גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מתייחסים בעולם למנהיגים לשעבר, והאם ישראל חריגה?

יותר מארבעה חודשים אחרי שבנימין נתניהו עזב את בלפור, בליכוד יש מי שמתעקשים להמשיך לקרוא לו "ראש הממשלה", בטענה שכך נהוג בעולם ● אכן יש מדינות בהן זה הנוהג, אבל ממש לא מדובר במנהג גלובלי נפוץ ● ומה עם ישראל? כאן מעולם לא נראה נשיא או ראש ממשלה ששמר על התואר

ח"כ מיקי זוהר, הליכוד הכול פוליטי, כאן 11, 23.10.21 / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
ח"כ מיקי זוהר, הליכוד הכול פוליטי, כאן 11, 23.10.21 / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בנימין נתניהו אינו ראש ממשלת ישראל כבר יותר מארבעה חודשים, אך נראה שבקרב כמה מחברי מפלגתו השינוי במעמדו - ובעיקר בתוארו - של נתניהו טרם הופנם. מאז כינונה של ממשלת בנט-לפיד מקפידים חברי כנסת מהליכוד וחלק ממפלגות האופוזיציה לקרוא לראש האופוזיציה "ראש הממשלה". הדוגמה האחרונה ניתנה בשבוע שעבר, בעת חגיגת יום הולדתו ה-72 של נתניהו בחדר סיעת הליכוד, כאשר חברי המפלגה ורעייתו של ראש האופוזיציה שרו ואיחלו חג שמח וזר פורח "לראש הממשלה".

במוצאי שבת האחרונה, כשנשאל בראיון בכאן 11 על האירוע, התלונן חבר הכנסת מיקי זוהר כי דווקא ההתעסקות בתואר היא "קטנונית" והתעקש כי "אין מדינה בעולם שלא מכנה את ראש הממשלה לשעבר... 'ראש הממשלה', כמו שיש נשיאים בארצות הברית וגם אחר כך קוראים להם 'הנשיא'". בדקנו.

בישראל: אין נשיא או רה"מ ששמרו על התואר

נתחיל מהמובן מאליו. יש לפחות מדינה אחת (ספוילר - תכף נגלה שיש הרבה יותר) שלא מכנה את ראשי הממשלה הקודמים שלה בתואר "ראש הממשלה", והיא כמובן ישראל. כל ראשי הממשלה לאורך ההיסטוריה, לאחר שעזבו את התפקיד, נקראו לכל היותר "ראש הממשלה לשעבר" במעמדים רשמיים ולא רשמיים כאחד, ולעיתים אף פחות מזה.

בראיונות המעטים עם דמויות כמו בן גוריון, גולדה מאיר, יצחק רבין ואחרים, לאחר שעזבו את לשכת ראש הממשלה, פנו אליהם המראיינים לרוב כ"מר בן גוריון" או "גברת מאיר". כך הנוהג, אגב, גם עם נשיאי המדינה לשעבר. בדיקת "המשרוקית" לא מצאה דוגמה לראש ממשלה או נשיא ששמר על התואר המקורי, גם באירועים לא רשמיים, לאחר שסיים לשמש בתפקיד.

נזכיר כי נתניהו, בדומה לרבים מקודמיו, שב לספסלי האופוזיציה לאחר יציאתו את בלפור ומשמש כיום כחבר כנסת. גם כאן, ההשוואה למקרי העבר מדגישה עד כמה ההתעקשות של הליכוד יוצאת דופן. פרוטוקולים של הכנסת מראים כי כל ראשי הממשלה לשעבר כונו "חבר כנסת", לכל היותר, על ידי עמיתיהם בבית המחוקקים וגם על ידי חברי מפלגתם.

לבן גוריון, אחרי שסיים קדנציה מפוארת של 13 שנה כראש ממשלה ועבר לאופוזיציה, קראו חברי הכנסת, כולל אנשי מפא"י, פשוט "החבר בן גוריון". לוי אשכול כראש ממשלה אף הגדיל לעשות וכינה פעם אחת את בן גוריון, אז כבר יריבו המר מספסלי האופוזיציה, "קורא קריאת הביניים" ולאחר מכן רק "האדון". על כך נזף בו מיד דווקא ראש הממשלה לעתיד מנחם בגין: "אין אומרים כאן 'אדון' אלא 'חבר כנסת'". לאחר שחברי כנסת נוספים נחלצו להגן על כבוד הזקן והעירו לו כי "לאדון הזה יש שם", עקץ אשכול: "גם לי יש שם, וגם תפקיד". בן גוריון, אגב, לא נשאר חייב, ובדומה לליכוד של היום העדיף לא לקרוא לאשכול "ראש הממשלה" אלא רק "שר הביטחון".

גם אל שרת, רבין, בגין, שמיר, פרס, ברק ואפילו נתניהו בעצמו, כאשר חזרו לכנסת כח"כים "פשוטים", פנו חבריהם מעל דוכן הנואמים בשמם הפרטי או בשם המשפחה, או כ"חבר הכנסת" ובפעמים נדירות כ"ראש הממשלה לשעבר". נציין כי גם האדם היחיד בהיסטוריה של מדינת ישראל ששימש כחבר כנסת מן המניין לאחר כהונתו כנשיא - יצחק נבון - נקרא "חבר הכנסת נבון", כשלא היה שר בממשלות פרס ושמיר.

בעולם: התואר חולף, אבל לא תמיד

ומה קורה בשאר העולם? פנינו לעמיתינו ב-IFCN, הרשת הבינ"ל של בודקי העובדות, בה חברה גם "המשרוקית", וביררנו כיצד מתייחסים במדינות שונות למנהיגים לאחר שעזבו את תפקידם. נראה שלמעט יוצאות מן הכלל מועטות, ברוב המדינות התואר לא נשמר. בנורבגיה, כל התארים הפוליטיים הינם זמניים ותקפים רק למשך הכהונה. כך גם בדנמרק, בשוודיה וביוון, שם לרוב פונים לראשי ממשלה לשעבר בשם המשפחה בלבד. עמיתנו באוסטרליה הדגישו כי ראש ממשלה החוזר לשמש בתפקיד פרלמנטרי נקרא על פי תפקידו העדכני. בהודו נהוג לפנות כ"ראש הממשלה לשעבר", כמו גם בבריטניה. תרזה מיי, שפרשה מתפקידה ועזבה את דאונינג 10 ב-2019, אך חזרה לשמש כחברת פרלמנט, נקראת פשוט "חברת הפרלמנט ממיידנהד", האזור אותו היא מייצגת.

לעומת זאת, בליטא, פולין וצרפת מסרו ל"משרוקית" כי ראשי המדינה אכן שומרים על התואר לאחר עזיבת הלשכה. בליטא, משטר נשיאותי, הדבר תקף רק לנשיא, ולא לראש הממשלה. בצרפת, על פי הפרוטוקול, יש לפנות לראשי ממשלה ונשיאים לשעבר כ"אדוני ראש הממשלה" או "הנשיא", אך לרוב, כלי תקשורת ומראיינים מוותרים על התואר הרשמי ומשתמשים ב"לשעבר" או בשם המשפחה. ב-2019 נרשמה תקרית מביכה כאשר הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי סירב לענות לשאלה של עיתונאית לאחר שפנתה אליו כ"מר סרקוזי" בלבד.

 

אדוני הנשיא: ארה"ב חריגה בנוף

אם כן נראה שבניגוד לטענות, בלא מעט מדינות, וכנראה שאפילו ברובן, האדם העומד בראש הממשל לא זוכה לשמר את התואר לאחר לכתו. הדוגמה המובהקת כביכול ליוצאת מן הכלל, כפי שציין זוהר, היא ארה"ב, שם נשיאים שעזבו את הבית הלבן זוכים להיקרא לאורך כל חייהם - בפי התקשורת, נשיאים מכהנים והציבור הרחב - נשיא. גם במקרה הזה, חשוב לזכור, מדובר בנוהג שהשתרש בעשרות השנים האחרונות, ולא בפרוטוקול רשמי. הדרך הנכונה לפנות לנשיא ארה"ב לשעבר, מתעקשים קפדני האתיקה והטקס, היא בתואר Mr, או The Honorable, ולמעשה התואר שהוא מחזיק בו עד סוף ימיו הוא של התפקיד שקדם לכהונתו כנשיא. אייזנהאואר, לדוגמה, נקרא "הגנרל אייזנהאואר" לאחר שעזב את החדר הסגלגל, וכך יש לקרוא גם לנשיאים אחרים "הסנאטור אובמה", "המושל קרטר" וכו'.

ובכל זאת, אם נחפור מעט עמוק יותר לשם השוואה מדויקת ככל שניתן, נגלה שגם הדוגמה האמריקאית לא מחזקת את טענת הליכוד, אלא להיפך. נתניהו, כאמור, נשאר בפרלמנט הישראלי אחרי כהונתו, כמו רוב קודמיו. בארה"ב ישנם רק שני מקרים לאורך ההיסטוריה של נשיאים שחזרו לשמש חברי קונגרס "פשוטים" אחרי הקדנציה הנשיאותית: ג'ון קווינסי אדמס, הנשיא השישי ובנו של הנשיא השני של ארה"ב, התמודד בהצלחה במירוץ לבית הנבחרים בשנת 1831 וייצג במשך 17 השנים עד מותו את מדינתו מסצ'וסטס.

אנדרו ג'ונסון, מי שהחליף את לינקולן אחרי ההתנקשות בו והיה לנשיא הראשון שהודח בידי בית הנבחרים בשנת 1869, שב לקונגרס 6 שנים לאחר מכן כסנאטור מטנסי. הוא הספיק לשרת רק שלושה חודשים עד מותו.

בשני המקרים, חבריהם של אדמס וג'ונסון פנו אליהם לפי תפקידם הנוכחי - הסנאטור ג'ונסון או הנציג (Representative) אדמס - אך לרוב פשוט כ"מר" (Mr. Adams), "האדון" (The Gentleman from Tennessee) וכיוצא באלה. דיווח עיתונאי מיום מותו של אדמס מספר כי מיד לאחר נאום נלהב במיוחד בגנות המלחמה במקסיקו, הוא קרס אל מקומו בבית הנבחרים ואיבד את ההכרה. כתב העיתון מסר כי חבריו להיכל צעקו "מר אדמס מת!", ולא "הנשיא אדמס מת".

לקריאה נוספת:

דיון בכנסת בין בן גוריון, אשכול ובגין
השבעת ממשלת בגין הראשונה
חגיגות יום הולדת לנתניהו
ועידת מפא"י העשירית
נאום משה שרת בוועידת מפא"י העשירית
פניות לנשיאים לשעבר
אנדרו ג'ונסון בסנאט
בארי גולדווטר מודה לגנרל אייזנהאוור בוועידה הרפובליקנית, 1964
●  ג'ון אדמס בבית הנבחרים
דיווח על מותו של אדמס

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?