גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוחי הרכב התייקרו בספטמבר, וזו רק ההתחלה - המחירים צפויים לעלות בעשרות אחוזים

ביטוחי הרכב התייקרו בחודש ספטמבר בשיעור של 1.6% בממוצע ● אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים הנובעת בין היתר מפיגור שנוצר אצל יצרניות הרכבים ● בינואר תעריף ביטוח החובה יעלה ביותר מ-3%

אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים / צילום: תמר מצפי
אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים / צילום: תמר מצפי

בשבועיים האחרונים נראה כי הגל הרביעי של הקורונה נמצא בדעיכה, אבל את ההשפעות ארוכות הטווח של המגפה ימשיך העולם להרגיש עוד חודשים ארוכים. ציבור הנהגים הישראלי מרגיש את השפעות המגפה בכיס כבר עכשיו, כשביטוחי הרכב התייקרו בחודש ספטמבר בשיעור של 1.6% בממוצע.

על פי אתר השוואת מחירי הביטוח Wobi, המחירים התייקרו בכל הפוליסות שנבדקו במסגרת המדד, ללא הבדל בדגמים בכל קטגוריות כלי הרכב השונות: מיני, סופר-מיני, משפחתיות וג'יפונים. עם זאת, מנתוני המדד עולה כי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, המחירים עדיין נמוכים ב-1% בממוצע.

בין הדגמים שהראו את העלייה הגבוהה ביותר החודש הם: מאזדה 3 (2.4%) - באוגוסט מחיר הפוליסה היה 4,145 שקל ובספטמבר המחיר עלה ל-4,245 שקל; קיה פיקנטו (2.3%) - מחיר פוליסה באוגוסט עמד על 2,862 שקל וכעת מחירה הוא 2,928 שקל; יונדאי I-20 - באוגוסט שולמו תמורת הפוליסה 3,159 שקל ואילו בספטמבר שולמו עבור רכישתה 3,200 שקל (1.3% יותר).

העומסים בנמלים הובילו להתייקרות

אחת הסיבות המרכזיות להעלאת התעריפים היא התייקרות החלפים הנובעת בין היתר מפיגור שנוצר אצל יצרניות הרכבים בשל סגרים שנכפו על מפעליהן במהלך משבר הקורונה העולמי, מחסור בייצור שבבים שפוגע בתעשיות רבות ובנוסף עקב שיבושים בתובלה הימית ובנמלים, הנמשכים מתחילת משבר הקורונה. בתקופה האחרונה נשברו שיאי גודש בנמלים ומחירי הובלת מכולות, שמתגלגלים בין השאר למחירי החלפים לרכב ולעלויות הייצור, ובהתאם לא תהיה ברירה לחברות הביטוח לייקר את הביטוחים על מנת להתמודד עם תביעות בתחום הרכב.

סיבה נוספת היא העלייה בשכיחות תאונות הדרכים בישראל. מגפת הקורונה הביאה רבים להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית תוך העדפת שימוש ברכבים פרטיים, מגמה שבאה לידי ביטוי בפקקים הרבים מצד אחד, וגם במספר התאונות בהן מעורבים כלי רכב מהצד השני. על פי נתונים שאספו ב-Wobi, מתחילת השנה ועד לחודש אוגוסט נרשמה עלייה של 11% בכמות תאונות הדרכים שדווחו למשרד התחבורה ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2020. בולט לרעה חודש אפריל עם עלייה של 125% במספר התאונות המדווחות ביחס לאפריל 2020.

 

מדד מקובל בכל העולם לבדיקת איכות עסקי הביטוח הוא מדד Loss Ratio הבודק את שיעור תשלום התביעות מתוך הפרמיות ששולמו לחברת הביטוח. Loss Ratio נמוך משמעו פרמיות גבוהות ביחס לתשלום תביעות נמוך, בעוד Loss Ratio גבוה משמעו פרמיות נמוכות ביחס לתשלום תביעות גבוה. לכן, ככל שה-Loss Ratio נמוך יותר, חברת הביטוח במצב טוב יותר.

על פי הדוחות הכספיים האחרונים של חברות הביטוח, ישנה שחיקה קשה ברווחיות תיק ביטוח הרכב של החברות הנובע בין היתר מ-Loss Ratio גבוה. הממוצע בענף בסוף החצי הראשון של 2021 עמד על 75.4%, לעומת 66% בסוף יוני 2020, עלייה של 14%. החברה שהציגה את ה- Loss Ratio הגבוה ביותר הייתה ליברה עם 95% ואחריה הכשרה עם 90%, בעוד ביטוח חקלאי הציגה את השיעור הנמוך ביותר (67%) ואחריה שלמה ביטוח ושומרה מבית מנורה מבטחים עם 69% כל אחת.

העלייה במחירי החלפים מובילה גם לעלייה בגניבות רכבים, על מנת להשיג חלקי חילוף. על פי נתוני המשטרה, ב-2021 היקף גניבות הרכבים בעשר הערים הגדולות בישראל היה גבוה ב-28% לעומת 2020 וב-8% ביחס ל-2019. גורמים בחברות הביטוח מזהירים כי הנתונים האלה צפויים גם הם להביא לייקור תעריפי הביטוח, על מנת שהחברות יוכלו לעמוד בתשלומים בגין רכבים שנגנבו.

השילוב בין העלייה בשכיחות תאונות הדרכים, התייקרות חלקי החילוף ומכת הגניבות משפיעה כבר עכשיו על הביטוח המקיף לרכב. בענף הביטוח צופים כי שילוב זה יביא לשילוב של 10%-15% בתעריפי הביטוח המקיף בחודשים הקרובים. נציין, כי נכון להיום חברות הביטוח מעניקות הנחות גדולות בביטוח המקיף מתחת לתעריפים שקבעו ברשות שוק ההון, מה שמאפשר להם להעלות מחירים ללא צורך בקבלת אישור מרשות שוק ההון. עם זאת, ענף הרכב הוא תחרותי ביותר, בעיקר עם כניסתן של חברות הביטוח הדיגיטליות ליברה ו-ווישור, ולכן החברות ינסו להישאר תחרותיות ולא לבקש העלאת מחירים מעבר לצמצום שיעורי ההנחות.

בינואר: ייקור של 3% בביטוח החובה

אולם לא רק הקורונה צפויה להביא לייקור בתעריפי ביטוח הרכב. הן בתחילת 2022 והן בתחילת 2023 יבקשו חברות הביטוח להעלות את מחירי ביטוח החובה, בשל הנחיות המוטלות עליהן מרשויות המדינה. ב-1 בינואר 2022 יעלה ב-3.33% הסכום שמחויבות חברות הביטוח להעביר לקופות החולים מתוך הפרמיות שהן גובות מהמבוטחים בגין טיפול בנפגעי תאונות דרכים, המשולמים באמצעות חברת הביטוח הממשלתית קרנית.

עלות אספקת השירותים לקופות החולים תעלה משיעור של 9.4% ל-12.66% ותעמוד על 655 מיליון שקלים. ברשות שוק ההון, האחראית על תחום הביטוח, התנגדו להעלאה זו, וטרם אישרו לחברות הביטוח לגלגל אותה לצרכן באמצעות העלאת התעריפים, אך לא מן הנמנע כי זה אכן יקרה. כיוון שפרמיית ביטוח חובה ממוצעת עולה כ-1,200 שקל, מדובר על התייקרות של כ-40 שקלים, תלוי בסוג הרכב.

שנה לאחר מכן, בינואר 2023, יעלה גם התעריף שמשלמות חברות הביטוח לביטוח הלאומי בשל תביעות בגין תאונות דרכים. ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה בשבוע שעבר פה אחד, במסגרת חוק ההסדרים, מנגנון התחשבנות חדש בין המוסד לביטוח לאומי לבין חברות הביטוח, לפיו החל משנת 2023 לא יבוצעו עוד התחשבנויות בין הצדדים על כל מקרה ביטוח בנפרד, אלא חברות הביטוח יעבירו למוסד לביטוח לאומי שיעור גלובלי וקבוע מהכנסותיהן לצורך השתתפות בפיצוי כספי לנפגעים שהיה ברשותם גם ביטוח פרטי.

כך, בין השנים 2023 ל 2025 יעבירו חברות הביטוח למוסד לביטוח לאומי 10% מסך דמי ביטוח הרכב ששולמו להן על ידי הלקוחות, ומשנת 2025 ואילך - 10.95%. גם כאן צפוי גלגול של התעריפים החדשים לצרכן והתייקרות של עשרות שקלים נוספים בביטוחי החובה.

רווח מצרפי רבעוני של 3.6 מיליארד שקל בביטוח מקיף

התוספת לסכומים שמעבירות חברות הביטוח לקופות החולים ולביטוח הלאומי מגיעות על רקע הפסדים בתחום ביטוחי החובה ברבעון השני של השנה, שרשמו 7 מתוך 15 החברות הפועלות בתחום, בעיקר בשל העלייה בתביעות בתחום ביטוחי הרכב, כשבחברות טוענים כי הפרמיות היום לא מאפשרות לכסות את העלויות.

מי שרשמה את ההפסד הגדול ביותר היא חברת הראל (33 מיליון שקל), כאשר גם ביטוח ישיר, AIG , שירביט, מנורה מבטחים, איילון וכלל במפסידות. לעומתן, הפניקס רשמה רווח של 139 מיליון שקל במגזר זה כשגם שומרה, מגדל ושלמה הציגו רווחים של עשרות מיליוני שקלים כל אחת.

בתחום רכב רכוש רשמו כל החברות יחד רווח מצרפי של 3.6 מיליארד שקל, כאשר מי שרשמה את הרווח הגבוה ביותר היא ביטוח ישיר (522 מיליון שקל), ואחריה הפניקס עם רווח של 407 מיליון שקל ברבעון השני של 2021.

עוד כתבות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: ארה"ב מעכבת מסירת פצצות מדויקות כדי להעביר מסר לישראל

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה