גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בינתיים הזמן עובד לטובתו: אהרון פרנקל לא מסתפק ברווח של כ-700 מיליון שקל על השקעתו בגב-ים

הרכישות האגרסיביות של מניות גב-ים משתלמות לפרנקל, שהגדיל את החזקותיו בחברת הנדל"ן ל-37.2% ● בעלת המניות הגדולה בגב-ים, נכסים ובניין (44.5%), מנהלת מגעים לרכוש את מניותיו של פרנקל, אך הוא, כך נראה, ידרוש פרמיה מהותית על המחיר שאליו זינקה המניה - שנכסים ובניין תתקשה להסכים לה

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין
אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

איש העסקים אהרון פרנקל השלים בסוף השבוע שעבר את מימוש יתר האופציות שקיבל אשתקד מגופים מוסדיים לרכישת מניות חברת הנדל"ן המניב גב-ים . ביום ה' האחרון הודיע פרנקל כי רכש עוד 2.3% מהון החברה, תמורת 116 מיליון שקל ולפי מחיר של 24.78 שקל למניה.

פרנקל רכש את המניות לאחר שמימש אופציות שקיבל אשתקד מחברת הביטוח מגדל, והוא מחזיק עתה כ-37.22% מהון גב-ים. מדובר במניות בשווי שוק של כ-3 מיליארד שקל, שאותן רכש פרנקל בשנה וחצי האחרונות תמורת כ-2.2 מיליארד שקל, כך שהן משקפות לו רווח "על הנייר" של יותר מ-700 מיליון שקל.

בהחלטתו על מימוש כלל האופציות העומדות לרשותו, עוד בטרם הגיעו למועד פקיעתן החל בנובמבר, מבקש פרנקל לשדר למשקיעים בשוק כי הוא מאמין בחברת גב-ים וכי בכוונתו להחזיק במניותיה לטווח ארוך. להערכתו, החברה תפרסם דוחות כספיים טובים לרבעון השלישי של 2021, ותראה כי לפחות עבורה, משבר הקורונה הוא בבחינת נחלת העבר.

בינתיים ערכו היום גב-ים ואמות  השקעות אירוע חגיגי להשקת פרויקט ToHa2, במרכז תל אביב, שעל הקמתו הוחלט בתקופה האחרונה. בפרויקט מגדל המשרדים החדש ישקיעו גב-ים ואמות, בחלקים שווים, סכום עתק של 3 מיליארד שקל, והוא עתיד להסתיים במהלך 2026.

על פי המחירים הקיימים היום בשוק המשרדים באזור תחנת רכבת השלום צפוי המגדל החדש להניב בעתיד הכנסות של 280 מיליון שקל בשנה, כך שמהכנסה שנתית של 140 מיליון שקל לכל אחת מהחברות ניתן לגזור בהערכה גסה תוספת של כ-100 מיליון שקל בשנה ל-FFO (רווח תזרימי נקי).

התוספת הזאת, וההכנסות הנוספות שיגיעו מפרויקטים אחרים שאותם מקימה כיום גב-ים, גורמות לפרנקל להעריך כי גב-ים תכפיל את ערכה בתוך מספר שנים. מסיבה זו, הוא מרגיש בנוח לקדם מהלכים שישדרו לשוק כי הוא מסתכל אל עבר העתיד של גב-ים וכי אין בכוונתו למכור את המניות בזמן הקרוב.

עם נתח כל כך משמעותי, פרנקל היה שמח כנראה להשיג לעצמו את גרעין השליטה בגב-ים, אלא שמולו עומדת נכסים ובניין , בעלת השליטה לשעבר בגב-ים, המחזיקה בנתח גדול יותר, של 44.5% ממניות גב-ים. נתח זה מקרב את נכסים ובניין לעמדת שליטה בגב-ים ולמסלול התנגשות מול פרנקל סביב קבלת ההחלטות בדירקטוריון חברת הנדל"ן המניב.

גב-ים עוסקת בעיקר בתחום השכרת המשרדים, ומתמחה בפיתוח, הקמה ותפעול של פארקי הייטק, האהובים על חברות ענק בינלאומיות. בשנה האחרונה השקיעה גם נכסים ובניין סכום גדול, של כ-1 מיליארד שקל, בהגדלת שיעור החזקתה בגב-ים, ועניין זה לבדו העלה את רף הציפיות בשוק באשר לתוצאות מלחמת הגלדיאטורים המתהווה סביב חברת בנייני המשרדים.

המאבק בין נכסים ובניין לפרנקל הזניק בשנה האחרונה את מניית גב-ים ב-57% (47% מתחילת 2021) לרמת שיא המשקפת לחברה שווי של 7.9 מיליארד שקל. זאת, כאשר לגב-ים הון עצמי המיוחס לבעלים של כ-3 מיליארד שקל בלבד, נכון ל-30 ביוני השנה.

 

במחיר הנוכחי כנראה אין על מה לדבר

כבר לפני חודשיים דיווחה נכסים ובניין, כי היא בוחנת אפשרות לבצע הצעת רכש מיוחדת ל-5% לפחות ממניות גב-ים. הצעת רכש כזאת, אם תיענה בחיוב, תהפוך את נכסים ובניין באופן רשמי לבעלת השליטה בגב-ים, ומשום כך עשויה להתלוות בפרמיה מסוימת על מחיר השוק.

מאז, הספיקה נכסים ובניין לדווח כי היא מנהלת מגעים עם פרנקל לרכישת מניות גב-ים מידיו. פרנקל, כך נראה, יבקש למכור את המניות שבידיו רק תמורת סכום שיהווה פרמיה מהותית על מחיר השוק, אולם בהנהלת נכסים ובניין יתקשו להסכים לך.

פערי עמדות אלו מקשים לפי שעה על סגירת עסקה בין הצדדים, ועשויים להוביל להתארכות המצב הקיים. עבור נכסים ובניין, מחיר המניה הנוכחי כבר מגלם כאמור רווח עצום של כ-700 מיליון שקל לפרנקל, אשר אמור לספק אותו.

מנגד, פרנקל נוטה לפי שעה שלא למכור את המניות שבידיו במחיר השוק, או במחיר הקרוב אליו. כלפי חוץ הוא משדר את אמונתו הרבה בעסקי החברה, ואת הערכתו כי ביכולתה להכפיל את ערכה בתוך מספר שנים, כך שבמחירים הנוכחיים אין על מה לדבר.

השאלה הגדולה היא אם שני הצדדים יצליחו להיפגש באמצע הדרך ולהסכים על מחיר של כ-40 שקל למניה, שיגלם פרמיה של כ-10% על המחיר הנוכחי בשוק ומשקף שווי של כ-8.6 מיליארד שקל לגב-ים. מחיר כזה גם יגלם לפרנקל רווח ענק של כ-1 מיליארד שקל על השקעתו. נזכיר כי "סיבוב" פיננסי קודם של פרנקל בשוק ההון, רכישת מניות חברת המל"טים אירונאוטיקס, הניב לו לפני כשנתיים רווח של כ-90 מיליון שקל, עם מכירת החברה לרפא"ל ולאביחי סטולרו.

תצטרך 4.8 מיליארד שקל להצעת רכש 

נכסים ובניין מהווה את זרוע ההשקעות בנדל"ן של קבוצת דיסקונט השקעות, שבה מחזיקים כיום חברת מגה אור שבשליטת צחי נחמיאס, חברת אלקו שבשליטת האחים זלקינד, איש העסקים רמי לוי וכן בעלי מניות מהציבור.

יש לציין, כי את רכישת המניות מפרנקל היא לא תוכל לבצע באופן ישיר, אלא רק דרך מהלך רחב יותר של הצעת רכש מלאה או של מיזוג בינה ובין גב-ים, וזאת עקב ההוראות הקבועות בחוק החברות.

הוראות אלו קובעות, כי במקרה שבו לחברה ציבורית אין בעל מניות המחזיק ב-45% לפחות ממניותיה, הרי שכל עלייה בשיעור ההחזקה אל מעבר לרף זה מחייבת הגשת הצעת רכש. כך, אם תבחר נכסים ובניין לרכוש את החזקותיו של פרנקל במלואן, יוכל ליהנות מכך ציבור המשקיעים כולו.

מהלך שכזה עשוי לעלות לנכסים ובניין סכום עתק של כ-4.8 מיליארד שקל, וחלק ניכר ממנו יוכל להגיע ממכירת מגדל HSBC בניו-יורק. המגדל רשום בספרי החברה לפי שווי של 865 מיליון דולר, אולם יש להניח כי היא תנסה למכור אותו במחיר גבוה הרבה יותר.

לצורך מימון המגדל נלקחה הלוואה שיתרתה הנוכחית עומדת על כ-380 מיליון דולר, כך שעסקה למכירתו לפי השווי בספרים תוכל להניב תזרים של כ-500 מיליון דולר (1.6  מיליארד שקל), או 1.1 מיליארד שקל נטו לאחר תשלום מסים. את מכירת הנכס מוביל ברוקר מקומי, שעסוק בימים אלו בהצגת הבניין למתעניינים הרבים שבאים לסייר בו.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון