גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ לנשיאות לשכת רואי החשבון: מה האתגרים הצפויים למועמדים?

רגע לפני פתיחת הקלפיות, המועמדים חן שרייבר ואלינה פרנקל על קו הזינוק ● מה האתגרים שהם יידרשו אליהם, ולמה בסקטור מזהירים: "מקצוע ראיית החשבון נמצא במשבר עומק שמערער את אמינות המידע הכספי שמסופק למשקיעים בשוק ההון בישראל"

רואי החשבון חן שרייבר ואלינה פרנקל / צילום: שלומי יוסף
רואי החשבון חן שרייבר ואלינה פרנקל / צילום: שלומי יוסף

השבוע יתקיימו בחירות 2021 בלשכת רואי החשבון, במסגרתן ייבחר נשיא חדש. לאחר שהנשיאה הנוכחית, רו"ח איריס שטרק, הודיעה כי לא תתמודד על קדנציה נוספת, התייצבו על קו הזינוק של המרוץ שני מתמודדים: רו"ח חן שרייבר, חבר מועצת רואי חשבון ולשעבר סגן נשיא בלשכת רואי החשבון (שהתמודד בבחירות 2018 מול רו"ח שטרק); ורו"ח אלינה פרנקל, חברת הוועד המרכזי בלשכה ששימשה בשלוש השנים האחרונות כמשנה של שטרק.

הנשיאה או הנשיא הבאים ייכנסו לתפקיד כשהסקטור בו הם פועלים, כמו המשק כולו, מתמודד עם משבר הקורונה והשלכותיו. רואי חשבון רבים מתארים כיום את אותן הבעיות הבוערות שתיארו לפני שלוש שנים. הקורונה אילצה את הנשיאה היוצאת שטרק להתמודד עם הכאן והעכשיו, ולא קודמו רבים מהנושאים המטרידים את העוסקים במקצוע.

למרות שרואי החשבון הם שחקנים משמעותיים בכל צומת כלכלית במשק, בסקטור עצמו מתארים תמונת מצב עגומה של שוק בדעיכה. הבאזז סביב מקצועות ההייטק מושך אליו רואי חשבון פוטנציאליים, ושכר-הטרחה במקצוע נמצא בשחיקה.

עד כמה עמוקה הבעיה? לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש תכנית חשבונאות סגן דיקן, בית ספר אריסון למינהל עסקים מאוניברסיטת רייכמן, "מקצוע ראיית החשבון בישראל נמצא בשנים האחרונות במשבר עמוק באופן שמערער את אמינות המידע הכספי שמסופק למשקיעים בשוק ההון בישראל. התסמינים למשבר הם מחסור במתמחים איכותיים, שכר נמוך יחסית לאור תהליך ההכשרה המשמעותי ושכר-טרחה בגין שירותי ביקורת, שנמוך באופן קיצוני ביחס לשכר-טרחה בנושאים אחרים בהם נותנים רואי חשבון שירותים (ייעוץ מס, ייעוץ כלכלי ואחרים), כמו גם נמוך מזה שנים רבות בהשוואה למדינות אחרות במערב".

שוב מוסיף כי "שכר-הטרחה עבור ביקורת בישראל נמוך באופן קיצוני בהשוואה לשאר המדינות בעולם, ואף נמוך משכר-הטרחה במדינות חלשות כגון פנמה, טורקיה, אנגולה ומוזמביק. שכר-הטרחה בישראל מהווה כשישית משכר-הטרחה בהולנד וכרבע משכר-הטרחה של רואי חשבון בגרמניה, ועומד בניגוד ליחסי התל"ג מול מדינות מקבילות".

מסלולי הלימודים כבר לא מושכים כמו פעם

גם רו"ח יגאל דור, שותף מנהל Deloitte ישראל, חושב שהענף מצוי בבעיה. לדבריו, "האתגר המרכזי שיש להתמודד אתו בשוק ראיית החשבון יושב במעגל של עובדים-שכר עבודה-שכר-טרחה, שמזינים אחד את השני ובשנים האחרונות מושכים אחד את השני למטה. בעשור האחרון נרשמה ירידה הדרגתית בכמות הנרשמים לאוניברסיטאות, וזה מזין תהליך של ירידה באיכות הסטודנטים שלומדים במסלול החשבונאות, כי מוסדות הלימוד השונים מורידים את רף הכניסה ללימודים כדי להחזיק את החוג".

הבעיה, אומר דור, מתחילה באטרקטיביות של מסלולי לימודים אחרים. "היום מסלול הלימוד לראיית החשבון לא מצליח להתחרות בעולמות ההייטק, ובטח לא בשכר שמקבלים בוגרי הייטק מהיום הראשון לעבודה, ולשם זולגים המוחות שהיו יכולים להגיע לשוק ראיית החשבון. זה אתגר לא רק של הלשכה אלא גם של הרגולטורים, כי אם רואי החשבון חשובים לו כשומרי סף, אז הוא חייב לדאוג שיהיה כוח-אדם איכותי במקצוע הזה. אם הכמות והאיכות תמשיך לרדת, בעוד עשר שנים יהיו מבקרים שלא מספיק איכותיים לבקר חברות, ואז יהיה אסון" .

נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר, רו"ח ראובן שיף, יו"ר RSM, מאשים את הרגולטורים (החשב הכללי ורשות החברות הממשליות) בירידה בשכר-הטרחה ואומר כי האתגר המרכזי יהיה האדוות של התופעה הזו. "הם משכו את שכר-הטרחה לקרקעית. זה הגיע למצב שזה פוגע ברגולטור עצמו. אם הוא משלם תעריפים מגוחכים לביקורת, זה יוצר זילות ומקרין גם לשוק הפרטי. החברות רואות שהמדינה משלמת מעט, אז גם הן מבקשות תעריפים כאלה. 

"בעיה קריטית אף יותר שלא נמצא לה פתרון שנים זו האחריות הגדולה של רואי החשבון שאין לה שום התאמה לשכר-הטרחה. רואה חשבון יכול לקבל שכר-טרחה של חצי מיליון שקל ולהיתבע על העבודה שלו ב-50 מיליון שקל".

בפירמות הקטנות המצב קשה יותר: "כמו חנות הכול בדולר"

רו"ח אמיר קינן, בעל משרד ראיית חשבון קינן ושות' המעסיק 18 עובדים, מתאר את המצב מנקודת מבטם של המשרדים הקטנים בשוק. לדבריו, "אחת הבעיות המרכזיות של המקצוע היא שמסלול ההכשרה קשה ומחמיר. יש סגירה של כיתות שלמות במכללות ואוניברסיטאות, וכיום יש מחסור של מתמחים. אם פעם הייתי מפרסם מודעה והייתי מקבל 100 קורות חיים, למודעה האחרונה שפרסמתי כבר חודש אין אפילו אחד".

הוא מוסיף כי המתמחים שכבר מגיעים למשרדים הקטנים "נחטפים" על-ידי המשרדים הגדולים. "לפני שבוע וחצי עזבה אותי מתמחה אחרי שהתקשרו אליה מצוות הייטק בפירמה גדולה, ופשוט גנבו לי אותה", הוא מספר.

בעיה נוספת שמעלה קינן היא היעדר חיסיון לקוח-רואה חשבון. "לרואה חשבון אין חיסיון כמו לעורך דין-לקוח. אם רשות המסים או גורם אכיפה אחר שואלים אותי, אני חייב לומר מה שהלקוח אומר לי. המצב הזה מייצר סיטואציה שאנשים לא יבואו אל רואה חשבון, למרות שהוא הדמות המתאימה לייעץ לו בנושא. זו בעיה שהנשיא הבא חייב לטפל בה בהקדם".

מרוץ על מי מנוחות 

המרוץ עצמו, בניגוד לבחירות קודמות שלוו בהכפשות הדדיות, מתנהל על מי מנוחות. היריבות מתבטאת בעיקר בקבוצות פנימיות של המחנות השונים. המועמדים פרנקל ושרייבר מודעים לאתגרים שמלווים את הסקטור כבר שנים. המסרים של השניים די דומים ועוסקים בסוגיית שכר-הטרחה ובריחת המוחות להייטק, כמו גם בחיזוק כוחה של הלשכה על-ידי הפיכתה לסטטוטורית במקום וולנטרית (כל רואי החשבון יחויבו להיות חברים בלשכה כדי לעסוק במקצוע).

אבל מצד ההולכים לקלפי, רואי החשבון עצמם, פחות ופחות מתעניינים בהבטחות וגם בזהות הנשיא או הנשיאה הבאים. בשנים האחרונות שיעור ההצבעה במערכות הבחירות ללשכה היה נמוך במיוחד (סביב 30-35%), וכך גם אחוז המצטרפים לחברות בלשכה. כיום פועלים בישראל כ-24 אלף רואי חשבון, אך רק כ-15 אלף מתוכם חברים בלשכה. זו כנראה הסיבה לכך ששני המועמדים חרטו על דגלם את המטרה להפוך את לשכת רואי החשבון לסטטוטורית.

מה בדיוק המועמדים מתכוונים לעשות עם הבעיות הבוערות בשוק ראיית החשבון? שאלנו את רו"ח חן שרייבר ואת רו"ח אלינה פרנקל על התוכניות שיקדמו, באם ייבחרו.

פרנקל השיבה: "בקדנציה הבאה נפעל להגדיל את שכר-הטרחה בחברות ממשלתיות, במשרדי ממשלה ובמכרזי משרד הפנים. נוודא להעלות את שכר-הטרחה בכל המקומות ששכר-הטרחה מתפרסם פומבית. נילחם בתופעת הורדת המחירים מתחת לרמה שתיקבע. נושא נוסף שנקדם הפיכת הלשכה לסטטוטורית. בעבר היה מי שניסה להעביר את הנושא בחקיקה - ונכשל".

רו"ח שרייבר סירב להשיב לשאלת גלובס.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק