גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשרד להגנת הסביבה ייאלץ לחשוף לציבור את התכתבויותיו עם מפעלים מפוקחים

המשרד משך באחרונה ערעור שהגיש לעליון, בהמלצתו, על פסיקה של המחוזי שחייבה אותו לפרסם את כל התכתובות בינו לבין מפעל מפעל כרמל אולפינים מקבוצת בז"ן במפרץ חיפה הנוגעות להיתר הפליטה שקיבל ● ההחלטה תיאלץ את המשרד לחשוף את כלל המסמכים הנוגעים למתן היתרי פליטה - ולא להסתפק רק בפרסום ההיתר הסופי להערות הציבור

מפעל כרמל אולפינים.  הציבור זכאי להגיב להיתרים / צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה
מפעל כרמל אולפינים. הציבור זכאי להגיב להיתרים / צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה

לפני כ-12 שנים אישרה הכנסת את אחד החוקים המשמעותיים שנחקקו לטובת הסביבה ובריאות התושבים: חוק אוויר נקי. מטרתו לצמצם את זיהום האוויר באמצעות כלים שונים שהעניק המחוקק למשרד להגנת הסביבה. כך למשל, הונהג משטר היתרי פליטה על מפעלים שפעילותם מייצרת זיהום אוויר, לצד קביעת קנסות ואף עונשי מאסר לעוברים על החוק.

עשור לאחר חקיקת החוק, צמצום בפליטות המזהמים בתעשייה חסך למשק 115 מיליארד שקל - כך לפי המשרד להגנת הסביבה. אלא שבארגוני הסביבה הביעו מורת-רוח מאופן יישום החוק וטענו להיעדר שקיפות מצד המשרד להגנת הסביבה בתהליך מתן היתר הפליטה, באופן שלא מאפשר לציבור להבין את השיקולים לעומקם, ולבחון אם ניתנו הקלות רחבות למפעל כזה או אחר.

פסיקה של בית המשפט העליון שהתקבלה באחרונה בעניינו של מפעל מקבוצת בז"ן, תשליך באופן רחב על ההתנהלות של המשרד להגנת הסביבה מול המפעלים הנדרשים להיתר פליטה, ותיאלץ אותו לחשוף את כלל המסמכים הנוגעים להיתר, לרבות תכתובות,  -  ולא להסתפק רק בפרסום ההיתר הסופי להערות הציבור.

עיכוב בפרסום הטיוטה

תחילתה של הפרשה לפני כשלוש שנים, אז עתרה יו"ר התנועה הירוקה, יעל כהן-פארן, למחוזי לחייב את המשרד להגנת הסביבה לפרסם את כל המסמכים הנוגעים לקביעת היתר הפליטה של מפעל כרמל אולפינים (כאו"ל) מקבוצת בז"ן במפרץ חיפה, העוסק בייצור פולימרים לתעשיית הפלסטיק, ב-2016. זאת, מאחר שמנגנון שיתוף הציבור בחוק נועד להבטיח שהאסדרה תיעשה בהתאם לאינטרס הציבורי ושקולו של הציבור יישמע. רק בינואר האחרון טען המשרד להגנת הסביבה כי כאו"ל הפר את היתר הפליטה באופן שגרם לזיהום אוויר חוזר ובלתי סביר. בנוסף, ברשימת המפעלים המזהמים בישראל, ניצב המפעל במקום הרביעי. 

כהן-פארן טענה כי המשרד להגנת הסביבה "ניהל 'מו"מ' עם המפעלים והסתיר אותו מהציבור, ורק אחרי שהגיע לסיכום שבפועל היטיב עם המפעלים, הובא המידע בפני הציבור. זהו מצג שווא של שקיפות. הציבור נמצא בעמדת נחיתות כשההתמקחות באותו שלב היא כבר על הפשרה שנעשתה". 

במשרד טענו כי חובת הפרסום אינה חלה על תכתובות בין הרשות המינהלית למגיש הבקשה, שנועדו לאפשר את גיבוש תנאי ההיתר. במשרד אף טענו כי למעשה מדובר בעניין שיכול "לפגוע בציבור", שכן הוא "יוצף במידע".

שופט המחוזי בירושלים, מרדכי כדורי, קיבל את העתירה וקבע כי המשרד להגנת הסביבה יפרסם באתר האינטרנט שלו את כל המסמכים והתכתובות הקשורים לבקשה להיתר הפליטה של כאו"ל בין הגשת הבקשה להיתר לבין פרסום טיוטת ההיתר לעיון הציבור. המשרד ערער לעליון, אולם הוא משך את הערעור לאחר שהעליון הבהיר לפני כשבועיים כי הוא ממליץ שלא לעמוד על הערעור שכן לשון החוק ברורה. עד כה טרם פורסמו לציבור המסמכים הרלוונטיים.

זכות הציבור להגיב

כהן-פארן מסבירה כי עתירתה הוגשה לאחר בקשות חוזרות ונשנות לקבלת מידע מהמשרד להגנת הסביבה לגבי השיקולים להיתר הפליטה שקיבלה כאו"ל. לדבריה, ההיתר "לא החמיר עם המפעלים כי אם בפועל הקל עליהם". כך, בצו שקדם לתקופת ההיתר, הערך המקסימלי של הפליטה הועמד על 150 מ"ג למ"ק ובטיוטת ההיתר הערך הועלה ל-200 מ"ג למ"ק. 

"המפעלים המזהמים לא אמורים להתדיין עם המשרד להגנת הסביבה באופן שמוסתר מהציבור, בפרט כאשר החוק מגדיר מפורשות את נושא השקיפות", אומרת כהן-פארן. "היתר פליטה הוא היתר לזהם, ולזיהום יש השלכות על הציבור שנחשף אליו. הציבור זכאי להגיב על ההיתרים לפי החוק, מאחר שהוא הנפגע מהזיהום.

"המשרד להגנת הסביבה אמור להגן על הציבור ובריאותו, ולא על רווחי המפעלים. המשרד יכול וצריך להביא לכך שתקנות אוויר נקי יהיו תואמות לערכים שמגנים על בריאות התושבים. היתרי הפליטה חייבים להתאים לערכים אלו".

עו"ד חיה ארז וחגי אלקלעי שייצגו את כהן-פארן בעתירה, אומרים כי "חוק אוויר נקי ביקש לתת לציבור מידע מלא על מקורות פליטה, בשביל לאזן, ולו באופן חלקי, את פערי הכוחות הקיצוניים שבין המפעלים לבין הציבור הרחב בגיבוש ההיתר. במקום לפעול בהתאם ללשון החוק ורוחו, המשרד להגנת הסביבה ניהל קרב עיקש על רצונו להסתיר מידע מהציבור, לכאורה על מנת למנוע מהציבור 'הצפת מידע'. המחוזי, כמו גם העליון, הבהירו שזאת עמדה שלא מתקבלת על הדעת. ניתן לקוות שההכרעה הברורה, תביא לשינוי בהתנהלות המשרד".

"הרוצח השקט של 7 מיליון בני אדם בשנה"

זיהום האוויר, המכונה גם "הרוצח השקט", מוביל למותם של כ-7 מיליון בני אדם בעולם, ובישראל, למותם של כ-2,500 בני אדם בשנה, בהערכת חסר. השלכותיו הן הרות אסון - בריאותית וכך גם כלכלית. בעוד שאת מחירו של זיהום האוויר ממקורות שונים - משק החשמל, התחבורה או התעשייה, משלמים ככל האזרחים, את נזקיו של אותו זיהום - ניתן לא אחת למנוע מראש. בסקטור התעשייה, מדובר לא אחת בטכנולוגיות שונות להפחתת פליטות. על כן, לגיבוש היתר הפליטה ישנה חשיבות מכרעת, שכן הוא מאפשר למשרד להגנת הסביבה לפקח על המפעלים, ולפעול במסלול ענישתי אילו יש צורך בכך.

בתחילת החודש, הפיץ ארגון הבריאות העולמי עדכון שנחשב דרמטי, ובו קבע כי תקני מזהמי האוויר השונים לפיהם המליץ למדינות לפעול ולהגביל בין היתר את הזיהום המותר למפעלי התעשייה, הם גבוהים מדי, ויד לעדכנם כדי למנוע תחלואה ותמותה מאסיביות. זאת, כאשר בישראל ישנם גם ערכים גבוהים יותר מהמומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי עוד טרם העדכון. כך למשל, בעוד שהארגון קובע כעת שעבור חלקיקים נשימיים קטנים מ-2.5 מיקרון (PM2.5) יש להפחית את הערך היממתי מ-25 מ"ק היום ל-10 מ"ק, בישראל מדובר בערך יומי של 37.5. למרות שבימים אלו פרסם המשרד להגנת הסביבה להערות הציבור עדכון (כמתחייב בחוק) לתקנות אוויר נקי, להמלצות החדשות של ארגון העולמי, אין עדיין ביטוי בדברים.

עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה האקדמית להנדסה סמי שמעון, אומר כי שקיפות בנושא ההיתרים היא קריטית, בעיקר לאור גיבוש מחודש של תקנות אוויר נקי. לדבריו, "זה מכבר פרסם ארגון הבריאות העולמי את הצורך להחמיר מאוד את ערכי הסביבה של מזהמי אוויר שונים, כדי להפחית את התחלואה והתמותה הנגרמות בשל זיהום האוויר. חוק אוויר נקי, והיתר הפליטה הנגזר ממנו, הם כלי מרכזי וחשוב להוביל להפחתת פליטות מזהמים מהתעשייה. שקיפות מלאה של ההליך לקבלת ההיתר, על כל המסמכים והתכתובות הנלווים, תוכל לחשוף את השיקולים השונים העומדים בבסיסו של כל היתר והיתר, ולהבטיח שטובת הציבור הרחב ובריאות הציבור עומדים מעל לכל".

המשרד להגנת הסביבה: "בוחנים את השינויים שיידרשו"

המשרד להגנת הסביבה מסר בתגובה: "המשרד בוחן את השינויים שיידרשו לטיפול בבקשות היתרי פליטה נוכח הפסיקה, וכן את ההשלכות הרחבות של המצב שנוצר על הליכי ההסדרה הרלוונטיים.

לגבי הטענה שהמשרד עדיין לא פרסם את החומרים, נבהיר כי המשרד פרסם חומרים בעקבות פסק הדין. באת כוח העותרים פנתה לאחרונה וטענה כי ישנם חומרים נוספים שנדרש לפרסם, ולכן נעשית בדיקה נוספת של הטענה.

"לעניין החמרת ערכי היעד בפרסום האחרון של ארגון הבריאות העולמי (WHO), פרסום ערכי היעד המעודכנים של ארגון הבריאות העולמי נעשה לאחר שהמשרד הפיץ להערות הציבור טיוטה של תקנות ערכי איכות אוויר. נוכח הפרסום החדש, המשרד בוחן את עדכון ערכי היעד בימים אלו".

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?