גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החומר המסוכן שמסתתר במכבסות, והצו שעלול לפרוץ את מגבלות השימוש בו

מזהם, חשוד כמסרטן ופוגע בזיכרון ובמערכת העצבים: הכירו את PERC, אחד החומרים הנפוצים במכבסות ובעסקי ניקוי יבש שרשימת האזהרות עליו רק מתארכת ● בזמן שבעולם פועלים כדי להגביל או לאסור את השימוש בו, משרד הפנים מנסה לבטל את הפיקוח עליו

מכבסת ניקוי יבש / צילום: Shutterstock
מכבסת ניקוי יבש / צילום: Shutterstock

בעוד ימים ספורים חוק ההסדרים החדש יעלה להצבעה בכנסת. בזמן שהשרים מנהלים דיונים מרתוניים אל תוך הלילה כדי לנסות ליישב מחלוקות גדולות סביב רשות הרגולציה, המטרו ורפורמת היבוא, מתחת לרדאר, באתר החקיקה הממשלתי, עלתה טיוטת צו מטעם משרד הפנים המבקשת להקל על רישוי עסקים מסוימים, בניהם מכבסות ועסקי ניקוי יבש.

הטיוטה פורסמה להערות הציבור, ואישור הצו כפוף להסכמת משרדי הממשלה, אבל אם תעבור, היעדר הפיקוח של המשרד להגנת הסביבה עלול לתמרץ את השימוש בחומר מסוכן לאקלים ולבריאות שארגון הבריאות העולמי והסוכנות להגנת הסביבה של ארה"ב כבר הצמידו אזהרות חמורות לשמו.

מסוכן, מזהם וחשוד כמסרטן

הכירו את הפרכלוראתילן, או בשמו המקוצר: PERC. כשאתם עוברים ליד המכבסה או עסק הניקוי היבש הקרוב לביתכם ומריחים את הריח הממכר של הניקיון, אתם ככל הנראה גם נושמים חומר מסוכן לכם ולסביבה. מדובר באחד החומרים הנפוצים במכבסות הניקוי היבש בעולם, ולפי המשרד להגנת הסביבה הוא נפוץ ביותר מ-55% ממכבסות הניקוי היבש בישראל ונמצא בשימוש גם באזורי מגורים ואפילו בבתי חולים.

בתהליך הניקוי היבש, ה-PERC מחליף את השימוש במים וממיס את הכתמים מהבגדים ביעילות. הוא חסר צבע, מתאדה במהירות ואינו דליק, אבל מותיר אחריו שורה של סכנות בריאותיות וסביבתיות.

ארגון הבריאות העולמי קבע כי מדובר בחומר חשוד כמסרטן שעלול לפגוע בזיכרון, במערכת העצבים, בכבד ובכליות. הוא גם גורם לכאבי ראש, עייפות, רגישות לעיניים ולאף וחשיפה ממושכת ונשנית של רמות גבוהות ממנו יכולה להוביל גם לכשל נשימתי.

ה-PERC חודר לגוף באמצעות נשימה ובעת מגע עם העור והשימוש בו נאסר או הוגבל במספר מדינות בעולם. לאחרונה, גם הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב (EPA) החלה לפעול לצמצום והגבלת השימוש בו, אבל בארץ כאמור מתכוונים להקל את הרגולציה הנוגעת עליו.

עד כה, לא נעשה ניסיון לקדם חקיקה שתאסור את השימוש ב-PERC. המשרד להגנת הסביבה הגביל את השימוש בו במכבסות ובניקוי יבש באמצעות מנגנונים ותקנים שמצמצמים את החשיפה של העובדים והתושבים הסמוכים לעסקים אלו.

בנוסף, המשרד העמיד דרישה לדיגום האוויר הפתוח הסמוך למכבסות הסמוכות לאזורי מגורים, כדי לוודא שריכוז החומר אינו מסכן את הסובבים. הוצאת המכבסות מההגבלות שברישוי העסקים של המשרד להגנת הסביבה יבטלו את כל אלה ויפתחו את הדלת לשימוש נרחב ולא מפוקח ב-PERC.

לא רק עובדי העסקים המשתמשים באותו החומר המזיק בסכנה. דוח של ה-EPA משנת 2020 קבע כי חשיפה ל-PERC של לקוחות ואוכלוסיה סמוכה למכבסות מהווה סיכון בלתי סביר. החומר מתפשט לרחובות דרך החלונות ומערכות מיזור האוויר ויכול להישאר באטמוספרה מספר שבועות. הפירוק האיטי שלו באוויר מאפשר לו "לנסוע" למרחקים ארוכים, מה שמגדיל את הסבירות שבערים הוא יתפשט לאזורי מגורים, גם אם הם רחוקים יחסית מבית העסק.

זנדברג לשקד: "ביטול הפיקוח יביא להפקרה"

הצו, אגב כך, פורסם ללא תיאום עם המשרד להגנת הסביבה. בתגובתו, מדגיש המשרד כי הוא "הופתע מההצעה להחריג מכבסות מחובת הרישוי באמצעות חוק רישוי עסקים. המשרד מתנגד להצעה זו, הן ביחס למכבסות בכלל ובפרט ביחס למכבסות שבהן מבוצע ניקוי יבש. זאת, בשל פוטנציאל ההשפעה של פעילויות אלו על איכות האוויר והשפכים. ביטול האסדרה לפי חוק רישוי עסקים יותיר פעילות זו ללא אסדרה מלאה, ללא כלים לפיקוח ולאכיפה ועלול להביא לפגיעה בסביבה".

שרת הפנים איילת שקד / צילום: יוני קלברמן

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, פנתה לשרת הפנים, איילת שקד, במכתב שהגיע לידי גלובס. זנדברג הזהירה: "ביטול האסדרה הקיימת לפי חוק רישוי עסקים יותיר פעילות זו מופקרת, תוך פגיעה בבריאות הציבור ובסביבה". השרה שקד טרם השיבה.
ומה באשר לסביבה באמת? במכבסות שבהן נעשית פעילות כביסה באמצעות מים, ובמכבסות ניקוי יבש, נוצרים שפכים העשויים להכיל עומס מזהמים גבוה, מזהמים רעילים, מזהמים בעלי מאפיינים מזיקים ועוד.

כמו כן, שפכים של מכבסות אשר נותנות שירות לפעילות תעשייתית כגון: מפעלי ציפוי מתכות, מפעלי תרופות, מוסכים ועוד - עלולים להכיל מזהמים מאותם מפעלים שדבקו בבדים. לדוגמה, בשפכים הנוצרים מכיבוס בגדים של עובדים במפעל ציפוי מתכות, עלולים להיות ריכוזים גבוהים של מתכות כבדות ומסוכנות. לשפכים אלו פוטנציאל לזיהום מים וקרקע ובכלל זה פגיעה במערכות הולכה, ביכולת טיהור שפכים או בהשבת קולחים ובוּצה, מה שעלול לפסול אותם לשימוש להשקיה חקלאית או לאפשר הזרמה שלהם לנחל או לים.

גם הפיקוח הקיים לא מספיק

גם הפיקוח הקיים שהזכרנו, של המשרד לאיכות הסביבה, לוקה בחסר. לפני כשש שנים הוצג בפני רשות המים דוח של חברת "אקולוג", שביצעה סקר מקיף בו נבדק מיקומן של המכבסות לניקוי יבש, והרכב החומרים בהם נעשה שימוש בהליך הניקוי. בנוסף, נבדקה מידת הקרבה של המכבסות הללו לקידוחי מים, והאם יש באלו זיהום מהחומרים בהן משתמשות המכבסות.

PERC יכול לדלוף מהמכבסות עצמן לסביבה, גם דרך מערכות השפכים. מתוך 440 מכבסות שנבדקו בדוח, 183 מהן, כמעט מחצית, עשויות לסכן את הקרקע והמים. זאת בזמן שהענף עצמו לא מפוקח כראוי. כך למשל, לפי הבדיקה, מכבסות לא מבצעות בדיקה של ריכוז חומרים רעילים באוויר אחת לשנתיים, כפי שהן מחויבות, וברוב הרשויות המקומיות אין רישום או מעקב אחר פעילות מכבסות הניקוי היבש. שפכים ממכבסות ומניקוי יבש נחשבים גם בעולם כפעילות בעלת פוטנציאל לסיכון סביבתי ומוסדרים על ידי הרגולטור הסביבתי בדומה לזו הנעשית בארץ, לפחות נכון להיום.

משרד הפנים: "הטיוטה רק פורסמה להערות הציבור"

ממשרד הפנים נמסר: "טיוטת התיקון לצו רישוי עסקים התפרסמה להערות הציבור. כמובטח, בתקופת הזמן הזו משרד הפנים נמצא בהידברות מלאה מול משרדי הממשלה הרלוונטים ומקבל מהם הערות. טרם הסתיימו 21 הימים להערות הציבור, ורק בסיומם יידונו כל ההערות במרוכז ותגובש החלטה סופית".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה על הוצאת השימוש ב-PERC מהחוק: "נושא איסור שימוש ייבחן בעתיד במידת הצורך ובכפוף לקיומן של סמכויות חוקיות. אנחנו עוד לא בחנו את הנושא". 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון