גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העו"ד שנלחם למיסוי התאגידים מגיב להסכם המיסוי ההיסטורי: "יבצעו תמרון משפטי כדי להקטין את נטל המס"

עו"ד גיא אופיר, שחתום על עשרות מאבקים משפטיים וציבוריים נגד תאגידי האינטרנט ובראשם פייסבוק, מביט מהצד על רפורמת המס ההיסטורית וטוען: "עד אשר נראה גביית מס בפועל, מוקדם לברך. קל לחלק הצהרות, וקשה לבצע"

עו''ד גיא אופיר / צילום: יח''צ
עו''ד גיא אופיר / צילום: יח''צ

הסכם המס ההיסטורי הביא לראשונה 136 מדינות להסכים על השוואת מס החברות ועל חלוקה מחדש של רווחי מאה חברות הטכנולוגיה והתרופות הגדולות ביותר. לכאורה מדובר בהסכם ראשון מסוגו, כיוון שהוא מביא בפעם הראשונה שני שליש ממדינות העולם להסכים על כללי מיסוי שווים, אך הסכום שהוא מוסיף לקופתן בשלב זה איננו גבוה.

מלבד חלוקה מחדש וצודקת יותר של רווחי חברות כמו פייסבוק, גוגל או אמזון, הוא מוסיף בפועל 150 מיליארד דולר לקופת המדינות, אשר בחלוקה עולמית איננו מהווה תרומה משמעותית לקופתן.

מוקדם מכדי לברך

מי שעומד מהצד הוא עו"ד גיא אופיר, החתום על עשרות מאבקים משפטיים וציבוריים נגד תאגידי האינטרנט ובראשם פייסבוק. בפרט, הוא הפך לסמל מאבקו של האזרח הקטן אל מול הרשתות החברתיות, החל מהתביעה מהן לגלות אחריות על פרסומים של משתמשים ועד הכללתן תחת חוקי המיסוי. בנוסף להעלאת מס החברות על התאגידים, כפי שהדבר אמור להתבצע בעקבות ההסכם הבינלאומי, תובע עו"ד אופיר מהרשויות להכפיף את התאגידים גם לתשלום מס ערך מוסף על עסקאות שהן עורכות בישראל.

למעשה, פייסבוק וגוגל אינן משלמות מס ערך מוסף בישראל על עסקאות מכר של פרסום מול מפרסמים מקומיים, ואמזון איננה גובה מע"מ על עסקאות מחשוב ענן מול החברות הישראליות. אופיר מברך על ההסכם אך עדיין סבור שהמרחק בין גיבושו לבין יישומו רב מאוד. "עצם שיתוף הפעולה בין כל כך הרבה מדינות, והעובדה שנקבו באחוז מס מוגדר, הוא אכן תקדים משמעותי", הוא אומר לגלובס. "אני למעלה מעשור נלחם כדי שגוגל ופייסבוק ישלמו מס, ואירוע כזה טרם קרה".

"יחד עם זאת, עד אשר נראה גביית מס בפועל, מוקדם לברך. ראשית, יש להניח שהתאגידים הרב לאומיים יבצעו תמרון משפטי כדי לנסות להקטין נטל המס, ושנית - ולא פחות חשוב מכך - קל לחלק הצהרות, וקשה לבצע, לעובדי מדינה יש נטייה לנקוט בסחבת ולחכות הרבה מאוד שנים עד שמממשים הצהרות".

אופיר מתכוון לשתי עתירות לבג"ץ שהגיש נגד מדיניות גביית המסים הנוכחית כלפי החברות הבינלאומיות, ושנמחקו על ידי בית המשפט ללא צו לאחר שרשות המסים טענה כי הליך המיסוי כלפי התאגידים נמצא מעבר לפינה. "לפני שבע שנים, בעתירה הראשונה, הצהירה רשות המסים כי הליך מיסוי חדש יגיע ממש בקרוב. כך גם בעתירה דומה שהוגשה לפני שלוש שנים. והנה, שנים לאחר מכן - ה'בקרוב' טרם הגיע".

"אני אברך אחרי שאראה מעשים ולא הצהרות," אומר אופיר. "חשוב להבהיר שהמצב המשפטי בישראל מחייב גביית מס. הסיבה שעד עתה הוא לא נגבה כפי שצריך לא נעוצה בקושי משפטי אמיתי, אלא בחדלות ובינוניות של גובי המסים שמחפשים מתחת לפנס ובורחים מגבייה מורכבת".

החברות הבינלאומיות כבר מאותתות שתמורת העלאה של מס חברות הן רוצות הטבות מס אחרות כמו הטבות על הקרקע, על שכירת עובדים או במס על הדיבידנדים.
"בניגוד למדינות רבות אחרות, ישראל איננה צריכה לחשוש מהטלת מס וגם לא צריכה לנהל משא ומתן עם התאגידים. עבור פייסבוק, גוגל, אמזון ודומותיהן, תשלום מס בישראל הוא 'כסף קטן'. יציאה מהשוק הישראלי היא איום עליהם: הן ברמת ההכנסות שהן מייצרות מעסקאות עם חברות הטכנולוגיה הישראליות, והן ברמת החדשנות של העובדים ושל הפתרונות הטכנולוגיים המפותחים במרכזי הפיתוח שלהן.

"עזיבה שלהן את ישראל תותיר כאן ואקום, שיוליד בתורו חברה ישראלית שעשויה להמכר למתחרה. התאגידים הרב לאומיים יודעים זאת, ולכן לא יעזבו את המשק הישראלי אפילו אם יוטל עליהן 30% מס".

"רשות המסים מורכבת מאגד של אנשים שלא אוהבים אתגר"

עד כמה נחושה רשות המסים למסות את הענקיות הבינלאומיות?
"רשות המסים לא נחושה, היא מורכבת מאגד של אנשים שלא אוהבים אתגר, ונמשכים לאזור הנוחות, והוא לרוץ אחרי נישומים ישראלים. הובא לידיעתי שלראש רשות המסים אין נכונות לפעול למיסוי משמעותי יותר של החברות הבינלאומיות בתואנה של רצון להימנע מיצירת משבר מול ארה"ב".

מרשות המסים נמסר: "מדובר בדברי הבל וטענות חסרות כל שחר. רשות המסים פועלת באופן מתמיד לחיוב במס כדין של פעילותן בארץ של החברות הרב לאומיות".

מדוע לדעתך רשות המסים חוששת מהתגובה בארה"ב?
"רשות המסים מושפעת מלוביסטים, פוליטיקאים, ועורכי דין בשליחות התאגידים הרב לאומיים. נושאי מסר אלו מפמפמים שוב ושוב את האמרה כאילו אם נטיל מס - האמריקאים יכעסו עלינו והתאגידים האמריקאים יברחו. מדובר בהבלים, שום תאגיד גדול לא יעזוב. לפייסבוק יש שרתים באלבניה לא כי היא שוק רווחי, אלא כי היא מפחדת מוואקום שיוליד מתחרה. שם הם לא עוזבים, גם כאן לא יעזבו".

כיצד לדעתך ייראו תכנוני המס הבאים? כיצד חברות צפויות לעקוף את מסי החברות החדשים בהנחה ואלה אכן יושתו על 136 מדינות?
"אני חושב שאם רשות המסים תהיה נחושה ובוודאי שאם 136 מדינות יפעלו, יהיה מאוד קשה לתאגידים רב לאומיים לעקוף את ההסדרים שיושתו עליהם. הטריקים הללו עובדים כאשר הרשויות מוותרות לנישום. אם נישום רגיל היה עושה מה שגוגל עושה, היו נוחתים עליו עם חיפושים, צווים, עיקולים וכתבי אישום לבל יראו וייראו. אבל גוגל, אמזון ופייסבוק נכון להיום פשוט משתינות מהמקפצה מול העיניים של המציל, והוא אפילו לא מעיר להן".

"התאגידים הללו נרתעים כאשר יש נחישות רבה נגדם. יתכן והם ינסו לשנות מבנה משפטי ולהעביר גביית הכנסות מתאגיד באירופה לתאגיד באיי הבהאמה, אבל זה תרגיל שיכולה רשות המסים לראות בו כעסקה מלאכותית, או אז ידרשו התאגידים להשיג על החלטת הרשות בית המשפט ולחשוף התנהלות פיננסית פנימית שלהם, משהו שהם מאוד לא אוהבים לעשות".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה