הזה גם יכול להגיע לשני מיליון שקל - תלוי בהישגים של ענפים אחרים". במלים אחרות, על פי הערכת אמצע מדובר בתוספת תקציבית של כ-55% לענף הטקוואנדו בתוך שנה אחת. את הנתונים המלאים ניתן יהיה לדעת רק בתום המשחקים.

בין השאר המשמעות של התוספת תתבטא בעוד כסף לשיווק, לתשלום למאמנים, פתיחת מועדונים, ליצירת תשתית, לשליחת ספורטאים לתחרויות בחו"ל. כך יכול להיבנות מעגל שמזין את עצמו - מייצר עוד הצלחות, שמכניסות עוד כסף, וחוזר חלילה. בדיוק מה שקרה לג’ודו.

מהפכת שיטת התקצוב החדשה

השיטה החדשה שעליה הכריז לאחרונה משרד הספורט על תקצוב הענפים בישראל, שעומדת כרגע להערות הציבור לפני אישור סופי, נותנת משמעות גדולה יותר להישגיות.

מנכ"ל משרד התרבות והספורט רז פרוייליך אומר לגלובס כי "מדיניות התקצוב החדשה של המשרד נותנת חשיבות גדולה להישגים בספורט, ועתידה להצעיד את הספורט הישראלי קדימה ברמה הבינלאומית". פרוייליך מציין כי "המדיניות החדשה שהנחיל שר התרבות והספורט חילי טרופר, תיתן דחיפה לשאיפה למצוינות ולהישגיות ותגדיל את סיכויי הספורט הישראלי לגרוף מדליות בשנים הבאות, והיא תחזק ותתעדף פעילות של שילוב עם אנשים עם מוגבלות, שילוב וקידום נשים וחיזוק הפריפריה".

מבחן התמיכה: מידת ההצלחה

ציפיות מענפים ומספורטאים במשחקים האולימפיים אינן נבנות סתם. הן נעשות גם דרך הפריזמה של כמות הכסף שהושקעה בענפים הללו. את ההצלחה של הטקוואנדו והאכזבה מהג’ודו אפשר לבחון על פי התמיכות שקיבלו הענפים הללו מהמדינה: הג’ודו נהנה בשנת 2020 מתמיכה בסך 20.17 מיליון שקל (מתוכה 6 מיליון עבור אירוח תחרות הגראנד סלאם בתל אביב) - פי עשרה מהסכום שקיבל הטקוואנדו. זאת, בשל מידת ההצלחה הגדולה של ישראל בתחום.

אפשר גם להסתכל על האופן שבו בוחרת מדינת ישראל להשקיע את הכסף שלה פר-ספורטאי אולימפי: שייט הוא הענף היקר ביותר (גם בגלל הציוד שמקפיץ את העלויות) ובממוצע הושקע ב-2020 בכל שייט תחרותי בישראל 14,781 שקל בממוצע. בג’ודו השקיעה המדינה 5,447 שקל, בהתעמלות 3,686 שקל, בשחייה 2,959 שקל בממוצע. בטקוואנדו, הענף האולימפי היחיד שבו זכתה ישראל בינתיים במדליה? 1,713 שקל.
גורם בכיר בספורט הישראלי ציין בהקשר של תקצוב ענפים מובילים, ובמיוחד בהקשר של ענף הג’ודו, כי "מדובר בענף שקיבל כ-150 מיליון שקל במהלך 10-12 השנים האחרונות, בין היתר בזכות העובדה שדאג לעשות יח"צ לכל תחרות שולית, ובסוף כשל לגמרי באולימפיאדת טוקיו".

 

מעשה בחמש עוגות קטנטנות

איך בנויה שיטת התקצוב ולמה באיגוד הטקוואנדו יכולים להרגיש עכשיו כאילו זכו בפרס הגדול? על פי שיטת "אחד זוכה, שני בוכה". הכסף שיקבל כעת הטקוואנדו יילקח מאותה עוגת תקציב שכעת תחולק אחרת: מישהו יקבל יותר על חשבון ענף אחר.

בסך הכל יש חמש עוגות תקציב שמהן מחולקים לספורטאים כ-250 מיליון שקל בשנה. כל ענף יכול "לגנוב" רק מתוך העוגה שאליה הוא שייך. עוגה אחת היא ענפי הכדורגל והכדורסל - שמקבלים יחדיו כ-40% מהסכום הכולל שניתן לספורט. הם הענפים הפופולריים ביותר, המעסיקים 60,202 ספורטאים נכון לספטמבר האחרון, שמהווים למעלה ממחצית מהספורטאים התחרותיים בישראל.

העוגה השנייה, הרלוונטית גם לאירועי טוקיו, היא עוגת הענפים האולימפיים וענפי הכדור האחרים שאינם כדורגל וכדורסל. בעוגה הזו נכללים 33 ענפים ובהם ג’ודו, שייט, התעמלות, אתלטיקה, טניס, טקוואנדו וגם ענפי הכדור האולימפיים (כדוריד, כדורעף, כדורמים, בייסבול וכו’). "העוגה האולימפית" הזאת נהנית לפי בכירים בספורט הישראלי מ-47% מהסכום הכולל. כאן באה לידי ביטוי הצלחה במשחקים האולימפיים. כשהטקוואנדו מצליח לקחת מדליית ארד, באופן מעשי הוא לוקח כסף מהטניס, מהסייף, מהג’ודו, מהקיאקים וכו’.

את אופן חלוקת הכסף של העוגה האולימפית נדע ברגע שיסתיימו משחקי טוקיו. זו מלחמה פנימית ואולי קצת לא-קולגיאלית: השיעור של התוספת שממנו ייהנה ענף הטקוואנדו תלוי, בין היתר, במדליות של ההתעמלות. מבחינה תקציבית, כישלון של ענף אחד הוא הצלחה נהדרת לענף האחר. למשל, הכישלון של הג’ודו הוא נהדר להתעמלות. ככה זה עובד. מצד שני, האולימפיאדה היא גורם משמעותי, אבל בפועל לא כל הכסף מונח שם. הניקוד על הישגיות שקובע את סכום התמיכה נקבע גם באליפויות בינלאומיות.
הישגיות לא קובעת את כל הכסף שמקבל הענף: ישנם פרמטרים נוספים כמו שיעור הספורטאים הפעילים בו, הפופולריות שלו, מספר הנשים המנהלות בענף וכמות הספורטאיות - אבל הישגיות, בעיקר בשיטת התקצוב החדשה, מקבלת נפח משמעותי יותר משאר הפרמטרים שקובעים את רמת התמיכה.

העוגה השלישית היא העוגה של הענפים הלא-אולימפיים, כ-20 ענפים קצת פחות מוכרים, שנהנים מ-5.8% מהעוגה התקציבית. עוד שתי עוגות קטנות הן העוגה של הספורטאים הנכים (5.4%) וספורט החשיבה שכולל את השחמט, ברידג’ ודמקה (0.9%).

סמברג הצילה את הטקוואנדו

אם נחזור לסיום לעניין הטקוואנדו וההשפעה של הישג במשחקים האולימפיים - אז הנה עוד מתנה אחת גדולה שאבישג סמברג הביאה לענף הזה. לפני המשחקים הוחלט כי בתוכנית התמיכות החדשה של משרד הספורט יצומצמו כמות הענפים המועדפים, אלו שזוכים ליותר כסף, מ-16 ל-10. אחד הענפים שהיה אמור להיזרק החוצה הוא הטקוואנדו. "עכשיו", אומר גורם בכיר בספורט הישראלי, "ברור לכולם שאי אפשר יהיה להוציא אותו ויצטרכו להוציא מהרשימה ענף אחר".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט; טסלה מזנקת ביותר מ-10%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"