גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המומלצות

הסוף צפוי מראש: המדינה כנראה לא תיתן לאל על לקרוס, השאלה מה יקרה בדרך

במכתב לאוצר דרשה חברת התעופה פיצוי של 100 מיליון דולר במקום הלוואה, "בגין הנזקים שנגרמו בשל החלטות המדינה" • מה מצב החברה, איזו תוכנית היא מציעה, ואילו אפשרויות עומדות בפניה?

מטוסי אל על בנתב''ג / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
מטוסי אל על בנתב''ג / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

המדינה לא תיתן לאל על לקרוס. זו ההנחיה שקיבל האוצר עוד בקדנציה הקודמת, וזהו הקו המנחה גם כעת - ואל על יודעת את זה. האוצר רואה את ההצלה בדרך של הלוואה ביחס של 1:1 להזרמת כספים מבעלי השליטה. אל על רוצה מענק.

במכתב ששלח מנכ"ל אל על, אביגל שורק, למנכ"ל האוצר, רם בלניקוב, הוא דחה את הצעת המדינה להלוואת בלון בהיקף של 50 מיליון דולר. הוא פירט תוכנית ולפיה אל על בדרך להקטין את הצי ל-29 מטוסים (מ-45), לצמצם משמעותית את פעילותה ולהתמקד בשוק צפון אמריקה וביעדי ליבה בולטים באירופה. כפועל יוצא מהפרידה המסיבית ממטוסיה, אל על תבקש להיפרד מכ-1,500 עובדים, בנוסף לכ-1,900 עובדים מהם נפרדה לאחרונה. באוצר לא הגיבו להצעת אל על.

כדי לעלות על מסלול ההתאוששות כחברה רזה ויעילה, אל על צריכה שתהיה לה תוכנית שנבחנה מכל כיווני התחרות. הפוקוס בקווים לארה"ב, בהם הטיסות מלאות יותר ופחות נתונות לעונתיות, הוא נכון. באשר לאירופה, יעדים רבים כבר נכבשו מזמן על-ידי חברות הלואו קוסט. אלא שצמצום היעדים עשוי לפגוע בנאמנות הנוסעים, בעיקר המתמידים.

המדינה מחזיקה ב-13% מאל על, אחרי שבשנה שעברה היא רכשה מניות ב-116 מיליון שקל. לאל על יש התחייבויות שוטפות של 3.3 מיליארד דולר, עיקרן לבנקים ולגופים מממנים. את החוב ללקוחות (שהיה קריטי לבניית אמון לחברה שרוצה להתאושש) בהיקף של מיליארד שקל היא כיסתה, וכעת היא מבקשת פיצוי "בשל החלטות המדינה בדומה לנעשה בענפים אחרים במשק" ומכריזה על מהלך של התייעלות משמעותית שבמובנים רבים היה צריך לקרות מזמן: מחברה שהעסיקה 6,300 עובדים ב-2019 עם צי של 45 מטוסים, היא תסיים את 2021 עם 2,800 עובדים ו-29 מטוסים.

הלוואה נוספת אינה הפתרון מבחינת אל על. טענת החברה על כך שהיא נמנעה מלמצות את יכולותיה לאור מגבלות שאינן תלויות בה - הן נכונות, ועל כך אין חולק. כך גם הטענה על כך שבענפים אחרים (מלונאות למשל) הוענק פיצוי - אלא שפה נשאלת השאלה האם הכסף הזה יהיה בגדר גלגל הצלה ארוך-טווח או משהו שרק יאפשר להשאיר את הראש מעל למים.

במכתבו מפרט שורק את תוכנית ההתייעלות האמורה, אותה הציגו בימים האחרונים מנהלי אל על לוועד העובדים ולהסתדרות. "בשעה שהיינו עסוקים לגבש הסכמי פרישה מרצון לעוד כ-200-300 עובדים, באה ההנהלה עם המספר הזה", אמר לגלובס שרון בן יצחק, יו"ר ועד עובדי אל על. סכסוך עבודה יאפשר לעובדים לנקוט מהלכים (שיבושים), והם לא יהססו לעשות זאת. אבי אדרי, יו"ר ארגון עובדי התחבורה בהסתדרות, התייחס לכוונת ההנהלה באומרו כי "אנחנו סיימנו עם פיטורי עובדים קבועים באל על, ומבקשים מממשלת ישראל לרדת מהגדר ולהזרים חל"ת גמיש לענף התעופה".

נכון לסוף יוני העסיקה אל על 2,873 עובדים. מתוכם 1,980 עובדים קבועים, 745 זמניים ו-149 בחו"ל. כ-1,400 עובדים נוספים מצויים בחל"ת. המהלך המתכונן יותיר אותה עם כ-2,800 עובדים.

אביגל שורק, מנכ''ל אל על / צילום: איל יצהר

מה גרם למשבר הנוכחי?

בשעה ששוקי תעופה בעולם מתחילים להראות סימני התאוששות, שוק התעופה הישראלי נבלם, דווקא בתזמון של עונת הקיץ וחגי תשרי. התנופה שחברות התעופה "בנו" עליה בתקופת השיא של השנה נבלמה בשל המלצת ראש הממשלה נפתלי בנט שלא לטוס וההגבלה שלפיה החוזרים ממרבית המדינות נדרשו לבידוד (שהסתיימה ב-3 בספטמבר עבור מחוסנים בתוקף, מנה שלישית או עד חצי שנה מקבלת המנה השנייה). זאת נוסף לאי-הכנסת תיירים לישראל מזה כשנה וחצי.

מה מצבה הפיננסי של אל על?

החברה ממשיכה לצבור הפסדי עתק, שבמחצית הראשונה של 2021 הסתכמו ב-167 מילון דולר. הערת "עסק חי" ממשיכה ללוות את הדוחות, וישנם לא מעט סימני שאלה לגבי יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה.

לאל על יש התחייבויות של 3.4 מיליארד דולר, מהן התחייבויות בנקאיות שוטפות של 1.1 מיליארד דולר. מול זאת הגירעון בהון העצמי שלה מגיע כבר ליותר מ-300 מיליון דולר, ובקופתה מזומנים ופיקדונות לזמן קצר בסכום המתקרב ל-190 מיליון דולר, ובסך-הכול נכסים שוטפים של פחות מ-360 מיליון דולר.

בסיכום המחצית הראשונה, הכנסות אל על נשחקו בכ-30% והסתכמו בכ-340 מיליון דולר. למרות עלייה בהפסד הגולמי, החברה הציגה ירידה גדולה בהוצאות המימון בהשפעת עסקאות גידור דלק סילוני (דס"ל) מהן סבלה בשנה שעברה, מה שסייע לה לצמצם את הפסדיה ביחס למחצית הראשונה של 2020, אז הם הגיעו ל-244 מיליון דולר. את 2020 כולה סיכמה אל על בהפסד עתק של 531 מיליון דולר.

מה האפשרויות של אל על?

לצד העמקת התייעלות דרך צמצום הצי, אל על תנסה לפנות לשווקים פוטנציאליים חדשים. בראיון לגלובס ציין המנכ"ל אביגל שורק כי בכוונת החברה לגייס לשורותיה סגמנט שעד כה היא הזניחה - הקהל הערבי, שמעדיף טיסות למדינות המפרץ (לטורקיה אל על לא יכולה לטוס), אגן הים התיכון ואירופה. במקביל אל על תבקש להחזיר לשורותיה את הקהל החרדי שזולג גם למתחרים, ושם הקווים הבולטים הם לארה"ב, ללונדון, לבריסל ולפריז.

אופציה שנייה היא מיזוג, והיא לא ירדה לגמרי מהפרק. ייתכן כי צמצום צי המטוסים של אל על מכין את הקרקע למיזוג עם ישראייר או עם ארקיע - אל על עם מטוסי הדרימליינר תטוס ליעדים הרחוקים, והחברה שתמוזג לתוכה תספק את הפעילות הרצויה של הנופשונים.

אופציה נוספת היא לפירוק והרכבה מחדש, אלא שזו לא ממש נמצאת על השולחן. בעלי אל על, קני רוזנברג, השקיע בחברה עד כה 160 מיליון דולר, ובקנה ניצבת השקעה נוספת. רוזנברג שיגר מכתב שאף צורף למכתב שנשלח לבלניקוב, בו חזר על מחויבותו לחברה והזכיר כי השקיע בה עד כה 163 מיליון דולר, וכי יעמוד בהתחייבות להשקיע 43 מיליון דולר.

האם יש ביקוש למטוסים משומשים?

המצב המאתגר בענף התעופה העולמי הוביל להצפה של מטוסים משומשים שעומדים למכירה לצד החזרות רבות של מטוסים חכורים. אל על תפעל לבטל הסכמים למטוסים החכורים לצד מכירת חלק מהמטוסים שבבעלותה, בדגש על צי מטוסי ה-737.

הצי של אל על מונה 45 מטוסים, 27 מתוכם בבעלות ו-18 חכורים: לחברה יש 15 מטוסי דרימליינר - מתוכם שמונה חכורים (787-9). גילם עומד בממוצע על כשנתיים, ואל על לא תציע אותם למכירה.

בנוסף, בבעלות החברה שישה מטוסי 777-200 בגיל ממוצע של 18 שנה. למטוסים רחבי-גוף אלה לא בהכרח יימצא קונה שירצה להפעיל אותם מסחרית, והם עשויים לעבור לפירוק, ממנו אל על תוכל להניב כמה מיליוני דולרים.

לחברה יש שמונה מטוסי 737-900 בני 6.6 שנים בממוצע בבעלותה ועוד 16 מטוסים צרי-גוף מדגם 737-800 - שישה מהם בבעלות ו-10 חכורים. מטוסים אלה משמשים לטיסות לאירופה, וגילם הממוצע הוא כ-17 שנה. שווי של מטוס משומש בדגם הזה מוערך בכ-20 מיליון דולר.

קשה להניח שחברות לואו קוסט שעושות שימוש בציי 737 (צרי-גוף) ירכשו מטוסים ישנים ולא יעילים מבחינת תצרוכת הדלק והמוצר שהם מציעים לנוסע. השוק כאמור מאתגר, אבל מולו ניצב סגמנט משגשג בדמות ענף הטסת המטענים (קרגו) ופעילות ערה של הסבת מטוסי נוסעים למטוסי מטען.

עוד כתבות

כרטיס אשראי עוגן של איגוד לשכות המסחר וויזה כאל / צילום: יח''צ

המשנה למנכ"ל כאל תיפרד מהחברה רגע לפני ההכרעה על עתידה

המשנה למנכ"לית וראש חטיבת הלקוחות העסקיים והשותפים, אודליה משה אוסטרובסקי, תסיים את תפקידה לאחר שנתיים שבהן כיהנה גם כמנכ"לית דיינרס ● זאת לאחר פרישת סמנכ"לית משאבי האנוש, על רקע מתיחות בצמרת כאל

גלידה גולדה / צילום: איל יצהר

אושרה ייצוגית נגד גולדה: מכרה גלידות "ללא סוכר" שהכילו סוכר

בית המשפט אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד רשת גולדה, לאחר שבדיקות מעבדה העלו כי גלידות שסומנו "ללא סוכר" הכילו לקטוז בכמות הגבוהה פי 13 מהסף המותר בתקנות ● השופטת קבעה כי קיימת אפשרות סבירה להטעיה צרכנית, והיקף הנזק הנטען נאמד בכ-350 מיליון שקל

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ הישראלי שהגיע לכותרות של CNBC

אירגיולר, שמסייעת ל־OpenAI, אנתרופיק וגוגל לבדוק את בטיחות המודלים שלהן, נקשרה לשלושה מקרים שבהם מערכות בינה מלאכותית הצליחו לגשת לאינטרנט במהלך ניסויי סייבר ● החברה טוענת כי מקורם בתקלה אחת בסביבת הבדיקה שכבר טופלה

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

השלב הבא במאבק בחשבוניות הפיקטיביות: מע"מ בזמן אמת

התוכנית החדשה של רשות המסים מבקשת לבטל את הפער בין מועד העסקה למועד תשלום המס ● את המהלך הזה מתכננת הרשות לבצע באמצעות דיווח דיגיטלי רציף ותשלום מע"מ מיידי עם קבלת הכסף מהלקוח

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

מניית מאנדיי נופלת בעקבות תחזית מאכזבת; וכמה יעלו פיטורי הענק?

חברת התוכנה הישראלית רשמה הכנסות של 364.6 מיליון דולר ורווח של 1.48 דולר למניה, שניהם מעל הצפי ● עם זאת, התחזית לרבעון השלישי נמוכה מציפיות האנליסטים ומצביעה על האטה נוספת בצמיחה ● התוצאות מתפרסמות לאחר שרק לאחרונה החברה הודיעה על פיטורי כ-620 עובדים ● המניה נופלת במעל 10% בפתיחת המסחר בוול סטריט

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

ביצת הזהב של אל על נחשפה, והרווח טס לשמיים

הנוסע המתמיד, מועדון הלקוחות של אל על, הפך עבור חברת התעופה לביצת זהב עם שיעורי רווח של חברת הייטק ● במחצית הראשונה של השנה הציג המועדון רווח של 38 מיליון דולר - זינוק של 22% ● העברת התפעול של כרטיס האשראי פליי קארד לידי ישראכרט עשויה להניח תשתית לקפיצת מדרגה נוספת בעסקיו

מתקן אנרגיה מתחדשת של דוראל, מתוך ניסוי לדו-שימוש בקרקע חקלאית / צילום: חנני לדל, דוראל אנרגיה מתחדשת

נפתר סכסוך בן 35 שנה שיפתח 120 אלף דונם לסולארי מעל חקלאות

רמ"י הודיעה על הסדרת כ-120 אלף דונם של קרקעות חקלאיות שיהיה ניתן לבנות מעליהן ייצור חשמל מאנרגיה סולארית - זאת כחלק מפתרון סכסוך בין המושבים בנגב שנמשך מאז 1991 ● ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר מרכז המועצות האזוריות: "זו בשורה ענקית למושבי הנגב אחרי חוסר ודאות של שנים"

כך תדעו אם ההנחה שאתם מקבלים באמת משתלמת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

קונים דירה חדשה מקבלן? כך תדעו אם ההנחה שקיבלתם משתלמת

הנחה אמיתית על דירה אינה נמדדת מול מחיר המחירון, אלא מול מחיר השוק ומחיר המינימום שבו היזם מוכן למכור ● בדיקת עסקאות דומות, הטבות המימון וכוח המיקוח של הרוכש עשויים להבחין בין מבצע שיווקי לעסקה משתלמת

מפגין איראני מחזיק בתמונה של מוג'תבא חמינאי / צילום: ap, Francisco Seco

השינויים בצמרת האיראנית - והניסיון של המשטר להוכיח שמוג'תבא חי

ניסיונות ההוכחה של טהרן חושפים את המצב האמיתי: "מנהיג בשלט רחוק" ● לטענת הגוף שינהל את עזה, ישראל מקיימת את מתווה 15 הנקודות מצד אחד, ומנגד מכחישה זאת באופן פומבי ● איראן מקשיחה עמדות ודורשת ויתורים נוספים מארה"ב, אך במקביל סובלת ממשבר כלכלי חמור ● ראש הממשלה והרמטכ"ל כבר נכחו בדיונים שבהם נדונו נסיגות נקודתיות בעזה - עד שנתניהו הודיע: "דוחים את תוכנית 15 הנקודות של מועצת השלום" ● עדכונים שוטפים

רכבים של צ'רי, סאייק וג'יל, שנערכות להקים משרדים בישראל / צילום: יח''צ

החוק הבלתי כתוב של ענף הרכב נשבר, המחירים בירידה והסיניות מהדקות את השליטה בישראל

כפי שנחשף בגלובס, יצרניות רכב סיניות, כמו צ'רי, סאייק וג'יל, נערכות להקים משרדים בישראל ● המשמעות: הן יכולות להחליט "לקחת את העניינים לידיים", ולהפוך ליבואניות ישירות בעצמן ● מתחילת השנה, כל רכב שני שנמכר בארץ היה מתוצרת סין

שדה סולארי. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP-Mark Schiefelbein

טראמפ הטיל מחיר מינימום על יבוא פאנלים סולאריים. החברות בתחום ישלמו

נוסף על מכס של 15% על רכיבי פוליסיליקון, הצו קובע מחיר מינימום שייקר את הרכיבים בכ–40%, כדי לחזק את התעשייה האמריקאית מול סין ● הצעד צפוי להעלות את עלויות ההקמה בארה"ב, אך היזמיות הישראליות מדווחות שצבר הפרויקטים שלהן כבר מכוסה בציוד שהוזמן מראש

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

אחרי שגייסה הון מאנבידיה: דקארט הישראלית בוחנת אקזיט לפי שווי של 5 מיליארד דולר

דקארט הישראלית מנהלת מגעים למכירה לפי שווי של כ־5 מיליארד דולר ● אחת הרוכשות האפשריות היא אנבידיה, חודשים ספורים לאחר שהשקיעה בה לפי שווי של 4 מיליארד דולר ● אם העסקה תושלם, היא תהיה אקזיט מהיר ומשמעותי למשקיעים, לאחר שהחברה גייסה כ־450 מיליון דולר מאז הקמתה ב־2023

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אחרי זינוק של כמעט פי 3 במניה: אינטל מגייסת 15 מיליארד דולר

ענקית השבבים מנצלת את הזינוק במניה כדי לגייס הון ולממן את הזדמנויות הצמיחה בעידן הבינה המלאכותית ● המנייה יורדת במסחר בוול סטריט

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

נגיד בנק ישראל על חשיפת גלובס: לא היינו שותפים לתהליך קבלת ההחלטה להקפיץ את תקציב הביטחון

ביום שישי חשף גלובס כי נתניהו דורש לפתוח את תקציב המדינה ולהגדיל את תקציב הביטחון בעוד 400 מיליארד שקל על פני 13 שנה ● בהתייחסות ראשונה, נגיד בנק ישראל אמיר ירון מזהיר מעלייה ביחס החוב תוצר ואומר - לא הייתי מעורב

האירועים שישפיעו על המסחר, ומה יעשו המניות הדואליות

אי־הוודאות סביב מצר הורמוז ממשיכה לרחף מעל השווקים ● וול סטריט עלתה לשיא חדש, אחרי שדוח התעסוקה הנמיך דרמטית את הציפיות להעלאת ריבית ● כל העיניים יהיו נשואות אל מדדי המחירים לצרכן בארה"ב ובישראל ● עונת הדוחות בת"א מתחממת עם דיווחים של ארבעה מחמשת הבנקים הגדולים ● וגם: האסטרטג שצופה שה-S&P 500 יחצה החודש את רף 8,000 נקודות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

הנייר קרס, שתי קרנות התנפלו והרוויחו

נאמני חברת מחנות הקיץ הקורסת, סימד, הגיעו להסכמים למכירת נכסיה, שעשויים לאפשר את החזר החוב המלא למחזיקי האג"ח בישראל ● בזמן שהמוסדיים צפויים לשחרר אנחת רווחה, הקרנות כלירמרק וברוש שרכשו חלק נכבד מהאג"ח לאחר קריסתן, צפויות לרשום הצפת ערך מהירה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

ההכנסות ממסים עלו, והגירעון בחודש יולי ירד ל-3.3%

הגרעון שוב הפתיע לטובה בזכות הכנסות הממשלה ממסים ● עמד ב-12 החודשים האחרונים ועד לחודש יולי על 3.3% תוצר ● זאת ביחס ליעד הגרעון בסוף השנה של 4.9% תוצר

אילוסטרציה: Shutterstock

איך כמה מניות לוהטות יכולות לגרום לקרנות "תאומות" להתנהג כאילו אין ביניהן שום קשר

קרנות מדד, שנראות כאילו הן משקיעות באותה הדרך, מציגות השנה ביצועים שונים מאוד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט נפתחה בירידות קלות; מניית מאנדיי צונחת

ירידות שערים קלות בפתיחה בוול סטריט ● אינטל מגייסת הון באמצעות הנפקת מניות, יורדת במוקדם ●  עליות שערים באסיה, בורסת טוקיו הובילה את המגמה החיובית ● מחירי הנפט רושמים עליות קלות, כשברקע אי־הוודאות ביחס למצר הורמוז ● וול סטריט חוזרת משבוע מנצח, כשהמדדים המובילים בטריטוריית שיא

שמן לטיגון / צילום: Shutterstock

חברת הפודטק הישראלית שזכתה בחוזה בארה"ב

ביונד אויל, שפיתחה פתרון לחידוש שמן טיגון משומש, תטמיע את הטכנולוגיה ב־14 סניפי סופרמרקטים בארה"ב ● וגם: Toys R Us משקיעה כ־2 מיליון שקל בסניף קונספט ברעננה ● אירועים ומינויים