גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין חוגגת את "דמדומי האימפריה האמריקאית", ומזכירה שהיא תמיד הפקירה בעלות ברית

גנרל פקיסטני מכריז כי העתיד שייך למוסלמים, ונפילת אפגניסטן מתחילה "תהליך בלתי הפיך של הריסת אורח החיים" של המערב ● השאלה הגדולה: האם הטליבאן ינסו לייצא את המהפכה שלהם למדינות בסביבה או שיהיו פרגמטיים

פטרול של לוחמי טליבאן בבוקר יום רביעי ברחובות קאבול, בירת אפגניסטן / צילום: Associated Press, Rahmat Gul
פטרול של לוחמי טליבאן בבוקר יום רביעי ברחובות קאבול, בירת אפגניסטן / צילום: Associated Press, Rahmat Gul

בשעה שארה"ב רק מתחילה את הניתוח-שלאחר-מות אפגניסטן, וחילופי האשמות מסמרי שיער ממלאים את התקשורת הקלאסית ואת המדיה החברתית, אפשר להתחיל לשאול בזהירות את השאלה מי ירוויח.

כמובן, יתכן שאיש לא ירוויח, או בכל אופן רווח לא יצמח לשום ארץ עם גבולות מוכרים ועם עניין כלשהו בשמירת הסטטוס קוו. אפשר בהחלט להניח שהצופן הגנטי של הטליבאן כולל גן מהפכני-משיחי, ובלעדיו הם אינם יכולים להיות מה שהינם. ההיסטוריה רוויה מקרים של מהפכנים, המוכרחים לייצא את המהפכה שלהם, בין אם היא מדינית, או חברתית, או דתית; ואפשר שהטליבאן מוכרחים להיות במלחמה עם העולם החיצון, או לפחות חלק ממנו, כדי להיות טליבאן.

זו הנחה שאת עקבותיה אפשר למצוא בהתבטאויות הבאות מפקיסטן, שהמודיעין הצבאי הידוע לשמצה שלה העלה את הטליבאן לשלטון לפני 25 שנה. התנהגותם של חלק מהגנרלים הפקיסטניים היא צירוף של אידאולוגיה ושל פתולוגיה, אבל היא מצריכה דיון נפרד.

נשא תורן של הפתולוגיה הזו הוא הגנרל בדימוס, גולאם מוסטפא, לשעבר ראש הפיקוד האסטרטגי של צבא פקיסטן. שבועיים לפני נפילת כאבול הוא צייץ, "מאבקם של הטליבאן הוא בעל ממדים של עלילת גבורה. הוא מתחיל תהליכים לא-הפיכים, שיובילו להריסת אורח חייו של 'העולם החופשי'. אינשאללה".

יום נפילתה של כאבול היה במקרה גם יום העצמאות ה-74 של הודו. זה היה אסון אסטרטגי בשביל הודו, שהושיטה סיוע ניכר, בייחוד צבאי, למשטר המודח בכאבול. הגנרל מוסטפא יצק קיתונות של בוז ושל סרקזם על ראשה של הודו. הוא צייץ: "אילמלא המוסלמים, רוב תושביה של תת היבשת ההודית לא היו יודעים אנושיות מהי; אילמלא פקיסטן לא היתה Hindia (משחק מלים על שמה של הודו ועל שם דתם של רוב תושביה - י"ק). עם האמירות האיסלאמית של אפגניסטן בשלטון, עוד סיוטי לילה לברהמינים הציונים".

שימו-נא לב לגידוף הכפול: גם ברהמינים, שהם הכת העליונה במידרג הכתות של הודו, וגם ציונים, שהשנאה כלפיהם מעבירה הרבה פקיסטנים על דעתם.

ראש ממשלת פקיסטן, אימראן חאן, כוכב קריקט לשעבר, לא ידע את נפשו משמחה למשמע הידיעה על נפילת כאבול. הוא הדהים את העולם החיצון בהכרזה, ש"העם האפגאני ניתק את כבלי עבדותו". חאן אינו קנאי דתי. הוא איש מודרני, המכיר היטב את המערב, והיה נשוי ליהודיה בריטית ממשפחת גולדסמית' המפורסמת. מה הביא אפוא את חאן להתבטאות כה רדיקלית? אולי צורכי השיור הפוליטיים שלו, בהתחשב בעידוד הבלתי נמנע שנפילת אפגניסטן תעניק לקנאים איסלאמיים בתוך פקיסטן; ואולי הלחץ הבלתי פוסק מצד הגנרלים, שותפים בשלטון, הנוהגים לתפוס אותו במלואו מפעם לפעם.

השאלה הקרדינלית היא אם הצלחת האסטרטגיה הפקיסטנית באפגניסטן תביא אותה להרפתקאות במקומות אחרים, בייחוד בחבל המריבה קשמיר. הוא חצוי בין הודו לפקיסטן, וחתיכה ממנו אפילו נמצאת בידי סין. מלחמה על אש קטנה מתנהלת בחלק ההודי, שרוב תושביו מוסלמים. תלויה ועומדת הסכנה שמלחמה מלאה תתלקח, אם כי הנשק הגרעיני שבידי כל אחד משני הצדדים מקטין את הסבירות. אבל האש הקנאית המתפשטת בפקיסטן עלולה להניב גם תוצאות לא סבירות.

האם הגיע תורה של טייוואן

שמחה לאיד ממלאת אף את סין, אם גם לא מחמת התלהבות דתית. היא אומרת שמוטב לארה"ב ללמוד לקח: היא לא תצא נשכרת מהתערבות בענייניהן הפנימיים של ארצות זרות. "עניינים פנימיים" בקטלוג הדיפלומטי הסיני הוא צופן מקובל לטייוואן. סין חושבת את הסטאטוס של טייוואן לעניין פנימי. ארה"ב אמנם אינה מכירה בטייוואן רשמית, אבל חוזרת ומודיעה שהיא מחויבת להגנת האוטונומיה שלה ("עצמאות" היא מלה מפורשת מדיי).

הסינים, חזקים ויהירים ממה שהיו אי פעם בזמן המודרני, מדברים מפעם לפעם על זכותם לאחד את טייוואן עם המולדת בכוח הנשק. חלק מן העוקבים אחרי סין נוטים להאמין, שמתקרב והולך רגע הפעלת הכוח.

שופר קולני מחוספס של מדיניות החוץ הסינית, העיתון 'גלובל טיימס', כותב, כי "הפקרת בעלי ברית היא פגם הטבוע עמוק [בארה"ב] מאז ייסודה". הוא אפילו מביא לדוגמא את כפיות הטובה האמריקאית כלפי לואי ה-16 מלך צרפת לפני 230 שנה. הוא מייעץ לטייוואן להתעשת, ולהבין שאמריקה היא משענת קנה רצוץ.

"כאשר תפרוץ מלחמה מעבר למצרי טייוואן", כותב העיתון הרשמי הסיני, וסין "תתפוס את האי בכוח, ארה"ב תצטרך לגלות נחישות גדולה הרבה יותר ממה שגילתה באפגניסטן, בסוריה ובווייטנאם כדי שתהיה מסוגלת להתערב. התערבות צבאית של ארה"ב תהיה מיועדת לשנות את הסטטוס-קוו במצרים , ומחיר עצום ייגבה מוושינגטון". כה עצום הוא המחיר, שהעיתון מתאר אותו כ"בלתי נתפס".

אגב, היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ייק סליבאן, נקב ביום ג' בשמותיהן של שתי בעלות ברית, שאמריקה תוסיף להתחייב להגנתן לאחר המפולת באפגניסטן. ישראל הייתה אחת, טייוואן הייתה שנייה.

השמחה הסינית לאידה של אמריקה קיבלה ביטוי בפרשנות בוטה של 'שינחואה', סוכנות הידיעות הרשמית של סין. "הבית הלבן הציב אלפי חיילים באפגניסטן, כדי להבטיח את פינויים הסופי של האמריקאים. רעם מנועיהם של המטוסים וההמון הנחפז לסגת משקפים את דמדומיה של האימפריה האמריקאית".

כביש רב מסלולי משנחאי לבירות

'גלובל טיימס' מזכיר כי את אפגניסטן מקיפות יריבותיה האסטרטגיות הגדולות ביותר של ארה"ב: סין, רוסיה ואיראן. הצטרפות אפגניסטן למשוואה אנטי-אמריקאית רבת כוח היא כמובן תבוסה מן המדרגה הראשונה. אבל היא פותחת שערים חדשים בפני סין. הטליבאן עשויים לעשות מה שעשתה פקיסטן: להזמין את הסינים להוציא אל הפועל פרוייקטים של כלכלה ושל תשתית, ממין אלה המציינים את פעילותה המסיבית של סין בכל רחבי העולם שקראו פעם "שלישי".

אפגניסטן יכולה להשתלב, ואל נכון גם תשתלב, בתכנית "החגורה והדרך" של סין, שנועדה להפוך את סין לבית הנתיבות של העולם. אפגניסטן פרו-סינית תהיה גשר אל המזרח התיכון. שערו בנפשכם כביש רב מסלולי משנחאי לביירות, או לפחות מבייג'ינג לטהראן. הסכם אסטרטגי בין סין לאיראן נחתם עוד בשנה שעברה.

אפגניסטן כמו סוריה?

כמובן, הכול תלוי בפוטנציאל הפרגמטיות אצל הטליבאן. האם תגבר עליהם איבתם העמוקה לשיעים? האם הם ירצו לעזור ל"אמירות איסלאמית" לקום גם בפקיסטן, או באוזבקיסטן? האם הם יעזו לעזור למיעוט האויגורי של מוסלמים ממוצא טורקי בשינג'יאנג הסינית? או אז הם יעמידו את כל שכניהם נגדם באיבה פעילה.

הגיגיו של הגנרל הפקיסטני המצוטט למעלה מעידים שלפחות חלק מתומכי הטליבאן מקווים, כי הם יהיו זרז של התקפה כללית על המערב. אבל אם המערב יראה את עצמו נאלץ לחזור ולטפל בהם הוא עלול למצוא מערכת הגנה אוירית באפגניסטן מן הסוג שרוסיה פרסה בסוריה. כדברי שגריר ארה"ב לשעבר באפגניסטן, ריאן קרוקר, "לסרט הזה אי אפשר לעשות Rewind".

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com ובגלובס: https://tinyurl.com/yoavkarny
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר