גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

8 תרחישים, 8 דרכים לנהל את ההשקעה: מה אתם הייתם עושים?

מה נעשה אם הרגולטורים בארה"ב ובאירופה יחליטו להגביל משמעותית את פעילות ענקיות הטכנולוגיה, ואיזה מהלך עשוי לשפר את רווחיות הבנקים? ? בחינה מקצועית ב' למבקשים להשיג רישיון כמנהלי השקעות התקיימה באחרונה, ולהלן תשובות מנומקות לכמה מהשאלות בה ? חלק שני משניים

מגמה הולכת ומתקשחת כנגד חברות הענק / צילום: Shutterstock
מגמה הולכת ומתקשחת כנגד חברות הענק / צילום: Shutterstock

בחודש שעבר קיימה רשות ניירות ערך בחינה (הנקראת "מקצועית ב’") למבקשים לקבל רישיון כמנהלי השקעות. לפניכם החלק השני של הפתרון המלא לשאלות בבחינה (לחלק הראשון לחצו כאן). 

נתונים לשאלות 1-8

להלן 8 תחזיות לאירועים שלכאורה צפויים לקרות והשוק טרם מגלם. ביחס לכל אירוע עליכם לפרט אילו שינויים באפיקי השקעה כדאי לבצע כהיערכות לאותם אירועים. יש לפרט בקצרה את הסיבה לשינויים המוצעים.

1: עליית תשואות לפדיון של אג"ח ממשלתי לעשר שנים בארה"ב לכ-2.5% בחודש הקרוב.
תשובה: להגדיל מזומן, לייצר שורט על אג"ח ממשלת ארה"ב, להקטין החזקה באג"ח ממשלת ישראל עם ריבית קבועה, להקטין החזקה במניות בעולם ובישראל, בדגש על מניות של חברות ממונפות.

מדובר בעליית תשואות עוצמתית בשיעור של כ-1.2%, וגם עלייה מהירה מאוד בתוך חודש שמשמעה הפסד חד בתוך חודש של יותר מ-10% למחזיק באג"ח אלה. אין ספק שכתוצאה מכך גם מחירי איגרות החוב של ממשלת ישראל יירדו בשיעור חד בשל המתאם (אמנם חלקי) בינן לבין אג"ח ממשלת ארה"ב. אירוע כזה יתקבל על ידי השווקים כהלם שיתורגם גם לירידות בשוקי המניות שייאבדו חלק מהאטרקטיביות שלהן בהשוואה לאג"ח. ולמי שרוצה להרוויח מהסיטואציה, הצעד הנכון ושבהסתברות של 100% יניב רווח נאה מאוד, הוא לעשות שורט על אג"ח ארוכות של ממשלת ארה"ב ו/או בהסתברות מעט נמוכה יותר - שורט על מדדי מניות מובילים בעולם, ו/או רכישת אופציות PUT.

תוספת: הגדלה גם באג"ח ממשלתית עם ריבית משתנה שמגנה מפני עליית תשואות אפשרית, והגדלה במניות בנקים שייהנו מרווחים גדולים יותר.

2: הממשל החדש בארה"ב מחליט על הסרת המסים והמכסים על יבוא סחורות ומוצרים מסין שהוטלו בתקופת הממשל הקודם.
תשובה: להגדיל מניות, להגדיל אג"ח שקליות, להקטין אחזקה ב-Tips בארה"ב, להקטין אג"ח ממשלתיות צמודות מדד בישראל.

משבר הסחר בין ארה"ב לבין סין היה גורם חשוב ביצירת אי-ודאות בשווקים, תנודתיות וירידות שערים בשוקי המניות. הסרת מכסי המגן עשויה להתפרש כירידת המתח בין שתי מעצמות העל, ולכן נכון יהיה להעלות את שיעור המניות. נוסף על כך, הסרת המכסים צפויה להביא לירידת שיעור האינפלציה, כולל בישראל, ולכן מתבקש להגדיל את הרכיב של אג"ח שקליות. מנגד, בהקבלה, כדאי יהיה להקטין חשיפה לאג"ח צמודות מדד של ממשלת ארה"ב (TIPS).

3: לאחר פרסום נתוני הגירעון בשנת 2020 (160 מיליארד שקל) הממשלה החדשה בישראל מחליטה לממן את כל הגירעון באמצעות הנפקת חוב חיצוני. כתוצאה מכך סוכנויות הדירוג מחליטות להוריד את דירוג האשראי של ישראל בשתי דרגות.

תשובה: להגדיל חשיפה למט"ח, להגדיל אג"ח צמודות מדד לטווח קצר-בינוני, להקטין אג"ח ממשלתיות ואג"ח קונצרניות, להקטין מניות.

הורדת דירוג בשתי דרגות היא מהלך משמעותי שמשדר הערכה לכך שיש סיכון גובר שמדינת ישראל תתקשה בהחזר חובותיה במט"ח לעולם. זה יקרין גם על המשקיעים הזרים בשוק האג"ח בישראל וגם על המשקיעים הזרים במניות בישראל, שמבחינתם רמת הסיכון בהשקעה במשק הישראלי עלתה. הטענה הנגדית יכולה להיות שעקב ההנפקה בחו"ל ייקטן הצורך של המדינה להנפיק אג"ח בישראל וייווצר מחסור, אבל בשקלול הכולל, זה לא יעמוד מול שאר הגורמים. המהלך הזה עשוי לייצר פיחות (ובעקבות זאת, גם אינפלציה גבוהה יותר) גם עקב ההקרנה השלילית שלו על המשק וגם עקב יציאת המשקיעים הזרים שימכרו שקלים ויקנו דולרים.

 4: המפקח על הבנקים בשיתוף הממונה על שוק ההון מחליטים במשותף להוריד את דרישות הלימות ההון של הבנקים וחברות הביטוח.
תשובה: להגדיל החזקה במניות בנקים וחברות ביטוח, ישירות או באמצעות קרן סל מחקה, להגדיל מניות, להקטין אג"ח ממשלתיות, להקטין מט"ח.

מהלך כזה עשוי בהחלט לשפר את רווחיות הבנקים, להזרים אשראי למשק ולתרום הן למניות הבנקים, הן למניות בכלל והן לצמיחת המשק. בנסיבות כאלה אג"ח ממשלתיות ייראו כנחותות עוד יותר מאשר היום מול מניות הבנקים. צמיחה מהירה יותר של המשק עשויה לחזק את השקל מול המט"ח.

תוספת אפשרית: הקטנה של מניות חברות אשראי חוץ בנקאי שתתמודדנה עם תחרות חריפה יותר מול הבנקים שישתחרר להם הון למתן הלוואות.

5: משרד האוצר מקדם חקיקה להעלאה משמעותית של מס רווח הון לאחזקות טווח קצר של עד שנה, והפחתה משמעותית של מס רווח הון לאחזקות של יותר משנה.
תשובה: להגדיל מניות בעיקר באמצעות קרנות נאמנות, להגדיל אג"ח, לרבות קונצרני, בעיקר באמצעות קרנות נאמנות, להקטין פיקדונות ומזומן בבנקים, להקטין החזקה באופציות שהטווח שלהן הוא קצר באופן מובנה.

לדעתי, מהלך כזה אולי יפגע במחזורי המסחר בבורסה, אבל לאורך זמן הוא יהיה מהלך מבורך שיתרום לבורסה ובעיקר לשוק המניות. ההגדלה כדאי שתיעשה באמצעות קרנות נאמנות שכן הן לא חייבות במס על פעילותן, כולל קצרת הטווח, ומי שמשלם את המס הוא המשקיע. עדיפה למשקיע רכישה של קרן נאמנות מנייתית למשל, על פני תיק של הרבה מניות, שהפיתוי לעשות בו פעילות קצרת טווח, ולפעמים לעשות זאת גם מהכרח, גדול מדי, ובמקרה כזה הוא ישלם שיעור מס גבוה.

 6: רשות ניירות ערך מודיעה שבעקבות הניסיון שהצטבר היא לא תאפשר בעתיד הנפקות של אג"ח חברות נדל"ן אמריקאיות בבורסה בתל אביב (חברות הרשומות ב-BVI)
תשובה: זה אירוע שאינו משמעותי דיו כדי לחולל שינוי בהחלטות המשקיע, גם כאשר הוא יודע זאת מראש. כך למשל, זו אינה סיבה להגדיל חשיפה לאג"ח נדל"ן אמריקאיות בטענה של מחסור עתידי כי שום דבר לא השתנה בניתוח כדאיות הרכישה או אי כדאיות הרכישה שלהן כיום. אפשר לומר, רק בדוחק, שכדאי להקטין חשיפה למניות של חברות חיתום שנהנות מקופונים שמנים בהנפקות אלה, אבל מדובר בתחום נישתי וזניח. לפיכך, נמנענו מלציין הן הגדלות והן הקטנות.

7: הרגולטורים בארה"ב ובאירופה מחליטים להגביל באופן משמעותי את פעילות ענקיות הטכנולוגיה באמצעות שורה של חוקים ופיצול פעילויות.
תשובה: להגדיל השקעה במניות ערך, להקטין השקעה במניות הענק הטכנולוגיות כולל באירופה.

ההקטנה מתבקשת נוכח מגמה הולכת ומתקשחת כנגד חברות הענק האלו והעובדה שבשנים האחרונות העלייה של 5 מניות ה-Faang סיפקה כ-25%-30% מתשואת מדד S&P 500. הידיעה הצפויה הזו, לא מחייבת באופן אוטומטי הגדלה בשום אפיק, ואולי, וגם במידה מוגבלת מאוד, במניות ערך.

8: כחלק מהתאוששות ממשבר הקורונה ופתיחת הכלכלות, מסתמנת עלייה חדה במחירי הסחורות וחומרי הגלם לחקלאות ולתעשייה.
תשובה: להגדיל חשיפה לקרנות סל על סחורות ולמניות של חברות שנהנות מהמגמה הזו, להגדיל חשיפה לאיגרות חוב צמודות מדד, להקטין חשיפה לאיגרות חוב שקליות לא צמודות, להקטין חשיפה למניות של חברות ששיעור גבוה מהעלויות שלהן נובע ממחיר הסחורות.

הצד המרוויח מהתפתחות כזו הוא מניות של חברות שמוכרות סחורות וחומרי גלם לתעשייה ולחקלאות והצד המפסיד הן חברות שצורכות אותם. נוסף על כך, התפתחות כזו של עלייה חדה במחירי הסחורות וחומרי הגלם מייצרת אינפלציה ולכן כדאי להגדיל חשיפה לאיגרות חוב צמודות מדד ולהקטין חשיפה לאיגרות חוב שאינן צמודות.

תוספת אפשרית: להגדיל אחזקות במניות של חברות תעופה עקב פתיחת הכלכלות הצפויה.

***הכותבים הם בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות, ומנהל צוות אג"ח ישראל בחברת הגמל והפנסיה של מיטב דש.

**** אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"