גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה מאז שנת 2012: המשכנתה החודשית עברה את שכר הדירה, ולשוכרים יש סיבה לדאגה

לפי נתוני בית ההשקעות מיטב דש, גובה ההחזר החודשי הממוצע במשכנתאות עבר את גובה שכר הדירה החודשי ● המשמעות: יותר ישראלים לא יוכלו להרשות לעצמם לקנות דירה ● ביקוש מוגבר לשכירות עשוי להביא לעלייה במחירי השכירות

רוכשי דירות לא יוכלו לעמוד בהחזר המשכנתה ויעדיפו לפנות לשכירות / איור: גיל ג'יבלי
רוכשי דירות לא יוכלו לעמוד בהחזר המשכנתה ויעדיפו לפנות לשכירות / איור: גיל ג'יבלי

האם שוק הנדל"ן מגיע לנקודת שינוי, שבה פחות אנשים יכולים לרכוש לעצמם דירה ועל כן הם יחפשו את אפשרויות המגורים שלהם בתחום השכירות? על פי בית ההשקעות מיטב דש, התשובה חיובית. מהשטח קשה להבחין בשינויים, ואולם אין ספק שהפערים שנפתחו בין מחירי הדירות למחירי השכירות - יצטרכו בשלב כזה או אחר להיסגר. להערכת בית ההשקעות, בעתיד הקרוב נצפה בעליית שכר הדירה. ההערכה היא, כי מרגע שחלק ממי שתכננו לרכוש דירות יגיעו למסקנה שאינם יכולים לעמוד במחירים ובמשכנתאות, הם יפנו את הביקושים שלהם לשוק השכירות. הגידול הזה בביקושים יעודד את בעלי הדירות להעלות את שכר הדירה.

באופן כללי, שוק המשכנתאות עולה במהירות, וכבר מזמן חרג מהנורמות המוכרות. ההיקף החודשי הממוצע של משכנתאות שנלקחות על ידי רוכשי הדירות ב-2021 חצה את רף ה-9 מיליארד שקל; עד השנה לא ניצפה אף חודש עם היקפים כאלה ואף לא כאלה שקרובים לממוצע הזה.

במצב כזה אין פלא שהמשכנתה הממוצעת הכוללת שנלקחה בחודש שעבר הגיעה ל-954 אלף שקל, לעומת 928 אלף שקל משכנתה ממוצעת שנלקחה בחודש יוני. מאז חודש יולי 2020 המשכנתה הממוצעת הנלקחת על ידי משקי הבית בישראל גדלה ב-23% ומאז יולי 2019 הגידול הוא של 33%. ניכר כי הקפיצה הגדולה נרשמה עם פרוץ הקורונה, מאז גובה המשכנתה הממוצעת שלוקחים רוכשי הדירות עלה בכמעט שליש.

זינוק במשכנתאות של זוגות צעירים

מי שלוקחים את המשכנתאות הגבוהות הם הסקטורים של הזוגות הצעירים ומשפרי הדיור. בבנק ישראל עורכים רק אבחנה חלקית בין הפלחים השונים של השוק, ומהם ניתן ללמוד, כי המשקיעים הם אלה שלוקחים את המשכנתאות הנמוכות ביותר - בחודש שעבר משכנתה ממוצעת שלהם הגיעה ל-845 אלף שקל; הזוגות הצעירים רוכשי הדירות המוזלות של "מחיר למשתכן", לקחו ביולי משכנתה מממוצעת של 927 אלף שקל. כאן כבר הקפיצות גדולות בהרבה מאשר הממוצע הכולל, ומדובר בעלייה של כ-90% לעומת המשכנתה הממוצעת שסקטור זה לקח ביולי 2019. יש לזה סיבה טובה: לפלח השוק הזה יש כיום את התמריץ הגדול ביותר להקפיץ את האשראי הבנקאי שהוא לוקח לצורך רכישת דירה, והיא עליות המחירים המואצות. גם אם בני הזוג הצעירים לא זכו בדירת החלומות וגם אם היזם מתעכב בבנייה, ההנחות שבהן הם זוכים ברכישת הדירות עולות ללא הרף, והדירות בשוק החופשי רק מתרחקות והולכות מהם.

אין נתונים לגבי זוגות צעירים שרוכשים דירות בשוק החופשי ומשפרי דיור, אבל סביר להניח שמי שהכי לחוצים הם אנשי הקבוצה הראשונה, שאף הם בתודעה ששנות המתנה לירידת מחירי דירות לא הועילו ושתוכנית "מחיר למשתכן" נמוגה, ללא תחליף מיידי.

החזר המשכנתה הממוצע קפץ

בחזרה לסקירה השבועית של מיטב דש, ממנה עולה, כי לא ניתן להעלות את רף המשכנתה עד אין סוף, וכי בסופו של דבר מי שעומד בפני צומת הדרכים של רכישת דירה או מגורים בשכירות, צריך לקבל החלטה כלכלית, לפי מה יקר לו יותר - החזרי המשכנתה או תשלום שכר הדירה. להערכת בית ההשקעות - אנו נמצאים במצב שבו יותר יפנו לאפיק השכירות מאשר הרכישה.

 

"שוק הנדל"ן ממשיך להתחמם, כפי שבא לידי ביטוי בנטילת המשכנתאות ביולי, תוך גידול בגובה המשכנתה הממוצעת שמתקרב למיליון שקל. העלייה בגודל המשכנתה מעלה את גובה ההחזר הממוצע", נכתב בסקירה.

עיבודים שעשה בית ההשקעות לנתוני הלמ"ס ובנק ישראל העלו, כי בעוד שכר הדירה עולה באיטיות והגיע ברבעון השני של השנה ל-4,080 שקל בחודש, החזרי המשכנתה קפצו מסוף 2020 ליוני השנה ל-4,400 שקל. "לראשונה מאז 2012, גובה ההחזר הממוצע עלה מעל שכר דירה ממוצע. מצב זה עשוי להגביר ביקוש לדירות להשכרה. סימן נוסף שעשוי לבשר על התגברות העדפה לדירות להשכרה עולה מזינוק בכמות החיפושים בגוגל של צמד המלים 'דירה להשכרה' שהגיעו בחודשיים האחרונים לשיא מאז 2004", נכתב בסקירה.

"שוק עם לא מעט שיבושים"

הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי מסביר, כי  "בסך הכל ה'שוק האמיתי' של הדיור הוא שוק השכירות שבו נפגשים מי שרוצה לגור בדירה עם מי שרוצה להשכיר. שוק הדירות הוא שוק עם לא מעט שיבושים, בגלל המינופים הגדולים, והימצאות משקיעים שרוכשים כמה דירות, ולכן כרגע אנחנו רואים שמחירי השכירות עולים בקצב מאוד איטי, שמשקף לדעתי את הביקוש מול ההיצע בשוק הדירות.

הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי / צילום: רמי זרנגר

"ואולם בגלל העלייה הגדולה במחירי הדירות, גודל המשכנתה וההחזר שלה, אני חושב שהמצב ישתנה, כי יהיו משקי בית שפשוט לא יוכלו לקחת משכנתה, או שיהיה להם מאוד קשה, וזה אמור לשנות מאזן לטובת הביקוש לדירות בשכירות ופחות ביקוש לדירות בבעלות".

ואולם לא בהכרח הנתון שחשף בית ההשקעות הוא הטריגר לשינוי הגדול. "זה לא טריגר שאמור ליפול דווקא עכשיו. זה אינדיקטור שאומר לנו ששוק הדירות בבעלות מתחיל להיכנס לטריטוריה שתנתק חלק מהמשפחות את היכולת לרכוש דירה", אמר זבז'ינסקי.

פתרון של חלק מהרוכשים הוא לרכוש דירות במקומות זולים יותר ומרוחקים יותר מהמרכז, ואולם לדברי זבז'ינסקי, גם האפשרות הזו הולכת ונסגרת בהדרגה, עם עליות המחירים, ובסופו של דבר לא כל אחד יהיה מוכן להרחיק את עצמו ללא הגבלת מרחק ממרכז חייו, רק כדי לרכוש דירה זולה יותר.

"המספרים עצמם לא אומרים שהגענו לנקודת השינוי (Turning point) אלא שיש כאן כוח שמצטבר שעשוי לגרום בסופו של דבר לשינוי הזה", מסכם זבז'ינסקי. "על נקודת השינוי נוכל להצביע כנראה רק בדיעבד".

מחירי הדירות והשכירות התנתקו

לטווח ארוך מחירי השכירות ומחירי הדירות צריכים לנוע בצורה דומה, וזה אכן ניכר בראייה של עשרות שנים לאחור. ואולם מזה שנים ששני המדדים הללו התנתקו, ובעוד שמחירי הדירות עלו מאז 2010 ביותר מ-80%, מחירי שכר דירה עלו באותה תקופה בפחות ממחצית. כיום אין ספק שמבחינה כלכלית עדיף לשכור דירה מאשר לרכוש דירה. ואולם עצם זה, שלמרות שמחירי הדירות עלו בשיעורים הללו, שיעור שוכרי הדירות מכלל האוכלוסייה לא עלה באופן משמעותי באותו זמן מעיד, כי השיקולים הכלכליים הטהורים אינם עומדים בראש שיקולי הדעת, וכי לבעלות על דירה יש ערך תרבותי שחורג מההיבט הכלכלי הפשוט. ישראל אינה חריגה לעניין זה, ושיעור הבעלות על דירות בה (כ-70%) אינו יוצא דופן בהשוואה למדינות המערב.

עד כה מי שמסייע מאוד לצעירים לעמוד במחירי הדירות, הם בעיקר ההורים. השאלה היא, האם אנו קרובים לנקודה, שבה גם ידי ההורים תהיה קצרה מלהושיע.

עוד כתבות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה