גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המומלצות

הסוף צפוי מראש: המדינה כנראה לא תיתן לאל על לקרוס, השאלה מה יקרה בדרך

במכתב לאוצר דרשה חברת התעופה פיצוי של 100 מיליון דולר במקום הלוואה, "בגין הנזקים שנגרמו בשל החלטות המדינה" • מה מצב החברה, איזו תוכנית היא מציעה, ואילו אפשרויות עומדות בפניה?

מטוסי אל על בנתב''ג / צילום: Reuters, Ronen Zvulun
מטוסי אל על בנתב''ג / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

המדינה לא תיתן לאל על לקרוס. זו ההנחיה שקיבל האוצר עוד בקדנציה הקודמת, וזהו הקו המנחה גם כעת - ואל על יודעת את זה. האוצר רואה את ההצלה בדרך של הלוואה ביחס של 1:1 להזרמת כספים מבעלי השליטה. אל על רוצה מענק.

במכתב ששלח מנכ"ל אל על, אביגל שורק, למנכ"ל האוצר, רם בלניקוב, הוא דחה את הצעת המדינה להלוואת בלון בהיקף של 50 מיליון דולר. הוא פירט תוכנית ולפיה אל על בדרך להקטין את הצי ל-29 מטוסים (מ-45), לצמצם משמעותית את פעילותה ולהתמקד בשוק צפון אמריקה וביעדי ליבה בולטים באירופה. כפועל יוצא מהפרידה המסיבית ממטוסיה, אל על תבקש להיפרד מכ-1,500 עובדים, בנוסף לכ-1,900 עובדים מהם נפרדה לאחרונה. באוצר לא הגיבו להצעת אל על.

כדי לעלות על מסלול ההתאוששות כחברה רזה ויעילה, אל על צריכה שתהיה לה תוכנית שנבחנה מכל כיווני התחרות. הפוקוס בקווים לארה"ב, בהם הטיסות מלאות יותר ופחות נתונות לעונתיות, הוא נכון. באשר לאירופה, יעדים רבים כבר נכבשו מזמן על-ידי חברות הלואו קוסט. אלא שצמצום היעדים עשוי לפגוע בנאמנות הנוסעים, בעיקר המתמידים.

המדינה מחזיקה ב-13% מאל על, אחרי שבשנה שעברה היא רכשה מניות ב-116 מיליון שקל. לאל על יש התחייבויות שוטפות של 3.3 מיליארד דולר, עיקרן לבנקים ולגופים מממנים. את החוב ללקוחות (שהיה קריטי לבניית אמון לחברה שרוצה להתאושש) בהיקף של מיליארד שקל היא כיסתה, וכעת היא מבקשת פיצוי "בשל החלטות המדינה בדומה לנעשה בענפים אחרים במשק" ומכריזה על מהלך של התייעלות משמעותית שבמובנים רבים היה צריך לקרות מזמן: מחברה שהעסיקה 6,300 עובדים ב-2019 עם צי של 45 מטוסים, היא תסיים את 2021 עם 2,800 עובדים ו-29 מטוסים.

הלוואה נוספת אינה הפתרון מבחינת אל על. טענת החברה על כך שהיא נמנעה מלמצות את יכולותיה לאור מגבלות שאינן תלויות בה - הן נכונות, ועל כך אין חולק. כך גם הטענה על כך שבענפים אחרים (מלונאות למשל) הוענק פיצוי - אלא שפה נשאלת השאלה האם הכסף הזה יהיה בגדר גלגל הצלה ארוך-טווח או משהו שרק יאפשר להשאיר את הראש מעל למים.

במכתבו מפרט שורק את תוכנית ההתייעלות האמורה, אותה הציגו בימים האחרונים מנהלי אל על לוועד העובדים ולהסתדרות. "בשעה שהיינו עסוקים לגבש הסכמי פרישה מרצון לעוד כ-200-300 עובדים, באה ההנהלה עם המספר הזה", אמר לגלובס שרון בן יצחק, יו"ר ועד עובדי אל על. סכסוך עבודה יאפשר לעובדים לנקוט מהלכים (שיבושים), והם לא יהססו לעשות זאת. אבי אדרי, יו"ר ארגון עובדי התחבורה בהסתדרות, התייחס לכוונת ההנהלה באומרו כי "אנחנו סיימנו עם פיטורי עובדים קבועים באל על, ומבקשים מממשלת ישראל לרדת מהגדר ולהזרים חל"ת גמיש לענף התעופה".

נכון לסוף יוני העסיקה אל על 2,873 עובדים. מתוכם 1,980 עובדים קבועים, 745 זמניים ו-149 בחו"ל. כ-1,400 עובדים נוספים מצויים בחל"ת. המהלך המתכונן יותיר אותה עם כ-2,800 עובדים.

אביגל שורק, מנכ''ל אל על / צילום: איל יצהר

מה גרם למשבר הנוכחי?

בשעה ששוקי תעופה בעולם מתחילים להראות סימני התאוששות, שוק התעופה הישראלי נבלם, דווקא בתזמון של עונת הקיץ וחגי תשרי. התנופה שחברות התעופה "בנו" עליה בתקופת השיא של השנה נבלמה בשל המלצת ראש הממשלה נפתלי בנט שלא לטוס וההגבלה שלפיה החוזרים ממרבית המדינות נדרשו לבידוד (שהסתיימה ב-3 בספטמבר עבור מחוסנים בתוקף, מנה שלישית או עד חצי שנה מקבלת המנה השנייה). זאת נוסף לאי-הכנסת תיירים לישראל מזה כשנה וחצי.

מה מצבה הפיננסי של אל על?

החברה ממשיכה לצבור הפסדי עתק, שבמחצית הראשונה של 2021 הסתכמו ב-167 מילון דולר. הערת "עסק חי" ממשיכה ללוות את הדוחות, וישנם לא מעט סימני שאלה לגבי יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה.

לאל על יש התחייבויות של 3.4 מיליארד דולר, מהן התחייבויות בנקאיות שוטפות של 1.1 מיליארד דולר. מול זאת הגירעון בהון העצמי שלה מגיע כבר ליותר מ-300 מיליון דולר, ובקופתה מזומנים ופיקדונות לזמן קצר בסכום המתקרב ל-190 מיליון דולר, ובסך-הכול נכסים שוטפים של פחות מ-360 מיליון דולר.

בסיכום המחצית הראשונה, הכנסות אל על נשחקו בכ-30% והסתכמו בכ-340 מיליון דולר. למרות עלייה בהפסד הגולמי, החברה הציגה ירידה גדולה בהוצאות המימון בהשפעת עסקאות גידור דלק סילוני (דס"ל) מהן סבלה בשנה שעברה, מה שסייע לה לצמצם את הפסדיה ביחס למחצית הראשונה של 2020, אז הם הגיעו ל-244 מיליון דולר. את 2020 כולה סיכמה אל על בהפסד עתק של 531 מיליון דולר.

מה האפשרויות של אל על?

לצד העמקת התייעלות דרך צמצום הצי, אל על תנסה לפנות לשווקים פוטנציאליים חדשים. בראיון לגלובס ציין המנכ"ל אביגל שורק כי בכוונת החברה לגייס לשורותיה סגמנט שעד כה היא הזניחה - הקהל הערבי, שמעדיף טיסות למדינות המפרץ (לטורקיה אל על לא יכולה לטוס), אגן הים התיכון ואירופה. במקביל אל על תבקש להחזיר לשורותיה את הקהל החרדי שזולג גם למתחרים, ושם הקווים הבולטים הם לארה"ב, ללונדון, לבריסל ולפריז.

אופציה שנייה היא מיזוג, והיא לא ירדה לגמרי מהפרק. ייתכן כי צמצום צי המטוסים של אל על מכין את הקרקע למיזוג עם ישראייר או עם ארקיע - אל על עם מטוסי הדרימליינר תטוס ליעדים הרחוקים, והחברה שתמוזג לתוכה תספק את הפעילות הרצויה של הנופשונים.

אופציה נוספת היא לפירוק והרכבה מחדש, אלא שזו לא ממש נמצאת על השולחן. בעלי אל על, קני רוזנברג, השקיע בחברה עד כה 160 מיליון דולר, ובקנה ניצבת השקעה נוספת. רוזנברג שיגר מכתב שאף צורף למכתב שנשלח לבלניקוב, בו חזר על מחויבותו לחברה והזכיר כי השקיע בה עד כה 163 מיליון דולר, וכי יעמוד בהתחייבות להשקיע 43 מיליון דולר.

האם יש ביקוש למטוסים משומשים?

המצב המאתגר בענף התעופה העולמי הוביל להצפה של מטוסים משומשים שעומדים למכירה לצד החזרות רבות של מטוסים חכורים. אל על תפעל לבטל הסכמים למטוסים החכורים לצד מכירת חלק מהמטוסים שבבעלותה, בדגש על צי מטוסי ה-737.

הצי של אל על מונה 45 מטוסים, 27 מתוכם בבעלות ו-18 חכורים: לחברה יש 15 מטוסי דרימליינר - מתוכם שמונה חכורים (787-9). גילם עומד בממוצע על כשנתיים, ואל על לא תציע אותם למכירה.

בנוסף, בבעלות החברה שישה מטוסי 777-200 בגיל ממוצע של 18 שנה. למטוסים רחבי-גוף אלה לא בהכרח יימצא קונה שירצה להפעיל אותם מסחרית, והם עשויים לעבור לפירוק, ממנו אל על תוכל להניב כמה מיליוני דולרים.

לחברה יש שמונה מטוסי 737-900 בני 6.6 שנים בממוצע בבעלותה ועוד 16 מטוסים צרי-גוף מדגם 737-800 - שישה מהם בבעלות ו-10 חכורים. מטוסים אלה משמשים לטיסות לאירופה, וגילם הממוצע הוא כ-17 שנה. שווי של מטוס משומש בדגם הזה מוערך בכ-20 מיליון דולר.

קשה להניח שחברות לואו קוסט שעושות שימוש בציי 737 (צרי-גוף) ירכשו מטוסים ישנים ולא יעילים מבחינת תצרוכת הדלק והמוצר שהם מציעים לנוסע. השוק כאמור מאתגר, אבל מולו ניצב סגמנט משגשג בדמות ענף הטסת המטענים (קרגו) ופעילות ערה של הסבת מטוסי נוסעים למטוסי מטען.

עוד כתבות

חבר הכנסת אביגדור ליברמן. אופירה, אוחנה, סרי, קשת 12, 09.10.26 / צילום: יוסי זמיר

האם שיעור ההצבעה בערים החרדיות גדול פי שניים מערי המרכז?

ליברמן טען שבשרון ובגוש דן ההשתתפות בבחירות נמוכה בהרבה מערים חרדיות • אכן יש פער משמעותי, אבל פחות ממה שהוא חושב • המשרוקית של גלובס

OpenAI / צילום: Associated Press, Michael Dwyer

חשד לריגול ב-OpenAI: מכשיר האזנה הוסתר בתוך נייר טואלט. עובד נעצר

מהנדס בחברת הבינה המלאכותית נעצר בארה"ב בחשד שהתקין מכשיר הקלטה חשאי בחדר ישיבות שבו נערכו דיונים רגישים ● המכשיר הוסתר בנייר טואלט וחובר לשקע USB ● איך הוא התגלה?

שריפה לאחר פיצוץ במפעל אינטל קריית גת / צילום: כבאות והצלה לישראל

פיצוץ במפעל אינטל בקריית גת. הרוג ושני פצועים קשה

שריפה פרצה במפעל, על פי הערכות המשטרה, בשל פיצוץ בלון גז ● לביה"ח סורוקה פונו שלושה פצועים במצב קשה עם כוויות, כאשר בשעות הערב נקבע מותו של אחד הפצועים ● מטעם המשטרה וכבאות והצלה נמסר כי מדובר באירוע נקודתי שנמצא בשליטה ● באינטל לא התייחסו לאירוע, גם עיריית קריית גת יצאה במסר מרגיע לפיו לא נשקפת סכנה לתושבים או למפעלים מסביב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

שר האוצר סמוטריץ': "העסקה לרכישת מסוקי אפאצ'י היא שגיאה"

לדברי שר האוצר, "יש עסקה לרכישת 12 מסוקי אפאצ'י שצריך לחתום עליה היום. אני חושב שהעסקה הזו היא שגיאה" ● דבריו של סמוטריץ' מגיעים לאחר שהממשלה אישרה היום רכש ביטחוני דחוף בהיקף של מיליארד שקל לרכישת מסוקי אפאצ'י לצה"ל, כשמרבית הכסף יוקצה מתוכנית החומש של החברה הערבית

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: יונתן הפנר

אמנון שעשוע: "בזמן שהמדינה מתלבטת איך להשקיע ב-AI, היזמים מצביעים ברגליים"

פרופ' אמנון שעשוע, מייסד מובילאיי ו-doubleAI, בכנס ה-Journey: "ה־AI מחייב השקעות מסיביות, ולכן רבים מהיזמים הישראלים מקימים את החברות שלהם בארה"ב, שם מרוכז הכסף הגדול" ● "אני מאמין שישראל חייבת לגבש אסטרטגיה חכמה להשקעת משאבים, מתוך הבנה שעידן ה-AI דורש סדרי גודל אחרים של השקעה כספית"

ראש השב''כ לשעבר רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף - לע''מ

רונן בר הגיש תביעת דיבה בהיקף 3 מיליון שקל נגד רה"מ נתניהו

ראש השב"כ לשעבר רונן בר טוען בתביעתו כי השב"כ התריע שוב ושוב במהלך 2023 מפני מתקפה אפשרית של חמאס ואף הגיש המלצות לסיכולה, אולם רה"מ התעלם מכך ● עוד הוא טוען כי נתניהו אחראי למדיניות ההכלה, השקט ומימון ההתעצמות של חמאס, לה התנגד בר ● נתניהו בתגובה ברשת X: "רונן בר אומר שלא היה לו את מספר הטלפון שלי... יכולת מייד להתקשר אליי כפי שעושים כל ראשי מערכת הביטחון"

מערכת מכ''ם טקטית של תע''א / צילום: IAI

מיירט היפרסוני ומכ"ם מתקדם: תעשיות הביטחון חושפות פיתוחים חדשים

החברות הביטחוניות הישראליות הציגו השבוע את המוצרים החדשים בתערוכה היוקרתית AUSA בארה"ב ● בין המוצרים: גרסה חדשה לטילי ספייק ומערכת הגנה עם רחפני יירוט

המדד החדש שיחשוף מה קורה למחירי דירות יד שנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

הפערים בין העשירונים: עד פי שבעה בהכנסות

ההכנסה הכספית נטו של משק בית בעשירון העליון עמדה בשנת 2024 על כ-49.5 אלף שקל בחודש, לעומת כ7,300 שקל בעשירון התחתון ● אלא שהפער בהוצאות קטן בהרבה, ובשני העשירונים התחתונים ההוצאה אף גבוהה מההכנסה

מעלה אדומים / צילום: Shutterstock

בפעם השנייה: אף הצעה לא הוגשה למכרז לבניית 183 דירות במעלה אדומים

המכרז לבניית 183 דירות במעלה אדומים נסגר ללא הצעות בפעם השנייה ● תוכנית בית רומנו מתקדמת לוועדה המחוזית, ושגרירות איחוד האמירויות בהרצליה פיתוח קיבלה אור ירוק ● וגם: ההשקעה של פתאל במתחם עבודה חדש ברמת גן ● חדשות השבוע בנדל"ן

רפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילום: רענן טל

בזכות הזינוק בביקושים: קמטק מעלה את תחזית ההכנסות - והמניה מזנקת

קמטק צופה הכנסות של כ-595 מיליון דולר ב-2026 - צמיחה של 20% לעומת אשתקד ● תחזית ראשונית ל-2027 מצביעה על זינוק של 35% והכנסות של מעל 800 מיליון דולר ● המנכ"ל רפי עמית: "הביקוש חזק מאוד בתחום המארזים המתקדמים ליישומי AI"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

יעבירו את השליטה? יוניון-הראל ודיסקונט במתווה חדש לעסקת כאל

בניסיון להוריד את יוניון של משפחת חורש משליטה בקבוצה להחזקה של פחות מ-50%, ובכך להשיג את אישור רשות התחרות, דיסקונט בוחן את הכנסתה של שותפתו קרן גלטין האמריקאית לעסקה ● בנוסף עלה שמה של קרן סנטרברידג' כמחזיקה אפשרית

מלון לוטסיה בפריז. בעיגול: אלפרד אקירוב / צילום: שאטרסטוק, אביב גוטליב

בלעדי בגיליון הסופ"ש של גלובס: כמה שילמה הפקת הלוטוס הלבן לאלפרד אקירוב?

במהלך השנה החולפת הצטלמה בצרפת העונה החדשה של סדרת הלהיט "הלוטוס הלבן", בין השאר, במלון הפאר לוטסיה במרכז פריז, שנמצא בבעלות חברת הנדל"ן של איש העסקים אלפרד אקירוב ● הראיון המלא עם אלפרד אקירוב יתפרסם בגיליון סוף השבוע ● אירועים ומינויים

האייפון המתקפל מגיע לישראל. מתי זה קורה, וכמה הוא יעלה?

המכירה המוקדמת של האייפון המתקפל הראשון של אפל תיפתח בישראל ביום שישי, 16 באוקטובר, בשעה 15:00 ● המכשיר כולל מסך חיצוני בגודל 5.4 אינץ' ומסך פנימי בגודל 7.6 אינץ', גוף טיטניום ועמידות למים ולאבק ● ומה טווח המחירים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

איראן עונה לאיום ולועגת: "טראמפ עצבני ומשותק"

טראמפ איים הלילה על איראן: "ננחית עליה מכה קשה - כבר די נמאס לנו" ● בעיתונים באיראן מזהירים מכוחה של טהרן להשפיע על עורקי האינטרנט העולמי ● רויטרס: איראן החלה להשתמש בטקטיקות התקפיות חדשות נגד כלי שיט במצר הורמוז ● צה"ל חיסל מפקד בחמאס שהיה מעורב בהחזקת חטופים ● דיווח: החות'ים תקפו את מטה חברת הנפט הסעודית ארמקו; פועלים לייצר גרסה מקומית של הטיל הבליסטי האיראני לטווח בינוני ● עדכונים שוטפים

שמואל דונרשטיין, טל כנעני / צילום: אייל טואג

לאחר שהוביל לקפיצה של 70% במניה: דונרשטיין יורד מכס המנכ"ל ברב בריח

טל כנעני ימונה למנכ"ל יצרנית הדלתות במקומו של בעל השליטה שמואל דונרשטיין, שיחזור לתפקיד היו"ר לאחר שלוש שנים בהן הוביל מהלך התייעלות שתרם לשיפור בתוצאות ● דונרשטיין: "נערכים לקפיצת המדרגה הבאה" ● היו"ר הנוכחי, גיורא בר דעה, ימשיך כדירקטור

הבניין שקרס ברחוב נחלת בנימין בת''א / צילום: מד''א

המבנה שקרס בת"א הוגדר בעבר כבניין מסוכן. למה העירייה הסירה אותו מהרשימה?

המבנה ברחוב נחלת בנימין לא היה מאוכלס ועמד בפני שיפוץ, ולא דווח על נפגעים ● מספר צמתים באזור נחסמו ● עיריית ת"א: "בעבר נכלל המבנה ברשימת המבנים המסוכנים, ויצא לו צו לשיפוץ המרפסות. העבודות בוצעו, והתיק נסגר בשנת 2024"

ג'רמי בלנק / צילום: אתר קומיוניטי

המהלך של ג'רמי בלנק: מורווח 2 מיליון שקל ביומיים על רכישת מניות בזן

קרן הגידור קומיוניטי, שבניהולו של בלנק, ניצלה את הירידה במניית בזן בעקבות הזיהום החריג כדי לרכוש מניות ב-23 מיליון שקל וחזרה להיות בעלת עניין בחברה ● לאחרונה מכרה הקרן נתח מהשקעתה הרווחית בחברת הזיקוק תמורת 100 מיליון שקל

אריאל כהן, מנכ''ל נאבן / צילום: טריפאקשנס

הנפקה, נפילה וקאמבק: נאבן הישראלית מצטיידת בקו אשראי של כרבע מיליארד דולר

שווי חברת הטכנולוגיה, הפועלת בתחום הנסיעות העסקיות, עלה בכ-200% מהשפל השנה, ועומד על כ-6 מיליארד דולר ● בג'פריס רואים במחיר המניה "נקודת כניסה אטרקטיבית"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט מעמיקות: הנאסד"ק צולל ביותר מ-2% בהובלת מניות ה-AI

המדדים המובילים נסחרים בירידות ברקע זינוק האינפלציה בארה"ב בספטמבר ● העלאת הריבית של הפד עלתה להסתברות של 50% ● תשואת האג"ח ל-10 שנים מזנקת לשיא של 24 שנים ● בוול סטריט, סקטור הבריאות מזנק, בעוד מניות הטכנולוגיה מובילות את הירידות ● החברות הקטנות נכנסות לתיקון ● מניית בנק אוף אמריקה צוללת לאחר קנס ענק; אפל מטפסת לשווי שוק של מעל ל-5 טריליון דולר ● נעילה חיובית באירופה

פסל השור של בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock, Chansak Joe

השוק השורי בוול סטריט בן ארבע: ההיסטוריה מעודדת, האג"ח מדאיגות

מדד S&P 500 זינק ב־118% בארבע השנים האחרונות ● ההיסטוריה מלמדת שכל השווקים השוריים שחגגו "יום הולדת" רביעי המשיכו לעלות לאחריו ● ריכוזיות וציפיות גבוהות בתחום ה–AI, לצד תשואות האג"ח, מאיימים לקלקל את החגיגה ● וגם: מה וורן באפט באמת חושב על נתוני העבר