גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת טיגריי באתיופיה: מחיר הדמים גדל וההפסדים האנושיים נערמים

המלחמה "הקצרה והחסכונית" שאתיופיה התחילה לפני עשרה חודשים כבר אינה קצרה ואינה חסכונית והיא כוללת מעשי זוועה נגד אוכלוסייה אזרחית, ומיליון איש בסכנת רעב מיידית ● בינתיים, משאיות הסיוע הבינלאומי חדלו מלהיכנס לאזור וגורם חדש מלהיט את הזירה: מל"טים טורקיים, אולי גם איראניים

אתיופים נמלטים בסירה מחבל טיגריי לסודן / צילום: Reuters, BAZ RATNER
אתיופים נמלטים בסירה מחבל טיגריי לסודן / צילום: Reuters, BAZ RATNER

מי בכלל שם לב. כאשר תבוסה אסטרטגית היסטורית של ארה"ב הגיעה אל שיאה באפגניסטן, ונשיא בוושינגטון ניסה להצדיק "תוהו ובוהו", סנקציות אמריקאיות על מדינה קטנה בקרן המזרחית של אפריקה בהכרח נדחקו אל השוליים. אבל הן דווקא צריכות לעניין אותנו.

ב־23 באוגוסט, מחלקת הפיקוח על נכסים זרים של משרד האוצר בוושינגטון הטילה סנקציות על הרמטכ"ל של צבא אריתריאה, גנרל פיליפוס וולדיוהנס. לפי המשרד, הגנרל עומד בראש "גוף המעורב בהפרה חמורה של זכויות האדם במרוצת הסכסוך הנוכחי בטיגריי", חבל אוטונומי בצפון אתיופיה, שבו מתנהלת מלחמה מאז נובמבר 2020.

הניצים במלחמה הזו היו תחילה צבא אתיופיה והממשלה המקומית של טיגריי. צבא אריתריאה השכנה פלש לטיגריי בברכת הממשלה המרכזית. יש חשבון דמים ארוך בין המשטר האריתראי לטיגריאנים. אל המלחמה הצטרפו גם מיליציות מחבל אמהרה, מדרום לטיגריי. אף לאמהרים יש חשבון דמים. ככה זה אצל שכנים, בוודאי בקרן המזרחית של אפריקה. רק לעתים רחוקות הגדר המשותפת היא מקור של ידידות.

 

"להטיל אוכלוסייה לתוך טראומה"

על מעשיו של צבא אריתריאה בטיגריי כותב משרד האוצר של ארה"ב, כי חייליו "אחראים למעשי טבח, גניבה והתקפות מיניות. כוחות EDF ("צבא ההגנה לאריתריאה") אונסים, מענים ומוציאים להורג אזרחים; הם הורסים רכוש ושודדים בתי עסק. EDF יורים במתכוון בעוברים־ושבים ברחובות ועורכים חיפושים שיטתיים בבתים, מוציאים להורג גברים ונערים, מפנים משפחות טיגיריאניות בכוח ממקומות מגוריהן ותופסים את בתיהן ואת רכושן.

"עקורים בתוך טיגריי מתארים מאמץ שיטתי מצד EDF לפגוע ככל האפשר באוכלוסייה האתנית הטיגריאנית תחת שלטונם. העקורים מדווחים כי במספר מקרים EDF השתמשו במאכלות כדי לחתוך את כרסיהן של נשים הרות, והניחו להן לדמם עד מוות... אלימות מינית משמשת נשק מלחמה ואמצעי להלך אימים ולהטיל אוכלוסייה שלמה אל תוך טראומה".

ניצחון קל שיבער את "הסרטן"

מלחמת טיגריי הייתה מקח־טעות איום ונורא מצד אתיופיה ואריתריאה. הן האמינו בניצחון קל, שיבער את "הסרטן" של מפלגת השלטון בחבל טיגריי, הידועה בראשי התיבות האנגליים של שמה TPLF, היינו "חזית השחרור העממית הטיגריאנית". זה שם שהיא אימצה עוד לפני 50 שנה, כאשר התחילה מלחמת גרילה נגד הממשלה באדיס אבבה. היא ניצחה.

הטיגריאנים הם אמנם רק 6% מהאוכלוסייה, אבל הם ניהלו את ממשלת אתיופיה במשך כמעט 30 שנה, בדרך כלל ביד ברזל. התנגדות ציבורית גוברת הורידה אותם מהשלטון ב־2017. קצין מודיעין צעיר, אביי אחמד (שאינו מוסלמי), נעשה ראש הממשלה. הוא קנה את עולמו כמעט בן לילה, כאשר שחרר אסירים פוליטיים, כונן חופש דיבור והתארגנות ועשה שלום עם אריתריאה. ההתפעלות ממנו היתה מקומית - ובינלאומית. הנורווגים הנוחים להתרשם העניקו לו את פרס נובל לשלום. הדעת נותנת שהם מתחרטים.

אביי אחמד נסק לגבהים לא צפויים, ואולי התחיל לתת אמון מופרז בעצמו. ב־2019 הוא החליט לפזר את הקואליציה שהעלתה אותו לשלטון, ולהחליף אותה במפלגה יחידה, בהנהגתו. הטיגריאנים סירבו להצטרף. היחסים הידרדרו עד שלפני עשרה חודשים אביי יצא למלחמה. צבא הממשלה, חיל־המשלוח האריתריאי והמיליציונרים האמהרים כבש במהירות גדולה את רוב טיגריי, ואביי הכריז ניצחון. זו היתה התרברבות נמהרת. הטיגריאנים היו ותיקי מלחמות גרילה. קצינים רבים של הצבא הפדרלי הצטרפו אליהם. מעשי האכזריות של צבא הממשלה ושל בעלי בריתו שכנעו גם טיגריאנים מסופקים להצטרף אל החזית העממית.

ביוני, מבלי להודיע לאיש, החזית העממית הגיחה מן החשיכה, הלמה בצבא הממשלה, גירשה אותו מן הערים המרכזיות ומרוב האזורים הכפריים, וחזרה והשתלטה על חלקים ניכרים של טיגריי.

אביי התבלבל. תחילה הוא העמיד פנים שהכול בסדר, אחר כך הוא הודיע על "הפסקת אש הומניטרית", לבסוף הוא קרא לתושבי אתיופיה להתגייס בהמוניהם למלחמת שחרור. כל הזמן הזה, ממשלתו משבשת מעבר של שיירות מזון להמוני טיגריי הרעבים. סוכנויות סיוע בין לאומיות מניחות שכמעט מיליון עומדים בסכנת רעב, ועוד חמישה מיליון זקוקים לעזרה שוטפת.

החזית העממית פלשה לשני חבלים שכנים, לאמהרה ולעפאר, בתקווה לפתוח את נתיבי האספקה הבינלאומיים. התוצאה העגומה הייתה, שמאות אלפי אמהרים ועפארים הצטרפו לאוכלוסיית הפליטים.

אביי אחמד זקוק עכשיו באופן נואש לבעלי ברית ולציוד צבאי. באמצע אוגוסט הוא נסע לטורקיה, והיו ידיעות שהנשיא ארדואן הסכים לספק לו מל"טים, מסוג המל"טים הטורקיים (והישראליים) שהעניקו ניצחון לאזרבייג׳ן במלחמתה האחרונה עם ארמניה.

אתר הרשת ההולנדי, Bellingcat, המתמחה בענייני מודיעין, בחן כלי טיס זעיר, הנראה ברקע בצילום ביקורו של אביי בשדה תעופה מקומי. חוקרי האתר הסיקו, שזה היה מל"ט Mohajer-6 מתוצרת איראן. האתר גם טוען שזיהה קרון, המשמש מרכז הפיקוח של המל"ט. שדה התעופה שבו ביקר אביי נמצא בחבל עפאר, שאליו פלשו הטיגריאנים. כמעט כל תושבי עפאר, בערך מיליון וחצי בני אדם, הם מוסלמים. זו היתה הפעם הראשונה שניתן סימן לתפקיד איראני במלחמה הזו.

הניסיון הדרום קווקאזי מראה בהחלט שמל"טים יכולים להכריע את הכף, בהיעדר פאקטורים נוספים. לפי דיווחים, מל"טים עזרו תחילה לצבא אתיופיה בנובמבר שעבר. נאמר שהם הגיעו מבסיס צבאי של איחוד האמירויות בנמל עסאב, באריתריאה. אבל נראה שהאמיראטים משכו את ידיהם מן הסכסוך הזה.

איום על עצם קיומה של אתיופיה

מה לאיראן ולטורקיה במלחמת טיגריי? האם הן רק מוכרות נשק לצורכי רווח? או שיש להן עניין בתוצאות המלחמה? צר מאוד הוא ים סוף, ואפשר כמעט להגיע בסירת משוטים מחוף אריתריאה לחוף תימן. גם באב אל מנדב נמצא כמטחווי קשת. כפי שמלמדות אותנו הסנקציות על אריתריאה, ארה"ב אינה עומדת לצד הקואליציה האתיופית־אריתריאית נגד טיגריי. מספר ניכר של אתיופים אפילו מתארים את ארה"ב כ"אויבת".

זה מזכיר את מצב העניינים באמצע שנות ה־70, לאחר הפלת הקיסר ועליית כת צבאית שמאלית לשלטון. היא פירקה את ארה"ב מנכסיה הצבאיים. היו לה בסיסי ביון ותצפית חשובים למדי בהרי אריתריאה. שליטי אתיופיה הזמינו את ברית המועצות ואת קובה. הייתה דיוויזיה קובנית באדיס אבבה. מלחמת אזרחים התלקחה, והתפשטה. במהלכה, וכתוצאה ישירה ממנה, ישראל פינתה את יהודי אתיופיה. בהמשך, לאחר שברית המועצות התחילה לדעוך, ישראל הואילה לשלוח עזרה צבאית לאתיופיה. האמריקאים חרקו שיניים. בעיניהם, שליטי אתיופיה היו רוצחי המונים, לא בעלי ברית. ישראל חששה מפני מדינה עוינת בדרום ים סוף.

האם אתיופיה, שנגררה למלחמת־שווא, מוכנה עכשיו להחליף אוריינטציה בינלאומית או אזורית, כדי לנסות ולהינצל מהתוצאות של כישלונותיה הצבאיים? המלחמה הזו, אם תתארך, עלולה לאיים על עצם קיומה של המדינה האתיופית. היא מאיצה נטיות צנטריפוגליות בין הלאומים השונים של אתיופיה.

היא בוודאי מאיימת על רווחתם של מיליונים ועל עצם חייהם. לפי המשרד לתיאום הומינטרי של האו"ם, מאז 20 באוגוסט לא הצליחה אף משאית סיוע אחת להיכנס לטיגריי. הבה נתאר לעצמנו מצב עניינים, שבו מיליונים גוועים ברעב משני צדי המבוא הדרומי של ים סוף. התוצאות יהיו מורגשות הרחק צפונה.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת