גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על השכר נגד הפרה הקדושה של המורים: האם מערכת החופשות תשתנה?

לעמדת אגף הממונה על השכר, לאור כישלון הלמידה המקוונת בגילאי יסודי יש להתאים את שיטת הלימוד לאירוע החירום ולקבוע כי על כל יום שבו מערכת החינוך סגורה, עובד ההוראה יזכה ליום חופש בתשלום ולא יידרש להעביר תוכן מקוון ● בהמשך ינוכה למורה יום חופש עתידי אשר בו יועברו שיעורים כרגיל

קובי בר-נתן, הממונה על השכר באוצר / צילום: איל יצהר
קובי בר-נתן, הממונה על השכר באוצר / צילום: איל יצהר

מה עשתה מגפת הקורונה למערכת החינוך? בשנת 2020 נערכו בין 70 ל-130 ימי למידה מקוונת, במהלכן תלמידי השכבות הנמוכות לא קיבלו מענה לצרכים וליכולות היחודיים של כל אחד מהם, המורים לא הצליחו ללמד את כל החומר, ובכיתות הצעירות לא עמדו ביעד הספקי הלמידה - כך עולה מדוח הוצאות השכר במערכת החינוך הממשלתית (יסודי וחטיבות ביניים) שמפרסם היום (ב') הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר-נתן. הדוח מאשר למעשה בדיעבד את התחושות הקשות שחשו הורים (וגם מורים) בתקופות הסגרים והמגבלות שחלו על מערכת החינוך לאורך משבר הקורונה.

מהדוח עולה כי בשנת 2021 חל שיפור משמעותי בחוויית ההורים בשימוש בלמידה מקוונת, וההתרשמות הייתה שחל שיפור גם ביכולתו הכללית של המורה ללמד את החומר (עלייה מ-33% בבתי הספר היסודיים בשנת 2020 ל-57% בשנת 2021, ומ-46% בחטיבות הביניים ל-55%). יחד עם זאת, העמידה ביעד הספקי הלימוד לא עלתה משמעותית, ובשנת 2020 רק 12% מההורים לילדים בבתי הספר היסודיים העידו על עמידה ביעדים, ורק 18% בשנת 2021.

הדוח בחן את תקופת הפסקת הלימודים הפרונטליים ממרץ 2020 ועד תום שנת הלימודים. תקופה זו נמשכה לפחות 30 ימים בגנים, 24 ימים ביסודי ו-35 ימים בחטיבות הביניים, אך חלק מהתלמידים שהו גם 130 יום בבית, במהלכם נערכה למידה מקוונת בלבד. למרות השינויים הדרמטיים הללו, שכרם של המורים וימי החופשה שלהם נותרו כבימי שגרה.

הממונה על השכר מציין כי מצד אחד, מערכת החינוך שאפה להתאים את מודל הלמידה מרחוק לגיל התלמידים; אך מצד שני, לא בוצעו שינויים בהיקפי המשרה של עובדי ההוראה בהתאם לצרכים השונים בשכבות הגיל השונות. כמו כן, שכר עובדי ההוראה, היקפי המשרות ולוח החופשות נותרו ללא שינוי.

הממונה מציין עוד כי ניכר שיפור בהתמודדות מערכת החינוך עם מתווה ההוראה מרחוק בין השנים 2020 ל-2021, אך על-פי סקרים, העמידה ביעדים של מערכת החינוך בגילאי יסודי נותרה נמוכה מאוד. הנושא הזה רלוונטי מתמיד היום לאור העובדה ששנת הלימודים נפתחה בפועל רק השבוע (לאחר שמרבית חודש ספטמבר שהו התלמידים בחופשות לאור החגים). בימי הלימוד הספורים שהתקיימו בספטמבר נשלחו כיתות שלמות רבות לבידוד, לאחר שתלמיד כיתתם או מי מסגל ההוראה אובחן כחולה קורונה.

החששות של ההורים כעת עם החזרה לשגרת לימודים הן "משידור חוזר" של שנת 2020, במהלכה התלמידים שהו ימים רבים בבית ולמדו מרחוק. במקרה של תלמידים צעירים, בכיתות א-ד' עולה החשש כי דווקא בתקופה שבה מונחים היסודות להמשך שנות הלימוד, הילדים ימשיכו ליפול בין הכיסאות ויפסידו חומר לימודי רב.

עמדת אגף השכר והסכמי עבודה היא שיש לבחון פתרון חלופי להוראה מקוונת עבור שכבות הגיל הנמוכות. פתרון זה כולל את שינוי ימי ההוראה והחופשה בהתאם לאירוע החירום. כאשר מערכת החינוך סגורה, עובד ההוראה יזכה ליום חופש בתשלום, ובמקביל לא יידרש להעביר תוכן מקוון. זאת, במקום יום חופש עתידי (מתוך לוח השנה הלימודי) אשר בו יועברו שיעורים כרגיל. כך, סבור הממונה, התלמידים בשכבות הגיל הנמוכות יזכו למענה מותאם.

לדברי הממונה על השכר, קובי בר-נתן, "לפני כשנה וחצי פרצה לחיינו מגפה בריאותית וכלכלית, כאשר מאות אלפי עובדי הוראה נדרשו להתאים את עצמם לעידן חדש בו הלמידה מתקיימת באופן מקוון. ניכר היה שכי המורים והמנהלים בשטח הם שיודעים לתת מענים מותאמים, ויש ערך רב לאוטונומיה במערכת החינוך, אך עם התפתחות המגפה יש לאפשר שינויים והתאמות בלוח החופשה של התלמידים, בעיקר בגילאים הצעירים, בכדי למקסם את מספר ימי הלימודים הפרונטליים החיוניים להתפתחותם הרגשית ולמזעור הפגיעה העתידית בהישגיהם".

מורה על כל 12 תלמידים? לא בדיוק

מערכת החינוך הממשלתית המהווה כ-19% מהעובדים במגזר הציבורי, כשמהדוח עולה כי מספר העובדים במערכת עמד על 138,597 עובדים בשכר ממוצע של 13,880 שקל למשרה מלאה. על-פי הדוח, עובדי הוראה ותיקים מרוויחים פי 3.7 מעובדי הוראה מתחילים. יחד עם זאת, פערי השכר המגדריים במערכת החינוך הממשלתית הם נמוכים ביחס לכלל המשק, וגם פערי השכר המגדריים נמוכים יחסית לכלל המשק ועומדים על 5% בלבד.

הדוח מציג תמונת מצב מטרידה באשר ליחס בין שעות הלימוד של התלמיד לשעות ההוראה של כל מורה, וכן ביחס של תלמיד-מורה בישראל. מהדוח עולה כי התלמידים בישראל לומדים ימים רבים יותר מהתלמידים בכל מדינה באיחוד האירופי, מאחר שהם לומדים גם בימי שישי (כ-37 ימים בשנה), אך למרות זאת המורה בישראל עובד בממוצע פחות שעות מעמיתו במדינות ה-OECD.

עובד הוראה בישראל נדרשים לעבוד בממוצע בין 21% ל-32% פחות ממקביליהם במדינות ה-OECD. הפער בין שעות הלימוד הרבות של התלמידים לכמות הנמוכה יחסית של שעות עבודה של עובד הוראה בישראל יוצר, בין היתר, צורך במספר גבוה של עובדי הוראה המחייב גיוס נרחב של עובדי הוראה ומביא למספר קטן יותר של מועמדים לתפקיד הוראה במוסדות החינוך.

עוד עולה מהדוח כי למרות שקצב הצטרפות עובדי הוראה למערכת מהיר יותר מקצב הגידול במספר התלמידים ויצר לכאורה יחס של עובד הוראה על כל 12 תלמידים - ממוצע זה אינו משקף את השונות הקיימת במערכת המורכבת מעודפים וחוסרים בעובדי הוראה באזורים או במקצועות שונים.

בנוסף, אומנם יחס מספר עובדי ההוראה לתלמידים עומד על אחד לכל 12 תלמידים, אך בפועל זה לא היחס הממוצע בין עובד ההוראה לתלמידיו ברגע נתון בכיתה. זאת, משום שמספר שעות הלימוד היומיות שלהן זכאים התלמידים גבוה ממספר שעות ההוראה הפרונטליות היומיות של המורה. לכן, נדרשים מספר מורים בכדי להשלים את שעות הלימוד של הכיתה, כך שעל כל יום לימודים של כיתה נדרש יותר מאשר שעות עבודה יומיות של מורה יחיד. סיבה אחת לכך היא שחלק משעות העבודה של המורים מיועדות להכנה וללימוד פרטני.

בנוסף, הדוח מתייחס לאתגר שמוצב בפני המערכת בשל העובדה שלא ניתן לסיים העסקת מורה קבוע בשל אי-התאמה, ללא שלילת הרישיון לעסוק בהוראה - פרוצדורה ארוכה ומורכבת. הדוח מציין כי בשנת 2020 תהליך זה התבצע בשלושה מקרים בלבד.

מהדוח עולה כי בישראל הליך סיום ההעסקה הפורמלי לוקח כ-240 ימים - זמן רב יותר ביחס למדינות מפותחות בעולם (ניו זילנד - כ-210 ימים, בריטניה - כ-140 ימים, קליפורניה - כ-180 ימים, יוטה - כ-105 ימים, צרפת ושוודיה- כ-60 ימים).

הדבר מקשה על מנהלים לנהל את כוח-האדם בצורה מיטבית, כך שגם היקפי המשרה של מורים בתחילת הדרך נפגעים, כיוון שלמורים הקבועים ישנה קדימות בהקצאת שעות הלימוד, וכך המנהלים מתקשים להציע משרות מלאות למורים חדשים מצוינים. 

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים