גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיעו לפשרה: פריגו תשלם לרשויות המס באירלנד כמעט 300 מיליון יורו

חברת התרופות תשלם לרשויות 297 מיליון אירו "בלבד" לעומת 1.6 מיליארד אירו בדרישה המקורית ● בד בבד, היא צפויה לקבל 355 מיליון אירו במסגרת הליך גישור בעקבות רכישה שביצעה בבלגיה ● לאחר שהודיעה על מכירת עסקיה בישראל - סימן שאלה לגבי עתיד המסחר במניית פריגו בבורסת ת"א

המפעל של חברת התרופות פריגו בירוחם / צילום: נתנאל לוי ופטריק מזוז
המפעל של חברת התרופות פריגו בירוחם / צילום: נתנאל לוי ופטריק מזוז

פריגו מסיימת את סאגת שומת המס באירלנד, שהעיבה על המסחר במנייתה בשנים האחרונות. החברה הודיעה היום שתשלם 297 מיליון יורו לרשויות המס באירלנד - בעוד שהשומה המקורית שהוצאה ב-2018 הייתה בגובה 1.6 מיליארד יורו. החברה לא תידרש לשלם קנסות או ריביות.

לפי הודעתה של פריגו , היא מאמינה שתשלומי המס שלה היו נכונים וכי בסופו של דבר הייתה מצליחה לשכנע זאת במסגרת ערעור על השומה, אך בשל הסיכונים והעלויות של ניהול הליך משפטי היא העדיפה להגיע להסכם כעת.

שומת המס הייתה קשורה לחברת אלאן האירית שנרכשה על ידי פריגו. הנכס המרכזי שלה היה תמלוגים ממכירת התרופה טיסאברי לטרשת נפוצה, לאחר שאלאן מכרה את הזכויות על התרופה לביוג'ן . באירלנד טענו שהמס שהיה אמור להיות משולם על העסקה הוא 33% ולא 12.5% (מס החברות הרגיל באירלנד), משום שלא מדובר בחלק מהפעילות המסחרית הרגילה אלא במכירת קניין רוחני.

שיעור המס משפיע גם על התקופה שלאחר רכישת אלאן, שבמהלכה קיבלה פריגו תמלוגים ממכירת טיסאברי, עד למכירת הנכס ב-2017 לחברת רויאלטי פארמה (בעסקה של עד 2.9 מיליארד דולר, כחלק מרצון פריגו להתמקד בעסקי הליבה שלה).

מכל מקום כעת תשלם פריגו 297 מיליון יורו שיישב סופית את הנושא. מתוך הסכום חלק המזומן יהיה 266 מיליון יורו והיתרה תקוזז מתשלומים שכבר בוצעו.

מורי קסלר, מנכ"ל פריגו, אמר שלדעתו הפשרה טובה לכל מחזיקי העניין בחברה ומסירה אי ודאות גדולה שהיוותה הסחת דעת לחברה משך 3 שנים. "כשאי הוודאות בגובה מיליארדי דולרים מאחורינו, פריגו יכולה עכשיו להתמקד במאמצים בתחום ה-self care וביצירת ערך לטווח ארוך", אמר קסלר.

 

במקביל - פריגו מקבלת 355 מיליון יורו במזומן

פריגו מדווחת במקביל על כך שבמסגרת הליך גישור בבלגיה, היא צפויה לקבל 355 מיליון יורו במזומן (כך שלמעשה התשלום לרשויות המס באירלנד יכוסה במלואו על-ידי הסכום שתקבל, ואף יוותר עודף). פריגו רכשה את אומגה הבלגית ב-2014 תמורת 3.8 מיליארד יורו, ובהמשך עלו טענות בנוגע למידת הדיוק של המידע שמסרו המוכרים בתהליך הרכישה והחל הליך גישור. למוכרים יש אפשרות לערער על ההחלטה תוך שלושה חודשים, אך פריגו מציינת כי להערכתה אין בסיס לערעור כזה.

מניית פריגו נסחרת בניו יורק ות"א, כאשר למסחר בת"א היא נרשמה כשרכשה את חברת התרופות הישראלית אגיס ב-2005. לאחרונה פריגו הודיעה על מכירת פעילותה בתחום תרופות המרשם הגנריות לחברת השקעות אמריקאית תמורת 1.55 מיליארד דולר. המשמעות של עסקה זו היא שפריגו למעשה תפסיק לפעול בישראל, משום שהפעילות הנמכרת מתבצעת בחלקה בישראל. פעילות אחרת שהייתה לפריגו בישראל, חברת כימאגיס, נמכרה קודם לכן ב-130 מיליון דולר. עם היציאה מפעילות בישראל, עולה השאלה האם החברה תבחר להמשיך להיסחר בבורסה בת"א.

מכירת הפעילות של תרופות המרשם מגיעה על רקע האסטרטגיה הנוכחית של פריגו, להתמקד בתחום ה-self care ופחות בתחום הבריאות, ובכך לנצל את ניסיונה של פריגו בתחומים הצרכניים ולזכות במכפילים גבוהים יותר, בדומה לחברות צרכניות. בתחום ה- self care פריגו מציעה מוצרים בתחומי איכות החיים ומניעת מחלות, בניגוד לתרופות לטיפול במחלות ספציפיות.

פריגו נסחרת כיום בשווי של 5.8 מיליארד דולר. הדיווח הראשון על שומת המס מאירלנד בדצמבר 2018 הוביל לצניחה חדה במחיר מניית פריגו, והיא איבדה באותה עת כ-29% מערכה - כ-2.1 מיליארד דולר, תוך יום מסחר אחד. מאז, מנייתה התקשתה להתאושש.

עוד קודם לכן היא כבר נחלשה ביחס לשיאים שאליהם הגיעה בעבר. מאז השיא של אפריל 2015 המניה איבדה כ-77% מערכה; השיא הגיע על רקע ההתעניינות של חברת התרופות מיילן בהשתלטות על פריגו.

הנהלת פריגו דאז נלחמה בניסיון ההשתלטות העוינת, כשבמקביל באותה עת הנהלת מיילן נלחמה בניסיון של טבע להשתלט עליה. בסופו של דבר, שני הניסיונות נבלמו - פריגו זכתה לאמון המשקיעים שהצביעו נגד הצעת מיילן, וטבע רכשה את אקטביס וויתרה על רכישת מיילן. שלוש החברות איבדו חלק ניכר מהשווי שלהן בשנים שלאחר מכן.

"משקולת ענק הוסרה מהמניה"

ירון פרידמן, מנהל דסק מניות ביחידת המחקר של בנק הפועלים, אמר היום כי "משקולת ענק הוסרה מהמניה" וציין כי הסכום שתשלם פריגו "מינורי יחסית", כחמישית משומת המס המקורית. "הנהלת פריגו טענה לאורך כל התקופה, כי לזכותה הטיעונים חזקים כנגד הדרישה, והעריכה כי התשלום בפועל יהיה נמוך משמעותית מהדרישה המקורית. עם פרסום דוחות הרבעון השני, באמצע אוגוסט, החברה העריכה את החשיפה בכמיליארד יורו. בפועל, התשלום שסוכם בהסדר אף נמוך מסכום זה", כתב פרידמן. הוא התייחס גם להסדר הבוררות בבלגיה, והגדיר זאת כבשורה חיובית נוספת.

"לאחרונה נראה שפריגו ערוכה לפריצה קדימה בשוק מוצרי הצריכה, עליו שמה את יהבה בשנים האחרונות. זמן קצר לאחר שהשלימה את מכירת פעילות הגנריקה, בקיץ האחרון, תמורת 1.55 מיליארד יורו, הודיעה פריגו בחודש האחרון על רכישת HRA פארמה תמורת 1.8 מיליארד יורו. לחברה הנרכשת סל מוצרי OTC (תרופות ללא מרשם) בתחומים שונים באירופה, ובהם מותגים בתחומי בריאות האישה, וטיפול בצלקות וטיפול בשלפוחיות. בפריגו אומרים, כי לחברה הנרכשת התמחות במהלכי הפיכת תרופות מרשם למוצרי OTC, אחד ממנועי הצמיחה המשמעותיים לחברה, שלאחר מכירת חטיבת הגנריקה שלה מתמקדת בשוק זה בתחום הפארמה (לצד תחומים אחרים)", כתב פרידמן.

"בשורה התחתונה, אנו סבורים כי החודשים האחרונים מאירים פנים לפריגו ולמנייתה. היציאה מעסקי הגנריקה התנודתיים, חיזוק המעמד בתחום ה-OTC ומוצרי הצריכה, לצד חיזוק המאזן, נהנים כעת גם מהסרת עננת המס האירי, כך שהאופק של פריגו ושל מנייתה נראה כעת חיובי יותר, ותומך עוד יותר בהמלצת 'תשואת יתר' למניית החברה".

מחיר היעד שלו למניית פריגו הוא 59 דולר, גבוה ב-35.6% ממחיר מניית פריגו בנעילת המסחר אתמול (ד'), לפני שדיווחה על הפשרה באירלנד. 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם