גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מתכנת אמר לי, אגיד שאני חולה רק כשאקרוס": מחיר ההסתרה של מחלה בעבודה

עובדים חוששים שאם יגלו במקום העבודה שלקו במחלה קשה, הם יאבדו את הזהות המקצועית שלהם ויהיו הראשונים שיפוטרו ● מעסיקים שיעודדו פתיחות ירוויחו עובדים נאמנים ופרודוקטיביים יותר ● ניהול וקריירה

עובד חולה / אילוסטרציה: Shutterstock
עובד חולה / אילוסטרציה: Shutterstock

לפני שנתיים, אובחנה עו"ד נלי מאני, בת 34, פרקליטה במחוז מרכז ואם לשני ילדים צעירים, כחולה בטרשת נפוצה. סוג המחלה שהיא סובלת ממנה היא "התקפית", כלומר, היא באה בגלים, שמצריכים לעתים אשפוז אפילו של שבוע לצורך קבלת סטרואידים, והיא מאופיינת אצלה גם בעייפות כרונית וברגישות גבוהה לחום.

מאני, העובדת במגזר הציבורי, מספרת שהיא לא התלבטה אם לספר על מחלתה בעבודה. היא חשבה שתוכל לקבל שם מעגל תמיכה נוסף. "אני צעירה, אני אמא. אם אני יודעת שאני אמורה להתחיל סבב של תרופות שיש להן תופעות לוואי, אני מניחה שאצטרך להוריד את הרגל מהגז, וזה משהו שיתקבל בהבנה והכלה".

הגישה הזאת רחוקה מלהיות רווחת. "האינסטינקט הראשוני של עובדים שמאובחנים במחלה קשה הוא דווקא הסתרה", אומר ערן ברקוביץ', פסיכולוג רפואי מומחה, מנהל קהילת טרשת נפוצה באתר "כמוני". עובדים מפחדים שיסתכלו עליהם אחרת, יעריכו אותם אחרת. הם חושבים שהם יהיו הראשונים שיפטרו ואם תהיה הזדמנות לקידום הם יפספסו אותה".

לדברי לינוי בר גפן, מנכ"לית ובעלים של חמ"ל בר גפן, חברה המלווה חולים ובני משפחה, "כשהייתי שואלת אנשים צעירים עם סרטן או טרשת נפוצה שהגיעו אליי מה אמרו על זה במקום העבודה, גיליתי שגם עובדים מאוד בכירים שיושבים בפוזיציות משמעותיות הסתירו את המחלה. וכששאלתי אותם 'מתי תגידו', התשובה נעה בין תשובות אמורפיות של 'מתישהו', לבין מתכנת אחד שאמר לי, 'כשאני אקרוס ולא אגיע יותר'. במצב שבו העולם הישן נחרב, אנשים מנסים לשמר אלמנטים ממנו, ואחד האלמנטים זה הדימוי המקצועי. אם אני אתויג בתור ההוא שחולה זה מפחית מהכוח והסמכות".

 

המחיר של הסתרה

על ההסתרה משלמים מחיר. לדברי בר גפן, "גם ככה אתה מתמודד עם שילוב של סטרס, חרדה וצער. להוסיף על זה את הסוד - זה לא אידאלי. בעיה נוספת היא שבין מעסיק לעובד אמורים להיות יחסי אמון. אם אתה מאחר בגילוי, הסימנים יסגירו אותך, יבינו בכל מקרה שמשהו השתבש ואתה עלול לפגוע ביחסי האמון, כי עד שתספר מה הבעיה עלולים לייחס לך תכונות שליליות. יראו שאתה מתעכב, שאתה דוחה משימות ויחשבו שאולי אתה מחפש עבודה אחרת, מתעצל או אולי מנסה לפגוע במקום העבודה".

לדברי ברקוביץ', "בפן הקוגניטיבי, הסתרה דורשת מאמץ, תכנון, תירוצים. זה גורם לאנשים הטובים ביותר לשקר. אנשים כאלה, כדי לא לעמוד במצב של שקר, מתרחקים מאנשים אחרים, פחות הולכים למפגשי קפה ונמנעים מאינטראקציות, כדי שהסוד לא ייצא בטעות. אם יש לך כאבים ואתה מנסה להסתיר את זה, ההסתרה תגרום לכך שיכאב לך יותר.

"עובד שמסתיר ומגיע לעבודה חולה ישתקם פחות טוב, יחלים בצורה הרבה יותר איטית ויהיו לו תקלות בעבודה שיזכרו לו".

מסר לכל העובדים בארגון

להסתרה יש גם השפעה על עובדים אחרים. "כל מעסיק צריך לדעת שהאינטרס שלו הוא שאנשים לא יסתירו ושירגישו חופשי לשתף", אומר ברקוביץ'. "כל תגובה שתהיה למי שחולה היא מסר לשאר האנשים בארגון וישפיע על התרבות הארגונית.

"מנהלים צריכים לדעת שגם חולים במחלות כרוניות ובמצבים אקוטיים יכולים להמשיך לעבוד, אף שזה דורש התאמות. ברגע שאדם בא עם קושי והראית לו שרואים אותו, הרווחת עובד נאמן למקום עבודה שיזכרו את הטובה הזאת. הרבה פעמים גם ההתאמות הן לא משהו קריטי - זה החניה הקרובה, זה לעבור למשרד ליד השירותים, הכיסא, המקלדת או המסך המתאימים. אלה דברים קטנים".

בר גפן הקימה את החברה בעקבות ניסיונה ארוך השנים בטיפול בבן זוגה בן זליכה, שעבר אירוע מוחי וכיום הוא סיעודי עם בעיות מוטוריות וקוגניטיביות. היא עובדת עם חברות שרוכשות את שירותיה באמצעות "מנוי", בדיוק כמו שרוכשים ביטוח אובדן כושר עבודה או מחלות קשות. החברה שלה מציעה לחברות לתכלל את כל המשבר הרפואי ולפרק אותו לחמישה סוגי צרכים: רפואיים, כלכליים, רווחתיים, רגשיים וביורוקרטיים. אני מודיעה מראש למעסיקים: אני לא אדווח שום דבר שהעובד לא רצה שאני אדווח לכם".

חופשה או התפטרות הם לא תמיד הפתרון

בר גפן אומרת כי השירות שהיא מציעה התחיל מפניות שנעשו אליה. "זה התחיל מחברה גדולה של אלפי עובדים שפשוט לא הבינה מה היא עושה עם כל העובדים שחולים, ואחריה הגיעו חברות הייטק. החברות מבקשות שתטפלי לא רק בעובדים אלא גם בבני משפחותיהם, כי אם אני משלם לעובד 30 או 40 אלף שקל והוא מקדיש את הזמן לטפל במשבר רפואי של בן הזוג או אחד ההורים, או אם חלילה העובד נפגע בראש כשמכונית פגעה בקורקינט שלו בדרך לעבודה - כדי לשמור על העובד הזה מישהו צריך לטפל בבני המשפחה. זה הגיע מהשטח, והחברות רוצות לממן את זה".

לגבי העובדים החולים עצמם, אומרת בר גפן, "הם לא רוצים שתאסוף להם כסף או תרחם עליהם. גם אנשים חולים מעוניינים לשמור על הזהות המקצועית ולפעמים אפילו נאחזים בה. אני חושבת שלהוציא לחופשה או שהעובד יתפטר זה לא תמיד פתרון טוב. כן צריך להגיע להסדרים חדשים, לייצר חלונות זמן שבהם העובדים יתעסקו במחלה שלהם.

"אם תראה את העובד שלך ותיתן לו עזרה אמיתית, יהיו גיבוי לקלישאה של מקומות עבודה, שאנחנו כמו משפחה. לא רק שלא תפסיד את העובד, תרוויח עובד הרבה יותר נאמן ממה שהיה לך.

"כשאנחנו מנתחים מה מוביל לירידה בפריון, בתפוקות, אני נגנבת מחברות ששמות הון עתק על הופעה של עומר אדם כשמול העיניים שלהן נמצאים עובדים שהחיים שלהם בקריסה. אנחנו לא יכולים לקחת מושגים כמו Wellness ולהשקיע אותם במסז' פעם בשלושה חודשים. זה נייס טו האב, זה לא מאסט. משברים קורים כל הזמן ומי שלא ייערך מראש פשוט יאבד את ההון האנושי והוא יגלה מה המחיר".

מה אומר החוק על פיטורים של עובד חולה

האם יש בסיס לחשש העובדים שעלולים לפטר אותם?
החוק אוסר לפטר עובד בזמן מחלה, ומחלה קשה היא כמו כל מחלה, אומרת עו"ד יעל דולב, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד גרוס ושות' - GKH. "אפשר לצבור עד 90 יום, ויש הסכמי עבודה קיבוציים שמאפשרים צבירה של עד 200 ימים, ואז המעסיק נמצא בבעיה כי הוא מאבד את העובד אבל צריך לשלם לו. בחלק מהפוליסות של אובדן כושר עבודה, שהמעסיק משלם, אתה צריך קודם כול למצות את כל ימי המחלה שלך, וזה הופך מבחינת המעסיקים לנטל מאוד גדול".

ומה קורה אחרי שעובד מיצה את ימי המחלה שלו?
"חוק דמי מחלה אינו אוסר פיטורי עובד שמיצה את מלוא ימי המחלה. עם זאת, בהתאם לפסיקה שפירשה את חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, מצופה ממעסיק לא למהר ולפטר את העובד, ולנסות למצוא, יחד איתו, פתרון שיאפשר להשאירו בעבודה, למשל בתפקיד חלופי. החובה על המעסיק במקרה כזה היא מוגברת, ועליו לעשות מאמצים של ממש למצוא תפקיד חלופי, ולא להסתפק בשליחת מייל או אמירות סתמיות.

"אם אין תפקיד חלופי, המעסיק נדרש לבחון אם המוגבלות זמנית וקצרה, כלומר, מה הצפי לחזרה לעבודה. אם בהתאם למידע ולשיחות עם העובד מתברר למעסיק שיש סיכוי שהעובד יהיה כשיר לעבודה בזמן הקרוב, מצופה מהמעסיק להמתין ולא למהר לפטר. עם זאת, אם נראה שהמוגבלות תהיה ממושכת, רשאי המעסיק לפטר את העובד - בכפוף לשימוע".

עוד כתבות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות