גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחנו את עצמכם: האם באמת יש לכם אסטרטגיה?

כולם חושבים שיש לארגון שלהם אסטרטגיה, אבל האם באמת יש להם כזו? האם כל עובדי החברה יודעים "למה אנחנו עושים את הדברים דווקא ככה", ואיך זה מחזק את את היתרון התחרותי? ● האם המנהלים מצליחים לא להתפתות לקיצוצי הוצאות על חשבון אסטרטגיה?● הנה שאלות שיעזרו לכם לדעת אם יש לכם את זה ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. בחנו את עצמכם: האם יש לכם אסטרטגיה? / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. בחנו את עצמכם: האם יש לכם אסטרטגיה? / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team 

קבלו אקסיומה: 90% מהפעמים בהן אומרים ״אסטרטגי״ זה בעצם טקטי. פעמים רבות במהלך שיחות של מנהלים עולים הביטויים "האסטרטגיה שלנו", "זה אסטרטגי" או "מהלך אסטרטגי", וברוב הפעמים אנשים עושים שימוש יתר במונח הזה.

הגיע הזמן לקחת לרגע פסק זמן במסע שלנו לצמיחה, לעשות סדר ולנסות להבין יחד אחת ולתמיד מה זו אסטרטגיה ובעיקר לבדוק את עצמנו - האם באמת יש לנו כזו? אז הנה סדרת שאלות "בחנו את עצמכם" שיעזרו לכם לדעת אם יש לכם אסטרטגיה.

1. על איזה חלק בארגון האסטרטגיה שלכם משפיעה בצורה שונה מהמקובל אצלכם בענף?

(אפשר לבחור יותר מתשובה אחת)
א. מכירות
ב. שיווק
ג. מוצר
ד. כוח אדם
ה. כל התשובות נכונות

תוצאות: אם בחרת תשובה אחת מבין א-ד - 0 נקודות. אם בחרת יותר מאחת - זכית ב-5 נקודות. אם בחרת את ה' - זכית ב-30 נקודות).

מנימוקי השופטים: אסטרטגיה מחייבת ליצור "הלימה" בין כל פעולות הארגון. בסופו של דבר, השאיפה היא ליצור "גלגל תנופה" ברוח האסטרטגיה, כך שכל פעולות החברה יתרמו זו לזו לאורה של אותה אסטרטגיה ייחודית. לדוגמה, איקאה: כדי שתוכל להציע מחירים זולים במיוחד, הרהיטים צריכים להיות בהרכבה עצמית. לכן הם מעוצבים בדרך מסוימת, כך גם נבחרים החומרים שמהם הם עשויים, וכך גם המבנה הפיזי של החנות, האיסוף העצמי, מודל השירות, התמחור ועוד.

כשכל חלקי החברה יעבדו בדרך הייחודית רק לה כדי ליצור ערך, למתחרים יהיה קשה לחקות חלק אחד ספציפי מההצעה שלה. לכל עובדי החברה צריכה להיות בהירות לגבי "למה אנחנו עושים את הדברים דווקא ככה", איך זה מחזק את ייחוד החברה ומאפשר את היתרון התחרותי שלה.

עקביות לאורך זמן היא תנאי חשוב ליצירת אותה הלימה, אשר פעמים רבות מקבלת חיזוק נוסף באופן שקשה לחזות בהתחלה. אסטרטגיה ברורה וטובה תיצור את גלגל התנופה, כך שכל חטיבה בחברה מגבירה את קצב הסיבוב. לדוגמה, דיסני: סרטי הקולנוע המצוינים מניעים מכירות של מרצ'נדייז ומשחקים לילדים, והם בתורם מניעים מכירת כרטיסים לפארקים של דיסני - וחוזר חלילה.

2. האם בגלל האסטרטגיה שלכם נאלצתם לשלם מחירים כואבים, ואילו?

א. לוותר על הזדמנויות לצמיחה
ב. לוותר על הכנסות משמעותיות
ג. להגיד "לא" לרעיונות חדשים
ד. כל התשובות למעלה נכונות
ה. מה פתאום? אסטרטגיה טובה מביאה פירות - לא הפסדים!

תוצאות: אם בחרת אחת מהתשובות א-ג - 10 נקודות. אם בחרת את תשובה ד' - 30 נקודות. אם בחרת את ה' - 0 נקודות.

מנימוקי השופטים: אסטרטגיה מחייבת לעשות ויתורים כואבים. אחת הסכנות של מנהלים וחברות היא סכנת "אנחנו יכולים לעשות את זה" או אפילו "אנחנו כבר עושים את זה". זה שאתה יודע לעשות משהו או עושה אותו, גם אם מבקשים ממך ויש לזה דרישה - לא אומר שזה בהלימה עם האסטרטגיה שלך. לא פעם זו פשוט הסחת דעת. הצורך בצמיחה מתמדת מקשה על מנהלים להגיד "לא" כי משמעותו אובדן כואב של הכנסות. אבל ה"לא" הזה הוא הכרחי. אתה לא יכול להיות "הכי טוב בעולם" בהכול.

3. האם הגדרתם ובחרתם כיצד לשרת את הלקוחות שלכם?

א. לשרת מעט צרכים של הרבה לקוחות (יש יצרן ריצ'רצ'ים ביפן בשווי 1.5 מיליארד דולר!).
ב. לשרת הרבה צרכים של מעט לקוחות (מקינזי עובדת רק עם חברות מובילות ומייעצת להם במגוון נושאים)
ג. לשרת צרכים רחבים של הרבה לקוחות - בשוק מוגדר (שופרסל בישראל היא גם רשת מרכולים, גם מועדון לקוחות וגם רשת פארם וקוסמטיקה)
ד. לשרת כמה שיותר לקוחות, עם כמה שיותר צרכים, בכל שוק אפשרי

תוצאות: אם בחרת בתשובה א', ב' או ג' 10 נקודות. ד' - 0 נקודות.

מנימוקי השופטים: אסטרטגיה פירושה לדעת לבחור. לבחור להתמקד בקהל ושוק מסוימים עם צרכים מאופיינים. אם ניקח לדוגמה את ענף הפיננסים, ניהול השקעות של בעלי נכסים עם מעל 50 מיליון דולר שונה לחלוטין מניהול תיקי השקעות לקהל הרחב.

הבחירה הזו משפיעה על סוג העובדים, המוצרים, המודל העסקי, ומגיעה עד המיקום הפיזי. הבחירה הזו אינה שיווקית אלא משפיעה על כל המהות של החברה. אלא אם קוראים לכם "ג'ף בזוס", כדאי מאוד שתבחרו. רק אם אתה בזוס ובחרת ב-ד' אתה עדיין יכול לקבל 10 נקודות. אבל דרך אגב, גם בזוס התחיל בשלבים, קודם כול בתחום הספרים, שהיה גלגול החיים הראשון של אמזון.

4. אסטרטגיה חייבת לכלול:

א. יעילות תפעולית
ב. הגדלת מכירות
ג. שיטה למכור כמה שיותר מוצרים או שירותים
ד. אף תשובה אינה נכונה.

תוצאות: א'-ג' - 0 נקודות. ד' - 30 נקודות.

מנימוקי השופטים: פרופ' מייקל פורטר, פרופסור למנהל עסקים באוניברסיטת הרווארד, בעל שם עולמי בתחום האסטרטגיה העסקית וחקר היתרון התחרותי של חברות ואומות, קובע: יעילות תפעולית, הגדלת מכירות או שיטה למכור כמה שיותר - הן לא אסטרטגיה!

מנהלים שמתעסקים רק באיך לחסוך, איך להוריד עלויות או להגדיל רווחים בטווח הקצר, לא עושים "אסטרטגיה". מתחרים יכולים להעתיק אותם בקלות. גרוע מכך: במסע לקיצוץ הוצאות, שיפור היעילות התפעולית והגדלת הרווחים, בהרבה מקרים נמחק הייחוד של החברה והיתרון התחרותי שלה.

סטארבקס לדוגמה גילתה את זה כאשר מתוך שאיפה להגדלת רווחים, מנהלים הורידו את עלות קניית פולי הקפה ובנוסף התחילו למכור גם טוסטים, דיסקים, ואפילו כרטיסי ברכה. כל זה שיפר משמעותית את רווחיות החברה, אבל לאחר זמן הפך את סטארבקס למקום שאתה לא רוצה להיכנס אליו, סוג של חנות דיסקים עם ריח של טוסטים.

כאשר הווארד שולץ חזר לחברה, כצעד ראשון הוא סגר את כל הסניפים ליום אחד, הדריך מחדש את כל העובדים על קפה, הוציא את כל המוצרים שאינם ליבתיים לאסטרטגיית הקפה וכמובן שיפר את איכות הפולים שהם קונים.

5. מה האיום הכי גדול על שימור האסטרטגיה?

א. המתחרים
ב. שינויים בשוק
ג. מנהלים מבפנים
ד. אף תשובה אינה נכונה

תוצאות: ג' - 30 נקודות. כל יתר התשובות - 0 נקודות.

מנימוקי השופטים: זה באמת מפתיע, אבל האיום הכי גדול על הצלחת אסטרטגיה הוא האיום הפנימי. מנהלים חושבים שהם צריכים לנצח את המתחרים בכל האספקטים, המוצרים והשירותים ונלחצים מכך. לתפיסתם, להתפשר ולוותר על חלק מהשוק או על חלק מהמוצרים או הלקוחות יהיה הודאה בחולשה.

גרוע מכך: הלחץ המתמיד לגדול ולצמוח בהכנסות ובנתח שוק גורם לחברות לזנוח את האסטרטגיה. חברת אפל לדוגמה, אחרי עזיבתו של סטיב ג'ובס, התפתתה לייצר יותר מוצרים עם יותר פיצ'רים ליותר קהלים - מה שכמעט הוביל להכחדתה. עם חזרתו של ג'ובס, הוא ביטל 70 אחוז מהמוצרים שהיו באותה עת ולמעשה הורה להתמקד רק בארבעה מוצרים עיקריים, מה שהוביל לשיפור באיכות ובהמשך לרווחיות.

לעתים המנהלים מעדיפים להימנע מהחלטות קשות בעלות רמת סיכון גבוהה, שיש כל כך הרבה כוחות פנימיים שפועלים נגד אותן החלטות כואבות. לכן עולה הצורך במנהיגים עם חוסן נפשי, משמעת עצמית וניקיון אינטלקטואלי.

6. בחברה קיימת, מה צריך לשאול כדי להתחבר לאסטרטגיה מחדש?

א. מה מהמוצרים או מהשירותים שלנו הוא הכי ייחודי?
ב. איזה מוצר או שירות הוא הכי רווחי?
ג. מאיזה סגמנט הלקוחות שלנו הכי מרוצים?
ד. מה בשרשרת הערך שלנו הוא הכי ייחודי?
ה. מה היה חזון המייסד?
ו. כל התשובות נכונות

תוצאות: א-ה - 10 נקודות. ו' - 30 נקודות.

ובכל מקרה, אלו שאלות מצוינות שכל מנהל צריך לשאול את עצמו.

7. עם יד על הלב, האם את האסטרטגיה שלכם...

א. המתחרים העתיקו מכם
ב. אתם העתקת מהמתחרים
ג. חלק הם העתיקו, חלק אנחנו העתקנו
ד. האסטרטגיה שלנו שונה לחלוטין משלהם

תוצאות: א'-ג' - 0 נקודות. ד - 50 נקודות.

מנימוקי השופטים: אסטרטגיה זה לא לעשות כמו המתחרים שלך. אסטרטגיה היא להיות שונה, חיבור פעולות שונות שמייצרות ערך ייחודי גדול, שקשה להעתיק.

8. מי מהכוחות הבאים פועל "מול" האסטרטגיה שלכם?

א. מתחרים
ב. לקוחות
ג. מערערים - מתחרים חדשים
ד. ספקים
ה. תחליף לשוק - אלטרנטיבה מתחום אחר שמייצרת תחליף לכל השוק
ו. יותר מתשובה אחת
ז. כולם גם יחד

תוצאות: א'-ה' - 0 נקודות. ו' - 30 נקודות. ז' - זכית ב-100 נקודות!

מנימוקי השופטים:

פרופ' פורטר הגדיר חמישה כוחות שפועלים "כנגד" החברה, ובין הכוחות האלו החברה צריכה לתמרן. על החברה לתת מענה לכל אחד מהכוחות האלו אבל בלי לוותר על האינטרסים שלה:

1. מתחרים - אשר מציעים אלטרנטיבה טובה יותר (שירותים/מוצרים טובים יותר במחיר נמוך יותר).

2. לקוחות - אשר דורשים מחירים נמוכים יותר, ומבחינתם שכולם יילחמו עליהם עד זוב דם.

3. מערערים - מתחרים חדשים, סטארט-אפים, שרוצים לערער את השוק כולו בהצעת ערך חדשה.

4. ספקים - רוצים להעלות מחירים ולהתאים את שרשרת האספקה לצרכים שלהם.

5. תחליף לשוק - אלטרנטיבה מתחום אחר שמייצרת תחליף לכל השוק (למשל, תחבורה ציבורית כמתחרה למותג רכב). (ואני רק אוסיף שלדעתי צריך לעדכן את רשימת הכוחות של פורטר ולהוסיף עוד בעלי עניין משמעותיים אפילו יותר - העובדים).

מהות ההגדרה של "אסטרטגיה" היא יצירת מענה ייחודי לכל הכוחות האלו, מענה אשר ייתן להם ערך משמעותי אבל לא ייכנע לאף אחד מהם.

חישוב ושורה תחתונה:

אם קיבלתם מעל 150 נקודות - ברכותיי, יש לכם אסטרטגיה!
אם קיבלתם פחות מ-100 נקודות - נא לא להתבאס מהציון. זה הזמן להפשיל שרוולים, ליצור ולהגדיר אסטרטגיה.

התהליך של יצירה וחידוד אסטרטגיה הוא, מנסיוני, החלק הכי מעניין ומסעיר. תהליך הדורש למידה מלאה של כוחות השוק, הלקוחות, מודלים עסקיים, שינויים טכנולוגיים, המתחרים. נוסף לכל אלו נדרשות השראה, חשיבה יצירתית ותובנות חדשות. זה כמו לפרק קובייה הונגרית לפיסות קטנות ולבנות ממנה משהו אחר לגמרי. 

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת