גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי תיפול האימפריה הבאה, ואיך נדע?

מעטים מאוד חזו את התמוטטות ברית המועצות, בדיוק לפני 30 שנה; או את נפילת השאה באיראן, או את קריסת האפרטהייד בדרום אפריקה ● האמת היא שאין לנו מושג

הפגנת המיליונים באיראן. האמריקאים התקשו להאמין / צילום: Associated Press
הפגנת המיליונים באיראן. האמריקאים התקשו להאמין / צילום: Associated Press

בחודש הבא ימלאו 30 שנה לנפילת ברית המועצות. בשלושת החודשים האחרונים של חייה, סימני גוויעתה היו ניכרים. אבל שלושה חודשים קודם, נניח באמצע אוגוסט 1991, מעטים היו מעזים לחזות.

אנשים וארגונים המתפרנסים מתחזיות, כמו למשל סוכנויות ביון, לא ראו את החושך שבקצה המנהרה. למען האמת, הם לא ראו אפילו את המנהרה. במשך שנים הסי.איי.איי הזינה את ממשל ארה"ב בנתונים מופרכים על גודלה של כלכלת ברית המועצות ועל כוחה הצבאי. לאחר ההתמוטטות, שניים מראשי הסוכנות הזו הודו בטעותם, די במפורש.

כן, הם עמדו על חולשות המשטר, אבל לא היו מסוגלים לתרגם אותן לתחזית התמוטטות.
היו כמה היסטוריונים והוגי דעות במערב שהקדימו להבחין בשקיעה, אבל רובם עשו כן לתפארת המליצה, מסיבות פוליטיות ורעיוניות, בהקשר הרחב של התנצחויות אינטלקטואליות של עידן המלחמה הקרה.

הייתה כמובן מסתו המפורסמת של ההיסטוריון הסובייטי אנדרי אמלריק, מתנגד המשטר, "התתקיים ברית המועצות עד 1984?", אבל עצם שמה הפחית מרצינותה. "1984" היה רמז מתחכם לג׳ורג׳ אורוול. אמלריק עצמו כתב לימים כי "מבחינה אקדמית אפשר לטעון שזה היה פטפוט ריק". אף על פי כן, המסה נכתבה ב-1970, הייתה בה העזה גדולה ונודע לה לפחות אפקט של דגדוג.

נדמה לי שרק ספר אחד, ספק נובלה ספק ניתוח אסטרטגי, חזה התפרקות כללית. כתב אותו גנרל בריטי, ג'ון האקט, שהיה המקביל לאלוף פיקוד הצפון בברית נאט"ו. הוא נתן בו תרחיש של מלחמת העולם השלישית, שעמדה לפרוץ ב-1985. בשיאה מושמדות שתי ערים בנשק גרעיני, מינסק ובירמינגהם; המשטר הסובייטי מתמוטט, וכל אחת מ-15 הרפובליקות פונה בנפרד אל המערב בהצעה לשביתת נשק. ללמדך, שרעיון ההתפרקות ל-15 רפובליקות, בלתי סביר כאשר היה, ריחף באיזשהו אוויר.

איראן ודרום אפריקה, 1978

זאב וולטר לקוויר, ההיסטוריון של אירופה, הזכיר בספרו על נפילת ברית המועצות ("החלום שהכזיב", 1996) את דברי ליאופולד פון ראנקה, ההיסטוריון הגרמני הגדול. ראנקה תהה אם מישהו היה טורח בכלל ללמוד היסטוריה, אלמלא האפקט הדרמטי של האקטואליה.

אולי אפשר להפוך את הסדר על ראשו ולשאול, ברוח ראנקה, אם מישהו היה טורח בכלל לעקוב אחר האקטואליה אלמלא נשמע בסמוך לה משק כנפי ההיסטוריה. קצב המאורעות ב-1991 היה כה מסחרר, עד שהיה בהם נופך כמעט סוריאליסטי. כמו למשל היום שבו הודיעו כי את ברית המועצות יחליף מה שקראו בעברית "חבר העמים", ובירתו תהיה מינסק. מינסק!

ההתמוטטות ההיא הראתה שזהירות היא מן השטן. מה הטעם להיזהר, כאשר סדר עולמי מגיע אל קצו. התיאבון לסימני קריאה גדל והלך: תכף יתמוטט עוד משטר, תכף תתפרק עוד אימפריה, תכף הדמוקרטיה תזרח במערב והדיקטטורה תשקע במזרח. האין זה מוטב להקדים ולחזות?

גם אם המשימה של חיזוי ההיסטוריה היא עניינם המורכב של היסטוריונים, עיתונאים יכולים להצביע לפעמים על מאורע יחיד המאשר את מגמת השינוי, ונותן תוקף לתחזית הנועזת ביותר. אחד כזה היה בסתיו 1978, כאשר מיליוני איראנים מילאו את רחובות טהראן בהפגנת התנגדות חסרת תקדים למשטר השאה. אהוד יערי הקרין אז דקות ארוכות של תהלוכת המיליונים בערוץ הטלוויזיה היחיד. זהו זה, הוא אמר (פחות או יותר, אני מצטט מזיכרוני).

בכלל, ישראלים הקדימו להבחין שמשטר השאה עומד ליפול. השגריר דה פאקטו של ישראל באיראן, אורי לובראני, הזהיר עוד ביוני 1978. האמריקאים התקשו להאמין לו.

המסה הקריטית

אבל ישראלים לא היו מבורכים במידה כזאת של חזון באותו הזמן עצמו, כאשר ארצם התקשרה בברית צבאית הדוקה עם משטר המיעוט הלבן בדרום אפריקה. אני מדפדף מפעם לפעם בספר שיצא ב-1978 בקייפטאון.

כתב אותו היסטוריון יהודי גרמני, לואיס גאן, שנמלט מפני הנאצים והתאהב לימים במשטרים גזעניים באפריקה הדרומית. שם הספר היה "מפני מה דרום אפריקה תאריך ימים". גאן האריך ימים דיו כדי לצפות במותה של מדינת המיעוט הלבן, 16 שנה לאחר פרסום ספרו.

מדוע הן נפלו? בברית המועצות, הדור הרביעי של המהפכה הבולשביקית התרוקן מכל רעיון יצירתי. באיראן, משטר השאה איבד את היכולת להפחיד את נתיניו, וגם איבד את הנכונות לירות בהם. הלבנים של דרום אפריקה לא נוצחו בשדה הקרב. הדמוגרפיה הביסה אותם. הם התעייפו, והסכימו לוותר על כל השפעה פוליטית.

איפה תתחולל ההתמוטטות הדרמטית הבאה, בניגוד לציפיות הטבעיות ולשכל הישר? בדלתו של איזה משטר ברוטלי, סדק בדלת יתפתח לכלל פרצה? סין? רוסיה? איראן? צפון קוריאה?

אדוארד גיבון, ההיסטוריון המהולל, שכתב את "שקיעתה ונפילתה של הקיסרות הרומית", ייחס את קצה של רומא לאובדן ה"וירטוס" הלטיני, או "המעלה הציבורית" (תרגום מסופק, אני מודה, של Public Virtue), זאת אומרת, אוסף התכונות המניבות פטריוטיות, אומץ, אחריות, השתתפות בחיי הציבור, חירות ופתיחות.

גיבון ויורשיו ויורשי-יורשיו מתקשים להשיב על השאלה מתי אובדן ה"וירטוס" מתפתח למסה קריטית. לרוע המזל, זה עניין שקל הרבה יותר להבחין בו לאחר מעשה. אימפריות, או מדינות חזקות, נופלות לא רק, ולא בהכרח, מפני שהן נוחלות תבוסה. הן נופלות מפני ששליטיהן שוכחים מה הביא אותם לשם, ואזרחיהן מואסים בשליטיהם.

70 שנה עמדה האימפריה הסובייטית על מכונה, לרוחב 11 אזורי זמן. כשבאה שעתה לא היה צריך אלא לדחוף אותה דחיפה קלה. אלפי טילים גרעיניים ולוויינים בחלל החיצון לא הצילו אותה.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות