גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלבנות ההון ב-2020: העבריינים מלבינים בקריפטו ומבצעים יותר הונאות מקוונות

גם העבריינים עברו "לעבוד מהבית" – זו הכותרת של הדוח השנתי לשנת 2020 של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, המתפרסם היום בצל החשש מפני סגר חדש ומגבלות נוספות על המשק

משבר הקורונה הביא לעלייה בהלבנת הון באמצעות מטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock
משבר הקורונה הביא לעלייה בהלבנת הון באמצעות מטבעות דיגיטליים / צילום: Shutterstock

גם העבריינים עברו "לעבוד מהבית" - זו הכותרת של הדוח השנתי לשנת 2020 של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, המתפרסם היום (ה') בצל החשש מפני סגר חדש ומגבלות נוספות על המשק לאור העלייה בתחלואה.

הדוח חושף את תמונת המצב של הפשיעה הכלכלית בתקופת הקורונה, מתייחס לאתגרי המגפה בהיבטי הלבנת הון ומימון טרור, תוך פירוט הסיכונים והדפוסים העברייניים שצמחו עקב פרוץ המגפה והמשבר הנלווה לה ומראה כיצד העבריינים ניצלו את המאפיינים הייחודיים של שנה זו כדי להגביר את פעילותם העבריינית.

בין היתר עולה מהדוח כי בעקבות המגפה נצפה גידול ניכר בהיקף עבירות הונאה אשר מתבצעות בעיקר באמצעות המרחב המקוון - עלייה של 7% לעומת 2019; וכי גורמים עבריינים ניצלו את משבר הקורונה לביצוע פעולות הלבנת הון שקשה לבצע בימים רגילים, תוך נימוקן בפעילות חריגה שנובעת מהתפרצות הקורונה (משיכת או הפקדת מזומנים בהיקף משמעותי למשל).

ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ד''ר שלומית ווגמן-רטנר / צילום: ניב קנטור

עוד נרשם גידול משמעותי בפעילות עבריינית בנכסים וירטואליים, הונאות הנדסה חברתית, הונאות ציוד רפואי, שימוש בבלדרי כספים באופן מקוון ושימוש באמצעי תשלום מתקדמים.

תחום הפעילות העבריינית המוביל הנקשר לביצוע עבירות הלבנת הון ומימון טרור בשנת 2020 היה הונאה, מרמה וזיוף, והוא מהווה כמעט שליש מהיקף העבירות שזוהו על ידי הרשות לאיסור הלבנת - 31.5% מהעבירות.

בתחום ההונאה נרשמה עלייה של 7% בפעילות העבריינית לעומת 2019 ועלייה זהה נרשמה בתחום עבירות המסים, שמהווה תחום פעילות משמעותי (כ-18.5%). לצד אלה, גם עבירות השוחד והשחיתות ציבורית המשיכו לבלוט (14.1%) וזאת למרות שנרשמה ירידה של 11% בהיקפן ביחס ל-2019. תחום פעולות טרור ומימון טרור היווה כ-9% מהפעילות העבריינית הנקשרת להלבנות הון אשתקד.

"הלבנת הון" - מקצוע בפני עצמו

מהדוח עולה כי ארגוני הטרור והעבריינים לא רק שלא מפחיתים פעילות בזמן המשברים אלא אף מנצלים אותם על מנת להגביר פעילותם, תוך ניצול הסטת תשומת לב של השחקנים השונים לנושאים אחרים והתערערות הביטחון האישי של הציבור.

במהלך השנים פיתחו עבריינים שיטות שונות ומשונות להלבנת הכסף השחור, וככל שהמאבק בהון השחור התרחב והעמיק - כך גם השיטות שנוקטים העבריינים להלבנת ההון הולכות ומשתכללות.

היום "להלבין הון" זה כבר מקצוע בפני עצמו. בארץ ובעולם צצו גורמים "מומחים לדבר", כאלה שנותנים שירותי הלבנת הון לעבריינים, כאילו היו אלה שירותי סליקה או חשבונאות לגיטימיים. אלה מכונים על-ידי הרשויות לאיסור הלבנת הון ברחבי העולם "מלביני ההון המקצועיים".

במהלך 2020 גדל השימוש של העבריינים ב"מלביני הון מקצועיים" פי שניים ביחס לשנה שקדמה לה - 4.6% בשנת 2020, לעומת 1.7% בשנת 2019 - והשימוש בזירת הקרפיטו לביצוע עבריינות והלבנות הון הוכפל מ-1.3% בשנת 2019 ל-3.3% ב-2020.

מנגד נרשמה ירידה בשימוש במזומן לצרכי הלבנת הון (ירידה מ-13% בשנת 2019 ל-8.8% בשנת 2020).

דפוסי הפעולה הבולטים להלבנת הון בשנת 2020 היו פעילות בינלאומית (כ-15.7%), פעילות באמצעות נותני שירותים פיננסיים (כ-10.7%), פעילות במזומן (כ-8.8%), פעילות בנדל"ן (כ-8.3%), פעילות בחשבון (כ-6.8%), ופעילויות הלוואה ושימוש באשראי (כ-6.6%).

הגם שהפעילות העבריינית הבינלאומית בזירת הלבנות ההון הייתה דפוס הפעולה המוביל אשתקד, בפועל נרשמה ירידה בפעילות זו מ-19.2% ב-2019 ל-15.7%. הירידה יכולה להיות מיוחסת בין היתר לסגירת הגבולות ולירידה בפעילות הכלכלית הבינלאומית בכלל, אשר השפיעה גם על העבריינות וכלכלת הצללים.

הרשות מיקדה את פעילותה בשנת 2020 סביב הונאות מקוונות, צמיחת השוק האפור לאור המצב הכלכלי הקשה, פעילות של סחיטת דמי חסות בדגש על החברה הערבית, מאבק בארגוני פשיעה, חשבונית פיקטיביות, בלדרים, וסיפקה בהצלחה רבה מודיעין איכותי לכלל החקירות של המשטרה, רשות המסים, וכן לגופי הביטחון בניתוח פרשיות מימון טרור.

עלייה של 860% בדיווחים על "צ'יינג'ים"

על-פי הדוח, חל גידול ניכר במספר ה"דיווחים על פעילות בלתי רגילה" (פעילות שאינה אופיינית לדפוסי הפעילות הרגילים של הלקוח ועלולה להיות קשורה לפעילות הלבנת הון או מימון טרור) של הגופים המדווחים לרשות (בנקים, נותני שירותי מטבע ועוד).

ב-2020 התקבלו למעלה מ-112 אלף דיווחים על פעילות בלתי רגילה, גידול של כ-10% יחסית לשנת 2019. כ-86% מהדיווחים הבלתי רגילים הגיעו מהמערכת הבנקאית ומנותני שירות פיננסי (47% ו-39% בהתאמה), וכ-14% מסקטורים מדווחים אחרים.

עלייה משמעותית במיוחד נרשמה בדיווחים על פעילות בלתי רגילה של סקטור נותני השירותים הפיננסיים ("צ'יינג'ים"). הדיווחים של נותני שירותים פיננסיים ("צ'יינג'ים") עלו ב-860% ב-5 השנים האחרונות - מ-400 בשנת 2013 לכ-44 אלף ב-2020. ב-2020 בלבד נרשמה עלייה של כ-13% ביחס לשנת 2019 במספר הדיווחים.

מהדוח עולה כי גם שיתופי-הפעולה של הרשות לאיסור הלבנת הון עם רשויות מקבילות בעולם התחזק אשתקד, בעיקר עם מדינות באירופה. מהדוח עולה כי כ-84% מבקשות המידע שנשלחו לרשות המסים ב-2020 מחו"ל, הגיעו מיחידות מקבילות באירופה, כ-5% ממדינות אסיה ואירו-אסיה וכ-4% מצפון אמריקה. גם הרשות מצידה פנתה בבקשות למודיעין פיננסי בעיקר למדינות אירופה (כ-63% מהבקשות).

דוח כולל גם תיאור של חלק מהפרשיות הבינלאומיות והמקומיות שהרשות השתתפה בהן, תוך פירוט של שיטות הלבנת ההון ומחקר המודיעין הפיננסי שבוצע ברשות ואפשר את תפיסת העבריינים.

תסריטים של מותחנים הוליוודיים

הפרשיות המוצגות בדוח מגוונות ועוברות דרך עבירות הונאות, סחר בבני אדם, שימוש בשיטת "החוואלה" להעברות כספים בין מדינות ואף מפרטות על שיטותיהם של מלביני הון מקצועיים. כל אחת מהפרשות יכולה כנראה להחזיק תסריט של מותחן הוליוודי כלכלי.

כך למשל מתוארת בדוח פרשה שבה פעלו הרשויות נגד עבריין מתוחכם שביצע עבירות מרמה חמורות בתחום הנדל"ן בסכומי עתק. החשוד המרכזי השתמש בחברות פיקטיביות שבבעלות קרוב משפחתו מקרבה ראשונה שעסקו בשיווק קרקעות חקלאיות, תוך הצגת מצג שווא שהקרקעות מיועדות לעבור שינוי ייעוד לבניית מגורים בטווח הקצר.

במהלך החקירה התגלה כי עקץ ורימה עשרות קורבנות תמימים שהאמינו כי הם ביצעו עסקת נדל"ן חוקית. הרשות העבירה מידע פיננסי רב שחשף את שיטות הרמייה והלבנת הכספים שביצעו החשוד המרכזי וקרוב משפחתו באמצעות חשבונות רבים - פרטיים ועסקיים - שנקשרו אליהם. המידע שהועבר חשף גם קשרים לגורמים נוספים שלא היו מוכרים למשטרה, כולל עורכי דין שסייעו לו לפעול מול גופי הממשל, בין היתר, באמצעות חשבונות נאמנות רבים.

במקרה אחר המתואר בדוח - פרשה בינלאומית של הלבנת כספי הונאה בזירת הקריפטו - התקבלה ברשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור בקשת מידע מיחידת מודיעין פיננסי של מדינה במזרח אירופה בעניין חקירה פיננסית של חשד להונאה והלבנת הון.

הגורמים הפיננסיים במדינה המזרח אירופאית הבחינו בדפוס שבו כספים עוברים מישות ניטרלית לחשבונות דיגיטליים של חברה לשירותי המרת מטבעות קריפוטגרפיים, משם לחשבון של חברה בבעלות החשוד הישראלי, ומשם לחשבון בבנק ישראלי של חברה שלישית.

מחקר מודיעיני שביצעה הרשות העלה,כי החשוד עורר בעבר חשד בקרב יחידות מודיעין פיננסי ברחבי העולם בגין קשריו לפרשות הונאה, וכי הוא מרבה לבצע העברות כספים בינלאומיות, משתמש במזומנים, מבצע עסקאות אשראי רבות הקשורות להימורים, ועסק בהשקעה ומסחר באופציות בינאריות.

הרשות העבירה את המידע ליחידת המודיעין הפיננסי הזרה וסייעה לחקירה בעניין החשוד.

לדברי ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, "שנת 2020 תיזכר כשנה היסטורית, לטוב ולרע. נגיף הקורונה פרץ בסערה לחיינו והביא למשבר גלובלי תוך שהוא משפיע על כל תחום בחיינו - גם על היבטי פשיעה ובתחומי הלבנת ההון ומימון הטרור. מיד בראשית המשבר התרענו כי ארגוני טרור ועבריינים לא רק שלא מאטים פעילותם, אלא הם אף מנצלים זאת על מנת להגביר פעילותם תוך ניצול הסטת תשומת הלב של השחקנים השונים לנושאים אחרים.

"לפיכך ישנו חשש ממשי שהעדר ניטור מתמיד יוביל לניצול לרעה משמעותי של המערכות הפיננסיות לפעילות מימון טרור והלבנת הון נרחבת. לכן, לכל אורך משבר הקורונה המשכנו לפעול לצד גופי הביטחון והאכיפה על מנת לזהות את הפעילויות המצריכות תגובה ולסייע בחקירות מתנהלות".

ווגמן-רטנר מוסיפה כי "מהניסיון בארץ ובעולם אנו רואים כי גם העבריינים עברו 'לעבוד מהבית' ובמובן זה נגיף הקורונה מייצר 'הזדמנויות עסקיות' לגורמי הפשיעה. אנו חווים גידול ניכר בהיקפן של עבירות הונאה, בעיקר בשימוש בתווך האינטרנטי. ישנו ניצול לרעה של התחזות מרחוק, הונאות מקוונות, עוקצי מענקים".

עוד לדבריה, "אחת התופעות המרתקות הנובעת מההתמודדות עם נגיף הקורונה היא האצת המעבר מבנקאות מסורתית לבנקאות "טכנולוגית"/מתקדמת - אמצעי תשלום אלקטרונים, גישה מרחוק, בנקאות מקוונת ודיגיטלית, הלוואות מקוונות, נכסים וירטואליים ועוד.

"במהלך השנה החולפת קידמה הרשות, בשיתוף-פעולה עם רשות שוק ההון, משרד המשפטים וועדת חוקה את התקנתו של צו איסור הלבנת הון חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירותי אשראי למניעת הלבנת הון ומימון טרור שיחיל את משטר הלבנת ההון גם על נותני שירותים במטבעות וירטואליים ויעזור בהתמודדות עם הלבנת הון, באמצעות הטלת חובה על נותני שירותי אשראי לזהות ולאמת את פרטים לקוחותיהם, ולדווח על העברות הכספיות שלהם. במקביל, פרסמנו מדריך ליישום גישה מבוססת סיכון בתחום הנכסים הווירטואליים המסביר כיצד ניתן להתמודד עם איומי הלבנת הון ומימון טרור בתחום זה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו