גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחצית מהדירות שנבנות בתל אביב חוזרות לבעלים ולא מגיעות לשוק"

קריסת הבניין בחולון העלתה את המודעות לצורך בקידום התחדשות עירונית, אבל גם אם מספר הפרויקטים יוכפל וישולש, משימת ההתחדשות של בניינים ישנים תארך עוד עשורים ● כמעט רבע מהתחלות הבנייה בשנה האחרונה היו בפרויקטים של התחדשות עירונית, אבל רובן במחוז תל אביב

הריסת הבניין ברעננה / צילום: דוברות עיריית רעננה
הריסת הבניין ברעננה / צילום: דוברות עיריית רעננה

קריסת הבניין בחולון לפני כחודש העלתה את המודעות לצורך הרחב בהתחדשות עירונית, אבל היא אירוע שיכול היה להתרחש גם אם ההתחדשות העירונית בישראל הייתה מפותחת בהרבה ממצבה הנוכחי. ככלות הכול קיימות כיום כ-800 אלף יחידות דיור שצורכות חיזוק או בנייה מחדש, כך שגם אם קצב התחלות הבנייה במסגרת ההתחדשות העירונית יוכפל או ישולש לעומת זה הקיים כיום (12-11 אלף התחלות בשנה) - משימת ההתחדשות תארך עוד עשורים.

 

1. עמידה ביעדים: עם כמה הסתייגויות

נתוני התחלות הבנייה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו באחרונה מראים כי 22.5% מכלל התחלות הבנייה שהיו בשנה שחלה בין תחילת יולי 2020 לסוף יוני 2021, היו בהתחדשות עירונית; 61% מאותה התחדשות עירונית הייתה תמ"א 38 על שתי התצורות שלה (חיזוק והריסה ובנייה מחדש).

מבחינה זו, המדינה עומדת ביעד שנקבע בתוכנית האסטרטגית לדיור שקבעה כי ב-2021 ההתחדשות העירונית צריכה להגיע ל-25% מכלל התחלות הבנייה (ול-46% עד 2040).

 

אבל יש לכך כמה סייגים. האחד, שהשיעור עלה "בזכות" הירידה במספר התחלות הבנייה בבנייה חדשה, בגלל מיעוט מכרזי הקרקע בתקופה האחרונה.

הסייג השני הוא שאת המספר הגבוה יחסית מובילים השיעורים הגבוהים במחוז תל אביב, שבו למעלה ממחצית מכלל התחלות הבנייה היו בהתחדשות עירונית, רובן בתמ"א 38.
בשאר המחוזות המצב הרבה פחות מתקדם: במחוז חיפה 18% מהתחלות הבנייה בוצעו באמצעות התחדשות עירונית, לעומת יעד של 30% - וגם כאן הרוב הגיע בצורה של תמ"א 38; במחוז המרכז כ-16% מהתחלות הבנייה נעשו באמצעות התחדשות עירונית (לעומת יעד של 30%), ואולם כאן רק כ-40% מהן היו באמצעות תמ"א 38. במחוזות הדרום והצפון התחלות הבנייה מהתחדשות עירונית הניבו כ-10% מכלל ההתחלות בשנה שנבדקה (לעומת יעד של 12% ו-15% בהתאמה), וגם בהן תמ"א 38 שיחקה תפקיד משני יחסית.

 

2. צעדי הממשלה: רחוקים מלהספיק

מה עושה הממשלה הנוכחית לקידום ההתחדשות העירונית? כרגע נראה שמקדמים חוקים להצרת צעדי הסרבנים לפרויקטים הללו, ומנסים לגרום לכך שהוותמ"ל תטפל יותר בתוכניות של התחדשות עירונית מאשר בפרויקטים בשטחים פתוחים. באשר לתמ"א 38, בעוד כחודש תצטרך הממשלה להחליט מה יהיה עתידה של התוכנית. האלטרנטיבה העומדת על הפרק היא "מתווה שקד", שעוסק בין היתר בהפיכת התכנון הנקודתי של תמ"א 38 להתחדשות עירונית מתחמית, כלומר כזו שתכלול מקבצי מבנים.

כל הצעדים הללו רחוקים מאוד מלפתור את הפיגורים שנרשמו בענף הזה, במיוחד לנוכח הליכי הבנייה, שמשנה לשנה מוכיחים עד כמה מדובר במקורות חשובים לבנייה חדשה, ולא רק לחידוש מבנים ישנים.

3. העלייה: בזכות תמ"א 38 ולא פינוי בינוי

כשבוחנים את המגמה ניכר כי הבנייה באמצעות התחדשות עירונית עולה בשנים האחרונות משמעותית: בתוך שנתיים עלה מספר התחלות הבנייה במסגרת התחדשות עירונית ב-17%, וזאת בעוד שמספר התחלות הבנייה בבנייה רגילה פחת ב-6%.
עם זאת, המצב אינו משביע רצון. כל עוד תמ"א 38 - ולא פרויקטים של פינוי בינוי - היא שמייצרת את רוב התחלות הבנייה ועתידה לא ברור, קיים חשש שהמספרים יצנחו בעתיד. מעבר לכך, האחוז הגבוה של התמ"א מדגיש עד כמה הפינוי בינוי עדיין אינו מקודם בצורה יעילה.

"העלייה שאנו מבחינים בה בתמ"א 38 נובעת מהלחץ לממש את הפרויקטים, לפני שהתמ"א מסתיימת, בשנה הבאה", אומר סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, חיים פייגלין. "לאחר מכן נראה נפילה חזקה מאוד בתחום הזה, אם לא תהיה כאן חלופה של התחדשות ברמה של בניין בודד.

"אנחנו תומכים במתווה שקד, אם יוסדרו בו כמה דברים. למשל, החלופה מסמיכה את הרשויות המקומיות לאשר תוכניות שמציעות זכויות בנייה בהיקף של עד 350%. וכאן אנחנו רואים שתי בעיות: הראשונה במילה 'מסמיכה' והשנייה במילה 'עד'. צריך לחייב את הוועדות המקומיות לתת היתר למינימום של 350%, כדי שזה יוכל לעבוד".

פייגלין מתייחס לשורת המקרים של מבנים שקרסו או שנמצאו בהם סדקים שחייבו את פינויים, עקב סכנת התמוטטות, אבל אומר שזו אינה הבעיה היחידה. "יש בניינים שנבנו בצורה בעייתית לפני 60-70 שנה כדי לקלוט גלי עלייה, שסיימו את אורך חייהם ואינם ראויים יותר למגורים. אני לא מכוון רק לבניינים שמתמוטטים. יש אנשים בני 80 שגרים בקומה רביעית של בתים ישנים בלי מעלית, והם לא יכולים לצאת מהבית לקנות מזון לעצמם. כך שיש גם בעיה תפקודית של מבנים. לכן צריך לאפשר גם את ההתחדשות של בניין בודד".

לגבי פרויקטים של פינוי בינוי, שאמורים להוות את עיקר תוספת יחידות הדיור מהתחדשות עירונית אומר פייגלין כי "גם אנחנו מעדיפים התחדשות של מתחמים שלמים, כי זה נכון יותר תכנונית.

"אבל כשמדובר בפינוי בינוי מדובר כבר בתהליכים יותר מורכבים ויותר ארוכים, משום שזה דורש הסכמה לא של בניין אחד, אלא במתחמים של חמישה-שבעה-עשרה מבנים ויש תופעות לא של דייר סרבן, אלא של בניין סרבן. אבל ההתחדשות הזו אינה צריכה למנוע את ההתחדשות הקטנה יותר של מבנים בודדים".

חיים פייגלין / צילום: שלומי יוסף

4. המשמעויות: מחסור בדירות להשכרה

ליזמים קל יותר לדבר על הנחיצות שבהתחדשות מבנים בודדים נוסח תמ"א 38. בשטח יזמים ובעלי דירות מנסים להאיץ את הפרויקטים במסגרת תמ"א 38/1 ותמ"א 38/2 לפני תום התוכנית מאחר שקיימת ודאות מלאה באשר לזכויות שהיא מקנה.

ניתוח של נתוני הלמ"ס שביצעה חברת מכלול מימון נדל"ן לגבי התחלות הבנייה של תמ"א 38 ופינוי בינוי לפי המחוזות השונים, מראה כי בשנה שנבדקה (יוני 2020-יולי 2021) חלה ירידה של כ-15% בהתחלות בנייה של פרויקטים במסגרת פינוי בינוי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, וזאת לעומת עלייה של כ-18% בהתחלות בנייה במסגרת תמ"א 38 (חיזוק ותוספת קומות והריסה ובנייה מחדש). חלק מזה כאמור הוא תוצר של הפעילות המואצת לקידום פרויקטים של תמ"א 38, בטרם יתפזר הערפל הגדול סביב עתיד התוכנית או מחליפתה.

איילת רוסק, מנכ"לית מכלול נדל"ן ומבעלי מכלול מימון, מציינת כי לעובדה שכל דירה שנייה במחוז תל אביב נבנית במסגרת התחדשות עירונית יש כמה משמעויות. אחת מהן היא ש"למעלה ממחצית מהדירות שנבנות לא מוצעות למכירה כי הן חוזרות לדיירים המקוריים של הבניין ולכן יש להביא בחשבון שמלאי הדירות שמוצע למכירה קטן בהרבה מהבנייה בפועל".

איילת רוסק, מנכ''לית ומבעלי מכלול / צילום: הדר יואביאן

משמעות נוספת באה לידי ביטוי בעלייה בביקוש לדירות להשכרה בערי המרכז אלו לתקופת הבנייה, שעלולה להשפיע בעתיד על עלויות השכירות של היזמים וגם של הדיירים. בכל מקרה, ברור כי ללא תוכניות התחדשות עירונית, לא יהיה שום סיכוי למחוז ת"א לספק את הביקוש הגבוה לדירות ומחירי הדירות יאמירו עוד יותר.

רוסק מציינת עוד כי העובדה שרוב פרויקטי ההתחדשות העירונית היום הם במסגרת תמ"א 38 מאפשרת להרבה יותר שחקנים לפעול בשוק, שכן ההון העצמי הנדרש לצורך הקמת פרויקטי תמ"א 38 קטנים אינו גבוה. האתגר של אותם יזמים קטנים ובינוניים יהיה כאשר הם ירצו לעבור ולקדם גם פרויקטים גדולים של פינוי בינוי ולמעשה לעבור למגרש של הגדולים. האפשרויות העומדות בפניהם הם שיתופי פעולה עם יזמים גדולים או כניסה למסלול של צמיחה שיגדיל בהדרגה את היקפי הפרויקטים. 

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"