גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגת עסקאות בעלי העניין מגיעה גם לקיבוצים. מי נרדם בשמירה?

שורה של דיווחים מהתקופה האחרונה מלמדת כי תרבות העסקאות בין חברות ציבוריות הנסחרות בתל אביב לבעלי השליטה בהן עדיין חיה ובועטת - החל ממכירת דירות (אפריקה מגורים), דרך רכישת עסקי תיירות (כנפיים) וכלה בתשלומים של מאות מיליוני שקלים ע"י החברות הקיבוציות

מפעל פלרם בקיבוץ רמת יוחנן / צילום: איל יצהר
מפעל פלרם בקיבוץ רמת יוחנן / צילום: איל יצהר

הערכות שווי מנופחות, קיפוח בעלי מניות המיעוט והפסדים כבדים - כל אלה אפיינו רבות מהעסקאות שביצעו בעבר חברות הנסחרות בבורסה בת"א עם בעלי השליטה בהן (עסקאות בעלי עניין).

כך לדוגמה, בעסקה שבה נמכרה חברת התעופה המקרטעת ישראייר של נוחי דנקנר לידי קבוצת אי.די.בי, חילצה החברה הציבורית את בעל השליטה בה במחיר שהתברר עד מהרה כמופרז. 

בעשור האחרון פחת מספר העסקאות עם בעלי עניין שעליהן דיווחו החברות הנסחרות בת"א, בין היתר בעקבות שינויי חקיקה שהובילה רשות ני"ע, אשר מקשים על קבלת אישור בעלי המניות לעסקאות מסוג זה. למרות זאת, עדכונים שפרסמו לאחרונה החברות פלרם וכנפיים מעניקים למשקיעים בת"א תזכורת לכך שעסקאות בעלי שליטה עדיין חיות ובועטות בבורסה המקומית.

בשני המקרים, על הפרק ניצבות סוגיות מוכרות - במקרה של חברת התעופה והתיירות כנפיים, בשליטת תמי מוזס, מדובר ברכישה פרטית מידי משפחת בעלי השליטה ואילו בחברה התעשייתית פלרם, שבשליטת קיבוץ רמת יוחנן, בתשלומים שמועברים לידי הקיבוצים מהחברות שבשליטתם (בדרך של דמי ניהול, שירותי כוח אדם, שימוש בנכסי הקיבוץ ועוד).

"לחייב את הקיבוץ להשיב את התשלומים"

פלרם, שבשליטת קיבוץ רמת יוחנן, עדכנה על הסכם פשרה שאישר ביהמ"ש "לטובת סיום הליך לאישור תביעה נגזרת", במסגרתו, "מבלי שאף צד מודה בטענות משנהו, ישולם לחברה ע"י בעל השליטה סך כולל וסופי של 14 מיליון שקל".

עיקר הסכום (10.5 מיליון שקל) יועבר מהקיבוץ לפלרם בימים הקרובים, והיתרה (3.5 מיליון שקל) "תשולם לחברה בדרך של קיזוז מתוך הסכומים להם זכאי בעל השליטה (קיבוץ רמת יוחנן א"ל) מאת החברה בגין הסכם כוח אדם".

טענת הבסיס שנטענה בבקשה לתביעה הנגזרת, היא כי הסכם למתן שירותי כוח אדם שבגינו זכאי הקיבוץ לתשלומים קבועים מפלרם, "לא קיבל את האישורים המחויבים על-פי הדין ועל כן הוא בטל".

ההסכם של רמת יוחנן מול פלרם אושר לראשונה בשנת 2004 לתקופה של עשר שנים, והוארך מאז (ללא כינוס האסיפה הכללית) מכוח תקנה המאפשרת הקלות בעסקאות עם בעלי עניין. לטענת בעל המניות, שיוצג על-ידי עוה"ד שלומי מושקוביץ ונתי פולינגר, "השימוש בתקנת ההקלות נעשה בניגוד לדין, וההסכם היה חייב לקבל את אישור האסיפה הכללית של החברה כבר בשנת 2011". 

זאת בשל כניסתו לתוקף של תיקון 16 לחוק החברות, אשר נועד בין היתר להקשות על אישור עסקאות בעלי עניין. משום כך, טענו עורכי הדין, ההסכם בין הצדדים בטל, וביהמ"ש נדרש "לחייב את הקיבוץ להשיב לפלרם את התשלומים ששולמו לו מכוחו". 

קיבוץ רמת יוחנן מצידו טען, כי לגישתו התקיימו כל התנאים של אותה תקנת הקלות, "כך שלא נפל כל פסול בהארכת ההסכם מכוח תקנה זו", וכי "ניתן היה לאשר את הארכת ההסכם ללא אישור האסיפה הכללית". הסכם הפשרה בין הצדדים קובע "סילוק מלא, סופי ומוחלט של טענות כלשהן" מכל הצדדים המעורבים בתביעה.

ענפים מסורתיים, חברות ותיקות

הסכם הפשרה בפלרם מספק תזכורת לסכומי העתק מהם נהנים הקיבוצים המחזיקים בשליטה בחברות בבורסה. מדובר בכתריסר חברות נסחרות אשר משלמות סכום שנתי מצרפי של כ-300 מיליון שקל לקיבוצים השולטים בהן. הגדולות שבהן הן פלסאון (קיבוץ מעגן מיכאל), פלרם (רמת יוחנן) ומיטרוניקס (קיבוץ יזרעאל) 

קיבוץ רמת יוחנן, כדוגמה, נהנה בשנת 2020 מתגמולים בסכום שהצטבר ל-54 מיליון שקל - כמחצית מהם (29 מיליון שקל) שירותי כוח אדם, והיתרה שכירות מקרקעין, מענקים, רכישות ושירותים שונים שמעניק הקיבוץ לחברה ושכר לראשי החברה ולחברי הדירקטוריון שלה.

 

בשלוש השנים האחרונות הסכומים שקיבל הקיבוץ, הממוקם לא רחוק מחיפה, מחברת התעשייה שבשליטתו, מצטבר לכ-165 מיליון שקל, וגם בשנים קודמות התמורה עבור שירותי כוח אדם היוותה כמחצית מהסכום.

צריך להדגיש, כי מדובר בדרך כלל בחברות תעשייה ותיקות העוסקות בענפים הנחשבים מסורתיים - חלקן בתחומים שונים בתעשיית הפלסטיק, שמלבד פלרם כוללות גם את פלסאון, פלסטופיל וגולן פלסטיק.

בשל גודלן והתפתחות עסקיהן, אותן חברות מעסיקות מספר רב של עובדים שכירים בארץ וגם בחו"ל, במספרים הנעים בין כמה מאות בודדות של עובדים ומגיעות עד לאלפים.

הנתונים מעידים, כי עובדי הקיבוץ אינם מהווים, בדרך כלל, את עיקר העובדים ולעיתים מהווים מיעוט מינורי מהם, גם אם הם מקבלים לעיתים עדיפות בקבלה לעבודה. עוד יש לזכור, כי מדובר בחברות רווחיות, שגם מניותיהן במקרים לא מעטים מניבות תשואות נאות למשקיעים.

פלרם היא אחת מחברות הפלסטיק הבולטות בישראל, והיא עוסקת בפיתוח, ייצור ומכירת לוחות תרמו-פלסטיים קשיחים ומוצרי המשך. לחברה סל מוצרים מגוון המיועד לתחומי הבנייה, החקלאות, התעשייה, הפרסום ולתחום "עשה זאת בעצמך" (DIY), לצד מוצרים מוגמרים המבוססים על הלוחות (בעיקר פוליקרבונט ו-PVC ) המיוצרים על-ידה.

החברה נהנתה מאז השנה שעברה מעלייה בביקושים לחלק ממוצריה, נוכח משבר הקורונה והצורך להתגונן מפני הנגיף, ומנייתה טיפסה בכ-80% מתחילת השנה והשלימה זינוק של כ-400% משיא המשבר בשווקים, במרץ 2020, כך שהיא משקפת לחברה שווי נוכחי של כ-1.3 מיליארד שקל.

יש לציין, כי התופעה שנחשפה כעת במסגרת הסכם הפשרה של פלרם, של שימוש בתקנת הקלות לאישור עסקת בעלי עניין, באמצעותה "מדלגים" בעלי השליטה על אסיפת בעלי המניות, אומצה ע"י חברות נוספות בחלוף השנים.

באפריקה מגורים לא דרשו אישור בעלי מניות

העדכונים של פלרם ושל כנפיים מצטרפים לעסקאות נוספות עליהן דיווחו לאחרונה חברות ציבוריות עם בעלי עניין בהן, הגם שהללו לא הובאו לאישור האסיפה הכללית ככאלה.

כך נחשף השבוע בגלובס כי בעלי עניין בחברת אפריקה מגורים, ובהם בעל השליטה והיו"ר יעקב לוקסנבורג (לוקסי), סגן היו"ר אריק שפיר, בני משפחותיהם ושותפים עסקיים, רכשו יותר מ-20 דירות בפרויקט שבונה החברה במרכז ת"א (תמורת כ-120 מיליון שקל בסה"כ). עסקאות אלה לא הוגדרו כעסקת בעלי עניין ובהתאם דרשו רק את אישור ועדת הביקורת והדירקטוריון, ולא את אישור בעלי המניות.

עסקה אחרת שתפסה לא מעט כותרות לאחרונה, ואשר זכתה לביקורת לא מעטה בשוק ההון, היא רכישת תחנת הכוח התרמו-סולארית "מגלים" שבנגב, שתכננה לבצע חברת האנרגיה המתחדשת נופר, מידי קרן התשתיות נוי, תמורת כ-580 מיליון שקל לפרויקט הנושא על גבו חוב עצום של כ-2 מיליארד שקל.

למרות שנוי היא בעלת מניות מרכזית בנופר, עם החזקה של כ-20% מההון, ולמרות מערכת היחסים הענפה שבין הרוכשת והמוכרת, העסקה לא הוגדרה כעסקת בעלי עניין המחייבת את אישור האסיפה הכללית. בסופו של דבר, נופר החליטה לסגת מהרכישה.

שינויי חקיקה תרמו לצמצום התופעה

כאמור, עד תחילת העשור הקודם, התופעה של עסקאות בעלי עניין הייתה רווחת בשוק ההון המקומי. נוכח הביקורת הגוברת והשתכללות השוק, נעשו שינויי חקיקה אשר תרמו להפחתת מספר העסקאות הללו.

מדובר בתיקון 16 אשר טיפל בקלות היחסית שבה אושרו עסקאות של החברות הציבוריות עם בעלי השליטה. התיקון קבע, בין היתר, כי כדי לאשר עסקה עם בעל שליטה יש צורך ברוב מוחלט (51%) של בעלי מניות המיעוט מהציבור, במקום שליש כפי שהיה קודם לכן.

ההיתקלות הקודמת בפלרם: "נוקטת בשיטת הסלאמי"

היחסים העסקיים בין חברת פלרם לבין קיבוץ רמת יוחנן, בעל השליטה, עלו לכותרות לפני כשלוש שנים על רקע חידוש הסכם בין הקיבוץ לחברה. באותה עת, אסיפת בעלי המניות של פלרם התבקשה לאשר הסכם חדש הנוגע לבונוסים של הקיבוץ, לאחר שפג תוקפו של הסכם קודם כמה חודשים מוקדם יותר.

אחד מבעלי מניות המיעוט בחברה הקיבוצית - צחי אברהם מקרן הגידור רידינג שהחזיק ב-1.3% ממניות פלרם - יצא נגד ההסכם וטען כי פלרם "נוקטת בשיטת הסלאמי, על מנת להעביר את הערך שהחברה יוצרת לטובת בעל השליטה".

החברה טענה אז כי ההסכם משפר את מעמדה, כי תנאי סף הרווח המינימלי לפני מס, שמתחת לו הקיבוץ לא יהיה זכאי לבונוס שנתי, הוגדל מ-10 מיליון שקל ל-35 מיליון שקל, והוקטנה תקורת תשלום המענקים השנתיים לקיבוץ בגין נושאי משרה.

קרן רידינג הציעה מנגנון חליפי למתן בונוסים לקיבוץ, בהתאם לתשואה על ההון. הקרן ציינה כי יש להיטיב עם בעלי מניות המיעוט (בין היתר בחלוקת דיבידנד), והזכירה שלחברה ולקיבוץ הסכמים נוספים המהווים עסקאות בעלי עניין בסכומים גבוהים, כגון העסקת חברי קיבוץ, שכירות ושירותים.

פלרם דחתה את עמדת הקרן, אך ביצעה שינויים שאפשרו את אישור ההסכם המעודכן באסיפה הכללית. בסוף 2019, לקראת פקיעת תוקף ההסכם, נערך הסכם חדש שגם בו נערכו בהמשך שינויים, כולל הפחתת סכום התמורה הקבועה עבור העסקת חלק מחברי הקיבוץ, וזאת "בעקבות מגעים עם משקיעים מוסדיים וגופים המייעצים למשקיעים מוסדיים".

שירי חביב ולדהורן

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה