גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ דחה את העתירות נגד הכרייה בשדה בריר, עם כוכבית

בג"ץ דחה את עתירת העיריות והתושבים, לאחר שמשרדי הממשלה עצמם הגיעו לסיכומים במסגרתם יינתן משקל לשיקולים בריאותיים במסגרת הליך התכנון ● למרות שהעתירה הוסרה מן הפרק, היא מציבה סטנדרטים חדשים בהליכי תכנון ● גורמים במשרד הבריאות מבהירים כי עמדתם המקצועית לא השתנתה ● הדרך לכרייה עוד ארוכה

שדה בריר / צילום: גילי סופר
שדה בריר / צילום: גילי סופר

לאחר שנים של מאבק תושבים ואף התגוששויות מצד משרדי הממשלה, בג"ץ דחה היום (ב') את עתירת הרשויות המקומיות והתושבים בנוגע לכרייה בשדה בריר, וקבע כי תוכנית הכרייה תוכל לצאת לדרך לאחר ביצוע תוכנית מתאר מפורטת. ואמנם, לאור ההליך שהתקיים בין משרדי הממשלה בשל הבג"ץ, משרדי הממשלה יאלצו לבחון לא רק את ההיבטים הסביבתיים של הכרייה, אלא גם את ההבטים הבריאותיים שלה, בהתאם למתודולוגיה שגובשה על ידי משרדי הממשלה, ואושרה לאחרונה על ידי מנהל התכנון.

לאחר שניתן מענה להיעדר שיקולי בריאות הציבור בהליכי תכנון בעקבות העתירה, קבע בית המשפט כי אין עילה להתערבות שיפוטית בעת הזו. זאת, למרות תקוות התושבים כי בית המשפט, לו הגישו את העתירה בשנת 2018, יחייב את המדינה לבצע תסקיר בריאות מקדמי, בטרם הליכי התכנון יתקדמו.

עד שחברת כיל-רותם (רותם אמפרט לשעבר), בשליטת כיל, תוכל להפעיל את הדחפורים שלה בשטח, יש מספר משוכות שהיא עוד צריכה לעבור.

ראשית, לשם כרייה בשטח יש לפנות עשרת אלפים בדואים המתגוררים בשטח. שנית, בשל החלטת הממשלה זוכה כעת משרד הבריאות למקום סביב שולחן התכנון, כאשר לאורך שנים התנגד המשרד באופן נחרץ לכרייה בבריר. ואולם אם תחליט הממשלה לקדם אקטיבית את עניין הכרייה, ייתכן כי למרות הקשיים, כריית פוספטים בשדה בריר עשויה להתחיל בתוך שנים בודדות. זאת במקרה שתעבור את ההליך התכנוני, במסגרתו יישקלו גם שיקולי בריאות.

לפני כשלושה שבועות, בתקופת החגים, אמורה הייתה הממשלה לאשר את תמ"א 14/ב, מתווה כללי לכרייה, אשר יאפשר בין היתר גם את כריית הפוספטים בשדה בריר. זאת, לבקשת שרת הפנים איילת שקד ושר הבינוי והשיכון זאב אלקין. הרצון לאשר כעת את התוכנית נבע בין היתר בשל מחסור בחומרי בנייה במשק. ואולם לבסוף הנושא לא הובא לכדי אישור, והדיון בנושא נדחה, לאור בקשתו של יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה הנכנס, וליד טאהא, ללמוד את הנושא לעומק. לאורך השנים האחרונות, השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ושר הבריאות ניצן הורביץ התייצבו לצד מחאת התושבים, והתנגדו לכרייה בבריר.

חוסר הסכמה בין משרדי הממשלה 

המאבק נגד הכרייה בבריר נמשך יותר מ-40 שנה. תושבי העיר ערד והכפר אלפורעה (השוכן בשטח הכרייה המתוכנן) עתרו בשנת 2018 לבג"ץ בדרישה לעצור את קידום תמ"א 14/ב לחציבה. זאת, לנוכח הסיכונים הבריאותיים הנשקפים לתושבי האזור בשל כריית הפוספטים האפשרית. התושבים דרשו לבצע בדיקה של ההשלכות הבריאותיות במסגרת תכנון-העל של הכרייה, כבר בשלב בחירת החלופות - ולא רק לאחר שהוחלט בשלב המקדמי לבצע כריית פוספטים דווקא באתר בריר. כך קיוו שתתבצע בחינה של אתרי כרייה אחרים, בהם פעילות החציבה תתבצע הרחק מאזור מגוריהם, וכך תפחת השפעתה הבריאותית.

זאת, מאחר שהעותרים טענו כי המועצה הארצית לא בחנה כראוי חלופות שמסכנות את החיים ואת הבריאות במידה פחותה, והסתמכה על הוראות חוק אוויר נקי, אולם פירשה אותו פרשנות שגויה.

עיריית ערד עתרה לבג"ץ באמצעות עו"ד אפי מיכאל, ואת כיל-רותם ייצג עו"ד יונתן קהת ממשרד אגמון ושות'. עו"ד מאיסא מוראני מארגון עדאלה ייצגה את היישוב אל-פורעה.

כריית הפוספטים מתבצעת על ידי קידוח מחפרים הידראוליים ופיצוץ שכבות הקרקע. משאיות ודחפורים, באמצעות מכשור מיוחד, חושפים את הפוספט החבוי תחת שכבות זרחן, ומעמיסות אותו על משאיות. מלבד הפגיעה הנופית, הכרייה עשויה לייצר חלקיקי אפר ואבק, שלטענת התושבים - וכך גם לפי משרד הבריאות - יעלו את זיהום האוויר באזור, שבו מתגוררים כ-55 אלף תושבים.

לאורך הדרך ניסה המשרד להגנת הסביבה יחד עם משרד האנרגיה לקדם את הכרייה בשה בריר. המשרד להגנת הסביבה סבר כי אין צורך בביצוע תסקיר השפעה על הבריאות לצד תסקיר ההשפעה על הסביבה, שבמסגרתו נבחנו גם היבטים בריאותיים מסוימים הנוגעים חוק אוויר נקי. מולו ניצב משרד הבריאות, שהתנגד בתוקף לכרייה וסבר כי לאור הסמיכות של אתר הכרייה לבתי תושבים, יש צורך לבצע בדיקה מקדמית של ההשפעות הבריאותיות. בחוות-דעת של המשרד נקבע כי הכרייה כרוכה בחשש משמעותי לעלייה בתחלואת תושבים במחלות הקשורות בזיהום אוויר ואף למוות (לפי משרד הבריאות, הכרייה תוסיף עוד 6.6 מתים בשנה לכל 10,000 תושבים). בעמדה זו מחזיק משרד הבריאות לאורך שנים, גם כיום.

ואולם לאחר שהמדינה לא הציגה עמדה אחידה בבג"ץ בנושא בשל המחלוקות בין המשרדים, בשנת 2019 הורה לה בית המשפט לנמק מדוע לא התחשבה בהשלכות הבריאותיות של הכרייה בשטח של 26 אלף דונם בשדה בריר, שלושה קילומטרים מהעיר ערד, ומדוע לא להחזיר את תוכנית הכרייה של כיל-רותם לדיון במועצה הארצית. לאחר שנים של מחלוקות, הצליחו משרדי הממשלה לגבש מתווה בנושא, שאכן אושר על ידי מינהל התכנון.

גורמים במשרד הבריאות: "העמדה המקצועית שלנו לא השתנתה" 

חשוב לציין כי תוצאות העתירה לא נוגעות רק לבריר, אלא גם למחצבות נוספות: מחצבת גולני ומחצבת אושרת, שאף בנוגע אליהן תתבצע בחינת השפעה בריאותית במסגרת הליכי התכנון. במשרד הבריאות ביקשו לאורך הדרך להפעיל מתודולוגיות מקובלות בעולם המספקות למקבלי החלטות מסד נתונים מלא באשר להשלכות של ביצוע פרוייקטי תשתית שונים. כך למשל, אם כיום מתבצעת בתסקיר השפעה על הסביבה מבחינה של תוספת זיהום אוויר באזור מסוים והשפעות אקולוגיות על תוואי שטח בו מתבצע פרויקט, תסקיר השפעה על הבריאות יבדוק בדיוק מהי תוספת מקרי התמותה או התחלואה צפויה, באסטמה למשל, ביישובים הסמוכים לביצוע פרויקט - ככל שיש כזו.

כך ממליץ ארגון הבריאות העולמי לעשות במגוון רחב של פרויקטים, ממתקנים לטיפול בפסולת, למתקני התפלה ופרוייקטי תשתית. בישראל, ביקשו בשנים האחרונות במשרד הבריאות להכיל את הכללים הללו על פרוייקטי תשתית, בעיקר אלו במסגרתם מתבצעים הליכי כרייה וחציבה. "היום, ההתייחסות לנושאים בריאותיים בתסקירי ההשפעה על הסביבה, היא בעקיפין", אומרים לגלובס גורמים במשרד הבריאות. "אנחנו לא מתמקדים רק בבריר. בהליכי התכנון צריך להפעיל את שיקול דעת המבוססת על המתודולוגיה המקובלת בעולם. כשרואים שישנה עלייה בתוספת תחלואה פוטנציאלית, יש פתרונות. למשל, אפשר לשנות מיקום של מחצבה, או לא להתחיל כרייה (חלופת אפס). יש אמצעים טכנולוגיים שיכולים להקטין את רמת החומרים הנפלטים בהליכי עבודה. המטרה שלנו היא לתת את המידע במלואו כדי שאם מקבלי ההחלטות אומרים 'כן', הם יבינו את המשמעות של הדברים, וכשהם מקבלים החלטה לא לבצע כרייה מסוימת, הם יבינו כמה הם חוסכים בבריאות התושבים. הפתרון הכלכלי או ההטבה הכלכלית שקשורה לאותה מחצבה, לא לוקחת היום בחשבון את העלויות הבריאותיות הנכונות".

במשרד הבריאות מדגישים כי לאור ההסכמות בין המשרדים ולאחר "התקרבות בין הגישות השונות", ובתסקיר אותו יידרשו היזמים לבצע, תהיה העמקה של השיקולים הבריאותיים. ואולם, המשמעות איננה כרייה בשדה בריר, ועמדתו המקצועית של משרד הבריאות - נותרה כשהייתה, שכן לא מדובר ב"דעה", אלא בעניין מקצועי, מחקרי ומדיד. "העמדה המקצועית שלנו לא השתנתה", אומרים גורמים במשרד הבריאות. "מדובר כאן על חומר כרייה מאוד מיוחד. עם השנים התווסף מידע על עצם מהות החומר ותהליכי הכרייה. המתודולוגיה של הערכת תוספת החומרים השתפרה עם השנים, וזה יבוא לידי ביטוי בהערכות. אנחנו מחכים לנתונים המקצועיים המלאים של תסקיר השפעה על הסביבה כדי לראות את התמונה במלואה. כמשרד הבריאות אנחנו מאמינים בשיקול הנכון. ההחלטות הסופיות הן לאו דווקא בידי משרד הבריאות. אנחנו מקווים שיתחשבו בעמדותינו המקצועיות. כשיש מידע מקצועי על השולחן, צריך להקשיב לאנשי רפואה".

"שיקולי בריאות חייבים להיות חלק מההליך התכנוני"

עו"ד מאיסאנה מוראני מעדאלה אומרת על פסק הדין כי "יש לראות הישג בהכרה של בית המשפט העליון בכך ששיקולי בריאות חייבים להיות חלק מההליך התכנוני. יחד עם זאת, הכרה זו אינה מספקת, משום שלדעתנו יש לחייב תסקיר בריאותי מקיף בטרם מאשרים תוכניות כאלה. אומנם בית המשפט הדגיש כי רשויות התכנון חייבות גם לשקול את האפשרות שלא לאשר את הכרייה בשדה בריר לנוכח תוצאות אפשריות של הבדיקה הבריאותית, אך פסק הדין אינו נותן מענה לאיום הממשי על עתידם של אלפי התושבים הבדואים הגרים בתוך המכרה ובקרבתו. למרות שהכפר הבדואי אלפורעה הוכר כבר לפני 15 שנה, התכנון של הכפר מתעכב בגלל הכוונה לכרות בשדה בריר".

בעיריית ערד שמחים על ההישג שנרשם במסגרת העתירה, אותו הם מכנים "תקדימי", לפיו קיימת חובה לבחון שיקולי בריאות הציבור בהליכי תכנון לכריית פוספט באתר שדה בריר - חובה שלא הייתה קיימת ערב הגשת העתירה. לדברי העירייה, "לאור עמדת משרד הבריאות המתנגד לכרייה בשל הסכנות לבריאות הציבור ובשל נוכחותם של כ-10,000 תושבים בני הפזורה הבדואית במקום, נראה כי סיכויי אישור הכרייה באתר שדה בריר נמוכים ביותר. עיריית ערד ותושביה ימשיכו לעמוד על המשמר בכדי שסכנות לבריאות הציבור יבחנו בעתיד כראוי, ואנו סמוכים ובטוחים שלא יינתן אישור כרייה בשדה בריר".

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין