גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתקשורת הישראלית קל לתקוף את מי שנלחם בניכור ההורי

הסיבה שקל יותר לתקוף את השופט ארז שני ואת נושא ניכור ההורי, היא בשל התפיסה המעוותת של ארגוני הנשים, לפיה הטיפול בנושא פוגע בנשים, כאשר בפועל קיימים מקרים רבים בהם הניכור ההורי הוא דווקא מצד האב

אחת לכמה שנים עולה שופט משפחה על המוקד / צילום: Shutterstock, PIC SNIPE
אחת לכמה שנים עולה שופט משפחה על המוקד / צילום: Shutterstock, PIC SNIPE

לפני כשלושה שבועות התפרסם תחקיר בחדשות ערוץ 13 של ברוך קרא. הפרומואים שצבעו את המסך הבטיחו תחקיר על "הסוד הגדול של השופט הבכיר", ועל מספר תיקים שלכאורה התנהלו בניגוד עניינים על-ידו. בפועל התחקיר שפורסם היה רחוק שנות אור מהמובטח בפרומואים. אבל זה לא משנה, כל עוד הפרומו הביא את הרייטינג.

גילוי נאות: הייתי שותפה של השופט ארז שני לפני שמונה לשפיטה וכשהיה בעלים של משרד עו"ד מצליח, והייתי גם חלק מהצוות המשפטי הפנימי שייצג אותו בגירושים. לכן כשהתמנה לשפיטה פסל אותי מלהופיע בפניו בשל ניגוד עניינים ועד היום איני מופיעה בפניו, למרות שחלפו כעשר שנים ממועד מינויו.

מכאן, בואו נמשיך.

כדי לסבר את האוזן למי שלא צפה, התחקיר עסק בדברים שאמר עו"ד ג'קי סידי לפיהם יש לו קשר אישי כביכול עם השופט ארז שני, ולפיכך על ניגוד עניינים בניהול תיקים בהם סידי ייצג, כשרוב התחקיר מתבסס על סרטון שצולם במצלמה נסתרת בו נראית חוקרת פרטית מדובבת את עו"ד סידי, שמתרברב בקשריו עם השופט שני: "הוא התגרש אצלי" כך אמר.

באופן מטריד ולמרות שהמדובר ב"כתבת תחקיר" של ברוך קרא, עיתונאי מוערך מאוד, נראה כי הוא קיבל את כל החומרים לעוסים, לרבות צילומים של חוקרת פרטית שדובבה את עו"ד סידי, והוא הגיש אותם לציבור באמצעות קריינות דרמטית, שקבעה מסקנות דרמטיות ביחס לניגוד עניינים של אותו שופט.

להבדיל מהכתבה שהתבססה על רכילות באצטלה של תחקיר, בואו נדבר קצת עובדות:

בכתבת התחקיר נקבע כי נוהל טיפול בניכור הורי מתנהל רק בתל אביב. במציאות, למרות שהנוהל החל בתל אביב, הוא הפך לארצי כבר בספטמבר 2020 ומתנהל בכל בתי המשפט בארץ בלי יוצא מן הכלל.

בכתבת התחקיר נקבע, שבבית המשפט בתל אביב יש רק שופט מוקד אחד - ארז שני, ונטען שזה מסוכן לתת כוח כה גדול בידי אדם אחד. במציאות, ולמרות שבהתאם לנוהל לכל בית משפט אוטונומיה לקבוע שופט מוקד אחד או מספר שופטים, בבית המשפט בתל אביב יש שני שופטי מוקד, כאשר שופטת המוקד השנייה היא סגנית נשיא בית המשפט - השופטת הבכירה מירה דהן.

מכתבת התחקיר נובע, שלאור טענתו של עו"ד ג'קי סידי שייצג את השופט בגירושים, אזי שיקר השופט שני כששלל טענה זו שנה קודם לכן. במציאות, עו"ד ג'קי סידי לא ייצג את השופט, למרות דבריו. כמי שהיתה חלק מהצוות המשפטי דאז, אני מניחה שהייתי זוכרת עו"ד כה מוערך כעו"ד סידי בצוות.

אגב, לא נאמר בתחקיר שהתבקש מעו"ד סידי להציג ייפוי-כוח שמעיד על הייצוג הנטען, והספיקה "פליטת הפה" של סידי מול החוקרת הפרטית המדובבת.

אלא שהשופט ארז שני הוא לא העניין כאן. מדובר בעניין עמוק יותר - התפיסה שאותה ביטא ברוך קרא בתחילת התחקיר וששזורה כחוט השני לכל אורך התחקיר עד להסקת המסקנות, והיא דומה לטענות שארגוני הנשים מפמפמים בתקשורת הישראלית בעניינו של השופט ארז שני.

ההד שנוצר מכך, יצר לגיטימציה לתקוף שופטים ובעלי מקצוע שעוסקים בתחומים שבהם, לתפיסת ארגוני הנשים, יש פגיעה גדולה בנשים, כגון: תלונות שווא, ופגיעה בקשר הורי עד לכדי ניכור הורי, אבל זה עניין לטור נפרד.

הסיבה שקל יותר לתקוף את השופט ארז שני ואת הנושא של ניכור הורי, היא בשל התפיסה המעוותת של ארגוני הנשים, לפיה הטיפול בנושא זה פוגע בנשים, כאשר בפועל ובסתירה לכך, קיימים מקרים רבים בהם הניכור ההורי הוא דווקא מצד האב.

כך נוצר מצב שבו מפורסמת כתבת תחקיר, נעדרת תחקיר עמוק וראיות מספקות, ושמתבססת ברובה על סרטון שהועבר לידי קרא על-ידי גורם שלישי ועלום, ככל הנראה בעל אינטרס - אך כל זכר לאינטרס של הגורם שהעביר את הסרטון לא נמצא בכתבה. האם לא ראוי לעסוק גם בכך?

אחת לכמה שנים עולה שופט משפחה על המוקד, לעיתים על המוקד של ארגוני הנשים ומשם לעיתים גם עובר למוקד בכיכר התקשורת.

בשנת 2016 היה זה השופט אסף זגורי, שהועלו נגדו טענות על-ידי ארגוני הנשים, לאחר שהתארח בכנס שארגנתי מטעם לשכת עורכי הדין שעסק בתלונות שווא במשפחה. השופט זגורי טען, שב-10% מהמקרים שבהם הגרסאות קיצוניות הוא מפנה לבדיקת פוליגרף וב-99% מהמקרים, יוצא שאישה דוברת שקר.

ארגוני הנשים שצפו, קצפו ודרשו להדיח את השופט, התקשורת פרסמה "תחקירים" בנוגע לפסיקות קודמות של השופט והוגשה תלונה לנציב תלונות השופטים. בסופו של דבר, התלונות נדחו, התקשורת עברה לנושא הבא, אך בפועל אם או בלי קשר, אותו שופט לא קיבל מינוי לבית המשפט המחוזי.

גם במקרה של כתבת התחקיר הנוכחית, בתזמון מדויק, יום לאחר פרסום הכתבה הוגשו שלוש תלונות לנציב תלונות השופטים, ובמקביל החלה מתקפה מכוונת וממוקדת בתקשורת נגד השופט: בעיתון "הארץ" פורסמה כתבת תחקיר נוספת, ובמוסף השבת של "הארץ" פורסם טור, שנכתב על-ידי דפנה הקר - ראשת החוג ללימודי מגדר באוניברסיטת תל אביב, בעלת אג'נדה פמיניסטית רדיקלית. גם "ידיעות אחרונות" הקדיש לנושא כתבה במוסף סוף השבוע ותקף את כל העוסקים במלאכה: עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ושופטים.

תפקידה של התקשורת מאוד בולט בנסיבות העניין. תחשבו על זה, התחקירים משתמשים במכנה המשותף הנמוך ביותר שקיים היום לציבור - היעדר האמון במערכת המשפט, כי גם התקשורת הבינה שבאווירה שקיימת היום בייחוד במסדרונותיה, אין צורך בחקירה לעומק של העובדות ומספיק לפזר תבלין כדי לשתול מסר אצל הציבור, בדיוק כמו שמפזרים תבלין על תבשיל.

לכל אורך כתבת התחקיר שביצע קרא לא נעשה ניסיון לקשר בין הדברים שנאמרו על-ידי עו"ד סידי לבין פסיקותיו בפועל של השופט ארז שני. עם זאת, ולצופה שלא מכיר את הנפשות הפועלות, היה די בתבלין שפוזר על-ידי ברוך קרא בדמות צילומים של השופט משתתף בפאנלים ובליווי קריינות דרמטית, כדי ליצר תחושה של חוסר נוחות.

גם התלונות שהוגשו נגד השופט בעקבות התחקיר נדחו בצורה גורפת, תוך שנציב תלונות השופטים קבע מפורשות כי לא נפל רבב בהתנהלותו של השופט ארז שני, עניין שככל הנראה לא עצר את שידור הכתבה השנייה בתחקיר של ברוך קרא, שאמורה להתקיים בקרוב - זו האווירה שקיימת היום.

בעידן של היום, אם אפשר להעמיד ראש ממשלה לדין דרך התקשורת (גם אם בפועל התיקים מתפוררים בבית המשפט), אם אפשר להעמיד ראש מוסד לשעבר לדין בתקשורת (בלי בסיס וראיה ורק על סמך סיפור), ואם אפשר להעמיד שופט לדין בתקשורת - מה ימנע מהתקשורת לסמן אתכם או אותי בפעם הבאה?

התקשורת ברצותה עושה משפט שדה וברצותה עוטפת ומאתרגת - הכול בהתאם לאינטרסים בזמן הרלוונטי. בפעם הבאה שאתם רואים תחקירים שמובאים לכם בצורה כה דרמטית וחד צדדי, תשאלו את עצמכם האם יש גורם בעל אינטרס שעומד מאחורי פרסום התחקיר (צד שנפגע מהשופט, ארגון מסוים)? ומי יכול לעמוד מאחוריו, תצפו בתגובות שאחרי התחקיר ותהיו ערים לתזמון שבו כל בעלי האינטרסים מיישרים קו ומצופפים שורות.

הכותבת היא הבעלים של משרד העוסק בדיני משפחה וירושה, לשעבר יו"ר הוועדה הארצית לטיפול בתלונות שווא בלשכת עורכי הדין בישראל ויו"ר (משותפת) של ועדת דיני משפחה במחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד