גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתמחים ברפואה צודקים אך מנהלים מאבק חובבני

על אף שהמטרה צודקת, הטקטיקה של המאבק החמיצה את המטרה ● התהליך כבר "יצא לדרך", וחבל

הפגנת רופאים מתמחים נגד תנאי התורנויות שלהם / צילום: יח''צ
הפגנת רופאים מתמחים נגד תנאי התורנויות שלהם / צילום: יח''צ

המתמחים ברפואה הגישו, כל אחד למעסיקו, "כ-2,000" מכתבי התפטרות, זאת לאחר שנדחו דרישותיהם לקצר את המשמרות בבתי החולים לפחות מ-18 שעות במשמרת. ההצעה קיבלה תוקף בצו של שרת הכלכלה אורנה ברביבאי.

על אף שהמטרה צודקת - הפסקת העסקה פוגענית - הטקטיקה החמיצה את המטרה. התהליך כבר "יצא לדרך", וחבל. הארגון שמייצג את המתמחים איננו ארגון עובדים כלל, ויש על כך פסיקה קודמת של בתי הדין לעבודה. כך נותרו אלה המוחים על העסקתם הפוגענית בידיהם של משרד הבריאות, משרד הכלכלה וההסתדרות הרפואית. כל הנוגעים בדבר מצדדים בהתחלת תהליך הבראה כפי שבוצע בפועל. נוסיף לכך כי הובטח למתמחים שזהו צעד ראשון בתהליך שיארך, באופן טבעי, מספר שנים.

לעניין זה נזכיר כי בשנת 1984 הגישו עובדים בחברת אלקו מכתבי התפטרות בצעד קולקטיבי; כל עובד הגיש מכתב אישי בתזמון מלא עם חבריו לעבודה. גם פה גם שם הדבר היה כדי ללחוץ על המעסיק לשפר תנאי עבודה.

לימים, עובדים אלה ביקשו לחזור לעבודה ונתקלו בסירוב. המחלוקת הגיעה לפתחו של בית המשפט העליון (בשבתו כבג"ץ), שקבע כי מכתבי ההתפטרות תופסים, וכי אין לקבל טענה כאילו לא היה מאחוריהם "רצון אמת", כך שהמעסיק לא חויב לקלוט שוב כל עובד שהתפטר. כיום יש להזכיר למתמחים הלכה זו כאשר מולם ניצבת מדינת ישראל ובנוסף שבעה בתי חולים ציבוריים שכל אחד מהם מנוהל בנפרד.

מהנתונים שבידי נאמד מספרם של המתמחים שחלקם סטאז'רים בכ-8,000. מתוכם, אם איני טועה, רק כ-200 מתמחים (לאחר גמר לימודים וגמר סטאז') הגישו מכתבי התפטרות. יש לכך משקל רב, כאשר לא ברור, בלשון המעטה, אם דרישתם תיענה, ובמקרה כזה יישארו החותמים בפני שוקת שבורה.

כפי שהדגשתי לעיל, הדברים נאמרים בצער, כי אני מאמין שיש מקום להפסיק את ההעסקה הפוגענית של הרופאים המתמחים, ויפה עשתה שרת הכלכלה כאשר שינתה נורמה שהייתה קיימת לפחות מ- מ2012 (צו שאיפשר העסקה עד 26 שעות ברציפות).

לגופה של הדרישה: אין לקבל במאה ה-21 העסקה פוגענית כפי שנעשית בפועל לגבי כלל ציבור המתמחים. יש לדחות טענות ותירוצים בדבר "חוסר תקציב" או פגיעה אפשרית בדרך של הארכת תקופת ההתמחות למתמחים ככל שיקוצרו שעות המשמרות. ראוי להזכיר את ההחלטה הראשונה של שרת העבודה דאז אורה נמיר, שקבעה שכר מינימום לכל עובד במדינת ישראל.

טענו אז נגדה כי בכך ייפגעו מפעלים חלשים, ועובדים רבים יפוטרו. תשובתה הייתה חד-משמעית, לפיה הנורמה הראויה במדינת ישראל היא לדאוג לרווחת העובדים וגוברת על כל טענה אחרת, לרבות אפשרות של פגיעה במקומות עבודה בודדים.

אותו דין חל לדעתי גם במקרה זה. אם צריך יהיה להאריך את תקופת ההתמחות - הדבר ראוי, ולא לאפשר המשך העסקה פוגענית (שהייתה נהוגה בענף הרפואה, וכל הרופאים הוותיקים דואגים להזכיר כי כך עבד כל אחד מהם במאה הקודמת).

לדעתי יש לקבוע כי העסקת המתמחים תהיה על-פי אותם כללים מחייבים לכל מגזרי המשק האחרים (כיום עד 12 שעות למשמרת). אציין כי חלק ממדינות במערב כבר הפנימו מדיניות דומה.

הכותב הוא מומחה בדיני עבודה, בורר ומגשר, שותף-מייסד במשרד נ. פינברג ושות׳

עוד כתבות

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ