גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר: בנק לאומי ארה"ב בעסקת מיזוג ענקית

לאומי צפוי לרשום רווח של 650-750 מיליון שקל ולהיות בעל המניות הגדול בבנק הממוזג, עם למעלה מ-14% מההון ● Valley National Bank פועל בניו ג'רזי, בניו יורק, בפלורידה ובאלבמה, ונכון לסוף הרבעון השני היקף הנכסים שלו טרום ביצוע העסקה עמד על כ-41 מיליארד דולר

חנן פרידמן, מנכ''ל לאומי / צילום: אורן דאי
חנן פרידמן, מנכ''ל לאומי / צילום: אורן דאי

בנק לאומי חתם בלילה שבין רביעי לחמישי על הסכם למיזוג זרוע הפעילות שלו בארצות-הברית (Bank Leumi USA) עם ואלי נשיונל בנק (Valley National Bank). העסקה משקפת לבנק לאומי ארה"ב שווי של כ-1.2 מיליארד דולר (כ-140% על ההון העצמי). כתוצאה מהמיזוג צפוי הבנק לרשום רווח לאחר מס של 650-750 מיליון שקל.

לאחר המיזוג יחזיק לאומי ב-14.2% מהבנק הממוזג, ויהיה בעל המניות הגדול ביותר, אך לא בעל השליטה. כ-90% מהתמורה בגין העסקה תשולם במניות של הבנק הממוזג והיתרה במזומן. בלאומי מסבירים, כי הבנק הממוזג יהפוך לבנק ה-29 בגודלו מבין הבנקים הנסחרים בבורסה בארה"ב, ותהיה לו היכולת לצמוח בפעילות העסקית במגוון תחומים אסטרטגיים, כולל מספר תחומים שבהם קיימת ללאומי ארה"ב מומחיות ייחודית, בין השאר: טק, חברות הון סיכון, ייזום נדל"ן ובנקאות פרטית.

כחלק מההסכם ימנה לאומי שני דירקטורים ומשקיף לדירקטוריון הבנק הממוזג. מנכ"ל בנק לאומי ארה"ב, אבנר מנדלסון, צפוי לשמש סגן יו"ר הדירקטוריון בבנק הממוזג, וחברי הנהלה ובעלי תפקידים בכירים ישמשו במגוון תפקידי מפתח בבנק הממוזג.

הרחבה משמעותית של הפעילות בארה"ב

ואלי נשיונל בנק ולאומי חתמו גם על הסכם שיתוף פעולה ביחס להשתתפויות של לאומי באשראי, שיינתן על-ידי ואלי נשיונל בנק, ולמתן שירותים בנקאיים ללקוחות שני הבנקים. ההחזקה המשמעותית של לאומי במניות, מבנה הבעלות והסכם שיתוף הפעולה, מציבים את לאומי בעמדה שבה הוא יכול לממש את האסטרטגיה שלו להרחיב משמעותית את פעילותו בשוק האמריקאי, שבו הוא פועל נכון להיום בניו יורק, בשיקגו, בפלורידה ובקליפורניה. העסקה צפויה להיות מושלמת במהלך הרבעון הראשון או השני של 2022.

ואלי נשיונל בנק פועל בניו ג'רזי, בניו יורק, בפלורידה ובאלבמה. נכון לסוף הרבעון השני של 2021, היקף הנכסים שלו טרום ביצוע העסקה הינו כ-41 מיליארד דולר, עם תיק אשראי של כ-32 מיליארד דולר. הרווח שלו למחצית הראשונה של שנת 2021 הסתכם ל-230 מיליון דולר, ולשנת 2020 לכ-378 מיליון דולר. בעקבות העסקה, יוכל הבנק הממוזג להרחיב את הפעילות העסקית לשווקים חדשים ברחבי ארה"ב, ולייצר עבור לקוחותיו הצעות ערך ייחודיות עם סל מוצרים מגוון ומקיף יותר.

שני משקיעים אסטרטגיים רכשו 15% מהבנק

בבנק לאומי חיפשו זה כמה שנים דרכים לשדרוג השלוחה האמריקאית, שהיוותה מקור הכנסה נוסף לבנק. החלופות שנשקלו כללו בין היתר הנפקה לציבור של מניות הבנק בארצות-הברית, מיזוגים ואף רכישות ומכירות.

לשם כך שכר בנק לאומי כבר לפני ארבע שנים יועץ, אשר הצליח לגייס ב-2018 שני משקיעים אסטרטגיים, שהינם בעלי מניות מיעוט בבנק - אנדיקוט גרופ (Endicott) ואמ.אס.די קפיטל MSD) Capital LP). השניים רכשו 15% ממניות לאומי ארצות-הברית תמורת כ-140 מיליון דולר, לפי שווי של כ-930 מיליון דולר אחרי הכסף - כ-22% מתחת השווי שמשקפת עסקת המיזוג עם ואלי נשיונל בנק.

מנכ"ל לאומי, חנן פרידמן: "מדובר במהלך אסטרטגי שנועד להעמיק ולהרחיב בצורה מושכלת את הפעילות העסקית ברחבי ארה"ב. המיזוג יעניק ללאומי נוכחות משמעותית וחסרת תקדים לבנק ישראלי בשוק האמריקאי. הדבר מבטיח את המחויבות ללקוחות הישראלים ולעובדים, שייהנו מהיתרונות שבעבודה בבנק גדול עם מגמת צמיחה מרשימה".

מנכ"ל בנק לאומי ארה"ב, אבנר מנדלסון: "אחרי שנים של טרנספורמציה, צמיחה משמעותית וביסוס בנק לאומי ארה"ב כמוביל בבנקאות המסחרית, מיזוג זה הוא צעד טבעי המהווה אבן דרך אסטרטגית במסענו לבסס את פעילותנו ואת הצעת הערך הייחודית שלנו בשוק האמריקאי".

יו"ר ומנכ"ל ואלי נשיונל בנק, אירה רובינס: "אנו רואים בפעילות הפיקדונות של בנק לאומי בכלל, ובפרט בתחום הטכנולוגיה וההון סיכון, הזדמנויות צמיחה אשר יסייעו לייצר המשכיות לשיפור המתמיד בתחום המימון שאנו מובילים בשנים האחרונות.

"בגזרת ההלוואות, בנק לאומי ארה"ב יוסיף גיוון במגזרים מסחריים ותעשייתיים צומחים ויסייע לפרוץ לשווקים גיאוגרפיים חדשים, כולל קליפורניה ואילינוי. בנוסף, אנו נרגשים להגדיל את פלטפורמת הבנקאות הפרטית של בנק לאומי ארה"ב יחד עם קהל הלקוחות של ואלי".

עומר זיו, ראש החטיבה הפיננסית של לאומי, הסביר כי מכיוון שמדובר בעסקת מניות בעיקרה, היא מציפה לבנק לאומי ארה"ב מכפיל של 1.4 על ההון הרשום, כאשר מכיוון שהבנק לא חילק דיבידנד בתקופה האחרונה המכפיל בפועל יכול להגיע גם ל-1.5.

מה חשיבות השוק האמריקאי עבורכם?
"השוק בישראל הוא שוק מוגבל, בעוד לשוק האמריקאי פוטנציאל אינסופי, כשבנוסף אנחנו רוצים לפזר סיכון ולא לשים את כל הביצים בסל אחד. בחנו המון בנקים והגענו למסקנה שהוא הכי מתאים לנו. וואלי הציג צמיחה מרשימה באשראי בעשור האחרון ותיק האשראי שלו עומד על 32 מיליארד דולר ושלנו על 5 מיליארד דולר, כך שיחד תיק האשראי יהיה 37 מיליארד דולר. כמו כן, אחרי המיזוג נוכל לצמוח יחד באזורים שונים בארה"ב מבחינה גיאוגרפית, כי כל אחד מהצדדים פועל באזורים שונים. זה בנק בליגה אחרת שיאפשר לנו צמיחה הרבה יותר משמעותית".

עוד כתבות

מה שבאמת מסכן את הרווח שלכם ממניות / צילום: Associated Press, Seth Wenig

מה שוק שורי בן 125 שנה יכול ללמד אותנו על קדחת המסחר של ימינו

אפליקציות מסחר החליפו את בתי ההימורים על מניות, אבל בוול סטריט יש הקבלות מצמררות לשנת 1901

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

באנקרה הגיבו בזעם: יוון מקימה בסיס מל"טים ברודוס

כותרות העיתונים בעולם: האשמות רבות נגד ישראל זרמו מטורקיה מאז ה־7 באוקטובר, אבל זו החדשה היא שישראל רוקחת מזימה להפעיל כוחות כורדיים בצפון סוריה לצורך סיכול תהליך השלום שמוביל הנשיא א־שרע; וגם: יוון מקימה בסיס מל"טים בים האגאי, וישראל עשויה להשתלב בו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

כמה התקדמנו בגזרת הביטחון הלאומי תחת איתמר בן גביר?

חלוקת כלי נשק, הוספת כיתות כוננות והקמת משמר לאומי: בדקנו את תוצאות המדיניות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ● מצבת כוח־האדם במשטרה מתחזקת - ועדיין שיעורי הרצח גואים, ותחושת הביטחון האישי מידרדרת ● רמזור הביצועים, מדור מיוחד 

עומס בתחנת דלק טרם עליית המחירים / צילום: כדיה לוי

שיא של 14 שנה: מה עומד מאחורי הקפיצה המפתיעה במחיר הדלק

לראשונה מאז 2012 - מחיר הבנזין מטפס ל־8.25 שקלים לליטר, בעקבות עליית מחירי האנרגיה בעולם ועדכון רכיב הבלו

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים, אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

שימעי הורטיג, תומר וינגרטן ויוני אסיא / צילום: אמדוקס, סנטינל וואן, איטורו

המניה שעלתה 26% מהשפל ועדיין "נראית כמו מציאה"

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● הדוחות עקפו, אך התחזית חתכה: הסיבה לנפילה של סנטינל וואן ● הדירקטור הוותיק באיטורו מימש מניות במיליונים - והאנליסטים שממשיכים להאמין ● וגם: מניית אמדוקס קפצה ב-26% מהתחתית: האם מדובר ב"מציאה" שתמשיך לטוס?

שותפי קרן ווליו LBH - מימין: שמעון בן חמו, עופר לינצ׳בסקי ויאיר אפרתי / צילום: טניה שיין

הראל ויזל וגד פרופר שותפים: המרוויחים המפתיעים ממיזוג הנדל"ן של דן

אחרי שמכרה את פעילות התחבורה של דן ברווח של למעלה ממיליארד שקל, קרן ווליו־LBH בדרך להצפת ערך נוספת באמצעות מיזוג פעילות הנדל"ן של דן עם דוניץ ● לא רק הקרן תיהנה מהעסקה שתניב לה פי 5 על הכסף, אלא גם שורת בעלי הון כמו הראל ויזל, דוד פתאל, וגד פרופר

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

בעקבות התייקרות הדלק: המהלך שמקדם סמוטריץ’

בעקבות הזינוק במחיר הדלק, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הורה לקדם הפחתה של מס הבלו ● באוצר מגבשים כעת את גובה ההוזלה ואת המנגנון שיאפשר לה להיכנס לתוקף בתוך ימים ● ברקע: עלייה במחירי הבנזין בעולם וזינוק של כ־50% במרווח הזיקוק

צילום: Shutterstock

שווייץ תשקיע למעלה ממיליארד פרנק לרכישת מערכות הגנה אווירית

התקיפות של ישראל וארה"ב לא הצליחו לעצור את תנופת הייצור הביטחוני באיראן, שלטענתה אף שילשה את הקצב ● במקביל טייוואן פותחת את הארנק מול האיום הסיני, ושווייץ חוששת להישאר בלי הגנה אווירית בעולם שבו הביקוש למערכות דיפנס רק הולך וגדל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

כ-70% מרוכשי הדירות שביטלו עסקה בת"א לא רכשו דירה אחרת

בעוד היתרי הבנייה ממשיכים לעלות, בדיקת משרד האוצר מגלה כי רוב רוכשי הדירות שביטלו עסקאות בתל אביב בטענה לאי-קיום תנאי מתלה, לא חזרו לרכוש דירה אחרת

סן פרנסיסקו. קצב הבנייה החדשה נמוך מאשר בערי חוף אחרות / צילום: Shutterstock

המרוץ הקשוח לשכירת דירה בסן פרנסיסקו עולה הילוך

היצע הדיור המצומצם מתנגש במשכורות הגבוהות בענף הבינה המלאכותית: "בסדר, נשלם 10,000 דולר"

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

המשקיעים מענישים את מניית שופרסל. אלה הנתונים שמדאיגים אותם

רשת הסופרמרקטים הגדולה בישראל איבדה ביומיים 11% מהשווי שלה לאחר פרסום הדוחות בשבוע שעבר ● הירידה בהכנסות שופרסל מגיעה למרות צעדי התייעלות שהטמיעו בעלי השליטה, האחים יוסי ושלומי אמיר ● מהן הסיבות לצניחה במניה, ומה עוד מתכננים בחברה?

הפגנות בונצואלה / צילום: Reuters, IMAGO/Mario Flores

הסכם היסטורי? ייקח זמן עד שהנפט מוונצואלה יחלחל לכלכלה האמריקאית

בסוף השבוע הכריז טראמפ על הסכם שישלב בין עתודות הנפט בונצואלה, ליכולות ההפקה האמריקאיות ● עם זאת, בשוק לא מאמינים שמחירי הדלק בארה"ב יירד בקרוב ● ברמה הפוליטית, טראמפ משתמש בהודעה לשלוח מסר לאיראן

האם כדאי להשקיע במניה של בנק, חברת ביטוח או בית השקעות ואיפה עוד יש הזדמנויות?

"הכי זולה והכי יעיל": האם למניות הבנקים יש עוד לאן לעלות?

מניות הפיננסים בתל אביב זינקו במאות אחוזים בשלוש השנים האחרונות, וכעת המשקיעים עומדים בפני דילמה: האם הראלי מיצה את עצמו, או שזו רק ההתחלה ● גלובס מציג את המדריך למשקיע בראלי הפיננסי: האם כדאי להשקיע במניה של בנק, חברת ביטוח או בית השקעות, ואיפה עוד יש הזדמנויות?

אליאס טנוס, מנכ''ל ומבעלי קבוצת בסט / צילום: קבוצת בסט

הבעלים לקחו 2 מיליון שקל מכספי החברה, וכעת רשות ניירות ערך צפויה להתערב

פחות מ־3 חודשים לאחר שהונפקה, חברת הנדל"ן בסט נאלצת לתקן את דוחותיה ● הסיבה: מימון עבודות פרטיות של הבעלים בניגוד לנהלים ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע צפויה להתערב בפרשה ואולי אף לקנוס את החברה ● ואיפה היו החתמים, רואי החשבון והרשות עצמה?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; אאורה נופלת בכ-5%, קווליטאו ממשיכה לדמם

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.6% ● ממניות השבבים הדואלים מובילות את הירידות ● ג'י.סיטי בדרך להחזיק ביותר מ־90% מסיטיקון: תפעיל רכישה כפויה ותפעל למחיקה מהבורסה ● רפק אנרג'י חתמה על הסכם למכירת חשמל לאנלייט: הכנסות צפויות של כ־35 מיליון שקל בשנה ● גילת תגייס 100 מיליון דולר באג"ח להמרה: פרמיה של 60% על מחיר המניה ● השקל נחלש בכ-0.7% ונסחר בכמעט 3 שקלים

עמדת אוואטר הולוגרפי המבוססת על AI של רשת מלונות אסטרל / צילום: רשת מלונות אסטרל

לראשונה בישראל: מלון מלכת שבא יטמיע אווטאר הולוגרפי מבוסס AI

רשת מלונות אסטרל תציב במלון מלכת שבא באילת עמדת קבלה עם אווטאר הולוגרפי מבוסס AI, לראשונה בענף המלונאות בישראל ● וגם: לשכת אביב של הבונים החופשיים הקימה קרן מלגות חדשה לסטודנטים בהיקף של 750 אלף שקל ● אירועים ומינויים

Galaxy Watch Ultra 2 / צילום: יח''צ

שעון האולטרה שמתחרה באפל, ובגדול

קטגוריית האקסטרים של השעונים החכמים מתחדשת עם ה-Galaxy Watch Ultra 2 של סמסונג ● חיי הסוללה מרשימים, וכך גם השדרוג בביצועים ובהירות השיא, אך צריך לקחת בחשבון שהמחיר יקר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

יציבות בחוזים העתידיים על וול סטריט; מחירי הנפט מטפסים

בורסת פרנקפורט יורדת בכ-0.7%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● הסלמה לילית בין ארה"ב ואיראן טורפת את הקלפים, בעוד שבוול סטריט מעלים את ההימור על העלאת ריבית בארה"ב ● נפט מסוג ברנט מטפס מעל רף ה-90 דולר לחבית ● גם המסחר באסיה התנהל במגמה מעורבת

כמה דמי הבראה תקבלו?

למעלה מ-2 מיליון שכירים יקבלו החודש הפתעה בתלוש השכר

צו הרחבה שנחתם בשבוע שעבר מעלה את דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי ב-8% ● מי שכבר קיבלו דמי הבראה לשנת 2026, עשויים להיות זכאים להשלמה רטרואקטיבית