גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועידת החדשנות הישראלית: מתי נראה חברות ישראליות בשווי של 100 מיליארד דולר?

וגם: טויוטה ו-REE הישראלית נוסעות אל העתיד ● מה ההייטקיסטים אוהבים לאכול, ואיפה? ● חדשות טובות ● אירועים ומינויים

דיון בוועידת ישאל לחדשנות / צילום: צילום מסך
דיון בוועידת ישאל לחדשנות / צילום: צילום מסך

חברות יוניקורן ישראליות הן כבר חלק בלתי נפרד מענף ההייטק - בהתחלה דיברו על מפץ, אחר כך על פס ייצור ועכשיו כבר דנים בשאלה תוך כמה זמן נראה חברות ישראליות בשווי של 100 מיליארד דולר. "היום יש חברות ישראליות שהן מובילות השוק בתחומן, הן ניפצו את תקרת הזכוכית, ולכן נראה חברות כאלה", אמר ליאור שמש, סמנכ"ל הכספים של Wix, בוועידת ישראל לחדשנות שנערכה לאחרונה. מתי נראה? על כך הוא לא התחייב.

את הוועידה הוביל בנק ההשקעות Jefferies בשיתוף עם קרן ויולה, והשתתפו בה יותר מ-600 משקיעים מקומיים וזרים, לצד 40 חברות ישראליות ובהן ה- Decacorns (חברות שהשווי שלהן יותר מ-10 מיליארד דולר) - איטורו, גלובל-אי, איירון סורס ו- Wix.

"מנקודת המבט שלי, ענף הטכנולוגיה בישראל עבר טרנספורמציה פנומנלית בשלוש עד חמש השנים האחרונות", סיפר נתי גינור, מנהל פעילות ג'פריס בישראל. "חברות סטארט-אפ ישראליות גייסו ב-2021 קרוב ל-16.1 מיליארד דולר, גידול של 60% בהשוואה לגיוסים בהיקף של 10.3 מיליארד בשנת 2020. היום יש מעל ל-60 חברות ישראליות בסטטוס חד קרן. לצורך ההשוואה, באירופה כולה יש רק 70 חברות חדי קרן.

"אנחנו מתחילים לראות את הפירות של האקוסיסטם הישראלי עם גיוסים גדלים של חברות טכנולוגיה, וחברות המנפיקות בשווים גבוהים יותר. בגלל שהשוק הישראלי יוצא דופן לטובה, ג'פריס רואה בישראל נדבך משמעותי באסטרטגיית הצמיחה שלה. מתחילת 2021 הצלחנו להיות גורם מרכזי במספר עסקאות משמעויות של חברות ישראליות, עם גיוסים בסך כולל של יותר מ-6.5 מיליארד דולר".

שלמה דוברת, מבכירי ההייטק הישראלי ומייסד משותף בקרן ויולה, ציין כי המפנה המשמעותי בענף היה ב-2007 - השנה בה שפייסבוק יצאה מהאוניברסיטה, והפכה לחברה שמאפשרת לכל אחד לתקשר עם כל אחד ברשת חברתית, אמזון התחילה לקדם את הענן עם AWS, ואפל המציאה את האייפון שאיפשר לכולם להיות מחוברים בכל זמן ובכל מקום.

תומר בר זאב, מנכ"ל ומייסד משותף באיירון סורס, סיפר כי לחברה היה חשוב לבצע הכול באופן אורגני מהרגע הראשון - רכישות ומיזוגים, משא ומתן וכן הלאה. לדבריו, בקרב היזמים הישראלים מתחזקת המגמה של התמקדות במכירת מוצר ולא במכירת חברה.

לדברי אמיר שלכט, מנכ"ל ומייסד משותף בחברת Global-e, השינוי הזה הגיע לפני כעשור. אם בעבר חברות לא היו בשלות מספיק, וחיפשו בעיקר לעשות אקזיט ולהימכר לחברות אחרות, הרי שהשוק התבגר - והרבה יזמים כיום בונים את המודל והתשתית הנדרשים בכדי שהחברה תצליח, ולא רק בכדי להימכר לחברה אחרת.

באשר לרישום למסחר ומעבר מחברה פרטית לחברה ציבורית, כלל מנהלי החברות ציינו את החשיבות של שקיפות אל מול המשקיעים, המאפשרת גישה נוחה יותר לגיוס כסף. בהקשר זה ציין רונן אסיא, מנכ"ל ומייסד משותף של eToro, כי ככל הנראה גם היא תהפוך לציבורית, והדגיש את החשיבות בשקיפות גם מול הלקוחות והציבור.

גם הסוגיה הבוערת של הענף, הקושי בגיוס עובדים, עלתה על השולחן. הפתרונות לטווח הקצר שהוצגו היו גיוסים באמצעות זום ופלטפורמות אונליין נוספות במדינות שבהן פועלות החברות - וגם במדינות שבהן הן עדיין לא פועלות.

מה ההייטקיסטים אוהבים לאכול, ואיפה?

כמה מוציאים עובדי הייטק על ארוחת הצהריים שלהם? האם הם מעדיפים לשבת במסעדות או לעשות טייק אווי, מהן השעות החזקות ביותר, ומיהן המסעדות הפופולריות? חברת סיבוס, המחזיקה בפלטפורמת ניהול שירותי ארוחות לחברות וארגונים, מציגה את הנתונים העכשוויים בתחום הקולינרי - המייצגים את ימי הקורונה.

מתברר שעובדי הייטק מהרצליה מוציאים הכי הרבה על ארוחת צהריים, עם ממוצע של 73 שקל לסועד, אחריהם ההייטקיסטים של תל אביב עם ממוצע של 65 שקל לסועד, באר שבע במקום השלישי עם 60 שקל בממוצע לסועד, חיפה עם 50 שקל בממוצע, והכי פחות מוציאים בירושלים - 46 שקל בממוצע לסועד.

מנת ווג'י סצ'ואן, מסעדת ג'ירף / צילום: יח״צ: יונתן בן חיים

השעה המועדפת על עובדי ההייטק להזמנת ארוחת צהריים היא 12:00 - 30% מסך כל ההזמנות המבוצעות באמצעות סיבוס מתקיימות בשעה זו. מעניין לציין שכ-5% מזמינים בשעות הלילה, בין השעות 1:00-4:00. במקרה זה המשלוחים כוללים בעיקר גלידות וקינוחים.

41% מעובדי ההייטק מעדיפים לאכול במסעדה את ארוחת הצהריים, בעוד 59% נמנעים מכך: 45% מזמינים משלוח, ו-14% מגיעים לאסוף בעצמם מהמסעדה. מדובר בגידול של 150% בשיעור הנמנעים, בהשוואה לתקופת טרום הקורונה.

ומהן המסעדות המועדפות על עובדי ההייטק? בתל אביב, קפה נואר נמצאת המקום הראשון, ואחריה Liv רמת החייל. במקום השלישי מסעדת VEGGIE, ומיד אחריה נאם.

בהרצליה מעדיפים את הרשת האסיאתית הוותיקה ג'ירף, שממוקמת בראש הטבלה. במקום השני סניף גוטה הרצליה, ואחריו רשת Liv וקיוטו. גם בחיפה מעדיפים מזון אסיאתי: מינה טומיי מובילה את תחום המשלוחים, ואחריה סלטריה, פוקי ואן וטייסטי פיש.

מבשלת ג'מס זוכה למספר ההזמנות הגבוה ביותר בבאר שבע, ואחריה פוקי ואן, בורגוס בורגר בר ומסעדת רוסטר. בירושלים, כל המסעדות המועדפות נמצאות באזור התעשייה הר חוצבים. הראשונה בדירוג היא Refresh, ואחריה מרינדה, קפה מלכה ו'הסועד'.

"אם בגל הראשון של הקורונה כמעט כל המשק הישראלי נכנס ל'הולד', לאט לאט רואים התאוששות לצד 'רתיחה' של ענף ההיי טק הישראלי", אומרת קרן וייזמן, סמנכ"לית השיווק של סיבוס. "בשנה האחרונה אנחנו חווים סחף של חברות הייטק שמצטרפות אלינו, ותורמות באופן משמעותי לזינוק בהיקפי ההזמנות ובממוצע לסועד".

קרן וייזמן סמנכלית השיווק של חברת סיבוס / צילום: סטודיו דני גולן

טויוטה ו-REE הישראלית נוסעות אל העתיד

 איך ייראו רכבי העתיד? על התשובה לשאלה עובדות חברות רבות ברחבי העולם, שחלקן רושמות שיתופי פעולה מעניינים. כך, חברת האוטוטק REE הישראלית, שבאפריל האחרון חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם הינו, חטיבת המשאיות והאוטובוסים של טויוטה, זכתה יחד איתה בפרס העיצוב הטוב ביותר לרכב קונספט מטעם ה-EPDA (European Product Design Award).

השתיים פיתחו פתרון ניידות מסחרי שמורכב על הפלטפורמה של REE, ושמסוגל לשאת נוסעים וסחורות. את התוצאה הציגו בתערוכת טוקיו 2019, וכעת הן עוסקות בפיתוח אבות טיפוס לרכבים שיוצגו ב-2022. את הפרס קיבלו עמוס בועז, מעצב מוביל ב-REE, וימאגוצ’י סייצ’י, מעצב מוביל בהינו.

העיצוב הזוכה של REE והינו / צילום: REE

באפריל האחרון ביצעה REE הנפקת ספאק בארה"ב, אך בדומה לישראליות נוספות שבחרו בדרך זו, מאז נחתך שווייה. הטכנולוגיה שלה אורזת רכיבי רכב קריטיים למערכת אחת, הממוקמת בין הגלגל לשלדה, ומכילה בתוכה את בולמי הזעזועים, המנוע החשמלי, הבלמים ומערכת ההיגוי. בכך מתפנה שטח יקר לטובת הסעת מטען או נוסעים, וישנה גמישות גדולה יותר למתכננים.

לדברי סייצ'י, "על ידי שילוב של הישן והמוכר עם החדשני, אנו שואפים להביא לעולם נקי יותר מפחמן מזהם ואוויר נקי יותר לילדינו", ואילו אחישי סרדס, מייסד שותף ומנהל טכנולוגיות ראשי של REE, סיפר כי שתי החברות מחויבות לצמצם את טביעת הרגל הפחמנית. "הטכנולוגיה והפלטפורמה שלנו מאפשרות מספר יישומים חדשים לרכבים חשמליים מסחריים מודולריים - שעוזרים לנו לפעול לקראת עתיד של אפס פליטות".

חדשות טובות

מרכז בריאות האישה בבית החולים רפאל מאמץ את עמותת גמאני, המאגדת בתוכה את הסרטנים הנשיים, ופועל יחד עמה לקידום נושא המודעות וגילוי מוקדם לסרטנים נשיים.

השרשרת / צילום: יח''צ

במסגרת המהלך הושקה שרשרת כסף מיוחדת בציפוי זהב איכותי 18 קראט עם המילה FREE, שאותה ניתן לרכוש באתר של המעצבת טל מן. 33% מהרווחים ממכירת השרשרת ייתרמו לטובת פעילות העמותה.

חדשות טובות

עמותת חמניות, המסייעת ליתומים של השכול האזרחי, אשר יזמה וממנכ"לת הדר קס, בת 21, יתומה בעצמה מאב, מרחיבה את פעילותה ל-24 סניפים בפריסה ארצית.

הדר קס, מנכ''לית עמותת חמניות / צילום: ניר סלקמן

העמותה תפעל בערים תל אביב, יפו, גבעתיים, רמת גן, קריית אונו, פתח תקווה, הוד השרון, הרצליה, רעננה, כפר סבא, ראשון לציון, נס ציונה, חולון, גליל תחתון, גן יבנה, ירושלים ובאר שבע.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים