גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר כישלון ההנפקה: הון הטבע בדרך להצפת רווחים של מאות מיליוני שקלים באלקטריאון ובאוגווינד

הון הטבע פועלת למכור למשקיע ירון יעקובי חלק ממניותיה בשתי חברות הטכנולוגיה שאיבדו 50% ויותר משווי השיא שאליו נסקו אשתקד, אך עדיין משקפות לה רווח אדיר על ההשקעה ● העסקה במניות אלקטריאון ב-35% מעל מחיר השוק

האוטובוס החשמלי של אלקטריאון / צילום: קובי ישעיהו
האוטובוס החשמלי של אלקטריאון / צילום: קובי ישעיהו

אחרי כישלון ההנפקה של חברת הון הטבע, שתוכננה להתבצע בבורסה בת"א לפני מספר חודשים, פועלת חברת ההשקעות הפרטית למימוש של שתי החזקותיה הבולטות ברווחים נאים - אולם כאלה שרחוקים עשרות אחוזים משווי השיא אליהם הגיעו בשנה שעברה.

הסחורה המדוברת כוללת מניות של חברות הטכנולוגיה אלקטריאון וירלס ואוגווינד, כשבצד הרוכש ניצב ירון יעקובי, הפעיל בתחום הנדל"ן, בעיקר בארה"ב, ולצד זאת מבצע השקעות בחברות הייטק בישראל, שחלקן הגיעו לבורסה בגל ההנפקות האחרון.

מניות אוגווינד (הפועלת בתחום של פתרונות לאגירת האנרגיה) ואלקטריאון (פיתוח טכנולוגיית "כביש חכם") נהנו אשתקד מהייפ האדיר, ונסקו במאות אחוזים, למרות היקפי פעילות זניחים והפסדים שהן מציגות בשלב הנוכחי של פעילותן. עם זאת, השתיים נחתכו מאז בעשרות אחוזים לעומת שווי השיא שקבעו אשתקד.

הירידות מחקו מאות מיליוני שקלים "על הנייר" משווי השקעותיה של הון הטבע, אולם המכירות שהיא מקדמת כעת, אם ייצאו לפועל כמתוכנן, עדיין צפויות להציף לה רווחי הון עצומים, בהיקף של יותר מ-300 מיליון שקל בסה"כ על השקעותיה באוגווינד ובאלקטריאון, על השקעה של מיליוני שקלים בודדים שביצעה בכל אחת מהשתיים.

מניית אלקטריאון מציגה זינוק של פי 9 (כ-800%) בערכה מאז מוזגה פעילותה לשלד בורסאי במרץ 2018, כך שהיא משקפת לחברה שווי שוק נוכחי של כ-1.5 מיליארד שקל. כל זאת כשבשלב הנוכחי החברה לא מייצרת הכנסות, והפסדיה בשנתיים וחצי האחרונות (2018 עד מחצית 2021) מצטברים ל-55 מילון שקל.

לפני כשנה, עמד שווי השוק של החזקות הון הטבע באלקטריאון על כ-350 מיליון שקל (בעת ששוויה של אלקטריאון זינק למעל 3 מיליארד שקל), אלא שמאז, נחתך שווי המניה בכ-50%, כך ששווי ההחזקות הנוכחי של הון הטבע עומד על כ-170 מיליון שקל "בלבד".

אוגווינד: נסיקה מאז המיזוג לשלד בורסאי

אצל אוגווינד הכיוון דומה. מאז מוזגה פעילותה לשלד בורסאי בדצמבר 2019 היא מציגה נסיקה של כמעט פי 6 בערכה (קרוב ל-500%), שהוביל אותה בשנה שעברה להיסחר בשווי שיא של כ-2.5 מיליארד שקל, ואת החזקותיה של הון הטבע בה לשווי של כ-350 מיליון שקל. מאז ועד כה איבדה מניית אוגווינד קרוב ל-60% מערכה, כך שהיא משקפת לחברה שווי של קצת יותר מ-1 מיליארד שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של השנה הכנסות אוגווינד הסתכמו בפחות מ-1.5 מיליון שקל והפסדיה הגיעו ל-18 מיליון שקל, אחרי שבסיכום השנה שעברה הכנסותיה הגיעו ל-10 מיליון שקל וההפסד הסתכם בכ-23 מיליון שקל.

 במסגרת העסקה במניות אלקטריאון צפוי ירון יעקובי לרכוש מידי הון הטבע, כ-2% ממניות החברה תמורת כ-43 מיליון שקל - במחיר המשקף פרמיה של כ-35% על שווי המניה בתחילת יום המסחר (מה שהוביל אותה לקפיצה בשיעור דו-ספרתי). עדכון זה גם חשף שאלקטריאון בוחנת אפשרוית רישום למסחר בחו"ל, באמצעות הנפקה או מיזוג ל- SPAC.

עוד סיכם יעקובי, כי יוכל לרכוש מהון הטבע נתח של עד כ-4.5% נוספים ממניות אלקטריאון תמורת כ-72 מיליון שקל (במחיר דומה למחיר השוק טרם הדיווח על העסקה), כך שהון הטבע, המחזיקה כיום בכ-11% ממניות אלקטריאון, תחדל מלהיות בעלת עניין באלקטריאון, ובכך תממש מניות שבהן השקיעה מיליוני שקלים בודדים בתמורה כוללת של כ-115 מיליון שקל.

הון הטבע: התחייבות לא לבצע שינוי ביתרת המניות

החלק השני של עסקת מניות אלקטריאון של הון הטבע ויעקובי כפוף להתחייבות הון הטבע שלא לבצע שינוי ביתרת מניותיה עד שנה וחצי ממועד ההסכם, או לחלופין, כאמור, במקרה שבו תבצע אלקטריאון רישום למסחר בחו"ל. 

זמן קצר לאחר הדיווח של אלקטריאון עדכנה אוגווינד על הסכם שנחתם בין הון הטבע לבין יעקובי, בקשר למניות החברה, שגם היא הגיבה לעדכון על עסקה בין הצדדים בעליות נאות.

במסגרת הסכם זה נקבע, כי ב-90 ימים הקרובים הצדדים לא יבצעו מכירה או חלוקה בעין של מניותיהם באוגווינד, וכי לאחר תקופה זו תהיה לכל אחד מהצדדים זכות ראשונה לרכישת מניות, "במחיר למניה שייקבע בהתאם לשער הנעילה של מניית אוגווינד בבורסה בסיום יום המסחר האחרון טרם מועד ההצעה". כיום הון הטבע מחזיקה בכ-14% מהונה של אוגווינד, ויעקובי בכ-6%.

חברת הון הטבע עוסקת בהשקעות ביוזמות טכנולוגיות חדשניות. את החברה ייסדה עו"ד אורית מרום אלבק, ואלקטריאון ואוגווינד הן שתי ההשקעות המרכזיות שלה. בעל המניות הגדול בה כיום הוא איש העסקים היהודי-בריטי וינסנט צ'נגוויז ולצידו מחזיקים בה גם חברת מערכות הלחימה רפאל, אלביט מערכות, ביטוח ישיר, קרן ההון סיכון פרו-סיד ועוד.

בזכות הזינוק במניות אלקטריאון  ואוגווינד, סיכמה הון הטבע את שנת 2020 עם קפיצה של מאות אחוזים ברווח הנקי השנתי שלה, שהגיע ליותר מ-300 מיליון שקל. עם זאת, הירידה במניות שתי החברות הובילה אותה לסכם את הרבעון הראשון של 2021 עם הפסד של קרוב ל-40 מיליון שקל - מגמה שלילית שכנראה נמשכה ברבעונים הבאים.

גם מייסד רשת AM:PM מביע אמון במניית אלקטריאון

מי שהפך לאחרונה לבעל עניין באלקטריאון בעקבות רכישת מניות בבורסה הוא רן בלינקיס, ממייסדי רשת המרכולים AM:PM (שנמכרה בשנת 2006 לדור אלון תמורת כ-150 מיליון שקל).

בלינקיס, דיווחה אלקטריאון, הגיע להחזקה של כ-5% ממניות אלקטריאון, בשווי שוק של כ-80 מיליון שקל. בלינקיס הוא בעל מניות באלקטריאון כבר מזה כשנה וחצי, ולא פוסל המשך הגדלת ההשקעה בה בהמשך.

בלינקיס מספר, כי "את התאווה שלי לבורסה אני מממש בתור משקיע בחברות שאני רואה בהן השקעה אסטרטגית,". לדבריו, "התחלתי להשקיע באלקטריאון אחרי היכרות עם אורן עזר, המנכ"ל והיו"ר ואחד המייסדים, שהוא איש חד וחכם, ואני חושב שלאלקטריאון יש הזדמנות ויכולת להוביל את תחום הטעינה. אני לא רואה ערים כמו תל אביב, ניו יורק ולונדון מתמלאות עמודים וכבלים להטענה, וכשאני מסתכל על אלקטריאון אני חושב שהיא עשויה להיות תחנת הדלק הגדולה בעולם".

מלבד אלקטריאון, ככל הידוע בלינקיס מושקע גם בחברת אגירת האנרגיה אוגווינד (כאמור עוד השקעה מוצלחת של הון הטבע) אולם עיקר עיסוקו כיום הוא פעילות בתחום הנדל"ן, באמצעות חברת "סיטיבוי", המתמקדת בפעילות בתל-אביב ופועלת בתחומי המגורים, המסחר והמשרדים. 

בעלי המניות הבולטים באלקטריאון כיום הם צמד המייסדים, המנכ"ל אורן עזר וסמנכ"ל הטכנולוגיה חנן רומבק, עם החזקה של כ-31% מההון - מחצית כל אחד, בשווי שוק של כרבע מיליארד שקל כל אחד. עוד בין בעלי מניותיה בית ההשקעות אלטשולר שחם, עם החזקה של קרוב ל-7% וחברת התחבורה דן, (5.5%) אשר איתה חתמה אלקטריאון מוקדם יותר החודש על הסכם עקרונות לשיתוף פעולה להתקנת מערכת טעינה אלחוטית במסופים ועל גבי כ-200 אוטובוסים.

עוד עדכנה באחרונה אלקטריאון על הפעלה מסחרית של אוטובוס חשמלי הנטען מהכביש תוך כדי נסיעה בפרויקט שלה בשבדיה, ועל קבלת אישור מהרשויות בהולנד לגבי עמידה בתקנים הקשורים לפיתוח המוצר שלה.

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

תיקון והתנצלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"