גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איקאה בחו"ל מוכרת חשמל ופאנלים סולאריים. למה זה לא יקרה פה?

אחרי שהתחילה למכור פאנלים סולאריים בחלק מסניפיה ברחבי העולם, ענקית הריהוט איקאה תתחיל למכור חשמל המיוצר באנרגיה מתחדשת למשקי-בית בשבדיה ● ומה עם ישראל? אצלנו הדרך לאספקת חשמל ירוק עוד ארוכה

סניף איקאה בשטוקהולם / צילום: Shutterstock, Mats Wiklund
סניף איקאה בשטוקהולם / צילום: Shutterstock, Mats Wiklund

כשלושה חודשים לפני שיתכנסו מנהיגי העולם בפסגת האקלים של האו"ם בגלאזגו כדי להציג תוכניות להפחתת פליטות גזי החממה ומאבק בהתחממות הגלובלית - איקאה, מותג הרהיטים הגדול בעולם, תחל למכור חשמל המיוצר באנרגיה מתחדשת למשקי-בית בשבדיה, מה שיאפשר לצרכנים עצמם לקחת חלק במעבר משימוש בדלקים מזהמים (פחם, נפט וגז) להפקת חשמל, לשימוש באנרגיה נקייה שאינה פוגעת באקלים.

ענקית הרהיטים, שמוכרת גם פאנלים סולאריים בחלק מסניפיה ברחבי העולם, מנצלת כעת את שוק האנרגיה הירוקה הצומח גם לגיוון עסקיה שלה. הצרכנים בשבדיה לא ייהנו רק מהאפשרות לרכוש פאנלים סולאריים כ"רהיט" נוסף בקטלוג הרשת, שכן איקאה חברה לספקית האנרגיה Svea Solar ותחל למכור חשמל המופק באמצעות פאנלים סולאריים ואנרגיית רוח לבתים עצמם.

את החשמל עצמו תאפשר Svea Solar לצרכנים לרכוש עבור תשלום חודשי קבוע, בנוסף לתעריף משתנה, כאשר Svea Solar תרכוש חשמל מהמערכת הנורדית למסחר באנרגיה, ותמכור אותו ללא עלות נוספת.

איקאה מוכרת עד כה פאנלים סולאריים למשקי-בית ב-11 שווקים. כעת, לפי הרשת, הקונים שיצטרפו לעסקי החשמל החדשים שלה גם יוכלו לעקוב אחר השימוש שלהם בחשמל הירוק באמצעות אפליקציה מיוחדת, ולמכור עודף חשמל בחזרה לרשת, אם לא ישתמשו במלוא הכמות העומדת לרשותם לאורך שעות היום. בכך יוכלו הצרכנים עצמם להפוך למעין תחנה קטנה להפקת חשמל, להיטיב עם הסביבה ואף להרוויח כסף.

כנראה שלא נראה בקרוב בארץ פאנלים סולאריים מתוצרת איקאה 

ג'ונאס קרלהד, ראש תחום קיימות באיקאה שבדיה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מקווה להפיץ את הבשורה החדשה ולהציע פאנלים סולאריים לכל השווקים בהם פועלת החברה. אולם בישראל סביר להניח שלא נראה בקרוב פאנלים סולאריים ברשת איקאה. ראשית כל, ברמה התאגידית, למרות שלחברה עצמה התחייבויות אקלימיות (לפי הצהרותיה, איקאה שואפת להיות "גורם חיובי" במלחמה במשבר האקלים ולצמצם את פליטת גזי החממה שלה לרמות נמוכות מהיעד עד 2030), בסניפיה שטופי השמש ורחבי הגגות בישראל לא ימצאו הצרכנים פאנלים סולאריים, כפי שמתחילים להציב עסקים רבים אחרים.

שנית, הצבת פאנלים סולאריים על גגות בתים היא עניין סבוך בישראל, כאשר התחום מנוהל כולו בידי המדינה, המגבילה כניסת פאנלים סולאריים לרשת ומערימה קשיים על מי שרוצה מצידו לקחת חלק במהפכה הירוקה. בין היתר, אזורים רבים בישראל חסומים עתה להנחת פאנלים סולאריים על הגגות, שכן רשת החשמל מלאה, ושדרוגה מתמהמה.

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, קורא לאיקאה לא להשאיר את ישראל מחוץ לשווקים המתקדמים לאנרגיה נקייה. לדבריו, "מחוץ לישראל איקאה היא מובילה עולמית בכל הנוגע לאנרגיה ירוקה, היא גם הולכת כמה צעדים קדימה בהשוואה לחברות גלובליות אחרות עם מודעות סביבתית. באופן חריג מדובר בחברה שמייצרת בפועל חשמל ירוק, רוכשת ומחזיקה במתקני ייצור. מעבר לכך, כבר שנים שהחברה מוכרת בחלק מהמדינות מערכות סולאריות על המדפים בחנויות הרשת. לכן אם בישראל אין להם אף גג סולארי על גגות הרשת זה מחייב הסברים מההנהלה המקומית וגם מהרשת העולמית".

אם איקאה תרצה למכור חשמל לצרכנים בישראל - היא תיתקל בקשיים משמעותיים. "איקאה נכנסת לתחום החשמל הירוק בשוודיה מטעמים עסקיים במענה להעדפות הצרכנים, ובכך תורמת למימוש יעדי הפחתת פחמן הכלל אירופאיים", אומר חן הרצוג, כלכלן ראשי ושותף BDO המייעץ לחברות בתחום האנרגיה, יצרני אנרגיות מתחדשות וחברות חשמל. "בישראל הרגולטור לא רק שאינו מאפשר לאיקאה למכור חשמל ירוק לצרכנים, הוא אפילו אוסר עליה לרכוש חשמל ירוק לחשמל בחנויות שלה. גם אם איקאה תנסה להוציא רישיון לאספקת חשמל גם בישראל, לא יאפשרו לה למכור אנרגיות מתחדשות בדומה לנהוג באירופה, שכן רישיונות האספקה שנותנים כיום בישראל מחייבים את ספקי החשמל לרכוש אך ורק מהמונופול הממשלתי של חברת ניהול המערכת".

המדינה מחזיקה במונופול על השמש

שוק החשמל באירופה הוא שוק תחרותי שבו צרכנים יכולים לעבור בין חברות חשמל שונות באופן חופשי, בדיוק כמו שבישראל יכולים להתנייד בין חברות הסלולר. "התחרות בין חברות החשמל באירופה היא לא רק על המחיר, אלא גם על פרמטרים סביבתיים - צרכנים רבים רוצים ומוכנים לשלם קצת יותר על חשמל ירוק. איקאה מצטרפת למגמה הזאת ונכנסת לתחום אספקת חשמל ירוק", מסביר הרצוג. "בניגוד למצב באירופה, הרגולציה בישראל אוסרת על איקאה ועל ספקי חשמל אחרים להתחרות על אספקת חשמל ירוק. הרפורמה במשק החשמל שיצאה לדרך בשנת 2018 השאירה את המדינה כמונופול על השמש".

שדה סולארי / צילום: Shutterstock, abriendomundo

האם השינוי באופק? לא בטוח. לפי הרצוג, "בימים אלה רשות החשמל משיקה פיילוט ראשוני ומצומצם מאוד לפתיחת אספקת החשמל למשקי-הבית לתחרות לכ-50,000 צרכנים בלבד. האבסורד הוא שגם במסגרת הפיילוט הסמלי הזה, ספקי החשמל לא יכולים להציע לצרכנים חשמל מאנרגיות מתחדשות, והם מחויבים לרכוש את כל החשמל שהם מתחרים עליו מהמונופול הממשלתי של חברת ניהול המערכת. ממשלת ישראל קובעת יעדים מאתגרים להפחתת פליטות ומעבר לאנרגיות מתחדשות, אך במקביל מעכבת את המעבר לאנרגיות מתחדשות באמצעות רגולציה של משטר מכסות ומונופול ממשלתי.

"זוהי איוולת כלכלית שבשנת 2021 בישראל, אם יש יזם שרוצה להקים חווה סולארית, ללא סבסוד ממשלתי, ומנגד יש צרכן שרוצה לרכוש ממנו חשמל סולארי, המדינה אוסרת על כך. אין אף מדינה באיחוד האירופי שמונעת מכירה חופשית של חשמל ירוק. המדיניות בישראל שמונעת תחרות באספקת אנרגיות מתחדשות לצרכנים היא בניגוד לכל הגיון כלכלי וסביבתי ומעכבת את העמידה ביעדי הפחתת פליטות".

ומה באשר לתוכניות הפחתת הפליטות של ישראל? בזמן שהתעשייה הסולארית מדשדשת בצל החסמים הביורוקרטיים והתשתיתיים, ישראל נכשלת באופן עקבי בהשגת היעדים שכבר הציבה לעצמה. אם בשנת 2020 אמור היה יצור החשמל הנקי בישראל לעמוד על 10%, ישראל גירדה את ה-6% - מלמטה.

לפי הרצוג, גם בשנת 2021 היעד עדיין רחוק ממימוש. "היעד הממשלתי לאנרגיות מתחדשות בישראל עמד על 10% בשנת 2020, לפי הערכתנו נסיים את 2021 עם פחות מ-7.5% יצור באנרגיות מתחדשות. במדיניות הרגולטורית הקיימת של מכסות ומונופול על השמש, אין סיכוי שנעמוד ביעד 20% מתחדשות שנקבע לשנת 2025", הוא אומר.

מרשות החשמל נמסר בתגובה: "בהתאם להחלטת הממשלה על פתיחה הדרגתית של מקטע האספקה לתחרות במסגרת הרפורמה במשק החשמל, פרסמה הרשות מתווה לכניסת מספקים חדשים שיוכלו למכור חשמל לצרכנים הסופיים. נכון להיום כ-20 מספקים פרטיים כבר קיבלו רישיון וכל גוף שיציג עמידה בתנאים יכול למעשה לקבל רישיון.

המספקים הפרטיים רוכשים חשמל ממנהל המערכת שהוא גוף אובייקטיבי אשר רוכש את החשמל מיצרנים שונים במנגנונים תחרותיים, ומיצרנים באנרגיות מתחדשות, באופן שגם מבטיח יעילות גבוהה ותועלת לכלל הצרכנים במשק וגם תומך במתקני אנרגיות מתחדשות על ידי הבטחה שהחשמל המיוצר על ידם נרכש במלואו ללא סיכונים הנובעים מתלות במספק כזה או אחר. בחודשים הקרובים, עם התקדמות בפריסת מניה חכמה, יורחב מתווה התחרות במקטע האספקה ובמסגרתו גם ייבחנו מנגנונים שיאפשרו רכישה ישירה ממתקני אנרגיות מתחדשות".

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר