גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר: בנק לאומי ארה"ב בעסקת מיזוג ענקית

לאומי צפוי לרשום רווח של 650-750 מיליון שקל ולהיות בעל המניות הגדול בבנק הממוזג, עם למעלה מ-14% מההון ● Valley National Bank פועל בניו ג'רזי, בניו יורק, בפלורידה ובאלבמה, ונכון לסוף הרבעון השני היקף הנכסים שלו טרום ביצוע העסקה עמד על כ-41 מיליארד דולר

חנן פרידמן, מנכ''ל לאומי / צילום: אורן דאי
חנן פרידמן, מנכ''ל לאומי / צילום: אורן דאי

בנק לאומי חתם בלילה שבין רביעי לחמישי על הסכם למיזוג זרוע הפעילות שלו בארצות-הברית (Bank Leumi USA) עם ואלי נשיונל בנק (Valley National Bank). העסקה משקפת לבנק לאומי ארה"ב שווי של כ-1.2 מיליארד דולר (כ-140% על ההון העצמי). כתוצאה מהמיזוג צפוי הבנק לרשום רווח לאחר מס של 650-750 מיליון שקל.

לאחר המיזוג יחזיק לאומי ב-14.2% מהבנק הממוזג, ויהיה בעל המניות הגדול ביותר, אך לא בעל השליטה. כ-90% מהתמורה בגין העסקה תשולם במניות של הבנק הממוזג והיתרה במזומן. בלאומי מסבירים, כי הבנק הממוזג יהפוך לבנק ה-29 בגודלו מבין הבנקים הנסחרים בבורסה בארה"ב, ותהיה לו היכולת לצמוח בפעילות העסקית במגוון תחומים אסטרטגיים, כולל מספר תחומים שבהם קיימת ללאומי ארה"ב מומחיות ייחודית, בין השאר: טק, חברות הון סיכון, ייזום נדל"ן ובנקאות פרטית.

כחלק מההסכם ימנה לאומי שני דירקטורים ומשקיף לדירקטוריון הבנק הממוזג. מנכ"ל בנק לאומי ארה"ב, אבנר מנדלסון, צפוי לשמש סגן יו"ר הדירקטוריון בבנק הממוזג, וחברי הנהלה ובעלי תפקידים בכירים ישמשו במגוון תפקידי מפתח בבנק הממוזג.

הרחבה משמעותית של הפעילות בארה"ב

ואלי נשיונל בנק ולאומי חתמו גם על הסכם שיתוף פעולה ביחס להשתתפויות של לאומי באשראי, שיינתן על-ידי ואלי נשיונל בנק, ולמתן שירותים בנקאיים ללקוחות שני הבנקים. ההחזקה המשמעותית של לאומי במניות, מבנה הבעלות והסכם שיתוף הפעולה, מציבים את לאומי בעמדה שבה הוא יכול לממש את האסטרטגיה שלו להרחיב משמעותית את פעילותו בשוק האמריקאי, שבו הוא פועל נכון להיום בניו יורק, בשיקגו, בפלורידה ובקליפורניה. העסקה צפויה להיות מושלמת במהלך הרבעון הראשון או השני של 2022.

ואלי נשיונל בנק פועל בניו ג'רזי, בניו יורק, בפלורידה ובאלבמה. נכון לסוף הרבעון השני של 2021, היקף הנכסים שלו טרום ביצוע העסקה הינו כ-41 מיליארד דולר, עם תיק אשראי של כ-32 מיליארד דולר. הרווח שלו למחצית הראשונה של שנת 2021 הסתכם ל-230 מיליון דולר, ולשנת 2020 לכ-378 מיליון דולר. בעקבות העסקה, יוכל הבנק הממוזג להרחיב את הפעילות העסקית לשווקים חדשים ברחבי ארה"ב, ולייצר עבור לקוחותיו הצעות ערך ייחודיות עם סל מוצרים מגוון ומקיף יותר.

שני משקיעים אסטרטגיים רכשו 15% מהבנק

בבנק לאומי חיפשו זה כמה שנים דרכים לשדרוג השלוחה האמריקאית, שהיוותה מקור הכנסה נוסף לבנק. החלופות שנשקלו כללו בין היתר הנפקה לציבור של מניות הבנק בארצות-הברית, מיזוגים ואף רכישות ומכירות.

לשם כך שכר בנק לאומי כבר לפני ארבע שנים יועץ, אשר הצליח לגייס ב-2018 שני משקיעים אסטרטגיים, שהינם בעלי מניות מיעוט בבנק - אנדיקוט גרופ (Endicott) ואמ.אס.די קפיטל MSD) Capital LP). השניים רכשו 15% ממניות לאומי ארצות-הברית תמורת כ-140 מיליון דולר, לפי שווי של כ-930 מיליון דולר אחרי הכסף - כ-22% מתחת השווי שמשקפת עסקת המיזוג עם ואלי נשיונל בנק.

מנכ"ל לאומי, חנן פרידמן: "מדובר במהלך אסטרטגי שנועד להעמיק ולהרחיב בצורה מושכלת את הפעילות העסקית ברחבי ארה"ב. המיזוג יעניק ללאומי נוכחות משמעותית וחסרת תקדים לבנק ישראלי בשוק האמריקאי. הדבר מבטיח את המחויבות ללקוחות הישראלים ולעובדים, שייהנו מהיתרונות שבעבודה בבנק גדול עם מגמת צמיחה מרשימה".

מנכ"ל בנק לאומי ארה"ב, אבנר מנדלסון: "אחרי שנים של טרנספורמציה, צמיחה משמעותית וביסוס בנק לאומי ארה"ב כמוביל בבנקאות המסחרית, מיזוג זה הוא צעד טבעי המהווה אבן דרך אסטרטגית במסענו לבסס את פעילותנו ואת הצעת הערך הייחודית שלנו בשוק האמריקאי".

יו"ר ומנכ"ל ואלי נשיונל בנק, אירה רובינס: "אנו רואים בפעילות הפיקדונות של בנק לאומי בכלל, ובפרט בתחום הטכנולוגיה וההון סיכון, הזדמנויות צמיחה אשר יסייעו לייצר המשכיות לשיפור המתמיד בתחום המימון שאנו מובילים בשנים האחרונות.

"בגזרת ההלוואות, בנק לאומי ארה"ב יוסיף גיוון במגזרים מסחריים ותעשייתיים צומחים ויסייע לפרוץ לשווקים גיאוגרפיים חדשים, כולל קליפורניה ואילינוי. בנוסף, אנו נרגשים להגדיל את פלטפורמת הבנקאות הפרטית של בנק לאומי ארה"ב יחד עם קהל הלקוחות של ואלי".

עומר זיו, ראש החטיבה הפיננסית של לאומי, הסביר כי מכיוון שמדובר בעסקת מניות בעיקרה, היא מציפה לבנק לאומי ארה"ב מכפיל של 1.4 על ההון הרשום, כאשר מכיוון שהבנק לא חילק דיבידנד בתקופה האחרונה המכפיל בפועל יכול להגיע גם ל-1.5.

מה חשיבות השוק האמריקאי עבורכם?
"השוק בישראל הוא שוק מוגבל, בעוד לשוק האמריקאי פוטנציאל אינסופי, כשבנוסף אנחנו רוצים לפזר סיכון ולא לשים את כל הביצים בסל אחד. בחנו המון בנקים והגענו למסקנה שהוא הכי מתאים לנו. וואלי הציג צמיחה מרשימה באשראי בעשור האחרון ותיק האשראי שלו עומד על 32 מיליארד דולר ושלנו על 5 מיליארד דולר, כך שיחד תיק האשראי יהיה 37 מיליארד דולר. כמו כן, אחרי המיזוג נוכל לצמוח יחד באזורים שונים בארה"ב מבחינה גיאוגרפית, כי כל אחד מהצדדים פועל באזורים שונים. זה בנק בליגה אחרת שיאפשר לנו צמיחה הרבה יותר משמעותית".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

בדרך לרבנות עוצרים ברשות המסים: הדרישה החדשה של היועמ"שית והמחלוקת

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חוות דעת שהגישה היועצת המשפטית לממשלה לבג"ץ מאיימת להפוך הליכי גירושים רבים לאירוע מס ● בלשכת עורכי הדין טוענים: "דרישה שגויה ומרחיקת לכת של היועמש"ית, שמבקשת להפוך את רשות המסים לחלק בלתי נפרד מהליכי הגירושים"

אילוסטרציה: Shutterstock

אריכות ימים מתחילה כאן: 4 חברות ישראליות שרוצות לעשות מהפכה

מאיברים להחלפה ועד חיסון ואתחול מחדש של מנגנונים בגוף - גלובס מציג ארבע חברות מקומיות מבטיחות, המבוססות על מדע פורץ דרך ● וגם: מה יעזור להישאר צעירים עד שהמוצרים יגיעו לשוק? לחוקרים יש תשובות ● פרויקט מיוחד

האם יש מתכון לפרישה בטוחה? / אילוסטרציה: Shutterstock

המתמטיקה של החופש: האם יש מתכון לפרישה בטוחה?

מחקר מיתולוגי הבטיח נוסחה מנצחת לפרישה, אם רק תמשכו מהחיסכון עד 4% בשנה ● אבל כשצוללים לנתונים מתברר המרחק בין התיאוריה למציאות ● מאינפלציה שוחקת, דרך הסיכון שעלול לחסל את התיק בדיוק כשיצאתם לגמלאות, ועד האגו שדוחף לטעויות בזמן הכי גרוע: המומחים מסבירים מה באמת צריך לקחת בחשבון, והאם בעידן של חוסר ודאות ניתן בכלל לייצר ביטחון כלכלי לעשרות שנים קדימה

הדיון בבג''ץ בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי ה-7 באוקטובר / צילום: דוברות הרשות השופטת

השופט סולברג: "האם יש להשאיר את המלאכה לממשלה לאחר הבחירות?"

בג"ץ דן היום, בהרכב מורחב של 7 שופטים, בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לטבח ה-7 באוקטובר, זאת לאחר שהממשלה החלה לקדם הצעת חוק להקמת ועדה פוליטית ● הדיון מצולם בשידור חי ללא נוכחות קהל ● נציג הממשלה לבג"ץ: "היום לא הזמן לחקור"; השופטת וילנר: "רק לאחר סיום הלחימה בכל החזיתות יתחילו לחקור?"

מצעד המניות הכי פופולאריות בת''א / צילום: Shutterstock

בדקנו אילו מניות כבר לא ממש מעניינות את המשקיעים

בשנת השיא של שוק ההון בת"א, תפסו מניותיהן של אלביט ונקסט ויז'ן את צמרת חיפושי המשקיעים באתר הבורסה, בעוד שמניות נדל"ן נדחקו מהרשימה ● עוד ברשימת המבוקשות: אל על, רמי לוי, דלק ומניות בנקים ● בפורטל הפיננסי של גלובס חיפשו הקוראים גם את טבע, ארית ומיטרוניקס ● ואיזה מניות מעדיפים המוסדיים?

הפנטהאוז בקריית מלאכי / הדמיה: קבוצת מיי טאון

הפנטהאוז היקר בקריית מלאכי נמכר ב-3.4 מיליון שקל

הפנטהאוז בקריית מלאכי, נמכר במיי טאון סנטר, והוא פרויקט ההתחדשות העירונית הראשון בעיר; תוכנית חדשה שאושרה בעיר אשדוד תהווה חלופה עירונית לתמ"א 38; הוועדה המחוזית צפון אישרה תוכנית להשבחת כ-3,500 בתים צמודי קרקע בשכונות הוותיקות של קריית שמונה • חדשות השבוע בנדל"ן

אדם משקיף לכנרת. האקלים שלה נכרך במספר קווי עלילה / צילום: Reuters, Jim Hollander

הפראייר החילוני פוגש את ישו: "חנוך הרופא מכורזים" נוגע בנקודות העיוורון של בני אדם

בספרו החדש מציב ישי שריד רופא רציונלי, פשוט ונבון שמגדל משפחה בתנאים בלתי אפשריים, ואת התנגשותו בסביבתו הדתית ● מפגש עם ישו הנוצרי שופך אור עליו ועל שאלות של מוסר ואמונה

אלעד אהרונסון / צילום: נטלי כהן-קדוש

הנכס האסטרטגי השקט שבידי ישראל בסדר העולמי החדש

המאבק בין איראן לארה"ב על הורמוז החזיר לכותרות את החשש ממשבר נפט • אבל מאחורי הדרמה הגלויה מתנהל מאבק עמוק יותר - על מזון, חומרי גלם ושרשראות אספקה • דווקא שם מסתתרת עוצמה ישראלית שרבים עדיין לא מזהים - תעשייה מתקדמת לייצור דשנים מיוחדים ● טור דעה

אביעד מור, רועי כשר ושירה רזיאל / צילום: הילל בן אור

להסתכל למלחמה בעיניים: התערוכה המשותפת של הלוחם ואשת החייל שנפל

במרחב "בפנוכו" בתל אביב נפתחה התערוכה, שבמקשת לתת צורה לאובן הפרטי ולשבר האישי ● ביום העצמאות חולקו עוגות של רשת רולדין לכ–4,500 עובדי המרכז הרפואי שמיר ● אירועים ומינויים

מי הגוף הפנסיוני שמוביל בתשואות מתחילת השנה

מהו המס החדש שמבקש ראש עיריית ניו יורק החדש להטיל, ואשר עורר סערה סביבו? וגם: איזה נתח שוק תופסים הרכבים הסיניים מכלל המסירות של כלי רכב חדשים בישראל? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

איוניק 3 של יונדאי

בגלל ארדואן: המכונית הזולה שלא תגיע לישראל

האיוניק 3 אמורה להיות החשמלית המשפחתית הזולה של יונדאי באירופה ולהתחרות ישירות בדגמים סיניים ● אלא שהייצור במפעל החברה טורקיה והחרם של ארדואן משאירים את ישראל מחוץ לתמונה - לפחות לעת עתה

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניית אינטל זינקה ביותר מ-23%

מחירי הנפט בירידה ● אירופה ננעלה באדום ● עסקת הענק בין וורנר ברדרס דיסקברי לבין פרמאונט סקיידנס יוצאת לדרך ● מטא מתכננת לקצץ 10% מכוח האדם שלה, המסתכמים בכ-8,000 עובדים

יאיר שניר, שותף מנהל בקרן ההון סיכון של מייקל דל Dell Technologies Capital / צילום: רמי זרנגר

"תגמול למי שנשאו בנטל": העובדים והמשקיעים ירוויחו הון מהחברה שגייסה לפי שווי דמיוני

ואסט דאטה, העוסקת באחסון ועיבוד מידע ל-AI, גייסה השבוע מיליארד דולר לפי שווי דמיוני של 30 מיליארד דולר - הגבוה בתולדות ההייטק הישראלי ● המשקיע יאיר שניר היה שם עוד לפני "בום" הבינה המלאכותית ● "הבנו שיש כאן משהו מעניין, אבל אלו לא סדרי גודל שדמיינו"

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

חברות התעופה יחזרו? הרגולטור האירופי יחליט בקרוב

הנחיות הרגולטור האירופי ממשיכות לעצב את מפת הטיסות לישראל, אך לא כל חברות התעופה פועלות לפיהן ● חברות עם זיקה לשוק המקומי כבר חידשו פעילות, בשעה שהרוב המוחלט בוחרות להמתין ● אילו חברות כבר חזרו למרות ההנחיה להימנע מטיסות לישראל, ואילו עדיין רחוקות?

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

אינטל הציגה דוחות חזקים; המניה מזנקת בחדות במסחר המוקדם

הכנסות החברה עמדו על 13.6 מיליארד דולר לעומת צפי של 12.3, הרווח 29 סנט למניה, הרבה מעל הצפי ● המאמץ של ליפ-בו טאן בתחום חוות השרתים נושא פרי עם גידול חד של 22% בהכנסות ● לעומת זאת, פעילות הייצור עבור לקוחות חיצוניים נותרה הפסדית ● החברה מעלה תחזיות

אפיקי החיסכון התאוששו מהר מחודש קשה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"השווקים מתמחרים סיום מלחמה": אפיקי החיסכון התאוששו במהירות מחודש קשה

החודש שעבר היה גרוע לחוסכים בישראל, אבל באפריל התחוללה "התאוששות מטורפת - לא הספקת למצמץ והשווקים חזרו לשיא", אומרים באנליסט, שנפגע פחות במרץ ● ומה הלאה? "ארה"ב פחות יקרה ונראית בתמחורים סבירים", אומרים במור, שגם בלט לחיוב ● ומי בתחתית?

בניין שנפגע מטיל איראני בערד. הפער הגבוה ביותר שנמצא בבדיקה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הדירות נהרסו מטיל איראני, וערכן יעלה במאות אלפי שקלים

חוק השיקום מעמיד את בעלי הדירות שנפגעו במלחמה בפני דילמה כלכלית: מכירה מיידית ליזם בתוספת "מענק יציאה" או המתנה לדירה חדשה במסלול מואץ ● ניתוח שמאות חושף פערים של מאות אלפי שקלים וזינוק של עד 50% בשווי הנכס באזורי הפריפריה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

על רקע ההסלמה במפרץ: וול סטריט ננעלה בירידות, מחיר הנפט חצה את רף ה-105 דולר

נאסד"ק ירד ב-0.9% ● מדד מניות השבבים ברצף של 17 ימי עליות, הארוך בהיסטוריה ● טסלה ירדה לאחר שעדכנה כלפי מעלה את תוכנית ההשקעות ההוניות ● בעלי המניות אישרו את עסקת  וורנר ברדרס דיסקברי ופרמאונט ● נטפליקס הגדילה את תוכנית הרכישה החוזרת של מניותיה ב-25 מיליארד דולר

אוטובוסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

13 מיליארד שקל בשנה: למה מדינת ישראל מסבסדת אלפי אטובוסים שנוסעים ריקים

האוטובוסים הריקים עולים לנו 13 מיליארד שקל בשנה ● נתוני משרד התחבורה לרבעון הראשון של 2026 חושפים את "קווי הרפאים" בישראל ואת האבסורד שבסבסוד נסיעות בודדות במאות שקלים ● בבורסה המקומית, אגד ודן הופכות לסחורות הלוהטות של המשק

פאונד / צילום: Shutterstock

האם מטבע נוסף "יחליף קידומת" בקרוב מול השקל?

הלירה שטרלינג מתקרבת לרמה של 4 שקלים, בה הייתה לאחרונה בשנת 2022 ולפני כן רק בתחילת שנות ה-90 ● וגם: האם ידעתם שבנק ישראל מחזיק בליש"ט כחלק מיתרות המט"ח העצומות שלו?