גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחבורה ציבורית במקום כבישים: החזון של מרב מיכאלי נכון, הביצוע לוקה בחסר

שרת התחבורה הציגה את הרבעון הראשון שלה בתפקיד ככזה שמגדיל את כוחה של התחבורה הציבורית על פני התחבורה הפרטית ● אבל מאחורי השקפים הצבעוניים, יש מציאות בה הנוסעים לא מגיעים לתחנות, והמיזמים הגדולים נדחים חדשות לבקרים ● וגם: הסיכון שמיכאלי לקחה במינוי צמרת המשרד

השרה מרב מיכאלי / צילום: שלומי כהן לע''מ
השרה מרב מיכאלי / צילום: שלומי כהן לע''מ

ארבעה חודשים מאז שהחליפה שרת התחבורה מרב מיכאלי את קודמתה, מירי רגב, היא הציגה את "דוח הרבעון הראשון" לקדנציה שלה בתפקיד, במה שנראה כמו הצגה חוזרת למסרים שכבר הושמעו בטקס החלפת השרות. בשורה אחת: מכוניות ותשתיות לרכב פרטי אאוט - עידן התחבורה הציבורית כאן ובענק.

לפי המספרים שהציגה מיכאלי, תקציב המשרד לשנת 2022 יגדל ב-19.8% בהשוואה לתקציב 2019, מה שיעמיד אותו על כ-37 מיליארד שקל (הגדול אי פעם). כ-80% ממנו, כך לפי הנתונים שהוצגו, ישמשו למערך התחבורה הציבורית שכולל תשתיות, שירות ועוד. עם זאת, הפער בין השקפים הצבעוניים שהצביעו על המהפך המחשבתי שעבר המשרד, לבין המציאות בשטח - עדיין עצום.

התקציב החמש-שנתי שמשרד התחבורה מייעד לחברה הממשלתית רכבת ישראל יעמוד על סכום פנומנלי של 46 מיליארד שקל. מיכאלי הסבירה כי מעבר להשקעה העצומה, זו עדות "להבעת האמון בהנהלת החברה". האמנם? רק לפני שבועות ספורים נאלצו מנכ"לי משרד האוצר והתחבורה לשגר מכתב יוצא דופן ליו"ר ומנכ"ל הרכבת שמתריע בפניהם כי אם הם לא יחזרו לשתף פעולה ביניהם, גם פיטוריהם עומדים על הפרק.

במקביל, גם בצמרת של חברת נתיבי ישראל לא שקט, כשבדירקטוריון נזכרו לפתע לדרוש בעניין סמנכ"לית שנחשבת לאשת אמונו של המנכ"ל. במשרד שחולש על תקציבי ענק, וחברות ממשלתיות בעלות קשת עצומה של פרויקטים מסוגים שונים, יש לחתוך התנהלות שכזו, ובטח שלא להצהיר על הבעת אמון בחלק מהם.

ההימור על הכוורת

מרב מיכאלי היא אמנם לא פרלמנטרית טרייה, אך כמו שרות ושרים אחרים שנכנסים למשרדי הממשלה השונים, יש לה לא מעט שיעורי בית להשלים. לזכותה ייאמר שנראה כי היא עושה הרבה על מנת לצלול לעומק, אך גם הכוורת שמקיפה אותה לא מספיק מנוסה בתחום התחבורה. מיכל פרנק, שמונתה למנכ"לית המשרד, מגיעה עם ידע פיננסי רב, ואף מכירה את מסדרונות הממשלה, אך אין לה רקע תחבורתי משמעותי. כך גם המשנה למנכ"ל המיועד, עילם שגיא. ביקורת דומה נשמעת גם כלפי יו"ר חברת נת"ע המיועדת ציפי לבני, ואפילו יו"ר נתיבי איילון המיועדת, מקסין פסברג. הנבחרת הזו מוכשרת, ללא ספק, אך זקוקה לזמן. לכן מדובר בהימור שתלוי במשך הקיום של הממשלה: אם חייה יהיו ארוכים, ייתכן שנרוויח בעתיד, אם יהיו קצרים, הפסדנו (עוד) זמן יקר.

הציבור יגיע לאוטובוס?

כדי לעלות לתדרוך העיתונאים בירושלים נסעתי בקו 100 של אגד שיוצא מחניון שפירים בעל הנגישות המעולה. אלא שרק שמונה אנשים עלו איתי בשעת בוקר (08:40) לעיר הבירה. בנסיעות אחרות שלי בקו בחודשים האחרונים היו בו פחות מחמישה אנשים ופעם אחת אפילו הייתי הנוסע היחידי. מיכאלי אמנם מזהה נכון את החשיבות של האוטובוסים, אבל למרות הזמן הקצר שהיא בתפקיד, לא נראה שנעשה די על מנת לעודד את הציבור לעשות בהם שימוש.

מיכאלי מסבירה ש-7.5 מיליארד שקל מתקציב המשרד לשנה הבאה ייצא על תקציבים ל"חווית שירות" ושחשוב לה שאנשים ייצאו מנסיעה באוטובוסים וברכבות תוך שהם מקבלים חוויה "מגניבה" להגדרתה. אלא שבשטח המצב רחוק משם, גם בלי חיילים שנאלצים להיכנס לתא המטען כדי להגיע לבסיס.

אומרים שהזמן הכי טוב להתחיל רפורמות היה לפני כמה שנים והזמן השני הכי טוב הוא עכשיו. בטח כשהחגים כבר הסתיימו. על כך, יש להוסיף כי מיכאלי מוסיפה לדבר על ציבור נהגי האוטובוסים ככאלה שיש להשקיע בהם. אבל מעבר להצהרות, גם היא מודה שבמשרד טרם פיצחו את הדרך לשם. בשטח, נזכיר, התחדשה לאחרונה מחאת הנהגים על תנאי עבודתם.

האצת פרויקטים - עכשיו

בשבוע שעבר חשף גלובס כיצד עבודות לקידום אחד מקווי הרכבת הקלה בתל אביב מתעכבות בשל מה שמכונה תיאום תשתיות. צמד המילים היפות הללו מסתירות מציאות מכוערת של מריבות, עצבים ואינספור התכתשויות בין קבלני ביצוע לחברות התשתית שכבלי התקשורת, או קווי המים שלהם נמצאים מתחת לאדמה ושיש לטפל בהם כחלק מקידום פרויקטים גדולים. בישראל כמו בישראל יש זמן ויש תירוצים בשפע, והנהלת משרד התחבורה הנוכחית צריכה להבין שללא מעורבות בשטח ואגרסיביות, נמשיך לפספס בכל פרויקט את היעדים שנקבעו בלוחות הזמנים המקוריים.

דוגמאות לא חסר - מכרזי הענק של קווי הרכבת הקלה הירוק והסגול במרכז מתעכבים, גם המכרז הגדול למכירת נמל חיפה מתנהל בעצלתיים. נכון, בחלק מהמקרים אפשר עדיין "להאשים" את ההנהלה הקודמת של המשרד, אך את הציבור וחברות הספנות שתקועים בפקקים, זה פחות אמור לעניין. הממשלה דיברה על האצת פרויקטים ובינתיים אין כיסוי לצ’ק הזה.

חסרות הצלחות בפריפריה

לפני מספר ימים הודיע משרד התחבורה על הסכם שנחתם מול עיריית תל אביב ורשות מקרקעי ישראל לפינוי התחנה המרכזית החדשה בעיר. מחד מדובר בהישג אמיתי למיכאלי, שהצליחה בתקופה קצרה להביא להסכם שיקדם את האזור, ולא פחות חשוב מכך ישפר את הנגישות לתחבורה ציבורית. כעת, מיכאלי, שמתגוררת בתל אביב, כמו גם מנכ"לית משרדה, צריכות להביא הישגים במקומות נוספים במדינה: קידום תחבורה במטרופולין חיפה, הסדרת שדה תעופה משלים לנתב"ג וחליפי להרצליה, רק"ל נצרת ועוד. אחרת, יהיו רבים שיצביעו על כך שהן נלחמות רק עבור תל אביב.

עוד כתבות

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד