גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיטה הבעייתית למשיכת כספי הפנסיה נחסמה. איך מונעים את הפירצה הבאה?

בחודשים האחרונים גלובס עקב אחר התופעה המדאיגה שתפסה תאוצה בשוק הגמל ● סוכני ביטוח זיהו פרצה בחוק שמאפשרת להם לשדל חוסכים, בעיקר מהשכבות החלשות, למשוך את כספי הפנסיה שצברו לאורך השנים ● כעת, הממונה על שוק ההון מתערב ובולם את השיטה המפוקפקת

מודעות למשיכת הפנסיה ללא התפטרות ממקום העבודה
מודעות למשיכת הפנסיה ללא התפטרות ממקום העבודה

בחודש יוני חשפנו בגלובס את פרשת המשיכות המפוקפקות מהפנסיה. אז, היה מדובר בסוכנויות בודדות ששיווקו משיכות מקופת הגמל באופן שלא מחייב את עזיבת המעסיק. אבל ככל שעבר הזמן יותר ויותר גופים פרסמו את השירות, בפרסומות בוטות יותר. השבוע הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, פרסם טיוטת חוזר שאמורה לעצור את התופעה.

"לאחרונה הובא לידיעת הרשות כי התפתחה בשוק החיסכון הפנסיוני פרקטיקה פסולה, לפיה בעלי רישיון וכן גורמים נוספים שאינם בעלי רישיון, מפרסמים הודעות לציבור הרחב ואף משדלים בדרכים שונות חוסכים ועמיתים בקרנות הפנסיה ‘להשיג כסף קל ומהיר' באמצעות העברת החיסכון הצבור בקרן פנסיה לקופת גמל לחיסכון ומשיכת הכסף שלא כדין, ובכך עוקפים את ההוראה האוסרת משיכת כספי תגמולים מקרנות הפנסיה כל עוד מתקיימים יחסי עובד ומעסיק. בשל הנוהג הפסול כאמור, מבצעת הרשות מהלכים לבלימת המצב הקיים שעשוי לפגוע בחוסכים והמבוטחים בישראל". ציין הממונה, והוסיף כי רשות שוק ההון "תבצע את הבירורים הנדרשים אל מול בעלי הרישיון ה'משווקים' מהלך זה. בפרט, קיים חשש ממשי אצל הרשות כי במקרים שהתעוררו לאחרונה פעלו גורמים מסוימים בניגוד לחובות האמון והזהירות החלות עליהם".

בלימת הפרקטיקה היא מהלך מבורך, אבל כדי לחסום את השיטה הבאה צריך ללמוד את הלקחים מהפרשה הנוכחית.

 

איפה שיש פירצה, יהיה מי שינצל אותה

כל הפרשה התחילה מפירצה ברגולציה. בתקנון האחיד של קרנות הפנסיה החדשות נקבע כי לא יהיה ניתן למשוך כספים כל עוד מתקיימים יחסי עובד מעביד, האיסור נקבע בין היתר, משום שמשיכת הכספים עשויה לפגוע בכיסויים הביטוחיים בקרן. הבעיה: את האיסור הזה ניתן היה לעקוף בקלות רבה על ידי ניוד הכסף לקופת גמל, ומשם למשוך אותו כיוון שעל קופות הגמל לא היה איסור משיכה כתלות ביחסי עובד מעביד. את הפירצה הזאת זיהו בשוק - וניצלו.

עבור שירות עקיפת הפירצה נגבה שכר גבוה, שצימק את הסכום שהגיע לידי החוסך באופן ניכר: עבור המשיכה נגבה מס של עד 35%, ולאחר מכן שילם החוסך 8%-15%, ועוד כ-500 שקל דמי פתיחת תיק. יותר ויותר גופים פנו לאפיק הרווח הזה. כי כשיש פירצה ברגולציה, יהיה מי שינצל אותה. כל עוד זה לא נאסר, זה אפיק הכנסה לגיטימי.

זהו לא מקרה יוצא דופן. פעמים רבות הרגולטור נמצא בפיגור ביחס לשוק, ועוסק בסתימת פרצות. פעמים רבות הרגולטור אפילו לא יכול לסגור את הפרצות שנוצרו. דוגמה לכך היא הגופים שמציעים למחוק מידע שלילי ממאגר נתוני האשראי תמורת מאות ואף אלפי שקלים. פעולה שבמרבית המקרים איננה מומלצת, ואם כבר לקוח מעוניין לעשות אותה, הוא יכול לעשות אותה בעצמו ללא עלות.

השוק הפיננסי הוא שוק מתוחכם מאוד. והרגולטור צריך להיות מתוחכם באותה מידה בפיקוח עליו. ואם התגלתה פירצה, לקחת בחשבון שכל יום שבו היא לא נסגרת, יותר ויותר אנשים ייראו בה אפיק הכנסה לגיטימי. מעבר לכך, גם הציבור יבין שמדובר במשהו לגיטימי, ולראייה, סוכנים רבים מספרים שלקוחותיהם פנו אליהם לאחר שראו את הפרסום, וביקשו לדעת אם ניתן לקבל גם מהם את השירות.

הדרך בה ברקת בחר לסגור את הפירצה היא להוסיף איסור בתקנון קופות הגמל, שאוסר כמו בפנסיה, משיכה טרם ניתוק יחסי עובד מעביד. בשוק תהו אתמול אם מי שעוסק בפרקטיקה לא ימשיך לעסוק בה תוך ניוד הכספים לקופת ביטוח במקום לגמל, וזוהי נקודה שברקת יצטרך להיות ער לה, לפני הוצאות ההוראה הסופית.

הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת / צילום: יוסי זמיר

חוסר האמון בפנסיה עדיין גבוה

לפני כחודש בערך, החלו סוכני ביטוח שסלדו מהתופעה לפעול בעצמם כנגד הפרסום האגרסיבי. הם ניסחו נוסח אחיד לתגובה, שמסביר את הנזקים במהלך, וענו לאנשים שהתעניינו בשירות. פעמים רבות התקבלה התשובה: "אני יודע שאשלם כסף רב, אבל אני לא מאמין שקרנות הפנסיה יהיו פה עד שאפרוש. אני לא מאמין שיישאר בהן כסף".

יש בישראל חוסר אמון רב במערכת הפנסיונית. חוסר אמון שנבנה ותודלק במשברים ובשינויים תכופים שעברה המערכת, ושנובע גם מהקושי הרב בהבנת המכשיר, מה הוא מספק, איך הוא פועל, ומדוע אי אפשר לדעת בוודאות מה הקצבה שאקבל. ההבנה שקיים חוסר אמון כזה צריכה להיות הבסיס לכל רגולציה עתידית, שצריכה להתבסס על פישוט המוצר, הנגשתו, וגישה בלתי מתפשרת כלפי מי שפועלים שלא בהתאם לחובות האמון והזהירות.

הדילמה הנצחית, עד כמה להגביל את המשיכות

הפרקטיקה של משיכת הכספים ללא צורך בהתפטרות, העלתה לאוויר מתח שקיים ומלווה את החיסכון הפנסיוני באופן קבוע: עד כמה ראוי להגביל מאדם את היכולת למשוך את כספיו שלו? הרי בסוף היום, מדובר בכספים אישיים של החוסך. מה אם הוא, למרות כל ההשלכות, לא מעוניין לחסוך? קיימת בחוק הרי אפשרות למשיכת הכספים במצבים שונים: שכר נמוך, עוני או מחלה.

אבל מה לגבי מי שלא מאמין במערכת? הדיון גם רלוונטי לצד השני: המדינה מאפשרת משיכת כספים ממעסיקים קודמים תמורת תשלום של 35% מיסוי. האם לא נכון לחסום גם את זה? האם למשל, לא נכון לחסום אפשרות למשיכת פיצויים אם מצאת עבודה מיד לאחר סיום העבודה אצל המעסיק הקודם? המטוטלת נעה בין כפיית חוסר הנזילות של הכספים, תוך מתן הטבות לעידוד החיסכון על מנת שהציבור יגיע עם חיסכון ראוי לפרישה, לבין ההבנה שבסוף מדובר בכסף פרטי של החוסך. קל מאוד לשכנע אנשים למשוך את הפנסיה כבר עכשיו, ואחרי המבול. הרבה יותר קשה לגרום להם להאמין שעדיף להשאיר את הפיצויים בקופה, גם אם הם לא חייבים, ומתישהו זה יהיה לטובתם.

שינוי עובר על סוכני הביטוח

מילה על סוכני הביטוח: חלק גדול מהם דאג להציף את התופעה, לפנות לרגולטור, לנהל מלחמת תגובות אל מול הפרסומות שמציעות את השירות, לשכת סוכני ביטוח יצאה בצורה אקטיבית וגלויה נגד התופעה ופעלה לסיומה, וזאת על אף השכר השמן שנלווה לפרקטיקה. הם התרחקו ממנה כמו מאש. רובם אמרו, בצדק, שבסוף עד שהרגולטור לא יחסום את התופעה תמיד יהיו כאלו שיעדיפו להציע את השירות הזה, אבל בחוסר הלגיטימיות הפומבי והרשמי שניתן לה על ידי סוכני הביטוח, ניתן לראות גם תהליך של התבגרות ושינוי שעובר על הענף, שמבין, שבסוף היום הוא יימדד על הערך המוסף שהוא נותן ללקוח, ולא רק על העמלות מהחברות עצמן.

הפיקוח צריך להשתנות 

הפרקטיקה של משיכות הכספים בוצעה על ידי סוכנויות ביטוח בעלות רישיון, ועל ידי גופים פיננסיים שצומחים בשוק לאחרונה: משרדים לתכנון פיננסי, שאינם זקוקים לרשיון מטעם רשות שוק ההון. למעשה, ככל שהשוק הפיננסי הופך להיות מורכב יותר ונכנסים אליו גופים חדשים ושונים, כך כמות השירותים הפיננסים שמוצעים לצרכן ללא כל פיקוח וללא כל צורך בעמידה בתנאי רישוי, אתיקה, וסטנדרטים מקצועיים, הולכת ועולה.

מתכננים פיננסיים, מנהלי עושר, מתכנני אשראי, יועצים פיננסיים, מלווים חוץ בנקאיים, מעצבי שפע כלכלי, יועצים לכלכלת המשפחה, ואפילו יועצי משכנתאות - כל אלו נותנים שירותים ללא כל פיקוח. מבנה הפיקוח על השירותים הפיננסיים בישראל נמצא כעת בבחינה. הבחינה ראוי שתכלול גם את הזווית הזאת: איך בכלל ניתן לפעול כרגולטור בשוק, כאשר חלק הולך וגדל מהעוסקים בו, כלל לא מפוקחים.

עוד כתבות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-15%, שופיפיי התרסקה ב-20%, אובר ב-9%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ירדה ב-2% ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי