גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברעם טועה: המנהיגים של היום אינם מוסריים פחות ממנהיגי העבר

אם ננסה לרגע להעמיד את המנהיגים של פעם ברף המוסרי כפי שהוא קיים היום, ספק רב אם היו עומדים בו ● אפשר רק להשתעשע ברעיון מה היה קורה אם למשל אמירות של שרי הממשלה בעקבות מהומות ואדי סליב היו צריכות לעמוד לבחינת הציבור בסטנדרטים של היום

ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בטורו של השר לשעבר עוזי ברעם בעיתון זה הוא מזכיר את סרטו של אבי מרזוק "קלון" (ששודר בערוץ "כאן 11"), משווה את המציאות של ישראל בסוף שנות ה-70 למציאות היום ומעלה ביטויים כמו: "הנורמות של אז", "הגישה הנורמטיבית של אז", "נאשם בפלילים", "חסידים שלא לוקים בבושת יתר" ו"מה שהייתה פעם בושה הלכה ונמוגה".

אלא שבניגוד לדבריו של ברעם, הרף המשפטי, המוסרי והציבורי שקיים היום הוא מחמיר הרבה יותר. התנהלות והתבטאויות שיכולות היו לעבר מתחת לרדאר של העין הציבורית בקלות רבה, היום ייחשפו במהירות ובאותה מהירות ייבעטו ויסולקו - וטוב שכך.

הערכיות והמוסריות אינם מושגים השייכים למחנה פוליטי כזה או אחר וגם לא למנהיגים בתקופה כזו או אחרת. אפשר אפילו להסתכן ולקבוע כי רמת המוסריות של המנהיגים היום היא גבוהה יותר - לא בהכרח פועל יוצא של אישיותם אלא ביטוי להסתגלותם למציאות העכשווית בה מתקיימת שקיפות וביקורת ציבורית רבה יותר.

גם אם לא מסכימים עם דרכו הפוליטית של מנהיג כזה או אחר, חייבים לנהוג עימו בהגינות משפטית וציבורית ובפרספקטיבה היסטורית. בוודאי שיש להיזהר בהטלת דופי בציבור המצביעים ולשלוח אותם לחוש בושה. מצביעים לא אמורים לחוש בושה בשל הצבעתם, הם בוחרים באדם על-פי השקפת עולמם, וזו זכותם המלאה. לכל אזרח, גם לדמות ציבורית באשר היא, עומדת חזקת החפות כל עוד לא הורשע, והוא אינו יותר אשם מדמויות ציבוריות אחרות ששמן עלה לכותרות בהקשרים בעייתיים.

קיים קו מחשבה לפיו המנהיגים של היום הם נהנתנים, חסרי קו אידאולוגי וחסרי בושה לעומת המנהיגים של פעם, שהיו צדיקים, כל אחד בדרכו שלו, באופן הגורם לל"ו הצדיקים להחוויר לידם. לראיה מביא השר לשעבר ברעם את ההליכים שלא היססו לנקוט נגד שני הבכירים אברהם עופר ואשר ידלין בסוף שנות ה-70. 

זמנים אחרים

המציאות של מדינת ישראל אינה המציאות ששררה בה לפני שנים רבות. לשמחתנו, המדינה פורחת ומציגה נתונים כלכליים מרשימים. לא נכון לבחון את המנהיגים של היום בסטנדרטים של פעם.

שני ראשי הממשלה, הנוכחי והקודם, הם אנשים מוכשרים שצברו הון עוד לפני כניסתם לפוליטיקה ובעלי יכולת השתכרות גבוהה. לא הגיוני לצפות מהם ללכת ולהתגורר בצריף בקיבוץ שדה בוקר, מה שלא הופך אותם לאנשים בלתי מוסריים. דוד בן גוריון ומנחם בגין היו מנהיגים צנועים שחיו חיים צנועים, מתאימים לתפיסת העולם אותה עיצבו בשנים קשות של חייהם ובחיי המדינה שבדרך. לא נכון לצפות שהמנהיגים יתנהגו כך היום. התקופה השתנתה, והזמנים הם אחרים לגמרי.

בלתי אפשרי להשוות את רמת המוסריות של המנהיגים של היום לזו של פעם, ולא ניתן לקבוע כי רמת המוסריות שלהם נמוכה יותר. המוסריות של המנהיגים נבחנת יום-יום, שעה-שעה, באופן שלא היה קיים בתקופה בה דן הסרט "קלון". זאת כתוצאה משינוי כללי המשחק בכל הנוגע למידע - הן בהיבט של נגישותו והן בהיבט של פרסומו.

באותן שנים לא הייתה קיימת אותה שקיפות כמו זו הקיימת היום, הודות לאחיזה שקנה חופש הביטוי במהלך השנים בציבור הישראלי לעומת היקפו לפני 50 שנה. יכולת התיעוד הנתונה לכל אדם באשר הוא, הקלות שבה ניתן לצלם ולהקליט, כשפעם הדבר היה נחלתם של בעלי מקצוע בלבד, המהירות שבה מידע מתפשט, כמו אש בשדה קוצים, הצנזורה הרפה לעומת זו שהייתה קיימת פעם והיכולת של כל אדם לפרסם דבריו ברשתות החברתיות כתוצאה מאותה זרימת מידע - שינו את המציאות מן הקצה אל הקצה.

מעל הכול, שום אמירה של מנהיג אינה "כזה ראה וקדש" כמו בעבר. הדור של היום המצויד במידע רב יותר, מהימן יותר וממקורות מגוונים יותר, יודע להטיל ספק ולשאול שאלות נוקבות בזמן אמיתי. כל דמות ציבורית מודעת לכך ומתנהלת בהתאם.

אם ננסה ולו לרגע להעמיד את המנהיגים של פעם ברף המוסרי כפי שהוא קיים היום, לא בטוח שהם היו עומדים בו בהצלחה. אפשר רק להשתעשע ברעיון מה היה קורה אם למשל אמירות של מנהיגים ביולי 1959, כשבועיים וחצי אחרי שפרצו מהומות ואדי סליב (כפי שנחשפו על-ידי העיתונאי גידי וייץ בעיתון "הארץ" בשנת 2014), היו צריכות לעמוד לבחינת הציבור בסטנדרטים של היום. אמירות אלה הופנו כלפי בני עדות המזרח, המפגינים, וכללו ביטויים כמו "יש אנשים שאת השכר אינם מוציאים וחוסכים ממנו", או "חלק לא קטן מהשכר הם מוציאים על ערק", ועל זריקת האבנים של המפגינים נאמר "אולי למנהג בארץ מוצאם, שם זה היה נוהג מקובל" - אמירות שעל-פי כל קנה-מידה לא יכולות להיחשב מוסריות.

דברים אלה, לו היו נאמרים היום, עם השקיפות ומהירות זרימת המידע, היו מרעידים את אמות הסיפים. לא ניתן להעמידם לצד טענה לרמת מוסריות גבוהה יותר של המנהיגים בעבר. יותר מכך, התבטאויות כאלה לא מתחילות ומסתיימות בהיבט המוסרי - הן מעלות את השאלה האם מנהיגים שכך אכן חשבו על חלק גדול בעם, בני עדות המזרח, התאימו לקבל החלטות הנוגעות לעם כולו, ועד כמה החלטותיהם וקו המחשבה שלהם משליכים על חיינו היום וממשיכים וגובים את מחירם מהחברה הישראלית.

כל זה מצטרף לסימני שאלה שעלו למרחב הציבורי כבר מזמן לגבי התנהלות חלק ממנהיגי העבר שהיו בצמתים קרדינליים של קבלת ההחלטות. יהיה ראוי יותר להסתכל על התקופה הנוכחית ולהעריך את הדרך שעשתה החברה והמרחב הציבורי בישראל, מאשר להסתכל אחורה ולנסות לצייר תמונה ורודה מדי של העבר.

הכותב הוא ד"ר לכלכלה ומרצה בחוג לכלכלה וניהול באקדמית גליל מערבי

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

גורמים בשוק מעידים שחלק ניכר מהחברות הן הפסדיות תפעולית / צילום: Shutterstock

ההנחות יגדלו? רשות החשמל מרחיבה את רפורמת האספקה

עד עתה, רק מתקנים סולאריים ומתקני אגירה יכלו לספק חשמל מוזל לספקים, אותם הם גלגלו ללקוחות ● כעת, גם תחנות כוח קונבנציונליות יוכלו להשתתף באספקה ● אם התחנות הקונבנציונליות יציעו הנחות נרחבות מספיק, זה יפתח פתח לספקים להגדיל את ההנחות כדי למשוך לקוחות נוספים

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חתימה על הסכם ממון / צילום: Shutterstock, Africa Studio

יש לכם דירה מלפני הנישואים? כך תדאגו שהיא תישאר שלכם גם בגירושים

ביהמ"ש העליון קבע כי בעת גירושים ניתן לחלק שווה בשווה בין בני הזוג גם נכס השייך לאחד מהם מלפני הנישואים ● מומחים לדיני משפחה מסבירים כיצד ניתן להגן על נכס שלא רוצים לשתפו, כיצד הסכם ממון המנוסח נכון תורם לזוגיות ומדוע חשוב שלא להשפיל את בן או בת הזוג

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה