גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעל כולם ובסיכון גבוה: ב-NBA מהמרים על הקריפטו וענקיות הטק

שותפויות טכנולוגיות מעצבות מחדש את החוויה שה-NBA מספקת לאוהדים שלה, למאמנים ולפרשנים ● ליגת הכדורסל האמריקאית, שהיקף החסויות שלה בשנה החולפת עמד על קרוב ל-1.5 מיליארד דולר, עושה את זה יותר מהר וגבוה מכולן - אבל במשחק הזה יש גם מי שמפסיד

לברון ג'יימס / צילום: Reuters, Robert Hanashiro-USA TODAY Sports
לברון ג'יימס / צילום: Reuters, Robert Hanashiro-USA TODAY Sports

ליגת ה-NBA שוב ניצחה את עצמה: החסויות לעונת 2020-2021 שברו שיא חדש של 1.46 מיליארד דולר. חלק מזה בזכות העובדה שלליגה הטובה בעולם יש שותפות אסטרטגיות מסורתיות כמו נייקי, דיסני ו-TNT, אבל במקביל היא הולכת ומחזקת את הקשר עם עולם ההייטק.

ברשת CNBC מעריכים שסקטור הטק מספק ל-NBA חסויות בגובה 100 מיליון דולר לשנה לפחות. גולת הכותרת היא השותפות עם מיקרוסופט, שנולדה בשנה שעברה: הסכם רב-שנתי הפך את חברת התוכנה והמחשבים לפרטנרית הרשמית של הליגה בתחומי הענן והבינה המלאכותית.

ההסכמים האסטרטגיים שעליהם חותמת ליגת ה-NBA מעניינים יותר מהחסויות שמגייסת כל קבוצה בנפרד, מכיוון שהתוצר משמעותי בהרבה מעוד לוגו על חולצה, פרסומת מרגשת או הקמת אצטדיון חדש. שותפויות טכנולוגיות מעצבות מחדש את החוויה שליגת ה-NBA מספקת לאוהדים, מאמנים ופרשנים ברחבי העולם. החדשנות הטכנולוגית בונה לספורט עתיד חדש. גם בחדשנות, הליגה הטובה בעולם עושה את זה הכי מהר והכי גבוה מכולן.

חדשנות היא תרבות

המרוץ לטכנולוגיה לא מפתיע את מי שבקיא בהיסטוריה של ה-NBA. ליגת הכדורסל הזו נחשבת גם לחדשנית ביותר. אין ליגת ספורט שיצרה לעצמה כזה מגוון של מקורות הכנסה - מה שגם עזר לה לצלוח את הקורונה.

כל קבוצת NBA החמיצה בממוצע 20% מהמשחקים בשנת הקורונה. למרות זאת, בפורבס דיווחו שהרווח התפעולי של הליגה ירד בשיעור מתון - 11.4% בלבד. לשם השוואה, ליגת ה-NFL, שגדולה ממנה, נחתכה ב-25%.

ה-NBA הייתה הראשונה שהפכה את הגמר לחגיגה בת שלושה ימים. היא גם הראשונה שהפכה את תחום המרצ'נדייז למנוע רווח, והראשונה שהבינה את האפקט הכלכלי של ספורטאים מובילים - והפכה את הכדורסלנים שלה לכוכבים בינלאומיים. חשיבה חדשנית הפכה לחלק מהדנ"א של ה-NBA. כמו בחברות הייטק.

החיים בבועה

בשנה שעברה, בזמן שהעולם היה עמוק בתוך משבר הקורונה, עונת ה-NBA ניצלה בעיקר בזכות דיסני, שותפה ותיקה של הליגה. הכדורסלנים ואנשי הצוות עברו לגור עם בני משפחותיהם ב"בועה" שהוקמה למענם בפארק השעשועים הנטוש של דיסני, והמשחקים בבועה נערכו ללא קהל.

באותה עת כבר היה ברור שלבידוד הכפוי יש אפקט שלילי, ועל הרקע הזה נולד שיתוף הפעולה עם מיקרוסופט, שגייסה את Teams, פלטפורמת שיחות הווידיאו הפופולרית שלה. בפועל, היא השתמשה בפיצ'ר Together Mode כדי להשיב לצופים ולשחקנים משהו מהתחושה של משחק אמיתי באצטדיון.

הפיצ'ר מאפשר "לכנס" אנשים באופן וירטואלי בסביבה פיזית כלשהי (כמו בית קפה), ולתת להם תחושה שהם ממש יושבים זה לצד זה. איך זה עובד? הטכנולוגיה מאפשרת למשתתפים לקיים קשר עין ולנהל שיחות בינם לבין עצמם, בדומה לאינטראקציה פיזית.

מסביב למגרש הכדורסל הוצבו מסכי לד ענקיים שתפקדו כ"יציעים" וירטואליים. בכל משחק 300 אוהדים זכו "לשבת" ביציע הווירטואלי, ונהנו מחוויית כדורסל סמי-אמיתית. שחקני ה-NBA קיבלו שוב תחושה של משחק מול קהל, שנותן אנרגיה ומגיב בזמן אמת למה שקורה במגרש.

לשיתוף הפעולה הזה יש מטרה שאפתנית: לשנות את האופן שבו אוהדים חווים את הספורט החביב עליהם, ולספק להם חוויה פרסונלית בזמן אמת. ההבטחה מומשה כבר השנה, עם ההשקה של CourtOptix. כלים של בינה מלאכותית ולמידת מכונה חוברו לארכיון הווידיאו ומאגרי המידע של הליגה. התוצאה: מידע עצום שנגיש מיידית לאוהדים, המאמנים והפרשנים. CourtOptix מאפשר לייצר חווית NBA אישית דרך התעמקות בסטטיסטיקות וקטעי ווידאו שהצופה בוחר בעצמו תוך כדי משחק.

בעיניי, התועלת העיקרית של מיקרוסופט היא הזדמנות להשתתף בחוויה פרטית שחשובה לצרכן. מיקרוסופט מחוברת היטב להיבטים המקצועיים של החיים דרך אאוטלוק, לינקדאין ותוכנות נוספות. בהשוואה למשלוחים של אמזון, מונופול המדיה החברתית של פייסבוק והדומיננטיות של ג'ימייל וגוגל, הנגיעה שלה ברגעי היומיום של הצרכנים חלשה יותר.

למכור את הרגע

שדרוג החוויה הדיגיטלית של צופי ה-NBA היה צעד חיוני ומתבקש. לעומת זאת, כניסת הליגה לתחום המטבעות הדיגיטליים יצרה באזז לצד התנגדות רבה. זה לא מפתיע: הקריפטו הוא תחום מעורר מחלוקת.

אל תטעו: אי אפשר לרכוש כרטיסים בביטקוין, לפחות כרגע. אולם מאז אוקטובר 2020, ה-NBA מחובר למטבע דיגיטלי אחר, ה-NFT. כמו הביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטליים, NFT בנוי על טכנולוגיית בלוקצ'יין, אך הוא נבדל בכך שלכל "אסימון" יש זיהוי דיגיטלי ייחודי, מה שמאפשר, למשל, להוכיח בעלות על אמנות דיגיטלית.

סביב ה-NFT משגשגות בורסות שסוחרות ב"יצירות דיגיטליות" - מושג רחב, שנתון לפרשנות. הפרשנות של ה-NBA היא "רגעים" דיגיטליים, כלומר קטעי וידיאו אייקונים ממשחקי הליגה, והיא מנהלת זירת מסחר בשם Top Shot לרכישת "רגעי" וידיאו כאלו. השאלה המתבקשת היא מדוע לשלם כסף תמורת קטע וידיאו שזמין בחינם ברשת. מומחה אחד הסביר זאת כך: אפשר לקנות הרבה העתקים של המונה ליזה, אבל מונה ליזה מקורית יש רק אחת.

גם לברון ג'יימס יש רק אחד. היצירה היקרה ביותר שנמכרה עד כה ב-Top Shot היא קטע וידיאו שבו כוכב הלייקרס מטביע סל בגמר 2020. הרגע הקצרצר הזה נמכר ביותר מ-230 אלף דולר. ככלל, לברון ג'יימס הוא הכוכב הבלתי מעורער של Top Shot - 4 מתוך 5 הרגעים הנמכרים ביותר באתר הם שלו.

כרגע התשואה על "רגעים" פנומנלית. יש כאלו שמחירם המקורי היה עשרות או מאות דולרים, ועכשיו שווים עשרות ומאות אלפי דולרים. כמו שאר מטבעות הקריפטו, העתיד לטווח ארוך יותר אינו ברור. עד אפריל המכירות באתר היו מעל 200 מיליון דולר לחודש. במאי הן ירדו ל-92 מיליון דולר.

הירידה הזו כבר גרמה לפרשנים מסוימים לקבוע שהבום חלף. לדעתי ההספד מוקדם מדי, וסביר שהירידה מושפעת מהפגרה. העונה הבאה מתחילה בקרוב, והבאזז סביב ה-NFT יתחדש. על דבר אחד אין ויכוח: Top Shot הכניסה את ה-NFT למיינסטרים. Draper Lab, הסטארט-אפ הקנדי שמחזיק בבעלות על Top Shot יחד עם ה-NBA, כבר שווה 7.5 מיליארד דולר.

המבקרים תמיד טענו שב-NBA מעדיפים את הירוק של הכסף על פני כל דבר אחר. במקרה של ה-NFT זה נראה כך. מטבעות דיגיטליים הם קטסטרופה אקולוגית - ההערכה היא שעסקת ביטקוין אחת צורכת 1,544 קילוואט שעה (קוט"ש). זה יותר חשמל ממה שמשפחה בישראל צורכת בחודשיים. שיגעון ה-NFT מעמיד את היוזמה הירוקה המפורסמת של הליגה באור מגוחך. איזו הפתעה, הירוק של הדולר שוב ניצח את הירוק של הסביבה.

הכותבת היא הבעלים של חברת round angle לפיצוח תובנות עסקיות וסטוריטלינג

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק