גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הממשלה היא זו שאחראית להוריד את המחירים. זה עניין של סדר עדיפויות"

סלאח דבאח, מנכ"ל רשת דבאח - מהשחקניות הגדולות בשוק המזון בחברה הערבית - מתחרה ברמי לוי ובחצי חינם, מתגאה במועדון לקוחות טוב יותר משופרסל ולא מאמין באונליין ● בראיון לגלובס הוא מנתח את השוק וקורץ לזירה הבינלאומית

סלאח דבאח, מנכ"ל רשת דבאח / צילום: איל יצהר
סלאח דבאח, מנכ"ל רשת דבאח / צילום: איל יצהר

לכל אורך הראיון, שהתקיים במשרדו בדיר אל אסד, סלאח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות דבאח, מציץ במסך הגדול שמולו, המראה לו בזמן אמת את כל מה שמתרחש בקניון החדש שלו שנחנך באחרונה, ומשרת את תושבי האזור - כרמיאל, עכו, צפת וסכנין.

גולת הכותרת של הקניון היא סניף הסופר הענק - 9,000 מ"ר של חוויית קנייה. לצד קצביה המציעה לקונים בשר מתוצרת דבאח, בית קלייה של פיצוחי דבאח וקפה דבאח, יש גם בית קפה שבו אפשר לשבת ולהזמין סלטים, כריכים ופיצות בתנור. זהו הסניף החמישי של הרשת. הקודם הוקם בבאר שבע במרץ 2020, וגודלו 7,000 מ"ר. לפניו, ב-2013 הוקם הסניף במגדל, שרבים מצטיידים בו בדרך לכנרת, וכן יש סניף דבאח גדול בעין המפרץ. הסניף הראשון, שהוקם בדיר אל אסד, הוא למעשה חלק מהמתחם הנוכחי.

אבל זו רק ההתחלה. "בשלוש-ארבע השנים הקרובות הרשת תכפיל את עצמה", אומר דבאח. סניפים חדשים יוקמו בציפורי, נצרת, חיפה (תחילת בנייה בתוך מספר חודשים), אשדוד, ראש העין ועפולה. אולי זה גם מה שיכניס את דבאח לדירוג סל הקניות המסורתי של התקשורת, לפני החגים - דירוג שהיא אינה נכללת בו כיום, אולי בשל העובדה שהנוכחות שלה נותרה עד כה מוגבלת לאזור הצפון.

לאחרונה הוא אף ניהל שיחות עם רשת אמריקנית הפועלת בתחום הקמעונאות בהיקף בינלאומי. "הם היו כאן בארץ ואהבו את הקונספט שלנו", מספר דבאח. "זה עדיין בחשיבה, אבל זה משהו גדול. זה הולך להיות הדבר הבא".

60% מהלקוחות יהודים

חגיגות הקמת הסניף החדש בקניון בדיר אל אסד, במאי האחרון, נמשכו לאורך שלושה ערבים ולילות, והלקוחות שהיו בצום הרמדאן, הגיעו לקניון כדי לשבור את הצום באירועי "לילות רמדאן", שארגנה להם רשת דבאח: מזון חינם בדוכנים שהוקמו במיוחד והפעלות לילדים.

דבאח מדגיש שהרשת מתייחסת גם לחגים היהודיים. לא פלא, בהינתן שלהערכתו כ-60% מלקוחותיה הם יהודים. כיום, הוא אומר, "אין הבדל בין הרגלי הקנייה של החברה הערבית לחברה היהודית. בעוד שבעבר בחברה הערבית נהגו לקנות מוצרים באריזות גדולות, כמו בחברה החרדית, כיום המצב שונה. מה שימצאו אצלי, לא ימצאו אצל אמא שלי".

מבין רשתות המזון, איזו הכי מהווה תחרות מבחינתכם?
"אנחנו מתחרים ברמי לוי במחיר, ובחוויית הקנייה בחצי חינם".

לא חשבתם לשים יד על סניפים של רשתות שקרסו, במקום להקים סניפים חדשים?
"אנחנו חושבים כל הזמן על התפתחות, אך מאוד חשוב לנו שהלוקיישן יהיה נוח, והמיקומים של הסניפים לא תמיד מתאימים. זה נוגד את האסטרטגיה שלנו, אבל אנו עדיין זמינים לכל הצעה".

הקניון שהוקם בדיר אל אסד צפוי לפתוח מסורת של הקמת קניונים נוספים, במיקומים שונים. כיוון נוסף, מעניין לא פחות, הוא להקים סופרים שכונתיים במרכזי ערים - אם כי "שכונתי" במונחי דבאח הוא סניף בגודל של 1,500-2,000 מ"ר. משא ומתן לגבי סניפים כאלה מתנהל כבר בנוגע למספר מיקומים - ביקנעם, ברעננה וגם בתל אביב.

"החלום הוא להגיע לכל מקום שבו יש צורך בנו", אומר דבאח. "לתושבים בתל אביב יש צורך ברשת שפתוחה בסופי שבוע (מרבית העובדים של דבאח הם ערבים, ולכן יש לה אפשרות להפעילה בסופי שבוע - ה"מ). אני לא יוצא בהצהרות שאני רוצה לכבוש את מדינת ישראל, אבל לפתוח כמה סניפים לאט לאט - זה כן".

דמי השכירות במרכזי הערים גבוהים, איך תצליח להרוויח?
"פדיון גבוה. אני שולט על הכול בייצור עצמי. אני יודע לספק לחנות השכונתית, וגם לחנות של 7,000 מ"ר. אנחנו מאמינים בלמכור הרבה ולהרוויח מעט. מבחינת פדיון, אנחנו הגבוהים בארץ. יש לנו שליטה במוצרים שלנו, ואנחנו לא נשלטים על ידי ספקים. 32% מהמוצרים ברשת הם מותג פרטי, וזה מוזיל".

לרשת יש כ-160 אלף חברי מועדון. "באופן יחסי זה הרבה יותר משופרסל: 40 אלף חברים לסניף בממוצע, בעוד שבשופרסל היחס הוא 10,000 חברים לסניף", אומר דבאח.

השבוע חוקרי רשות התחרות פשטו על משרדי שופרסל, בחשד להסדר כובל. מה חשבת על כך?
"ישנם שני גורמים שאחראים לעליות המחירים - הממשלה, ועלויות השינוע של מוצרי יבוא מחו"ל. משבר האספקה הגלובלי בא לידי ביטוי בעלייה של 60% בעלויות השינוע. אם הממשלה תתערב, רמת המחירים תרד. זה עניין של סדרי עדיפויות.

"אנחנו מנסים לספוג חלק מהעליות עבור הצרכן. לצד מחירי השינוע, המיסוי גבוה במיוחד - כפול מכל מדינה ברחבי אירופה. ככל שהמדינה תדע להקל על הספקים, כך הצרכן יוכל ליהנות ממחירים זולים משמעותית. בדומה לשוק הנדל"ן, רק הממשלה היא זו שאחראית להורדת המחירים".

לא מאמין בבורסה

דבאח היא אחת משלושת שחקניות המזון הגדולות בחברה הערבית. על פי מידע שפרסם המכון לחקר הקמעונאות בקיץ האחרון, בראש הרשימה נמצאת קינג סטור, ואחריה Seven מקבוצת צים סנטרס בשליטת רני צים; סלאח דבאח; מרכז המזון ירכא ונצרת; ושוק פייסל. לפי דירוג רשתות שיווק המזון הכללי של bdi לשנת 2020, סלאח דבאח ובניו מדורגת במקום 16 (עלייה מ-2019, אז דורגה במקום 18) עם הכנסות של כ-540 מיליון שקל בשנת 2020.

סלאח דבאח הוא בנו של אחמד דבאח, ראש מועצת דיר אל אסד ולשעבר חבר כנסת בקדימה. הסב, שעל שמו הוא נקרא, ייסד את עסקי המשפחה. כיום האימפריה המשפחתית חולשת על עסקי מזון, גידול חיות (לשחיטה), רשת מסעדות וקצביות בשם אנגוס, ולמעלה מ-60% משוק הבשר הטרי הכשר.

ב-1998 הוקם בית המטבחיים, הנמצא בבעלות אחד מאחיו של אחמד, באסם. שמו של בית המטבחיים נקשר בזמנו להתעללות בבעלי חיים, ואף נפתחה בעבר חקירה בנושא במשרד החקלאות, שהסתיימה בהיעדר ראיות. דבאח טוען שאין לו קשר לבית המטבחיים, והוא רק קונה מהם עגלים ומגדל אותם בעצמו, וגם השחיטה נעשית בנפרד, בבית מטבחיים של הרשת.

בניגוד לשופרסל, דבאח לא מאמין באונליין. "אנחנו לא רואים שהמוצר יכול להגיע לצרכן באותה איכות באונליין. באסאדו, למשל, יש לך חמש אופציות. איך אפשר לעשות את זה באונליין?!".

התייקרות הפירות והירקות מוצדקת בעיניך?
"אנחנו השתדלנו לשמור על המחיר. בכל מקרה, צריך להסתכל לא רק על המחיר, אלא גם על האיכות. את יכולה לקנות עגבנייה ב-2 שקל לקילו, אבל למחרת היא כבר לא טובה. לעומת זאת, עגבנייה ממויינת, איכותית, תחזיק לך יותר".

אתה חושב שהרפורמה בחקלאות, שנועדה להקל על יבוא פירות וירקות, במטרה להוזיל, היא נכונה?
"המדינה עושה דברים שמעודדים יבוא, במקום לתמוך בחקלאות. החקלאי לא מפרנס משפחה? לא מעסיק תעשייה? תראי מה עשתה לנו הקורונה: עד היום האספקות מחו"ל לא מאוזנות".

מה לגבי כניסה לבורסה?
"אני לא מאמין בזה. גם אם יש לנו תוכניות התרחבות, זה לא הדרך שלנו לעשות את זה. סבא זכרונו לברכה השאיר לנו ג'ארות (של כסף). המשפחה במשך כל השנים עבדה, והעסק הוא כמו עץ זית שגדל לאט לאט, וכל הרווח הולך לתוך העסק. כל ההשקעות וכל התוכניות נבנות לפי תוכנית עסקית של צמיחה בריאה. מבחינתי אני והעסק זו אותה הישות.

"אנחנו לא חיים באיזה פנטהאוז בסוף העולם. כל יום מארבע בבוקר אנחנו עובדים לטובת הביזנס שלנו. הכי טוב זה לכבד את העובד, ולתת לו להרגיש שיש לו בטחון תעסוקתי ושיש לו אופק. יש לנו קופאיות שנהיו אחראיות על ניהול ספקים. קופאית אחת היא מנהלת סניף, והקניין הראשי שלנו היה עובד מחסן שמטאטא".

סלאח דבאח ובניו

תחום עיסוק: קמעונאות
היסטוריה: נוסדה בשנות ה-60 כמכולת. ב-1991 הקימה המשפחה את הסופרמרקט הראשון בדיר אל אסד.
נתונים: הרשת כוללת ארבעה סניפים, ומעסיקה 1,500 עובדים. לפי BDI, הכנסותיה בשנת 2020 עמדו על 540 מיליון שקל. בעתיד הקרוב מתוכננים להיפתח מגה סניפים בראש העין, ציפורי, חיפה, אשדוד, ועפולה; וסניפים שכונתיים במרכזי הערים, בשטח של 1,500-2,000 מ"ר.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון