גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העו"ד שנלחם למיסוי התאגידים מגיב להסכם המיסוי ההיסטורי: "יבצעו תמרון משפטי כדי להקטין את נטל המס"

עו"ד גיא אופיר, שחתום על עשרות מאבקים משפטיים וציבוריים נגד תאגידי האינטרנט ובראשם פייסבוק, מביט מהצד על רפורמת המס ההיסטורית וטוען: "עד אשר נראה גביית מס בפועל, מוקדם לברך. קל לחלק הצהרות, וקשה לבצע"

עו''ד גיא אופיר / צילום: יח''צ
עו''ד גיא אופיר / צילום: יח''צ

הסכם המס ההיסטורי הביא לראשונה 136 מדינות להסכים על השוואת מס החברות ועל חלוקה מחדש של רווחי מאה חברות הטכנולוגיה והתרופות הגדולות ביותר. לכאורה מדובר בהסכם ראשון מסוגו, כיוון שהוא מביא בפעם הראשונה שני שליש ממדינות העולם להסכים על כללי מיסוי שווים, אך הסכום שהוא מוסיף לקופתן בשלב זה איננו גבוה.

מלבד חלוקה מחדש וצודקת יותר של רווחי חברות כמו פייסבוק, גוגל או אמזון, הוא מוסיף בפועל 150 מיליארד דולר לקופת המדינות, אשר בחלוקה עולמית איננו מהווה תרומה משמעותית לקופתן.

מוקדם מכדי לברך

מי שעומד מהצד הוא עו"ד גיא אופיר, החתום על עשרות מאבקים משפטיים וציבוריים נגד תאגידי האינטרנט ובראשם פייסבוק. בפרט, הוא הפך לסמל מאבקו של האזרח הקטן אל מול הרשתות החברתיות, החל מהתביעה מהן לגלות אחריות על פרסומים של משתמשים ועד הכללתן תחת חוקי המיסוי. בנוסף להעלאת מס החברות על התאגידים, כפי שהדבר אמור להתבצע בעקבות ההסכם הבינלאומי, תובע עו"ד אופיר מהרשויות להכפיף את התאגידים גם לתשלום מס ערך מוסף על עסקאות שהן עורכות בישראל.

למעשה, פייסבוק וגוגל אינן משלמות מס ערך מוסף בישראל על עסקאות מכר של פרסום מול מפרסמים מקומיים, ואמזון איננה גובה מע"מ על עסקאות מחשוב ענן מול החברות הישראליות. אופיר מברך על ההסכם אך עדיין סבור שהמרחק בין גיבושו לבין יישומו רב מאוד. "עצם שיתוף הפעולה בין כל כך הרבה מדינות, והעובדה שנקבו באחוז מס מוגדר, הוא אכן תקדים משמעותי", הוא אומר לגלובס. "אני למעלה מעשור נלחם כדי שגוגל ופייסבוק ישלמו מס, ואירוע כזה טרם קרה".

"יחד עם זאת, עד אשר נראה גביית מס בפועל, מוקדם לברך. ראשית, יש להניח שהתאגידים הרב לאומיים יבצעו תמרון משפטי כדי לנסות להקטין נטל המס, ושנית - ולא פחות חשוב מכך - קל לחלק הצהרות, וקשה לבצע, לעובדי מדינה יש נטייה לנקוט בסחבת ולחכות הרבה מאוד שנים עד שמממשים הצהרות".

אופיר מתכוון לשתי עתירות לבג"ץ שהגיש נגד מדיניות גביית המסים הנוכחית כלפי החברות הבינלאומיות, ושנמחקו על ידי בית המשפט ללא צו לאחר שרשות המסים טענה כי הליך המיסוי כלפי התאגידים נמצא מעבר לפינה. "לפני שבע שנים, בעתירה הראשונה, הצהירה רשות המסים כי הליך מיסוי חדש יגיע ממש בקרוב. כך גם בעתירה דומה שהוגשה לפני שלוש שנים. והנה, שנים לאחר מכן - ה'בקרוב' טרם הגיע".

"אני אברך אחרי שאראה מעשים ולא הצהרות," אומר אופיר. "חשוב להבהיר שהמצב המשפטי בישראל מחייב גביית מס. הסיבה שעד עתה הוא לא נגבה כפי שצריך לא נעוצה בקושי משפטי אמיתי, אלא בחדלות ובינוניות של גובי המסים שמחפשים מתחת לפנס ובורחים מגבייה מורכבת".

החברות הבינלאומיות כבר מאותתות שתמורת העלאה של מס חברות הן רוצות הטבות מס אחרות כמו הטבות על הקרקע, על שכירת עובדים או במס על הדיבידנדים.
"בניגוד למדינות רבות אחרות, ישראל איננה צריכה לחשוש מהטלת מס וגם לא צריכה לנהל משא ומתן עם התאגידים. עבור פייסבוק, גוגל, אמזון ודומותיהן, תשלום מס בישראל הוא 'כסף קטן'. יציאה מהשוק הישראלי היא איום עליהם: הן ברמת ההכנסות שהן מייצרות מעסקאות עם חברות הטכנולוגיה הישראליות, והן ברמת החדשנות של העובדים ושל הפתרונות הטכנולוגיים המפותחים במרכזי הפיתוח שלהן.

"עזיבה שלהן את ישראל תותיר כאן ואקום, שיוליד בתורו חברה ישראלית שעשויה להמכר למתחרה. התאגידים הרב לאומיים יודעים זאת, ולכן לא יעזבו את המשק הישראלי אפילו אם יוטל עליהן 30% מס".

"רשות המסים מורכבת מאגד של אנשים שלא אוהבים אתגר"

עד כמה נחושה רשות המסים למסות את הענקיות הבינלאומיות?
"רשות המסים לא נחושה, היא מורכבת מאגד של אנשים שלא אוהבים אתגר, ונמשכים לאזור הנוחות, והוא לרוץ אחרי נישומים ישראלים. הובא לידיעתי שלראש רשות המסים אין נכונות לפעול למיסוי משמעותי יותר של החברות הבינלאומיות בתואנה של רצון להימנע מיצירת משבר מול ארה"ב".

מרשות המסים נמסר: "מדובר בדברי הבל וטענות חסרות כל שחר. רשות המסים פועלת באופן מתמיד לחיוב במס כדין של פעילותן בארץ של החברות הרב לאומיות".

מדוע לדעתך רשות המסים חוששת מהתגובה בארה"ב?
"רשות המסים מושפעת מלוביסטים, פוליטיקאים, ועורכי דין בשליחות התאגידים הרב לאומיים. נושאי מסר אלו מפמפמים שוב ושוב את האמרה כאילו אם נטיל מס - האמריקאים יכעסו עלינו והתאגידים האמריקאים יברחו. מדובר בהבלים, שום תאגיד גדול לא יעזוב. לפייסבוק יש שרתים באלבניה לא כי היא שוק רווחי, אלא כי היא מפחדת מוואקום שיוליד מתחרה. שם הם לא עוזבים, גם כאן לא יעזבו".

כיצד לדעתך ייראו תכנוני המס הבאים? כיצד חברות צפויות לעקוף את מסי החברות החדשים בהנחה ואלה אכן יושתו על 136 מדינות?
"אני חושב שאם רשות המסים תהיה נחושה ובוודאי שאם 136 מדינות יפעלו, יהיה מאוד קשה לתאגידים רב לאומיים לעקוף את ההסדרים שיושתו עליהם. הטריקים הללו עובדים כאשר הרשויות מוותרות לנישום. אם נישום רגיל היה עושה מה שגוגל עושה, היו נוחתים עליו עם חיפושים, צווים, עיקולים וכתבי אישום לבל יראו וייראו. אבל גוגל, אמזון ופייסבוק נכון להיום פשוט משתינות מהמקפצה מול העיניים של המציל, והוא אפילו לא מעיר להן".

"התאגידים הללו נרתעים כאשר יש נחישות רבה נגדם. יתכן והם ינסו לשנות מבנה משפטי ולהעביר גביית הכנסות מתאגיד באירופה לתאגיד באיי הבהאמה, אבל זה תרגיל שיכולה רשות המסים לראות בו כעסקה מלאכותית, או אז ידרשו התאגידים להשיג על החלטת הרשות בית המשפט ולחשוף התנהלות פיננסית פנימית שלהם, משהו שהם מאוד לא אוהבים לעשות".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

הביקושים לקופנהגן הוכפלו: כך טיסות ישירות משפיעות על בחירת יעדי הנופש

ענף התעופה המקומי מתחיל להתאושש והחברות מזהות את ההזדמנות ופותחות קווים ישירים חדשים להאנוי, קופנהגן וברטיסלבה ● אלו מקלים על הנסיעה ומגבירים את האטרקטיביות של היעדים ● ומתי טיסות ישירות לא מגדילות את הביקוש?

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

קריטריון יוצא דופן: כך יקבע באילו קיבוצים ניתן להקים שדה סולארי

בדיון בערר על הקמת שדות סולאריים בקיבוצי עוטף עזה, הוצג קריטריון חריג לצמצום היישובים הזכאים: האם הייתה חדירת מחבלים בפועל ב־7 באוקטובר או "רק" לחימה על הגדר ● מסמך צה"לי שסיווג את היישובים לפי עצימות הלחימה הונח בפני הוועדה, שטרם הכריעה

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן

צילום: AP/Evan Vucci, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הדרמה באיראן: אפילו בטהרן כבר לא סופרים את מדינות אירופה

אם מישהו תהה היכן נמצאת אירופה בעימות הנוכחי באיראן, ברגע המכריע שעשוי למוטט את שלטון האייתולות - הרי שהיא עמוק בשוליים ● אחרי ההרג ההמוני של המפגינים האיראניים, התגובות האירופיות הרשמיות היו חלביות ברובן ● כך, האיחוד האירופי שוב ממחיש את חולשתו בסדר העולמי החדש

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

תביעה נוספת בסלייס: המנהל המורשה תובע 100 מיליון שקל ממארגני קרנות אדומות

מדובר באשכול אנה חיימוב, שבראשו עמדו לפי החשד אנה חיימוב, ליעם ישראל ואחרים, ועימם נתבעו גם הקרן הזרה דנה 21, סוכני ביטוח ששיווקו את הקרנות לעמיתי סלייס וגורמים נוספים ● בתוך כך, רו"ח סנדרוב הגיש היום לביהמ"ש הסכם שחתם עם קרן Shayna להשבת כספי עמיתים שהושקעו באשכול שניהל גיא שנצר

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

מתי ארה"ב תתקוף באיראן? זה מה שחושבים באתר ההימורים הגדול

על רקע המהומות באיראן, באתר פולימרקט, המבטא חוכמת המונים ולעתים מידע פנים, נרשמים הימורים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לגבי מועד לתקיפה אמריקאית וישראלית, להדחת חמינאי ולקריסת המשטר ● אז מה צופים המהמרים?

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

הבנקים לא מגלגלים את הירידה בריבית לנוטלי המשכנתאות / איור: גיל ג'יבלי

הריבית ירדה? הבנקים עדיין לא מגלגלים את ההקלה לנוטלי המשכנתאות

בנק ישראל הפתיע בשבוע שעבר עם הורדת ריבית נוספת של 0.25%, שהביאה את שיעור הריבית הכללי לרמה של 4% ● עם זאת, למרות שתי הורדות רצופות, הבנקים לא ממהרים להוריד את הריביות גם על המשכנתאות החדשות ● ובמקביל, לפי בדיקת בנק ירושלים, אחד מכל חמישה לווים מותח את תקופת המשכנתא למקסימום

מזומן וזהב שנתפסו בפשיטת הענק / צילום: דוברות רשות המסים

מיליונים במזומן, תכשיטים ורכבי יוקרה נתפסו בפשיטת ענק על נותני שירותים פיננסיים

במבצע ראשון מסוגו פשטו רשות המסים, רשות שוק ההון, רשות איסור הלבנת הון והמשטרה על עשרות נותני שירותים פיננסיים ברחבי הארץ, שפעלו ללא רישיון

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של עד 24 מיליון שקל: סניף הדגל החדש של הראל ויזל בראשון לציון

חנות ג'מבו יוון תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר, אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלה ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, שצפויה להתרחב עוד בישראל - וגם בקנדה

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו, לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל, ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

דיירי הבניין עדיין מפונים. המבנה המדובר בת''א / צילום: אנגל אינווסט

בזכות טיל איראני: כך נעלמו ההתנגדויות לפרויקט תמ"א

פרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב נתקע במשך שנים בשל התנגדות של שלושה דיירים ● פגיעת טיל סמוכה במהלך המלחמה הובילה לפינוי הבניין בעקבות נזק מההדף, וכעת להסרת ההתנגדויות ולקיצור לוחות הזמנים בכחצי שנה

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

ביהמ"ש המחוזי בת"א מחק תביעה של חברת נדל"ן כנגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב יזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו קמפיין אנונימי ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד, שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ–100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ–1000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים