גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקמעונאיות דוהרות על הסחר המקוון; הזדמנות במגזר הלוגיסטיקה?

אחד מהתהליכים שהואצו בעקבות מגפת הקורונה נעוץ בשינוי שהתקבע בדפוסי הצרכנים ביחס לרכישות מקוונות וסחר אלקטרוני, המתגלגל לפתחו של מגזר הלוגיסטיקה, כחוליה מרכזית בשרשרת ● כעת נותר להבין האם מגמת הגידול המאסיבי בביקוש למרכזי אחסון והפצה יספק את הסחורה גם למשקיעים

מרלו''ג בחיפה / צילום: יח''צ
מרלו''ג בחיפה / צילום: יח''צ

השנתיים האחרונות אילצו את חברות ה-Retail לגלות דינאמיות וגמישות שספק אם טובי האתלטים היו מסוגלים. בזמן שהקורונה הלמה בכלכלה והגבלות התנועה הפכו לחלק שגרתי בהתמודדות מול התפשטות הנגיף, רבות מחברות הקמעונאות מצאו עצמן משותקות עסקית. אלה שהיו ערוכות עוד קודם עם תשתית חזקה של סחר מקוון ושרשרת אספקה משומנת, נהנו מיתרון תחרותי שהתבטא בתוצאות הכספיות והתברר כעוגן כלכלי. עבור אחרות ניצבה דילמה קשה - אדפטציה זריזה של הפעילות העסקית למצב החדש או דבקות בחנויות פיזיות ומכירה "מסורתית".

בחלוף כמעט שנתיים מאז המציאות הכלכלית התזזיתית, חברות רבות השכילו להבין, גם אם בעיכוב, שזו לא אופציה שאפשר להותיר על המדף. פירמות ביצעו הסבה, חלקית או מלאה, לטובת יצירת זרועות שיתמקדו בסחר מקוון כצינור נוסף, לעיתים העיקרי, להגדלת נתח המכירות. באשר להתעצמות המגמה אפשר ללמוד מנתונים עדכניים שפרסמה חברת המחקר העולמית Emarketer ביחס לשיעורי הסחר המקוון הגלובאלי, המאותתים כי מגמת ה- Ecommerce צומחת באופן אקספוננציאלי ונטועה עמוק בהתנהגות הצרכנים. זו עשויה להתעצם במהלך השנים הבאות, גם בחלוף משבר הקורונה.

היקף הרכישות המקוונות בעולם, שזכה להתרוממות רוח בעקבות הקורונה, צפוי להמשיך צפונה ולזנק מסך של כ-4.3 טריליון דולר בשנת 2020 לכ-6.4 טריליון דולר ב-2024, קפיצה של כמעט פי 1.5. המגמה העולמית קורלטיבית גם למתרחש בארה"ב, שם זירת הסחר המקוון צפויה בשנה הבאה לחצות לראשונה את רף הטריליון דולר ולהתבסס ב-2025 סביב כ-1.6 טריליון דולר, כך לפי תחזית Emarketer.

הציפייה להתרחבות מגמת הסחר המקוון משליכה כמעט באופן ישיר על הדרישה למרכזי אחסון והפצה. מחקר של פירמת הייעוץ ושירותי הנדל"ן CBRE מצא שכל עלייה של כמיליארד דולר במכירות מקוונות, כרוכה בתוספת של כ-1.25 מיליון רגל רבוע של שטחי לוגיסטיקה ואחסון חדשים. פירוש הדבר הינו תהליך המזין בהתמדה את פעילות מגזר הלוגיסטיקה, הנהנה מפריצת הסכר העוצמתית של עולם ה-Ecommerce.

פירמות הענק הפיקו לקחים מהמשבר - והמודל העסקי ניצב בנקודת מפנה

הגידול העקבי בסחר אונליין ובצריכה הפרטית בכלל, נשענים במידה רבה על שרשראות האספקה ומרחבי האחסון, המאפשרים לחברות לענות על הביקוש הגואה. אמנם במצב הנוכחי של ביקושים כבושים המתפרצים עם דעיכת המגפה לצד צווארי בקבוק בצירי הסחר העולמיים אינם מייצגים תמונה ריאלית, וצפויה סטגנציה מסוימת במוקדם או במאוחר, אלא שבהתבוננות רחבה, גם האטה תקופתית אינה מציבה עדיין איום ממשי על פופולריות המרלו"גים, שכן ישנם מספר "גורמי סיוע" התומכים בכך.

אחד מהם נוגע בעיצוב המודל העסקי של חברות ה-Retail, המתנקז בשנים האחרונות במאמץ לצמצם את ה-Time to market ביחס לחדירת מוצרים, קיצור משמעותי בטווחי זמן אספקתם ללקוחות הקצה והפחתה בעלויות התפעול לצד החזר השקעה מהיר ( ROI). אלו נלווים גם לרצון להתחבר לצרכנים לאורך מסע הרכישה, המתאפשר ביתר שאת כאשר מדובר ברכישות אונליין.

אתגר זה מחייב את חברות הצריכה להחזיק מלאים גדולים וזמינים במרכזי האחסון ולפתוח מרלו"גים קרוב ל"בית". תהליך כזה כבר נרקם בקרב תעשיית חברות האופנה הגדולות בעולם, שהודיעו באחרונה על נטישת מוקדי הייצור הזול באסיה והעתקת פעילות ייצור ואחסון סמוך יותר לשווקי היעד. התלות הקריטית באסיה הציבה בעיצומו של משבר הקורונה חברות רבות בעמדת נחיתות תחרותית ומנעה מהן לגלות גמישות ביחס לתנאי השוק המשתנים. לפי חברת הייעוץ אליקס פרטנרס (AlixPartners), המעבר לשרשראות אספקה אזוריות ולאומיות הינו תהליך מתמשך המעצב מחדש את המודל העסקי ועשוי להתקבע עוד הרבה אחרי חלוף משבר הקורונה.

אימוץ האסטרטגיה של סמיכות מוקדי הייצור והאחסון, שחברות ענק כמו בנטון, הוגו בוס ודומיהן לוקחות בה חלק, סוחפת גם חברות מענפי צריכה מקבילים וצפויה לתדלק את הביקוש למרכזים לוגיסטיים באירופה ובארה"ב, שווקי היעד התוססים של אותן החברות. המשמעות הינה שהמגמה דיפרנציאלית, שכן ניתוק מגע הדרגתי מאסיה, ככל שיתפתח לתהליך אגרסיבי יותר, יגרור רכישות והקמות של מרכזים לוגיסטיים במערב ובארה"ב, על חשבון סין, ווייטנאם ויתר המדינות המתפקדות כיום כמפעלי הייצור והאחסון הגלובאליים.

נוסף על כך, צמיחה עסקית טבעית של חברות הקמעונאות לצד עלייה עקבית בצריכה הפרטית, קשורות באופן ישיר למגזר הלוגיסטיקה, שבתורו מתרגם זאת להתרחבות מפת שטחי המרלו"גים. נקודה אחרת המאפיינת את יציבות תחום הלוגיסטיקה נעוצה בעובדה כי אופי חוזי השכירות בענף מבוססים על תקופות ארוכות-טווח וכוללים אופציות הארכה, המייצרים יסוד של יציבות גם מול עתות של התערערות האיזון הכלכלי.

עדות לכך קיבלנו במהלך התקופה האחרונה, כאשר מגזר הלוגיסטיקה גילה מידת חסינות גבוהה להשלכות המגפה והיה האחרון להיפגע בשרשרת, זאת בזמן שענפים כמו מלונאות, מסחר ומשרדים ספגו זעזועים והחלו לחרוק. הסיבה הינה שחברות עסקיות שנקטו בהליכי התייעלות העדיפו לצמצם בפעילויות המטה, שטחי המשרדים והמסחר, אך הותירו ברובן את המרכזיים הלוגיסטיים כליבה עסקית פועמת.

הסיכונים מסתתרים דווקא בהתפתחות הטכנולוגית בתחום

תהליכי האוטומציה המאפיינים את מרכזי הלוגיסטיקה המודרניים מייצרים חרב פיפיות משוננת. מחד, מערכות המיון, הליקוט והמידוף הרובוטיות, שהפכו למרכיב חשוב במרלו"גים המתוחכמים והחדישים, המסווגים בדירוג A, מייצרים אמנם אפקטיביות בפעילות השוטפת ומאידך, מגלמים תלות גבוהה בשוכר, שכן הקמה של מערך לוגיסטי כה מורכב שהותאם לצרכיו (Tailor Made) עשויה להוות משקולת כבדה במציאת שוכר חלופי שפעילותו העסקית תתאים בצורה מדויקת לאופי וייעוד הנכס.

כאן מסתמן כי לעיתים דווקא מבנים לוגיסטיים סטנדרטיים, שאינם חדישים ומסווגים בדרג B , מייצרים גמישות גבוהה ביחס לתרחיש של תחלופת שוכרים. אותם מרחבי אחסון מתפקדים גם כפתרון חיוני עבור ה"קילומטר האחרון" בטיפול במשלוחים, כלומר מרכז אחסון והפצה הקרוב ללקוחות הקצה. כמו-כן, יש לציין כי התפעול הכרוך בהשכרת נכס לוגיסטי מסוג זה, נמוך לרוב ביחס לסגמנטים מקבילים בענף הנדל"ן, כך שתשואה ברוטו גבוהה יותר שתתקבל בהשקעה במשרדים לדוגמה, שקולה לעיתים לתשואה נמוכה יותר שתניב השקעה זהה בנכסים לוגיסטיים.

הנוף החדש בצד הדרך

בעוד תתי-ענף (Submarkets) בסקטור הנדל"ן, כדוגמת משרדים, מסחר ומלונאות, מפלסים דרכם לפריים לוקיישן בערים הגדולות, מתחמי הלוגיסטיקה דווקא מוקמים לרוב בפרברים ואזורי שוליים, כשעלות הקרקע נמוכה באופן יחסי. היתרון במרלו"גים נגזר למעשה מיצירת גישה נוחה ומהירה לצירי תנועה ראשיים, סמיכות לערים מרכזיות או קרבה לחברות הפצה. כך לדוגמה, בארה"ב החלו לקום מרכזים לוגיסטיים בטבעת של חברות שילוח בינלאומית, כמו Fedexואחרות, המהוות מוקד משיכה עבור חברות שהבינו כי יתרון השילוח הקרוב והמהיר חשוב מאין כמוהו.

בצד כל אלו, חשוב להדגיש, מגזר הלוגיסטיקה אמנם מתפקד כמנוע צמיחה חזק בשנים האחרונות ונראה כי עוד רחוק ממיצוי הפוטנציאל נוכח האמור אך עדיין, הסתכלות רוחבית על התחום הינה טעות נפוצה מצד רבים מהמשקיעים. בכל השקעה נדרשת בחינה של ה-Asset Class הספציפי, תוך הבנה של אופי סביבת הנכס, משוואת ההיצע והביקוש באזור, מגמת המחירים וכיוצא בזה. לא אחת משקיעים עושים עסקות טובות בזמן גרוע, בעוד אחרים עושים עסקות גרועות בזמן טוב - וכאן נעוצה התובנה ביחס לכל השקעה. כמו-כן, היום מתפתחים מתחמים היברידיים המייצרים קומפוננט של מסחר, תעשייה קלה ולוגיסטיקה, המאפשרים מרחב תמרון ויצירת גמישות מקסימלית במענה למצבי השוק המשתנים, כפתרון השקעה מעניין עבור מי שמחפש להיחשף לתחום.

לסיכומו של עניין , אופי משבר הקורונה עשה סלקציה בין הסקטורים השונים, בעוד רובם ספגו מהלומה כואבת דווקא מגזר הלוגיסטיקה, מהבודדים יש לציין, נהנה מתנופה ומעמד של תת-ענף המגלה חסינות גם מול התערערות האיזון הכלכלי, וכמו בכל משבר, לצד המפסידים ניצבים המרוויחים ונראה שעד כה נכסים לוגיסטיים התמקמו בצד הנכון עבור המשקיעים.

** כותב המאמר הוא מייסד ומנכ"ל פרופימקס. אין לראות באמור לעיל ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר למוצרים פיננסיים כלשהם.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים