גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל מודה: הסרת מגבלת הפריים הביאה לעליית מחירי הדיור

דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית הראשונה מסמן את הגורמים להאצת עליית המחירים בשוק הדיור ● מזהיר כי מחצית מהחברות שהשתתפו בגל הנפקות בבורסה הן הפסדיות ● לגבי מדיניות האוצר, כותבים בבנק ישראל, כי טווח הפעולה הפיסקלי הצטמצם

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

אחרי היציאה של המשק מהסגרים ובצל החשש מהאפשרות להגבלות נוספות, דוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית השנייה מסמן כמה אתגרים משמעותיים שניצבים בפני קובעי המדיניות ולוחצים כפעולת מלקחיים על האוצר בזמן שהמשק מתאושש מהמשבר תחת איום הגל רביעי. גם בפני המשקיעים בבורסה בתל אביב מציבים בבנק ישראל תמרור אזהרה על רקע גל ההנפקות החריג בהיקפו בשנה שעברה שנמשך אל תוך 2021, ובבנק ישראל מתייחסים להאצת עליית המחירים בשוק הדיור, שקשורה להורדת המס על המשקיעים ושחרור הגבלת רכיב הפריים במשכנתה.

 עוד מדוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל: 
בנק ישראל מתריע מחשיפת הבנקים הגבוהה לענף הבינוי והנדל"ן
ירידה בהשקעות בבנייה לצד ביקוש הולך ומאמיר לדירות

באופן כללי, בבנק ישראל כותבים כי רמת הסיכון בסביבה שבה פועלת המערכת הפיננסית ירדה במידה ניכרת במחצית הראשונה של 2021, אך הסיכון משוק הנכסים הפיננסיים נותר גבוה על רקע האפשרות לזליגת הסיכונים מחו"ל לישראל בשעה ששיעור האבטלה במשק נותר גבוה.

"ההקלה במגבלות המשכנתה והורדת המס הביאו לעליית מחירי הדיור"

אחרי שההשקעה בבנייה למגורים ירדה ב-2020 ב-6.6%, ונותרה נמוכה גם ברבעון הראשון של 2021 נותרה נמוכה, לא פלא שקצב הבנייה לא מבשר טובות. לטווח הארוך בבנק ישראל כותבים כי ההיצע אינו מצליח לעמוד בקצב העלייה של הביקוש, שרק התגבר ביציאה מהמשבר. לזאת יש להוסיף את עליית אחוז המשקיעים כתוצאה מהפחתת המס ותנאי המימון הנוחים, בבנק ישראל מודים שאלו חלק מהגורמים להאצת העלייה של מחירי הדירות.

העלייה של מחירי הדירות במהלך 2020-2019 הגיע עד מרץ-אפריל השנה לקצב שנתי של 5.6%, וזאת על אף המיעוט בעסקאות בגלל הסגרים. מלבד ההיצע הנמוך עליית חומרי הגלם תרמה לעליית המחירים, אבל גם להורדת המס על המשקיעים שנקט השר לשעבר כ"ץ היה חלק בכך. "אחת הסיבות להאצת עלייתם של מחירי הדירות לצד התמתנות העלייה של מחירי השכירות נעוצה במיסוי. הפחתת מס הרכישה על דירה להשקעה הופחת החל מיולי 2020, צעד שהגביר את הביקוש לדירות על חשבון שכירתן. תרמה למגמה גם ירידת הריבית על המשכנתהות, וזאת נוסף לצעדי ההקלה במגבלות שנקט הפיקוח על הבנקים שהפחיתו את עלות המשכנתה הממוצעת", כך כותבים בבנק ישראל.

גם לירידת חלקן של הדירות שנרכשו במסגרת מחיר למשתכן שמחירן נמוך יחסית יש תרומה לעליית המחירים. לאחר שהחלק של העסקאות האלו מסך הדירות החדשות הגיעו ב-44% בקיץ 2020, חלק ירד ל-25% ברבעון הראשון של השנה. יחד עם זאת, בבנק ישראל מצביעים על הצורך לעודד את המשקיעים בשוק הדיור ומציינים שהירידה בהשקעות למגורים פגעה בהיצע הדירות, מה שתרם בתורו לעליית המחירים.

היחס בין הבנייה הפעילה למגורים במונחי שטח לבין האוכלוסייה ירד מאז תחילת 2017 והמגמה התעצמה במשבר הקורונה עד לשפל ב-2021. הדבר צפוי להכביד על ההיצע בשוק הדיור ולחצי הביקוש ימשיכו לתת את הטון. כנגד זאת, בבנק ישראל מציינים כי "תוכנית 'דיור במחיר מופחת' הגבירה את שיווקי הקרקע, וייתכן שתגדיל את היקף התחלות הבנייה כעבור שנתיים-שלוש, ובכך אולי תביא לצמצום לחצי הביקוש".

הסרת ההגבלות על רכיב הפריים הביאה לעלייה בגודל המשכנתה

הביקוש למשכנתאות נמצא בשיא "שלא נראה מימי בית ראשון", כפי שאמר לשר האוצר ליברמן לאחרונה בעקיצה מרומזת וקריאה לפיקוח על הבנקים לנהוג באחריות, ותרמה לכך העלייה במספר העסקאות בשוק הדיור, נוכח העלייה במשפרי הדיור והמשקיעים, ומנגד ירידה בעסקאות של רוכשי דירה ראשונה (מה שמחזק את ההנחה שהפגיעה העיקרית במשבר היתה בשכבות גיל הצעירות). ב-12 החודשים שהסתיימו בחודש מאי היקף המשכנתאות הגיע ל-87 מיליארד שקל - 20% מעל הרמה שנרשמה אשתקד. מאז חודש מאי נתוני היקף המשכנתאות היה על 11.5 מיליארד שקל ביולי ו-11.6 מיליארד שקל ביוני, כך שבסוף השנה הצפי הוא לחצייה של 100 מיליארד שקל בהיקף המשכנתאות.

לפי בנק ישראל, משכנתה ממוצעת גדלה מסוף 2019 עד מאי האחרון ב-24%. "המשך העלייה של גודל המשכנתה במחצית השנייה של 2020 אל תוך 2021 נתמך בצמצום המגבלה על רכיב הפריים שאפשרה ליטול משכנתה גדולה יותר, בלי להגדיל את ההחזר החודשי, והן בירידת ריביות המשכנתה במסלולים הצמודים על רקע ירידת הריבית הצמודה על אג"ח שהונפקו על ידי בנקים", כך לפי בנק ישראל.

כמחצית מהחברות שמנפיקות הן הפסדיות

49% מהחברות המנפיקות בבורסה בתל אביב הן חברות הפסדיות, כלומר שבשנה הקודמת להנפקה הציגו רווח נקי שלילי. מדובר בשיעור גבוה יותר מהממוצע של 24% חברות הפסדיות שהנפיקו בחמש השנים האחרונות. יחד עם זאת, חברות טכנולוגיה צעירות וסטארט-אפים מאופיינים בפעילות הפסדית, ובכל זאת בבנק ישראל מציינים כי זה מעיד על תאבון המשקיעים לסיכון אך ייתכן שתמחור הנכסים לא לוקח בחשבון את מלוא הסיכונים.

על רקע הריביות הנמוכות והתנאים הפיננסיים הנוחים נמשך ואף התגבר גל ההנפקות שהחל ב-2020 אל 2021. נכון למאי האחרון הונפקו מניות בהיקף חריג של כ-9 מיליארד שקל, מהן 1.5 מיליארד שקל של חברות דואליות. כ-4.6 מיליארד שקל גויסו על ידי מנפיקות חדשות, מרביתן חברות טכנולוגיה. התיאבון לסיכון של המשקיעים עלול להתהפך במקרה של ירידה במחירי הנכסים הפיננסים שעלולה להביא לפגיעה בכלכלה הריאלית.

אזהרה מתיקון כלפי מטה בנכסים

בבנק ישראל מזהירים פני תיקון כלפי מטה של הנכסים הפיננסים כשייתכן ותמחור הנכסים אינו משקף בהכרח את כל הסיכונים. בבנק ישראל מפנים את הזרקור אל נתוני האינפלציה בארה"ב, ברקע לשאלת השאלות: האם היא נשענת על גורמים מתמשכים או מתבססת על גורמי היצע חולפים.

המשך עלייתה של האינפלציה עלול להכביד על הכלכלה בגלל היקף החובות הכרוך במינוף המגזר העסקי. עליית הריבית הקצרה בשל עלייה מתמשכת של האינפלציה לצד המינוף הגבוה יכולה להביא לגידול משמעותי של חוב וכתוצאה מכך לריבוי פשיטות רגל עקב שיעורן של חברות "זומבי" בעולם, כך כותבים בבנק ישראל.

אבל לגבי ההשפעה על החברות הפיננסיות בישראל, כמו הבנקים וחברות הביטוח, בבנק ישראל פחות מודאגים. אלו נהנו מסיוע כספי מהמדינה ואפשרות לדחיית החזרי הלוואות, מה שתרם לצמצום הפסדי אשראי למערכת הפיננסית. התשואה להון של הבנקים ברבעון הראשון של 2021 עלתה ל-14.5%, שיא מאז 2007, ומחר הבנקים ידווחו על תוצאות הרבעון השני שצפויות להיות חזקות בין היתר בשל החשיפה לעליית האינפלציה.

האם הקריפטו בעולם מסכן את המערכת הפיננסית?

שווי השוק של מטבעות קריפטוגרפיים עלה פי חמישה בשנה האחרונה. עליות חדות של מחירי נכסים וירטואליים אלו מעלות את השאלה עד כמה הירידות שיבואו, אם יבואו, יסכנו את יציבותה של המערכת הפיננסית. בבנק ישראל מציינים כי על אף העלייה החדה נראה כי לעת עתה היחס שהין שווי השוק הכולל לבין שווי החברות במדד S&P 500 מהווה 3.6% בלבד, ולכן אם מחיריהם ירדו בחדות לא יהיה בכך כדי לסכן את היציבות הפיננסית.

החוב הממשלתי לוחץ אך צמצום המענקים מעלה חשש מפשיטות רגל

הניסיון של האוצר לתמרן בין גובה החובות שנוצרו כתוצאה מהסיוע שניתן במשבר הקורונה לבין הרצון לסייע לשמור על המגזר העסקי צפוי להיות מאתגר. לפי בנק ישראל, מצד אחד, החוב הגדול של הממשלה עלול ללחוץ לצמצום המדיניות הפיסקלית המרחיבה, (וגם, דרישת מערכות הביטחון למימון "שומר חומות" תצמצם את המרחב הפיסקלי); ומצד שני, הקשיים שחלק מהמגזר העסקי עדיין מתמודד איתם עלולים להביא לעלייה בפשיטות הרגל.

עיקר הדאגה קשורה לעסקים הקטנים שנפגעו הכי קשה במשבר הקורונה. היקף ההלוואות לעסקים הקטנים והזעירים המשיך לגדול אחרי היציאה מהסגר השלישי ועד סוף יוני ל-37.2 מיליארד שקל. למרות הערכות כי סיכוני המאקרו ירדו, בבנק ישראל מתריעים כי צמצום המענקים הממשלתיים עלולים להביא לעלייה בנתוני היקף סגירת העסקים ובעיקר העסקים הקטנים.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3%, אנרג'יאן מטפסת ב-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.7% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה