גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן המעיט מחומרת הבעיה, ומבול המהגרים הלא חוקיים מאיים על עתידו הפוליטי

משמר הגבול האמריקאי עצר 1.66 מיליון מהגרים לא-חוקיים בשנה האחרונה - פי 2 ממספר המעצרים ב-2019 תחת טראמפ ● עכשיו מתבהרת סכנת הגירה חדשה: הדיקטטורים של ניקרגואה מאיימים שפליטים ינהרו בהמוניהם לארה"ב, אם ארצם תסולק מ"אזור הסחר החופשי של מרכז אמריקה"

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon

השפעת ההגירה הלא-חוקית על הפוליטיקה האמריקאית אינה צריכה ראיות. היא ממלאת תפקיד מרכזי במערכות בחירות, היא הייתה גורם מרכזי בעליית דונלד טראמפ לפני חמש שנים, והיא מפלגת את ארה"ב כמעט יותר מכל עניין אחר שנוי במחלוקת.

השבוע אנחנו רואים איך ההגירה הלא-חוקית, או בייחוד החרדה מפני התגברותה, משפיעה על מדיניות החוץ של ארה"ב.

בניקרגואה שבמרכז אמריקה היו ביום א' בחירות לנשיאות. לא היה בהן שום דבר ממין הבחירות. הנשיא זה 14 שנה, דניאל אורטגה, עצר את כל יריביו העיקריים חודשים לפני ההצבעה, ורבים אחרים נמלטו אל מעבר לגבול. הסכמה כמעט כללית שוררת עכשיו שניקרגואה הפכה רשמית לדיקטטורה, היחידה ביבשת אמריקה (לצד קובה, שהיא אי).

לאורטגה יש ניסיון ארוך מאוד בדיכוי ברוטלי. הוא התחיל לפני 42 שנה, לאחר מלחמת אזרחים שהפילה דיקטטור קודם. בשנות ה-80 הוא היה מאויביה המפורסמים ביותר של ארה"ב. הוא עורר את חיבת השמאל העולמי מפני שארה"ב תמכה ומימנה צבא של לוחמי גרילה שניסו להפיל את משטרו.

המשטר נפל לבסוף בזכות בחירות חופשיות, שאורטגה לא רצה בהן, אבל התפתה לערוך מפני ששררה הסכמה כללית שהוא ינצח. הוא הובס, וחזר והובס בשתי בחירות נוספות. פילוג קהה-חושים של האופוזיציה איפשר לו לחזור לשלטון ב-2007 עם 35% של הקולות.

הוא ואשתו למדו את הלקח. רוסאריו מוריליו היא סגנית הנשיא והיורשת הכמעט ודאית של בעלה. בני הזוג אורטגה שאבו את החמצן הפוליטי מניקרגואה, הצרו את צעדי יריביהם, ולבסוף דיכאו תנועת מחאה לפני שלוש שנים באכזריות. מאות נהרגו בידי מיליציות נאמנות לאורטגה.

נשיא ניקרגוואה, דניאל אורטגה / צילום: Associated Press, Felix Marquez

הבחירות היו "פנטומימה" בלבד 

לממשל ביידן אין כל אהדה לאורטגה ולאשתו. הממשל גינה את התנהגותם עוד לפני ההצבעה, והטיל עליהם סנקציות אישיות. בעקבות ההצבעה, ביידן הכריז שהבחירות היו "פנטומימה… לא חופשיות ולא הוגנות".

ערב הבחירות, ב-3 בנובמבר, הקונגרס בוושינגטון חוקק חוק, שניתן לו השם המתחכם RENACER (ראשי תיבות של שמו, אבל גם הפועל הספרדי "להיוולד מחדש"). הוא קורא לממשל להשעות את ניקרגואה מאזור הסחר החופשי של מרכז אמריקה (CAFTA).

בניגוד לסנקציות הקודמות, שהוטלו על אורטגה ועל נושאי כליו, הסנקציות האלה יפגעו פגיעה אנושה בכלכלת ניקרגואה, שמתגוררים בה 6.5 מיליון בני אדם. ב-2020, כמעט חצי היצוא הניקרגואי נשלח לארה"ב. הפגיעה תהיה קשה במיוחד מפני שניקרגואה עומדת עכשיו בעיצומה של התאוששות כלכלית. על פי fitchratings.com , הצמיחה השנה נועדה לעלות מ-3.8% ל-5.2%. היצוא גדל ב-30.6%, בעיקר בזכות צריכה מוגברת בארה"ב. יבוא ההון גדל ב-75%.

סך כל הסחר בין ארה"ב לניקרגואה ב-2020 עמד על כמעט חמישה מיליארד דולר: עניין של מה בכך בשביל ארה"ב - אבל כל התוצר המקומי הגולמי של ניקרגואה עמד ב-2019 על 12.57 מיליארד דולר. תקציבה השנתי של הממשלה ב-2017 עמד על 4.15 מיליארד דולר. 25% מהאוכלוסייה נמצאים מתחת לקו העוני.

הוצאת ניקרגואה מ-CAFTA לא תפיל את הדיקטטור ואת אשתו. עונשים כלכליים לא הפילו משטרי דיכוי בוונצואלה, או בקובה. אבל הוצאת ניקרגואה תרושש המונים, ורבים מהם ינהרו צפונה, בתקווה להצטרף אל כמעט חצי מיליון מהגרים ניקרגואיים שכבר התיישבו בארה"ב.

פרשים על סוסים מכים מהגרים האיטיאנים בעיירה דל ריו בטקסס, ספטמבר / צילום: Associated Press, Ariana Cubillos

145 אלף ילדים בלי הוריהם

בחודש שעבר נמסר בוושינגטון, שבמהלך שנת הכספים האחרונה (המתחילה בארה"ב באוקטובר), משמר הגבול של ארה"ב עצר 1.66 מיליון מהגרים לא חוקיים לאורך הגבול עם מקסיקו. הסיבה העיקרית לנהירתם הייתה ההתמוטטות הכלכלית באמריקה הלטינית בשעה שבארה"ב מעסיקים התקשו למצוא ידיים עובדות. שני השיאים הקודמים של הגירה לא חוקית (1986 ו-2000) באו בנסיבות דומות, היינו גאות בארה"ב ושפל מדרום.

חילופי הממשל בארה"ב עוררו רושם מדרום לגבול, שהקיץ הקץ על ההגבלות של ימי דונלד טראמפ. אבל הסטטיסטיקה מראה, שמספר המעצרים הגבוה ביותר של ימי טראמפ, ב-2019, עמד על 850 אלף. לשון אחר, ביידן עצר כמעט פי שניים יותר.

הרושם של פתיחות ביידן הניבה תוצאה טראגית: 145,000 ילדים נשלחו אל מעבר לגבול, בלי השגחת מבוגרים, פי שניים מן השיא של ימי טראמפ.

בספטמבר בא הגל הפתאומי של שוחרי הגירה מהאיטי. המדינה הקריבית הזו נמצאת תמיד במשבר עמוק. אבל השנים האחרונות זימנו לה משברים עמוקים במיוחד, כמו אסונות טבע, רצח נשיא, מלחמת כנופיות וכו'. 15 אלף האיטיאנים הופיעו בן לילה בעיר קטנה בטקסס ששמה דל ריו. חצי מהם הוחזקו שבוע ויותר מתחת לגשר. זה היה הזמן הנחוץ לבירור עניינם. 7,500 חזרו וגורשו להאיטי. זה היה אסון גם של יחסי אנוש וגם של יחסי ציבור. פרשים על סוסים נראו מכים האיטיאנים ודוחפים אותם. קול זעקה קם בארה"ב נגד השפלת שחורים.

בזמן טראמפ, מקסיקו שיתפה פעולה בעיכוב המהגרים ובאחזקתם מעבר לגבול. לא עוד. ארה"ב אינה יכולה עוד לגרש את המסתננים למקסיקו עד בירור עניינם. היא מחויבת לברר על אדמת ארה"ב.

מאחר שאין היא יכולה להחזיק מאות אלפים במכלאות, היא משחררת מספרים גדלים והולכים של מהגרים אל תוך ארה"ב, עם התחייבות מצידם להיענות להזמנה לבית משפט לענייני הגירה שיפסוק אם הם ראויים למקלט. ניסיון העבר מלמד מה חלקית היא הצלחת התהליך הזה.

טקסס הרפובליאקית נגד "תפוס ושחרר"

ממשל ביידן נפל קורבן לנסיבות, אבל גם לנטייה מוקדמת להמעיט מחומרת הבעיה. הנשיא ומפלגתו משלמים עכשיו מחיר פוליטי; וכל ארה"ב משלמת את המחיר של פרימת תפרים נוספת בין צפון לדרום למערב למזרח.

מדינות הדרום השמרניות, בשלטון רפובליקאי, מנסות לנהל מדיניות הגירה משלהן. כמובן, השליטה בגבול שייכת לממשלה הפדרלית, אבל הן יכולות למרר את חייה בבתי המשפט.

הן גם יכולות לעשות פעולות שיטור משלהן. בבתי הכלא של טקסס מוחזקים כאלף מהגרים באשמת "הסגת גבול". אחוז ההרשעות קטן מאוד, רק 3%. אבל שני שלישים מן הכלואים מוחזקים בין חודש לחודשיים. המושל הרפובליקאי של טקסס אומר, כי זו החלופה היחידה למדיניות ה"תפוס ושחרר" של הנשיא ביידן.

מצוקתו הפוליטית של הנשיא ביידן בענייני הגירה קיבלה ביטוי פומבי בשבוע שעבר. הוא נשאל על הידיעות שמשרד המשפטים שלו הנהיג שיחות על תשלום פיצויים של 450 אלף דולר לכל מהגר שמשפחתו הופרדה בימי טראמפ. "לא יקרה", אמר ביידן לעיתונאים, והאשים אותם שהם מפרסמים דיווחי "זבל"; לא בדיוק ביטוי של מנהיגות ושל קור רוח מצד נשיא, שמניותיו הפוליטיות עומדות עכשיו בסימן ירידה ניכרת.

מעבר לאוקיאנוס אנחנו רואים בימים האלה את רודן בלארוס אלכסנדר לוקשנקו עושה שימוש ציני במהגרים לא חוקיים מן המזרח התיכון, כדי לפגוע בשכנותיו. לדניאל אורטגה ולאשתו יש ממי ללמוד. הם יכולים לכוון אקדח של פליטים שוחרי מקלט אל רקתו הפוליטית של ג'ו ביידן. הם לא יהססו ללחוץ על ההדק.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר