גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת הבניין בחולון היא תמרור אזהרה נוסף לאלפי מבנים ישנים בישראל

קריסת הבניין בחולון היום (א'), לאחר שפונה בסוף השבוע, היא תזכורת נוספת למצבם המסוכן של אלפי מבנים ברחבי הארץ ● רק לפני מספר שבועות אירע מקרה דומה ברמת גן שאחריו המליץ ישראל דוד, המהנדס שהכריז על הבניין כמסוכן, לדיירים להזמין איש מקצוע שיבדוק את מצב הבניין ויבחן פעולות מנע

קריסת הבניין ביאליק 33 ר''ג / צילום: אילן ספרא
קריסת הבניין ביאליק 33 ר''ג / צילום: אילן ספרא

קריסת הבניין ברחוב סרלין בחולון שפונה בסוף השבוע בשל סכנה מצטרפת לאירוע דומה שהתרחש ברמת גן לפני מספר שבועות. אחרי אותו אירוע, פנינו למספר מומחים בתחום שסיפקו תמונת מצב עגומה למדי בנוגע למבנים ישנים בישראל. בעקבות האירוע היום בחולון, אני מביאים בפניכם שוב את הדברים.

הבניין שקרס בחולון / צילום: עיריית חולון

לפני מספר שבועות אירע ברמת גן אירוע חריג: הבניין ברחוב ביאליק 33 בעיר הוכרז כבניין מסוכן, והדיירים - כולל חנות "ניצת הדובדבן", שהייתה בקומת הקרקע - פונו ממנו עד שייבדק.

"כבר לפני כמה ימים ראינו סדקים בעמודים, וביום שני בערב התנפצו הזכוכיות הקדמיות", מספר ארבל שירן, מבעלי רשת ניצת הדובדבן. "דיברנו עם בעל הנכס ואמרנו לו שיביא קונסטרקטור, וכבר באותו ערב הוא הביא מהנדס, ובמקביל הדיירים בקומה העליונה התקשרו לעירייה ששלחה קונסטקטור מטעמה.

"בשלב הזה עדיין חשבו שיוכלו לחזק את הבניין, אבל בבוקר הביאו מומחה שאמר שאין ברירה אלא להרוס - והרסו הכול עם הקופות, הציוד, הניירת, מקררים, סחורה. ביקשנו עשר דקות להציל 200 אלף שקל, אבל לא היה על מה לדבר. גם אנחנו לא באמת לחצנו - אף אחד לא רצה להיכנס לשם ברגע שאמרו שזה מסוכן.

"שלוש שנים היינו שם, וכרגע אנחנו מחפשים אתר חדש באזור, וכמובן אנחנו במשאים ומתנים מול בעל הנכס וחברת הביטוח. כרגע כולם טוענים שהם לא אשמים. צריך לפרגן לעיריית רמת גן, הציוד והמלאי שהלכו היו בשווי של יותר ממיליון וחצי שקל, ויש אובדן הכנסות לפחות לחודשים - אבל ההרגשה היא שזה נוהל בצורה מקצועית". גם הדיירים שהתגוררו בבניין לא הורשו להיכנס כדי להוציא את חפציהם - והבניין נהרס עם כל התכולה.

"זה נס שהבניין לא נפל"

מי שנתן את חוות הדעת המכריעה שהובילה להריסה הוא המהנדס ישראל דוד, מ"מ יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות. דוד אמר לגלובס: "על פי העדויות, נשמעו רעידות ורעשים במבנה, התלוננו לעירייה, ומהנדס המבנים המסוכנים בא וראה שהמצב חמור. היו חילוקי דעות בינו לבין בעל המבנה אם אפשר לתקן או לא, ואז ביקשו מאיתנו לבוא ולהכריע".

מה ראית?
"ראינו שכמה עמודים שמחזיקים את האגף הקדמי של הבניין, בקומת הקרקע, פשוט קרסו. מבחינתי זה נס שהבניין לא נפל. זה כמו מה שהיה במיאמי, רק ששם הבניין היה גבוה יותר". במיאמי, נזכיר, נהרגו 98 בני אדם כתוצאה מקריסת הבניין בסוף יוני האחרון.
דוד: "הבעיה הייתה שחלק מהעמודים מצופים בגבס ולא ראינו אותם, ובמצב כזה אי אפשר לבדוק כי מסוכן להיכנס. כואב מאוד שהוציאו את האנשים וכל העבר והזיכרונות - מסמכים ומזכרות נמצאים בתוך הבית - אבל הסכנה הייתה מיידית".

המהנדס ישראל דוד / צילום: איל יצהר

מה הסיבה לכך שהעמודים קרסו פתאום?
"זה בניין בן 80. לפני 80 שנה לא היו חומרים טובים כמו היום, והוא בטח לא תוכנן לכל כך הרבה שנים. יש עשרות אלפי בניינים כאלה בארץ. בעיה אחרת היא שאין מודעות לתחזוקה. למשל בצרפת היה חוק שפעם בשנה מגיע מהנדס ועושה ביקורת, כמו שיש למעליות.

"אבל בארץ לא חושבים על זה. במשרדי הממשלה כל הזמן מתחלפים שרים ואג'נדות - הייתה היסטריה לדירות, עכשיו יש היסטריה לתחבורה, הכול בשליפות ובלי חשיבה לטווח ארוך".

אם אני עכשיו דיירת בבניין ישן, מה אני יכולה לעשות?
"בעל דירה צריך לארגן את כל הדיירים, לאסוף כסף ולהזמין מהנדס שיבדוק את הבניין. את העמודים האלה היה צריך לבדוק ואפשר לחזק אותם. עמודים לעתים קרובות נדפקים ממכוניות, ממים שמצטברים בגינה. כשקומות העמודים פתוחות, את רואה בהמון מקומות שהעמודים בקומת הקרקע מתבלים ועוטפים אותם בבטון, ז'קטים לעמוד".
מסיבה זו, דוד מתנגד נחרצות לתמ"א 38 מסוג חיזוק הבניין. "תארי לך שהיו מוסיפים על בניין כזה שתי קומות? אף פעם אי אפשר לדעת איך היסודות מחזיקים".

"לכל בית יש בלאי"

צחי כץ, מהנדס העיר מודיעין-מכבים-רעות ויו"ר איגוד מהנדסי הערים, מספר: "כבר יצא לי לראות הריסות של בתים בעקבות עבירות בנייה - היה לוקח לנו לפעמים יום שלם להוריד בית. פה, עוד לא הרסו שליש מהבית והוא קרס פנימה, זה שאומר שבבסיס היו לו בעיות.

"ישראל דוד הוא אחד המהנדסים המובילים במדינה, ואם אומרים לי כמהנדס עיר שאסור להיכנס לבניין, זה מאוד מסוכן. זו בדיוק הדילמה שהייתה עכשיו עם השריפות ליד ירושלים - רכוש או חיים".

כץ שימש בעבר כראש אגף בעיריית ירושלים, כך שהוא מכיר מבנים ישנים עוד יותר: "זכור לי מקרה שהיה בשכונת נחלאות, שבו קראו למהנדס והוא אמר להוציא את האישה מיד מהחדר ועשר דקות אחרי זה התקרה קרסה. המהנדס ראה בעיניים את הסדקים. יש מקרים מסוכנים מאוד.

"אנחנו נמצאים בשלב במדינה שהציבור צריך להבין שההתחדשות העירונית היא לא רק לרעידות אדמה וממ"דים. כל בית עובר בליה וצריך לחדש אותו. אפשר למשל לחבר בין שני עמודים קורות פלדה. בירושלים היו בתים שעשו חיזוקים כאלה בלי שום תוספת קומה ודירות. פשוט הבינו ששווה להשקיע את זה. זה יכול לעלות 50-100 אלף שקל לדירה, תלוי כמה דירות יש בבניין. העובדה שלא משקיעים הרבה ברכוש המשותף אומרת הרבה על התרבות שלנו".

מה אתה מציע לאזרחים לעשות? 
"תושבים שרואים סדק חדש, שהם לא מכירים, בגדר תומכת או בבניין בעצמו, שיפנו למוקד העירוני. אני משלם ריטיינר למהנדס חיצוני, וכאשר אני מקבל הודעה כזו, תוך גג 24 שעות בנאדם שלי נמצא שם. ומשם האחריות היא של הבניין לטפל, ואם הבניין לא מטפל, האחריות היא שלי לטפל ולגבות מהם את התשלום".

אולי צריך בדיקת תכן בכל תקופה מסוימת? לפחות לבניינים מגיל מסוים?
"אולי ראוי שהמדינה תקבע רגולציה לבניינים בני כך וכך שנים שיהיו מחויבים אחת לעשר או לחמש שנים להיבדק. ברור שמחוק כזה יצטרכו להחריג בניינים בני מאות שנים בירושלים, ביפו, בעכו. זה מורכב".

ארצות הברית: בדיקה לכל בניין ישן

לדברי אסא זהר, מנכ"ל מכון הבקרה אלפא סייט, "בארה"ב, חלק מהמדינות מקיימות בדיקה קונסטרוקטיבית לאחר שמבנה מסיים 40 שנות שירות. לדוגמה, המבנה שקרס בפלורידה לאחרונה עבר ביקורת תקופתית לפני שנים אחדות ואכן המהנדס התריע על ממצאים מדאיגים.

"בניו יורק מתבצעות בדיקות חיצוניות לשלמות חזיתות המבנים כל חמש שנים על ידי מהנדסים מומחים אשר בודקים מקרוב את חזיתות המבנים בעזרת ציוד סנפלינג. ואולם, לא נבדקת הקונסטרוקציה, אלא שלמות החזיתות למניעת נפילת אבני חיפוי, אדני חלונות וכדומה, שעלולים להיות קטלניים לעוברי אורח. בניו יורק יש כ-500 מהנדסים שהוכשרו לכך".

לילך מוסמן, מנהלת פרויקטים שעבדה בניו יורק, מוסיפה שהבניינים שחייבים בדיקה הם אלה שיש בהם שש קומות ומעלה, ומציינת שבכל בניין בניו יורק שנמצא שמהווה סכנה מציבים פיגום שתומך בחלק המסוכן. "הרבה פיגומים כאלה נשארים לשנים כי לא מתקנים את הבניין, אבל לפחות זה מגן על הולכי הרגל למטה".

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"