גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר כישלון ההנפקה: הון הטבע בדרך להצפת רווחים של מאות מיליוני שקלים באלקטריאון ובאוגווינד

הון הטבע פועלת למכור למשקיע ירון יעקובי חלק ממניותיה בשתי חברות הטכנולוגיה שאיבדו 50% ויותר משווי השיא שאליו נסקו אשתקד, אך עדיין משקפות לה רווח אדיר על ההשקעה ● העסקה במניות אלקטריאון ב-35% מעל מחיר השוק

האוטובוס החשמלי של אלקטריאון / צילום: קובי ישעיהו
האוטובוס החשמלי של אלקטריאון / צילום: קובי ישעיהו

אחרי כישלון ההנפקה של חברת הון הטבע, שתוכננה להתבצע בבורסה בת"א לפני מספר חודשים, פועלת חברת ההשקעות הפרטית למימוש של שתי החזקותיה הבולטות ברווחים נאים - אולם כאלה שרחוקים עשרות אחוזים משווי השיא אליהם הגיעו בשנה שעברה.

הסחורה המדוברת כוללת מניות של חברות הטכנולוגיה אלקטריאון וירלס ואוגווינד, כשבצד הרוכש ניצב ירון יעקובי, הפעיל בתחום הנדל"ן, בעיקר בארה"ב, ולצד זאת מבצע השקעות בחברות הייטק בישראל, שחלקן הגיעו לבורסה בגל ההנפקות האחרון.

מניות אוגווינד (הפועלת בתחום של פתרונות לאגירת האנרגיה) ואלקטריאון (פיתוח טכנולוגיית "כביש חכם") נהנו אשתקד מהייפ האדיר, ונסקו במאות אחוזים, למרות היקפי פעילות זניחים והפסדים שהן מציגות בשלב הנוכחי של פעילותן. עם זאת, השתיים נחתכו מאז בעשרות אחוזים לעומת שווי השיא שקבעו אשתקד.

הירידות מחקו מאות מיליוני שקלים "על הנייר" משווי השקעותיה של הון הטבע, אולם המכירות שהיא מקדמת כעת, אם ייצאו לפועל כמתוכנן, עדיין צפויות להציף לה רווחי הון עצומים, בהיקף של יותר מ-300 מיליון שקל בסה"כ על השקעותיה באוגווינד ובאלקטריאון, על השקעה של מיליוני שקלים בודדים שביצעה בכל אחת מהשתיים.

מניית אלקטריאון מציגה זינוק של פי 9 (כ-800%) בערכה מאז מוזגה פעילותה לשלד בורסאי במרץ 2018, כך שהיא משקפת לחברה שווי שוק נוכחי של כ-1.5 מיליארד שקל. כל זאת כשבשלב הנוכחי החברה לא מייצרת הכנסות, והפסדיה בשנתיים וחצי האחרונות (2018 עד מחצית 2021) מצטברים ל-55 מילון שקל.

לפני כשנה, עמד שווי השוק של החזקות הון הטבע באלקטריאון על כ-350 מיליון שקל (בעת ששוויה של אלקטריאון זינק למעל 3 מיליארד שקל), אלא שמאז, נחתך שווי המניה בכ-50%, כך ששווי ההחזקות הנוכחי של הון הטבע עומד על כ-170 מיליון שקל "בלבד".

אוגווינד: נסיקה מאז המיזוג לשלד בורסאי

אצל אוגווינד הכיוון דומה. מאז מוזגה פעילותה לשלד בורסאי בדצמבר 2019 היא מציגה נסיקה של כמעט פי 6 בערכה (קרוב ל-500%), שהוביל אותה בשנה שעברה להיסחר בשווי שיא של כ-2.5 מיליארד שקל, ואת החזקותיה של הון הטבע בה לשווי של כ-350 מיליון שקל. מאז ועד כה איבדה מניית אוגווינד קרוב ל-60% מערכה, כך שהיא משקפת לחברה שווי של קצת יותר מ-1 מיליארד שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של השנה הכנסות אוגווינד הסתכמו בפחות מ-1.5 מיליון שקל והפסדיה הגיעו ל-18 מיליון שקל, אחרי שבסיכום השנה שעברה הכנסותיה הגיעו ל-10 מיליון שקל וההפסד הסתכם בכ-23 מיליון שקל.

במסגרת העסקה במניות אלקטריאון צפוי ירון יעקובי לרכוש מידי הון הטבע, כ-2% ממניות החברה תמורת כ-43 מיליון שקל - במחיר המשקף פרמיה של כ-35% על שווי המניה בתחילת יום המסחר (מה שהוביל אותה לקפיצה בשיעור דו-ספרתי). עדכון זה גם חשף שאלקטריאון בוחנת אפשרוית רישום למסחר בחו"ל, באמצעות הנפקה או מיזוג ל- SPAC.

עוד סיכם יעקובי, כי יוכל לרכוש מהון הטבע נתח של עד כ-4.5% נוספים ממניות אלקטריאון תמורת כ-72 מיליון שקל (במחיר דומה למחיר השוק טרם הדיווח על העסקה), כך שהון הטבע, המחזיקה כיום בכ-11% ממניות אלקטריאון, תחדל מלהיות בעלת עניין באלקטריאון, ובכך תממש מניות שבהן השקיעה מיליוני שקלים בודדים בתמורה כוללת של כ-115 מיליון שקל.

הון הטבע: התחייבות לא לבצע שינוי ביתרת המניות

החלק השני של עסקת מניות אלקטריאון של הון הטבע ויעקובי כפוף להתחייבות הון הטבע שלא לבצע שינוי ביתרת מניותיה עד שנה וחצי ממועד ההסכם, או לחלופין, כאמור, במקרה שבו תבצע אלקטריאון רישום למסחר בחו"ל.

זמן קצר לאחר הדיווח של אלקטריאון עדכנה אוגווינד על הסכם שנחתם בין הון הטבע לבין יעקובי, בקשר למניות החברה, שגם היא הגיבה לעדכון על עסקה בין הצדדים בעליות נאות.

במסגרת הסכם זה נקבע, כי ב-90 ימים הקרובים הצדדים לא יבצעו מכירה או חלוקה בעין של מניותיהם באוגווינד, וכי לאחר תקופה זו תהיה לכל אחד מהצדדים זכות ראשונה לרכישת מניות, "במחיר למניה שייקבע בהתאם לשער הנעילה של מניית אוגווינד בבורסה בסיום יום המסחר האחרון טרם מועד ההצעה". כיום הון הטבע מחזיקה בכ-14% מהונה של אוגווינד, ויעקובי בכ-6%.

חברת הון הטבע עוסקת בהשקעות ביוזמות טכנולוגיות חדשניות. את החברה ייסדה עו"ד אורית מרום אלבק, ואלקטריאון ואוגווינד הן שתי ההשקעות המרכזיות שלה. בעל המניות הגדול בה כיום הוא איש העסקים היהודי-בריטי וינסנט צ'נגוויז ולצידו מחזיקים בה גם חברת מערכות הלחימה רפאל, אלביט מערכות, ביטוח ישיר, קרן ההון סיכון פרו-סיד ועוד.

בזכות הזינוק במניות אלקטריאון ואוגווינד, סיכמה הון הטבע את שנת 2020 עם קפיצה של מאות אחוזים ברווח הנקי השנתי שלה, שהגיע ליותר מ-300 מיליון שקל. עם זאת, הירידה במניות שתי החברות הובילה אותה לסכם את הרבעון הראשון של 2021 עם הפסד של קרוב ל-40 מיליון שקל - מגמה שלילית שכנראה נמשכה ברבעונים הבאים.

גם מייסד רשת AM:PM מביע אמון במניית אלקטריאון

מי שהפך לאחרונה לבעל עניין באלקטריאון בעקבות רכישת מניות בבורסה הוא רן בלינקיס, ממייסדי רשת המרכולים AM:PM (שנמכרה בשנת 2006 לדור אלון תמורת כ-150 מיליון שקל).

בלינקיס, דיווחה אלקטריאון, הגיע להחזקה של כ-5% ממניות אלקטריאון, בשווי שוק של כ-80 מיליון שקל. בלינקיס הוא בעל מניות באלקטריאון כבר מזה כשנה וחצי, ולא פוסל המשך הגדלת ההשקעה בה בהמשך.

בלינקיס מספר, כי "את התאווה שלי לבורסה אני מממש בתור משקיע בחברות שאני רואה בהן השקעה אסטרטגית,". לדבריו, "התחלתי להשקיע באלקטריאון אחרי היכרות עם אורן עזר, המנכ"ל והיו"ר ואחד המייסדים, שהוא איש חד וחכם, ואני חושב שלאלקטריאון יש הזדמנות ויכולת להוביל את תחום הטעינה. אני לא רואה ערים כמו תל אביב, ניו יורק ולונדון מתמלאות עמודים וכבלים להטענה, וכשאני מסתכל על אלקטריאון אני חושב שהיא עשויה להיות תחנת הדלק הגדולה בעולם".

מלבד אלקטריאון, ככל הידוע בלינקיס מושקע גם בחברת אגירת האנרגיה אוגווינד (כאמור עוד השקעה מוצלחת של הון הטבע) אולם עיקר עיסוקו כיום הוא פעילות בתחום הנדל"ן, באמצעות חברת "סיטיבוי", המתמקדת בפעילות בתל-אביב ופועלת בתחומי המגורים, המסחר והמשרדים.

בעלי המניות הבולטים באלקטריאון כיום הם צמד המייסדים, המנכ"ל אורן עזר וסמנכ"ל הטכנולוגיה חנן רומבק, עם החזקה של כ-31% מההון - מחצית כל אחד, בשווי שוק של כרבע מיליארד שקל כל אחד. עוד בין בעלי מניותיה בית ההשקעות אלטשולר שחם, עם החזקה של קרוב ל-7% וחברת התחבורה דן, (5.5%) אשר איתה חתמה אלקטריאון מוקדם יותר החודש על הסכם עקרונות לשיתוף פעולה להתקנת מערכת טעינה אלחוטית במסופים ועל גבי כ-200 אוטובוסים.

עוד עדכנה באחרונה אלקטריאון על הפעלה מסחרית של אוטובוס חשמלי הנטען מהכביש תוך כדי נסיעה בפרויקט שלה בשבדיה, ועל קבלת אישור מהרשויות בהולנד לגבי עמידה בתקנים הקשורים לפיתוח המוצר שלה.

עוד כתבות

הדמיה של קמפוס אנבידיה העתידי בקריית טבעון / הדמיה: באדיבות אנבידיה

"ישראל הפכה לבית השני שלנו": מנכ"ל אנבידיה מאשר כי יוקם קמפוס ענק בקריית טבעון

בהמשך לחשיפת גלובס, אנבידיה מאשרת כי תקים בקריית טבעון קמפוס על 90 דונם שתרכוש מרמ"י, אשר יהפוך אותה למעסיק הפרטי הגדול במדינה ● הענקית מבקשת להקיף אותו באזורי מסחר ומסעדות ולהשקיע בטיפוח שטחים ירוקים, וכמו כן נוכחותה צפויה לחייב חיזוק של תשתיות האנרגיה והתחבורה באזור ● האכלוס הראשוני: רק בעוד כשש שנים

טארטלט לימון שומשום / צילום: הילה אבידן

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

נמנעים מבדיקות? אולי יש לכם FOFO

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

ועדת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: צמצום סמכויות נשיא העליון וביטול נבחרת הדירקטורים

הכנסת אישרה בקריאה טרומית שורת הצעות חוק שהקואליציה קידמה ● בין ההצעות: העברת סמכות שיבוץ ההרכבים בבג"ץ מידי נשיא העליון לתוכנת מחשב וקיום בחינות לשופטים במשפט עברי ● בחזית החברות הממשלתיות: מינוי דירקטורים שאינם עומדים בתנאי הסף וכן צמצום האיסור על זיקה פוליטית בקרב בכירי החברות

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

החלה הספירה לאחור לשער של 3 שקלים: מתי הנגיד ייאלץ להתערב?

בשנה האחרונה רשם השקל התחזקות משמעותית את מול הדולר, והוא נסחר בשיא של קרוב ל־4 שנים ● בעבר התערב בנק ישראל ישירות רק בתקופות חירום כמו קורונה ומלחמה ● כלכלנים בכירים מסמנים את הרף שבו כנראה שהגישה תשתנה

אלון שטאובר / צילום: אפרת קופר

"יש תחושה של הזדמנויות בשוק": המנכ"ל שקנה חברת נדל"ן ותיקה בראיון

אלון שטאובר, מנכ"ל ושותף בקבוצת מסד עוז, נכנס לאחרונה גם לתפקיד מנכ"ל משותף בחברת אמריקה ישראל לאחר השלמה של מיזוג בין החברות, וכעת נערך להנפקה בשנתיים הקרובות ● מסד עוז מנהלת כיום פרויקטים בהיקף של 40 מיליארד שקל, ומה שחסר לה זה רק מהנדסים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

הדמיה של מתקן ההשבה המתוכנן / צילום: ג'ני ויינשטיין, אדריכלית נוף

לראשונה בישראל: יוקם מתקן שמייצר חשמל מפסולת

מתקן חדש להשבת אנרגיה מפסולת בגליל המערבי צפוי לקום תוך שלוש שנים ולאתגר את תחנות הכוח ● תמלוגי המוזיקאים זינקו בעשרות אחוזים השנה ל־13.6 מיליון שקל ● רשת סאלח דבאח משיקה סניף ענק מחודש בהשקעה של כ־7 מיליון שקל ● 200 נשים בכירות התכנסו במוזיאון ת"א לכבוד התערוכה "לו נשים היו שולטות בעולם" ● וגם: מינויים חדשים בענפי האנרגיה, הפינטק והבריאות ● אירועים ומינויים

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ירוקה אחרי שנתוני האינפלציה הפתיעו לטובה

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהזניק את וול סטריט בפתיחת המסחר ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● היסטוריה בענף הנפט והגז: האישה הראשונה שתעמוד בראש BP ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

התקדמות במגעים עם משרד התחבורה: וויזאייר בדרך לשני בסיסי פעילות בישראל

חברת התעופה ההונגרית ומשרד התחבורה השיגו הסכמות על הקמת שני בסיסי פעילות בישראל, בנתב"ג וברמון, עם כוונה להפעיל טיסות פנים ולהגדיל תדירויות כבר ממרץ ● בשבוע הבא חברות התעופה הישראליות יזומנו לרשות התעופה האזרחית להביע את התנגדותן למתווה המתגבש ● וגם: הדרישה של וויזאייר שירדה מהשולחן

"שינוי כיוון מרהיב של נתניהו": כך מסקרים בעולם את עסקת הגז עם מצרים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את עסקת הגז הגדולה של ישראל ומצרים, שגריר ארה"ב בצרפת מדבר על האנטישמיות הגואה במדינה, איך משפיעה אסטרטגיית הביטחון של טראמפ על ישראל, ושגריר ארה"ב בישראל לשעבר במאמר מאלף לאטלנטיק: "הפסקת התמיכה בישראל - טעות אסטרטגית" ● כותרות העיתונים בעולם

רומן אברמוביץ' / צילום: ap, Martin Meissner

ממשלת בריטניה לוחצת על רומן אברמוביץ' להעביר 2.5 מיליארד ליש"ט לטובת אוקראינה

עם פתיחת המלחמה באוקראינה, ממשלת בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ', בעליו של מועדון הכדורגל צ'לסי, הנחשב למקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ● הוחלט לאפשר לו למכור את הקבוצה, בתנאי שכספי המכירה לא ילכו לכיסו אלא למטרות צדקה ● אלא שמאז הכספים מוקפאים ● ראש ממשלת בריטניה: "המסר שלי לאברמוביץ' הוא זה: השעון מתקתק"