גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת הבניין בחולון היא תמרור אזהרה נוסף לאלפי מבנים ישנים בישראל

קריסת הבניין בחולון היום (א'), לאחר שפונה בסוף השבוע, היא תזכורת נוספת למצבם המסוכן של אלפי מבנים ברחבי הארץ ● רק לפני מספר שבועות אירע מקרה דומה ברמת גן שאחריו המליץ ישראל דוד, המהנדס שהכריז על הבניין כמסוכן, לדיירים להזמין איש מקצוע שיבדוק את מצב הבניין ויבחן פעולות מנע

קריסת הבניין ביאליק 33 ר''ג / צילום: אילן ספרא
קריסת הבניין ביאליק 33 ר''ג / צילום: אילן ספרא

קריסת הבניין ברחוב סרלין בחולון שפונה בסוף השבוע בשל סכנה מצטרפת לאירוע דומה שהתרחש ברמת גן לפני מספר שבועות. אחרי אותו אירוע, פנינו למספר מומחים בתחום שסיפקו תמונת מצב עגומה למדי בנוגע למבנים ישנים בישראל. בעקבות האירוע היום בחולון, אני מביאים בפניכם שוב את הדברים.

הבניין שקרס בחולון / צילום: עיריית חולון

לפני מספר שבועות אירע ברמת גן אירוע חריג: הבניין ברחוב ביאליק 33 בעיר הוכרז כבניין מסוכן, והדיירים - כולל חנות "ניצת הדובדבן", שהייתה בקומת הקרקע - פונו ממנו עד שייבדק.

"כבר לפני כמה ימים ראינו סדקים בעמודים, וביום שני בערב התנפצו הזכוכיות הקדמיות", מספר ארבל שירן, מבעלי רשת ניצת הדובדבן. "דיברנו עם בעל הנכס ואמרנו לו שיביא קונסטרקטור, וכבר באותו ערב הוא הביא מהנדס, ובמקביל הדיירים בקומה העליונה התקשרו לעירייה ששלחה קונסטקטור מטעמה.

"בשלב הזה עדיין חשבו שיוכלו לחזק את הבניין, אבל בבוקר הביאו מומחה שאמר שאין ברירה אלא להרוס - והרסו הכול עם הקופות, הציוד, הניירת, מקררים, סחורה. ביקשנו עשר דקות להציל 200 אלף שקל, אבל לא היה על מה לדבר. גם אנחנו לא באמת לחצנו - אף אחד לא רצה להיכנס לשם ברגע שאמרו שזה מסוכן.

"שלוש שנים היינו שם, וכרגע אנחנו מחפשים אתר חדש באזור, וכמובן אנחנו במשאים ומתנים מול בעל הנכס וחברת הביטוח. כרגע כולם טוענים שהם לא אשמים. צריך לפרגן לעיריית רמת גן, הציוד והמלאי שהלכו היו בשווי של יותר ממיליון וחצי שקל, ויש אובדן הכנסות לפחות לחודשים - אבל ההרגשה היא שזה נוהל בצורה מקצועית". גם הדיירים שהתגוררו בבניין לא הורשו להיכנס כדי להוציא את חפציהם - והבניין נהרס עם כל התכולה.

"זה נס שהבניין לא נפל"

מי שנתן את חוות הדעת המכריעה שהובילה להריסה הוא המהנדס ישראל דוד, מ"מ יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות. דוד אמר לגלובס: "על פי העדויות, נשמעו רעידות ורעשים במבנה, התלוננו לעירייה, ומהנדס המבנים המסוכנים בא וראה שהמצב חמור. היו חילוקי דעות בינו לבין בעל המבנה אם אפשר לתקן או לא, ואז ביקשו מאיתנו לבוא ולהכריע".

מה ראית?
"ראינו שכמה עמודים שמחזיקים את האגף הקדמי של הבניין, בקומת הקרקע, פשוט קרסו. מבחינתי זה נס שהבניין לא נפל. זה כמו מה שהיה במיאמי, רק ששם הבניין היה גבוה יותר". במיאמי, נזכיר, נהרגו 98 בני אדם כתוצאה מקריסת הבניין בסוף יוני האחרון.
דוד: "הבעיה הייתה שחלק מהעמודים מצופים בגבס ולא ראינו אותם, ובמצב כזה אי אפשר לבדוק כי מסוכן להיכנס. כואב מאוד שהוציאו את האנשים וכל העבר והזיכרונות - מסמכים ומזכרות נמצאים בתוך הבית - אבל הסכנה הייתה מיידית".

המהנדס ישראל דוד / צילום: איל יצהר

מה הסיבה לכך שהעמודים קרסו פתאום?
"זה בניין בן 80. לפני 80 שנה לא היו חומרים טובים כמו היום, והוא בטח לא תוכנן לכל כך הרבה שנים. יש עשרות אלפי בניינים כאלה בארץ. בעיה אחרת היא שאין מודעות לתחזוקה. למשל בצרפת היה חוק שפעם בשנה מגיע מהנדס ועושה ביקורת, כמו שיש למעליות.

"אבל בארץ לא חושבים על זה. במשרדי הממשלה כל הזמן מתחלפים שרים ואג'נדות - הייתה היסטריה לדירות, עכשיו יש היסטריה לתחבורה, הכול בשליפות ובלי חשיבה לטווח ארוך".

אם אני עכשיו דיירת בבניין ישן, מה אני יכולה לעשות?
"בעל דירה צריך לארגן את כל הדיירים, לאסוף כסף ולהזמין מהנדס שיבדוק את הבניין. את העמודים האלה היה צריך לבדוק ואפשר לחזק אותם. עמודים לעתים קרובות נדפקים ממכוניות, ממים שמצטברים בגינה. כשקומות העמודים פתוחות, את רואה בהמון מקומות שהעמודים בקומת הקרקע מתבלים ועוטפים אותם בבטון, ז'קטים לעמוד".
מסיבה זו, דוד מתנגד נחרצות לתמ"א 38 מסוג חיזוק הבניין. "תארי לך שהיו מוסיפים על בניין כזה שתי קומות? אף פעם אי אפשר לדעת איך היסודות מחזיקים".

"לכל בית יש בלאי"

צחי כץ, מהנדס העיר מודיעין-מכבים-רעות ויו"ר איגוד מהנדסי הערים, מספר: "כבר יצא לי לראות הריסות של בתים בעקבות עבירות בנייה - היה לוקח לנו לפעמים יום שלם להוריד בית. פה, עוד לא הרסו שליש מהבית והוא קרס פנימה, זה שאומר שבבסיס היו לו בעיות.

"ישראל דוד הוא אחד המהנדסים המובילים במדינה, ואם אומרים לי כמהנדס עיר שאסור להיכנס לבניין, זה מאוד מסוכן. זו בדיוק הדילמה שהייתה עכשיו עם השריפות ליד ירושלים - רכוש או חיים".

כץ שימש בעבר כראש אגף בעיריית ירושלים, כך שהוא מכיר מבנים ישנים עוד יותר: "זכור לי מקרה שהיה בשכונת נחלאות, שבו קראו למהנדס והוא אמר להוציא את האישה מיד מהחדר ועשר דקות אחרי זה התקרה קרסה. המהנדס ראה בעיניים את הסדקים. יש מקרים מסוכנים מאוד.

"אנחנו נמצאים בשלב במדינה שהציבור צריך להבין שההתחדשות העירונית היא לא רק לרעידות אדמה וממ"דים. כל בית עובר בליה וצריך לחדש אותו. אפשר למשל לחבר בין שני עמודים קורות פלדה. בירושלים היו בתים שעשו חיזוקים כאלה בלי שום תוספת קומה ודירות. פשוט הבינו ששווה להשקיע את זה. זה יכול לעלות 50-100 אלף שקל לדירה, תלוי כמה דירות יש בבניין. העובדה שלא משקיעים הרבה ברכוש המשותף אומרת הרבה על התרבות שלנו".

מה אתה מציע לאזרחים לעשות? 
"תושבים שרואים סדק חדש, שהם לא מכירים, בגדר תומכת או בבניין בעצמו, שיפנו למוקד העירוני. אני משלם ריטיינר למהנדס חיצוני, וכאשר אני מקבל הודעה כזו, תוך גג 24 שעות בנאדם שלי נמצא שם. ומשם האחריות היא של הבניין לטפל, ואם הבניין לא מטפל, האחריות היא שלי לטפל ולגבות מהם את התשלום".

אולי צריך בדיקת תכן בכל תקופה מסוימת? לפחות לבניינים מגיל מסוים?
"אולי ראוי שהמדינה תקבע רגולציה לבניינים בני כך וכך שנים שיהיו מחויבים אחת לעשר או לחמש שנים להיבדק. ברור שמחוק כזה יצטרכו להחריג בניינים בני מאות שנים בירושלים, ביפו, בעכו. זה מורכב".

ארצות הברית: בדיקה לכל בניין ישן

לדברי אסא זהר, מנכ"ל מכון הבקרה אלפא סייט, "בארה"ב, חלק מהמדינות מקיימות בדיקה קונסטרוקטיבית לאחר שמבנה מסיים 40 שנות שירות. לדוגמה, המבנה שקרס בפלורידה לאחרונה עבר ביקורת תקופתית לפני שנים אחדות ואכן המהנדס התריע על ממצאים מדאיגים.

"בניו יורק מתבצעות בדיקות חיצוניות לשלמות חזיתות המבנים כל חמש שנים על ידי מהנדסים מומחים אשר בודקים מקרוב את חזיתות המבנים בעזרת ציוד סנפלינג. ואולם, לא נבדקת הקונסטרוקציה, אלא שלמות החזיתות למניעת נפילת אבני חיפוי, אדני חלונות וכדומה, שעלולים להיות קטלניים לעוברי אורח. בניו יורק יש כ-500 מהנדסים שהוכשרו לכך".

לילך מוסמן, מנהלת פרויקטים שעבדה בניו יורק, מוסיפה שהבניינים שחייבים בדיקה הם אלה שיש בהם שש קומות ומעלה, ומציינת שבכל בניין בניו יורק שנמצא שמהווה סכנה מציבים פיגום שתומך בחלק המסוכן. "הרבה פיגומים כאלה נשארים לשנים כי לא מתקנים את הבניין, אבל לפחות זה מגן על הולכי הרגל למטה".

עוד כתבות

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית