גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם המידע שלכם שמור ומוכן לשימוש גם לאחר אירוע סייבר?

בשנים האחרונות המעבר לגיבוי ואחסון מידע בענן צובר תאוצה ● לדברי עודד שחר, מנכ"ל חברת DataBank, הנהירה לענן וההסתמכות רק עליו יכולה לעיתים להיות בעוכריו של הארגון - ועל מנת לנהל סיכונים נכון עליו לדאוג גם לגיבוי פיזי של הדאטה

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

הכתבה בשיתוף DataBank

אחת המגמות הטכנולוגיות המשמעותיות ביותר בשנים האחרונות - שהלכה והתעצמה בזמן מגפת הקורונה - היא המעבר של חברות וארגונים רבים לגיבוי בענן. מדובר כביכול במהלך טבעי, אך חשוב לא לשכוח את הבסיס, ויסודות הגיבוי ולא לשים את כל הביצים בסל אחד.

"בחמש השנים האחרונות עולם המחשוב נע בצורה ברורה לכיוון הענן", מספר עודד שחר, מנכ"ל חברת DataBank, העוסקת בפתרונות לשמירה, לגיבוי ולאבטחת מידע משולבים - Online&Offsite, "הסיבות לכך מגוונות, החל במחסור באנשי מקצוע בעלי יכולת והבנה גבוהה של כל מערך ה-IT בשל ההתקדמות הטכנולוגית העצומה של התחום, ועד הצורך מצד חברות סטארט-אפ לצמצם משאבים בצעדיהן הראשונים בעולם.

"הבעיה היא, שלעיתים הנהירה לענן היא בעוכריו של הארגון. הכיוון הוא נכון, אבל צריך לעשות זאת בחוכמה", ממשיך שחר, "החברות הבינלאומיות שמספקות כיום שירותי ענן יודעות להעניק ללקוח את כל המשאבים שהוא צריך, מבחינת קיבולת, זמינות ועוד - אולם ברגע ששמנו את כל המידע שלנו אצלן, צריך לדעת לנהל את המשאבים האלו נכון, ועוד יותר חשוב מזה: לנהל סיכונים הקשורים לנושא.

עודד שחר, מנכ''ל דטה בנק / צילום: מנש כהן

ממש לא "שגר ושכח"

אחת הבעיות הגדולות כיום, בכל הקשור למחשוב הענן, בעיקר בתחום הגיבוי, היא הנטייה של הארגונים להעביר את הגיבוי אל הענן בבחינת "שגר ושכח": ברגע שהגיבוי נמצא שם הדאגות נעלמות, כביכול. בפועל, לדברי שחר, התמונה רחוקה מכך: אם אותו ארגון לא ידאג לגיבוי נכון, לבקרה ולניהול קפדני ורציף של המידע - הוא עשוי לגלות בעתיד הלא רחוק כי לא נותר בידיו כמעט דבר.

"גם לאחר שאחסנו את הנתונים שלנו בענן, הדבר החשוב הוא להקטין סיכונים", מסביר שחר, "כי למרות מה שנהוג לחשוב או להניח, מדובר בסיכונים באחריות הארגון, ולא של ספק שירותי הענן. הרי אם המידע שנמצא בענן הותקף בידי תוכנת כופר, נמחק ברשלנות או בזדון - הארגון צריך לדאוג בעצמו לשחזור המידע השייך לו".

כאן נכנס לתמונה הנושא של אבטחת מידע וגיבוי בתצורה הנכונה: ארגון שמבצע טרנספורמציה לעולם מחשוב הענן צריך להבין איך עובדים בענן, ולדאוג, מן הסתם, שהמידע יישאר שלו - ולא יהפוך לנחלת הכלל. בעבר, כשרצינו לשמור על המידע שלנו, עשינו זאת בשני אמצעים: האחד - גיבוי באתר של הארגון, ושניים - שמירה על מדיה דיגיטלית, כלומר בקלטות. כך הוצאנו את המידע אל מחוץ לאתר שלנו ובמנותק מהרשת, ויש לנו דרך לשחזר אותו ממקור בטוח ושמור - במקרה של מחיקה, כופרה שריפה, הצפה ועוד.

"כיום", מרחיב שחר, "כשארגונים עוברים לענן הם בעצם מאחסנים את הכול באותו מקום - גם את האתר שלהם, גם את הגיבויים, אפילו את ה-DR (Disaster Recovery, אתר להתאוששות מאסון). כך נוצר מצב אבסורדי: המידע נמצא רק בסביבת ענן, ואין לארגון גיבוי פיזי - הכול שמור בעצם באמצעי אחד בלבד. אם חס ושלום קורה משהו באותה סביבת ענן - הארגון יוותר חשוף, ללא כל המידע שגיבה במשך זמן רב".

לפי שחר: מידע צריך להיות מגובה חיצונית לארגון ומנותק מהרשת - ולא רק במקום אחד, שנתון לאותן התקפות ומתמודד עם אותם איומים. הארגון חייב, כאמור, בייחוד בתקופה הזו, לנהל את הסיכונים נכון יותר. החוכמה הגדולה היא להמשיך להתקדם עם הטכנולוגיה מחד, אבל מנגד לשמור על ה"חוקים"/נהלים שכבר ייצרנו בעצמנו בעבר הרחוק בנוגע לגיבוי באופן פיזי שיאפשר את שחזור המידע הדרוש. נדמה שבעידן הנוכחי רבים שוכחים זאת.

לדבריו, כל הרעיון בגיבוי ובשחזור נכון הוא למעשה אחד: שכל מנהל IT באשר הוא יוכל להתנהל בשקט ויידע כי בכל רגע נתון הוא יכול לחזור לנקודה מסוימת, לבצע שחזור ולהמשיך לעבוד.

 גיבוי פיזי מנותק מהרשת, במקביל לענן

כאן, לפי שחר, נכנס לתמונה השירות בסטנדרט הגבוה ביותר בתחום של חברת DataBank, אשר מציעה למעשה גיבוי כפול: גיבוי בענן לצד גיבוי על גבי מדיה דיגיטלית, על קלטות ייחודיות שנשמרות בכספת באתר נפרד של החברה - פיזי ומאובטח. בדרך זו הארגון יכול ליהנות מההתנהלות הנוחה בענן לצד גיבוי זמין בכל עת השמור על גבי מדיה אמינה, הרחק ומנותק מסביבת הענן הנתונה לאיומים.

"אנחנו מציעים ללקוחות שלנו גם גיבוי בטכנולוגיית הענן של DataBank, ובמקביל - גיבוי של המידע בקלטות, כדי שאם, חס וחלילה, תהיה בעיה עם המידע שבענן, בשל תקיפת כופר, מחיקת מידע או כל דבר אחר, יש מקום נוסף שבו המידע נשמר היטב. מדובר בגיבוי מלא באופן שבועי, חודשי, שנתי - בהתאם לבקשת הלקוח. בכל רגע נתון הוא יכול לקבל את המידע המקורי שלו, שנשמר דרך קבע בפרקי זמן קבועים. זהו עניין מהותי מאין כמותו, ועשוי להציל לקוחות מקטסטרופה.

"חשוב להבין", מדגיש שחר, "מידע שנשמר על קלטת הוא המידע האחרון שניגש אליו, זה 'הגבול האחרון' - המפלט האחרון שמאפשר לארגון לשחזר את המידע שלו במקרה של אסון. אם, לצורך העניין, אותו ארגון איבד את המידע באתר, ואיבד את המידע שאוחסן בענן, הדרך היחידה להינצל היא שימוש באותן קלטות פיזיות. נכון, לאף אחד, כביכול, אין כוח להתעסק עם זה - אבל זה המענה היחיד כאשר כל הכלים האחרים כבר לא יכולים לסייע".

שחר מוסיף כי השימוש בקלטות מסייע לא רק כ'סירת הצלה' רגע לפני הטביעה, אלא גם בחזרה מהירה ומלאה לשגרת העבודה. כך, בעוד שחזור של כלל המידע שנשמר בענן עשוי לדבריו להימשך ימים רבים, שחזור מקלטות נמשך זמן קצר יותר.

"בגדול, זמן השחזור בכל מדיה תלוי, כמובן, בגודל המידע ובהיקפו. בענן השחזור מלא נחשב ארוך יחסית, כי הוא תלוי בקווי התקשורת ובמיקום השרתים. לעומת זאת, שחזור מקלטות שנעשה אצלנו מתבצע כאן, בישראל, באתר שלנו, במשך ימים בודדים - ובתוך ארבע שעות מרגע השלמתו הוא נמצא אצל הלקוח, פתוח לחלוטין ומוכן לשימוש.

"כך, בעצם, אנחנו מציעים ללקוח מעטפת שלמה: גיבוי כפול (Double Backup) בענן ובקלטות; וכן, אתר גיבוי במקרה אסון, גם הוא בענן;. לצד זה אנחנו מעודדים את לקוחותינו לבצע בדיקה של הגיבויים, אחת לחצי שנה, כדי לוודא שהכול פועל כשורה ומוכן ל'הפעלת אמת'. כל זאת מתוך מטרה אחת: לדאוג שהמידע של הלקוח יהיה, תמיד, אך ורק שלו - ושיוכל להשתמש בו ולהבטיח המשכיות עסקית בכל רגע נתון", מסכם שחר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי